torsdag 20. oktober 2022

En ny sitrusplante, og en tur langs elven...

 Jeg spurte på Plantasjen i vår om de fikk inn ekte mandarin/ Citrus reticulata. Jeg fikk til svar at de fikk den inn på høsten. Jeg holdt på å glemme det helt til jeg kom på det på tirsdag.  Jeg ringte til butikken, og da hadde de bare to planter igjen. Det holdt jo lenge, for jeg skulle bare ha en :)

Jeg ser at Plantasjen har sitt eget navn på denne, og de kaller den for Citrus mandarino. Jeg antar at det bare er to ulike navn på samme plante.  

Den jeg kjøpte var full av kart, og en av de falt av på kjøreturen hjem. Den har jeg lagt til modning her i stua, og jeg er veldig spent på smaken på den.

De som selges i matbutikkene nå og før jul blir ofte feilaktig kalt for mandariner, men det er klementiner

I går fikk jeg endelig tømt drivhuset HELT for planter. Det var var meldt om nattefrost, og da hadde det ikke noe poeng å utsette innflytningen av de siste plantene mer. Det var "bare" noen pelargonia/geranium, tre forskjellige pasjonsblomster, en myrt og to ribbede chiliplanter. Jeg har aldri prøvd å overvintre de før, men de skal etter sigende sette frukter mye tidligere neste år. Jeg har tatt av alle bladene, og alle de siste fruktene. Nå  i vinter skal jeg også overvintre en chili som min yngste sønn har hatt ute i sommer. Jeg sådde den i mars, og ga den bort til han i vår. Nå er den kommet "hjem" igjen,  men om jeg klarer å overvintre den frem til våren er en helt annen sak. Jeg må bare prøve. Er det noen som har erfaring med dette?

I går var det fint høstvær her med tåke og nesten sol samtidig.

Det er ikke så ofte vi opplever tåke her, så da måtte jeg bare benytte anledningen til å ta noen bilder fra området rundt elven her.









Tåke skaper en magisk stemning. I natt var det igjen 0,5 grader her, men minusgradene lar vente på seg. Det er helt i orden :)

36 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj Marit! Grattis till flera saker. Till Citrus reticulata och till dimman över älven. Vilka alldeles underbara bilder du bjuder på. Det är så otroligt vacker med dimma och i synnerhet när hösten är som finast. Förstår att du blev glad att kunna fånga den på bild. Jag har förstorat dom och njutit länge av var och en. Men några blev favoriter och dom har jag tittat lite extra på :) Det är bild nummer 1, bild nummer 6, där du har så fin inramning av motivet med trädstammarna. Och så den nedersta bilden med det härliga djupet. Tack för denna fina höstvandring i dimma!

    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Ja, tåken var så vakker der ved elven, og fortsatt var det gule blader igjen på trærne. Takk for alle dine hyggelige kommentarer. Det er alltid så koselig å høre fra deg.

      Ønsker deg en flott høstdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. I hope that all goes well with your citrus, Marit. Your photographs are quite wonderful. If ever you tire of gardening you will be able to take up photography and make your mark in the world. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I hope it too. Thank you for all your kind words, David. I hope I ever get tired of gardening. I'm just a hobby photographer and amateur when it comes to taking pictures, but I like it.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Et sitrustre er en fin ting. Det er forskjellige smaker fra søtt til lett bittert. Hvis du har den bitre typen, er det fantastisk å lage syltetøy...
    Jeg har også to små chiliplanter i år og de bærer små røde frukter. Jeg tror jeg høster den første... Jeg er nysgjerrig.
    Bildene dine i tåken er flotte. Mange takk. En seier! Jeg håper du fortsetter å få fantastiske turer.
    Mange hilsener til deg. Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de har mange forskjellige smaker. Chili er spennende planter. Tusen takk.
      Mange hilsener til deg også, Viola.
      Klem fra Marit

      Slett
  4. Hello Marit,
    Best of luck with your citrus tree. I love your beautiful foggy river scenes and lovely photos. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Take care you too, and have a great day!

      Slett
  5. Magiske tåkebilder er nydelige. Her var tåka tjukk som graut i går, henger i litt i dag også, men ikke så tett som tidligere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det var mer tåke her i går også. I dag er det rett og slett gråkaldt.

      Slett
  6. Fine billeder Marit! Tåge skaber en dejlig stemning, og med de gyldne høstfarver bliver det endnu bedre. Jeg har absolut vingen erfaringer i overvintring af chili, men er sikker på du nok skal finde en metode. Dejligt at tænke på du kan spise dine egne mandariner i vinter!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Ulla. Ja, tåke og farger er absolutt pent i sammen. Det er nok ikke så mange som har det, Ulla. Jeg leste at en skulle klippe av både gjenværende frukter og blader, for lus kan lett etablere seg der inne i tørrere luft. Jeg må nok passe på så de ikke tørker for mye. Ja, ikke sant! Jeg gleder meg til å smake på de!

      Hilsen Marit

      Slett
  7. Te quedaron preciosas las fotografías con la niebla. Espero que tu mandarino se crie muy bien, el que tengo en mi jardín es mandarina Clementina, hay varias variedades de mandarinas. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Yes, there are many crosses with citrus plants. I want to buy a clementin plant too.
      Many hugs.

      Slett
  8. Fine bilder fra tur langs elva med litt tåke. Spennende med ny sitrusplante.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er spennende, for den har jeg ikke prøvd før.

      Ha en fin dag du også!

      Slett
  9. Fine billeder af landskabet klædt i dis. Hvordan vinteropbevarer du mandarintræet? Det skal vel både have lys og varme??

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Jeg oppbevarer det i kjelleren sammen ned camelliaplantene mine. De skal ha lys, men ikke så mye varme. Jo kjøligere jo bedre. Det er ca. 10 grader der nå, men når det blir kjøligere ute er det kanskje 2-3 grader der. Det holder fint bare det ikke er under 0 grader. De må aldri tørke, så jeg har litt av en utfordring med å vanne alle plantene i vinter 😊

      Slett
  10. Hej Marit!
    Det är magiskt med dimman, riktigt fina bilder. Hoppas det går bra med ditt nya träd.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er magisk når tåken kommer. Tusen takk. Ja, det håper jeg også.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Hej Marit,

    Du bor på en väldigt vacker plats. Vilka bilder på älven och dimman. Så fina.
    Sen var det ju tur att du kom ihåg mandarinplantan, även om jag undrar lite över hur du ska få plats :)
    När nu alla växter fått komma in (och hem från sonen) så måste källaren vara alldeles full. Men jag antar att du löser det!

    Ha en fin helg. Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Ja, det var et hell at jeg kom på den, ellers hadde jeg ikke fått kjøpt den før til neste høst. Det er trangt der nede nå ja, og enn så lenge har jeg ikke funnet en permanent plass til den der nede. Jeg har et kjellerrom til, men det er der jeg sår frø og der blir det for varmt for den. Ja, jeg skal nok få løst det på en eller annen måte :)

      God helg!

      Slett
  12. Good Luck with your citrus tree, Marit.
    Your foggy river views are breathtaking!

    Hugs and blessings 💐

    SvarSlett
  13. Grattis till köpet! Och underbara höstbilder med dimma. Dimma har generellt minskat som en, ännu en, följd av klimatförändringarna.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar

    1. Tusen takk! Ja det kan sikkert stemme, men her har det aldri vært mye tåke tidligere heller.

      Klem, Marit

      Slett
  14. Hej,så fina bilder på höstdimma. Du verkar bo i ett naturskönt område men du bor ju i ett vackert land också därför är det ju inte så konstigt.Vad roligt att du fick tag i den plantan som du ville köpa då blir man extra glad över det önskar dig god tur med den.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej!
      Tusen takk. Ja, det er vakkert rundt her :)
      Det er det der du bor også. Jeg ble så glad da jeg fikk kjøpt den, og jeg håper at den vil trives her.
      Ha det godt!

      Slett
  15. You're lucky to purchase 'mandarino' tree. I had it growing from the seed! it was about 1,5 m. One winter it didn't survive. Hopefully all your plants are doing well in your basement. I like the third picture to the last one, it seems a portrait of misty wood.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I was very lucky who got it. Wow Nadezda! I'm impressed about your plant. I'm so sorry that it died. I hope so. Thank you.

      Slett
  16. Ullus (forrige innlegg) husker jeg garnerne på jobben slet med på noen planter. Det var ikke så enkelt å bli kvitt dem, men de ble borte etterhvert.
    Tåke tar ser flott ut på bilder ja Marit !

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ullus er veldig vanskelig å bli kvitt. En kan også bruke en vattpinne dyppet i rødsprit på de. Da blir de også borte. Ja, tåke gjør seg godt på bilder, Martin :)

      Slett
  17. Jeg har aldri prøvd sitrus, men det frister. Her har vi ofte tåke, men i år har det ikke vært så ille, og det gir fin stemning til bildene. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes det er så morsomt å dyrke de i drivhuset om sommeren. De bruker nesten 9 måneder på å bli modne, så de blir modne midt på vinteren her. Ja, det er nok mer tåke hos deg enn her. Den gir en egen stemning, ja.
      Ha en fortsatt fin søndag du også!

      Slett
  18. Un autunno degno di nota, bellissimi colori!

    Ti auguro davvero un bel autunno :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Gabriel. Have a nice autumn you too :)

      Slett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...