søndag 30. oktober 2022

Tiden flyr, og en bekymring...

 I kommende uke fyller mitt eldste barn 40 år, og vi skal i selskap i dag for å feire henne.  

I forrige uke var det delvis solformørkelse her, og jeg var tilfeldig ute akkurat da den inntraff. Jeg fikk ikke fanget solen som det gjøres med et profft kamera, men uansett var det fint ute.


Himmelen var helt spesiell akkurat da.



Denne Asters/ Symphyotrictum novi-belgii 'Marie Ballard' har akkurat nå mange hundre knopper. Hvorfor vil den ikke starte blomstringen tidligere når den har fått maksimalt med sol som i år? Ligger det i "genene" at uansett vær så vil den ikke blomstre før i slutten av oktober?


I går var jeg ute i hagen, og oppdaget til min store forskrekkelse at min lønn Acer palmatum 'Burgundy Lace' var full av frø. At vanlige lønner setter frø om høsten er ikke noe nytt, men de som heter "palmatum" pleier ikke å gjøre det. Sist jeg så en plante gjorde det var da min store 'Bloodgood' satte masse frø og døde neste sommer. Nå er jeg fra meg av engstelse for at denne også skal dø. 
Er det noen andre som har sett at disse palmatum lønnene setter frø og likevel overlever?


Austinrosen 'Ambridge Rose' fortsetter blomstringen. I natt var det litt frost igjen, og plutselig var det is på hagedammen igjen. Det betyr at det har begynt å bli kaldt i bakken selv om det var 13 grader midt på dagen i går.


Blodbeger er en fantastisk ettårig sommerblomst som blomstrer helt til det kommer hard frost. Dette bildet tok jeg i går.

26 kommentarer:

  1. Hello, Marit
    Pretty sky capture! Your flowers are beautiful, I love the Asters, Roses and the last Blood Goblet. Take care, enjoy your day! Have a wonderful week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you! Take care you too, and have a great day!

      Slett
  2. I think your venture into the realm of astronomical photography was a great success, Marit. Your talents are expanding by the day. A friend of mine once said, "You know you're getting old when your kids turn fifty," so you have ten more years of youth, Marit. Think how hard the garden work is going to be ten years from now! Hugs and Sunday kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much for your kind words, David.
      Yes, I hope so. I will not even think about how hard it will be.
      Hugs and Sunday kisses to you too, Marit

      Slett
  3. Fantastisk bild av solförmörkelsen! Wow! Din austin ros är lika fantastisk, älskar den färgen...
    Kram från Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, fargen på den er så fin. Jeg tror at jeg må ha flere roser i den fargen.
      Klem fra Marit

      Slett
  4. Gratulerer med dattra. Ja man ser man blir eldre når barna vokser til. Jeg føler meg på langt nær så gammel at jeg kan ha så store unger som jeg har. Får trøste seg med at en ikke er eldre enn man føler seg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er noe med det som gjør at vi eldes i samme fart som barna blir eldre. Jeg føler meg heller ikke så gammel som alderen min, og trøster meg med at det er jo bare et tall. Men det ligger nok litt selvfornektelse i det med alder...

      Slett
  5. Espero y deseo que tu Acer palmatum, siga bien, yo los he plantado varias veces y se me han secado, pero seguiré plantándolos. Tu flores siguen preciosas. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. I hope my tree will grow and survive the next year. Thank you Teresa.
      Hugs.

      Slett
  6. For mig at se er det planternes dna, som bestemmer, hvornår disse asters blomstrer. Jeg har også en, som lige er begyndt at springe ud. Erfaring med acer, der blomstrer, har jeg desværre ikke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du har nok rett i det, Marie. Det er med andre ord ikke mulig å få de til å blomstre tidligere. Nei, det er kanskje bare her de oppfører seg sånn. Det er mulig at de ikke passer til mitt klima.

      Slett
  7. Ja tiden går fort, min ældste er 42, men jeg er også ældre end dig.
    Jeg har en Acer palmatum Bloodgood, som har blomstret flere sæsoner, den lever endnu, men den har haft det dårligt de sidste år. Grenene visner, vi har fjernet dem efterhånden, men den er stadig fin på nogle af grenene. Jeg fik et råd om at beskære den, men som omstændighederne er, gør vi ikke mere ved den.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, tiden går utrolig fort. Ja, du er jo det, men du holder deg godt Lisbeth :)
      Takk for at du deler dine erfaringer om de. Jeg forstår godt at du ikke gjør mer med den nå.
      Klem

      Slett
  8. Så fine Høstasters som blomstrer hos deg nå. Blodbegeren hadde flott blomstring så sent i oktober.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Så lenge blodbegeren ikke blir tatt av frosten kan den blomstre lenge.

      Ha en fin dag!

      Slett
  9. Hej Marit!
    Jag har en aster som blommar sent, har inte sett om den blommar i år. Har varit så lite ute de senaste veckorna. Tror att de är sena .Hoppas verkligen inte att din lönn kommer att dö. Jag fick frön på min Japanska lönn som jag också sådde i kruka. Tyvärr fick jag dem inte att överleva men trädet överlevde. Nu har samma fått en frostskada på stora delar, men den har en gren kvar som lever. Fin bild på solen, en vacker ros och fin blodbeger.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, mange asters er veldig sene, så det er sikkert dumt å dyrke de her hvis en ikke får en lang og mild høst.
      Nei, det håper ikke jeg heller, men ble engstelig når jeg så alle frøene. Så bra at ditt tre overlevde da. Får håpe at greinen klarer seg på treet. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  10. Ja, Marit, jeg har også en asters som først er begyndt at blomstre nu, men mange planter indretter blomstringen efter dagslængden, så det kan vi ikke rigtig gøre noget ved. Måske kommer vores asters fra sydligere himmelstrøg...
    Her så vi også solformørkelsen gennem skyer. Det er et fint billede du har taget!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du har nok rett i det Ulla, og da vil de ikke begynne å blomstre tidligere her uansett hvor varm sommeren har vært. Ja, det er mulig at de gjør det, og da har de kommet til feil plass her ;)
      Uansett får jeg sett blomster på to av de jeg har nå selv om jeg neppe får sett alle springe ut. Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  11. Hello Marit :=
    I hope you have a lovely celebration on your daughters 40th birthday. My daughter Eva's 60th birthday was yesterday, but no celebration, as she is feeling ill with Covid. She caught it from my granddaughter Sara who started with fever on Saturday. As rules relax there are more and more cases. I had to ask the taxi driver to wear his mask today!

    I like your sky capture Marit, and think your asters are lovely, I love their beautiful colour when there are not so many blooms around at this time of the year. Your roses are doing well, really well, considering the frosty night time temperatures and the lovely Blood goblet is really pretty

    My warm best wishes.

    SvarSlett
    Svar

    1. Hello dear Sonjia,

      We had a wonderful birthday party yesterday. I'm so sad to read about your daughter's illness. I had covid in May, and it was not nice at all. Yes, with fewer rules the illness spreds. Yes, soon we have to wear a masks again.

      Thank you, Sonjia! Yes, the color on the asters are lovely, and now there are very few flowers left here. The roses are impressing me, and the Blood goblet tolerates a little frost. Yes, they are pretty.

      Have a nice new week! Warm hugs.

      Slett
  12. Jeg tror det er den tørre sommeren... krysser fingrene for at den vakre lønnen din kommer seg. Takk for bildet av formørkelsen, jeg hadde lest om det.
    Rosene mine blomstrer fortsatt vakkert også :-) Ja, det er virkelig vakkert. Kos deg.
    Viola sender deg mange hilsener.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du har nok rett i det, for den hadde det nok litt for tørt i sommer. Jeg håper også på det. Tusen takk. Så fint at rosene dine også fortsetter å blomstre. Det er så hyggelig å se de nå. Kos deg du også.
      Takk, og jeg sender deg også mange hilsener.

      Slett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...