fredag 28. oktober 2022

Månedens bilder fra slutten av oktober...

 Det er helt utrolig at det allerede har gått en ny måned siden sist det var om månedens bilder.  Tiden går veldig fort synes jeg. Her på onsdag da jeg la ut bilder så hadde jeg fortsatt  mange bilder igjen. Så nå kommer det  mange bilder fra onsdag + noen nye. Sånne høstbilder er i grunnen som "ferskvare" og må brukes opp før alle bladene har falt av. Så det er bare å finne frem en te/kaffekopp, og scrolle nedover ;)


Løvet / bladene fra trærne har begynt å legge seg over mine søte små alpefioler /cyclamen. Jeg er helt  betatt av variasjonen i bladene på frøplantene. Jeg skal snart dekke de  med mere blader når frosten kommer. Inntil det har de det bedre sånn som det er nå.


Naturens egen beskyttelse er nok det beste dekket over dem. Det blir veldig spennende å se om noen har overlevd til neste vår.


Denne navnløse sedumen som jeg kjøpte i august har blomstret lenge nå.


I min "lille" skog har det også blitt høst. Disse sypressene som jeg stammet opp i sommer hadde allerede da gult bar på grunn av tørken. Det ses godt at de har felt mye av dette nå.


Denne rosen som jeg kjøpte på sensommeren fra Hesleberg gartneri kommer nå med en helt ny knopp. Den heter så mye som 'Olds College Centennial' og er en rose som har opphav i Canada. Den må du lese om David!
Jeg tviler på om den rekker å blomstre nå, men hvem vet...Disse har jeg prøvd å luke vekk tidligere, men nå har jeg bestemt meg for at de kan få vokse der hvis de oppfører seg pent vel å merke! ;)
Flekktvetann / Lamium maculatum 'White Nancy'


Syrinhortrnsia / Hydrangea paniculata 'Limelight' har en veldig lang blomstring fra begynnelsen av august og frem til nå, og frosten har ennå ikke tatt den.


Japansk lønn /Acer palmatum 'Atropurpurea' som jeg beskar i sommer. Det synes ikke nå. Den breier seg i alle retninger, og da må den til slutt kortes litt inn.


Dette er er en annen syrinhortensia som har fått flott gulfarge nå. 


Nydelig farge så lenge det varer.


Disse små her er også syrinhortensia. De heter 'Little Lime'


Tulipantreet har også fått gule blader.Samme tre men fra to forskjellige vinkler. 
Lønn / Acer palmatum 'Hupp's Red Willow'. 


Disse små kulethuja 'Tiny Tim' er ikke så små mer.


Dette er den ene lønnen jeg viste i forrige innlegg. Bregnene har også fått fin høstfarge.


Lerk er et tre jeg er veldig glad i. Disse er oppstammede, og blir ikke så mye høyere enn denne her. De blir grønne om våren, men på høsten får de gule nåler som de til slutt feller.
Larix kaemferi  'Stiff Weeper'


Alt dette løvet kommer fra hengealmen jeg har klippet to eller tre ganger i sommer. Det skal jeg rake i sammen og legge i bedet bak der. Der har jeg to heucherella som jeg pleier å dekke med løv for å være sikker på at de overlever her.


Dette er min oppstammede kristtorn / Ilex meserveae 'Blue  Princess eller 'Blue Boy'. Jeg har to stykker av de, og jeg husker ikke hvem som er hvem av de. Det jeg vet er at en må ha en av hver av de for å få røde bær på den ene. For to år siden hadde den kun fire røde bær eller noe sånt. I år er den helt full av bær!


Nok en oppstammet lerk. Det var den første jeg kjøpte av de jeg har her. Det var denne jeg "reddet" i sommer da jeg stammet opp så mange trær der.  Det bare så vidt at den klarte seg på grunn av den ekstreme tørken som var da, men etter det har det kommet mye regn. Nå har den blitt helt gul. Larix kaemferi 'Stiff Weeper' dette også.


Jeg tror dette er  Clematis 'Jackmanii Alba' som er skikkelig optimist med tanke på blomstringen. Jeg kjøpte den i august, og klipte den helt ned da. Det er derfor den vil blomstre nå. Forhåpentligvis vil den blomstre til neste sommer igjen.


Flere som er optimister med tanke på blomstringen. Heuchera 'Timeless Night'


Ny knopp på en solhatt som også vil blomstre.


Denne astersen er full av knopper. Mange knopper, men vil jeg få se de i blomst? Etter en så sol solrik sommer som i år, så vet jeg ikke hva som skal til for at de skal blomstre tidligere...


Dette er en frøplante jeg sådde selv etter at en stor japansk lønn / Acer palmatum 'Bloodgood' jeg hadde som dessverre døde. Den rakk å få satt frø innen den døde, og denne lille frøplanten er "barn" av den. Den skal jeg ta godt vare på. Jeg må nok ut og sette beskyttelse mot mus på den, for i år er det "museår". Altså veldig mange mus som har blitt født i sommer. Nå vil de ha mat i form av tynn fersk bark på lønner eller i form av fuglemat. Jeg fant her en dag en død mus i kjelleren som kattene hadde tatt, så det er tiden for at de vil inn nå. Vi har et kjellervindu stående oppe for det er der kattene kommer ut i kattegården. Det skal snart stenges når det blir kaldere.


"Pausebenken" har ikke seskap av meg nå for tiden, men stadig er det solbrud / Helenium som holder den  med selskap likevel :)


Dette er en annen liten lønn som vokser som et "fossefall".
Acer palmatum 'Inaba Shidare'


Heuchera 


Her kommer to nye bilder tatt på samme sted gjennom året. Det var så grått med masse tåke igjen i går, og jeg synes at tåken er så fin (når det ikke skjer så ofte).


Jeg tar med oktober nedbøren nå i samme slengen. 
I oktober frem til i dag har det kommet 104 mm  med regn.  Det skal også komme mer regn fremover, så totalen for måneden kan bli enda høyere.

God helg / weekend!

27 kommentarer:

 1. Det må være en formidabel jobb med raking av alt løvet som er i hagen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noe av det raker jeg opp og bruker i bedene, mens resten klipper jeg opp med gressklipperen. Det tar ikke så lang tid. Det går i forråtnelse med en gang det er klippet i. Rask og effektiv rydding.

   Slett
 2. Hej Marit!
  Det är så fint i din trädgård. Blir imponerad av alla vackra lönnar, de röda är så fina. Otroligt med knopp på klematis och solhatt. Det är mycket regn, känns som att det är ganska lika här. De soliga fina höstdagarna är färre än de blöta regniga.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tusen takk. Ja, det er spesielt at de setter knopper så sent, men det må være på grunn av det milde været vi har nå. Det var 14 grader i går her. Ja, det skal kommer mer regn her også i dag. Ja, men jeg nyter at det er så varmt tross alt. Det kunne vært frost nå.
   God helg!

   Slett
 3. I did exactly as you commanded, Mistress Marit, I got my coffee and scrolled down your pictures, one by one, enjoying them all, burbling with delight at each lovely image. The crop of berries on the holly is very impressive and will, I suspect, be good winter food for birds. Keep a sharp eye out for Bombycilla garrulus. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you David, and I'm glad you did it. Then you could tell me about Bombycilla garrulus. I have lived here for many years, but I have never seen them here. At my parents house they came every autumn, and my father loved them very much. I hope they will visit my holly.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Hello Marit,
  Lovely tour of your garden. Beautiful photos! Take care, enjoy your day and weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you! Have a wonderful day and weekend ahead!

   Slett
 5. Wow! Sikke mange skønne billeder Marit. Jeg nyder dine mange flotte løn, men også de stedsegrønne 'Tiny Tim' (jeg havde en tomatplante der hed det engang:) og kristtorn med røde bær. Dine billeder af nedfaldne blade og små fine alpevioler og meget andet godt, er rigtig fine, og tågebillederne er også dejlige. Tak for et langt indblik i oktobers skønhed i din have!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for dine alltid hyggelige kommentarer, Ulla!

   Hilsen Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Du har helt ret, tågen er fin sammen med farverne på det fine løv. Jeg har også et par clematis i blomst.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tåke er pent å se på, og den passer godt sammen med fargene ute nå. Så fint da. Det er alltid hyggelig å se de i blomst.
   Klem

   Slett
 7. Hi Marit,
  Time really flies by and we are already in autumn, where nature is dressed in shades of brown and gold.
  There is still little rain here.
  Thanks for sharing these beautiful photos.
  Have a wonderful weekend
  Hugs and all the best

  SvarSlett
 8. I enjoyed the lovely tour of your garden, Marit!
  Your photos are beautiful as always.

  Hugs and blessings 💐

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica!

   Many hugs, and all the best!

   Slett
 9. Fine bilder fra høsthagen din. Oversiktsbildene gir et godt inntrykk av hagen din nå.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 10. Hej,så fina höstbilder från din trädgård vi får hoppas att det mesta överlever men löven som faller ner på marken är ett bra skydd .Dina röda lönnar är en riktig färgklick samt din jättefina järnek så vackra bär den har.Höstastrarna är så tacksamma då de blommar länge.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej,
   Tusen takk. Ja, løv hjelper til og gir et bra dekke over plantene. Lønnene gir mye farge til hagen den korte tiden de er så røde ja, og kristornen har overrasket meg med at den har så mange bær i år. Ja, de er takknemmelige hvis de kommer i gang med blomstringen innen det blr frost her. Hos meg kommer de så sent i gang.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Hej Marit,
  Det var många vackra bilder från en välmående höstträdgård. Så mycket fina färger och kombinationer, för att inte tala om den sista bilden.
  Hoppas verkligen du klarar att skydda din lilla lönnfröplanta från mössen, vore så kul att se den växa upp.
  Jag gissar att din Ilex är 'Blue Princess' eftersom den har frukter, (tror att 'Blue Boy' bara har blommor som saknar pistill och därför inte kan sätta frukt).

  Ha en fin helg. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Tusen takk. Ja, tåken pyntet godt på det siste bildet. Ja, det håoer jeg også. Den klarte seg i fjor, men i år er det museår. I går fant jeg en død mus under gressklipperen når jeg skulle bruke den en siste gang.
   Takk for dine opplysninger om det. Det stemmer nok veldig bra. Blomstringen er jo fin på 'Blue Boy' også, men så skjer det jo ikke noe mer med den.

   Ha en fin helg du også.

   Slett
 12. Høsten er nå en fin tid da, alle fargene og det duse, og tåken. Jeg har faktisk kjøpt et par tvetann i år, håper de overvintrer, det har jeg ikke fått til før. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er en veldig fin tid og spesielt i år da vi ikke har hatt skikkelig frost enda. Da har bladene fått henge på ekstra lenge. Her har jeg hatt tre forskjellige navnesorter av de, og alle har oppført seg som ugress her. Får håpe de vil triveshos deg nå.
   Ha en fin søndag.

   Slett
 13. Demasiado trabajo Marit, pero encantadas de hacerlo. Tienes unos Acer preciosos y el acebo está maravilloso. Me encantó pasear por tu jardín. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's of work in the autumn too, Teresa. Thank you so much. Many hugs.

   Slett
 14. Hej! Så många fina höstbilder med växter i vackra färger mot den höga gröna häcken i bakgrunden. Bakgrunder är nästan det viktigaste i en trädgård tycker jag.
  Allt gott och trevlig helg!
  Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Tusen takk. Ja, det er veldig viktig.
   Ha det godt og god helg til deg også.
   Hilsen Marit

   Slett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...