tirsdag 1. november 2022

Indian Summer, asters og innendørs blomstring...

På grunn av fine været så har to asters her begynt og blomstre, og en tredje står for tur hvis været fortsetter å holde seg like mildt. Vi har det som kan kalles "Indian Summer' her nå med 13 grader flere dager på rad, og det er så visst ikke vanlig her i begynnelsen av november. Solen har vist seg frem flere dager i det siste, og i går var det hele 40 grader inne i drivhuset. Når solen skinner varmer den fortsatt veldig godt der inne. Der står det kun en fikenplante / Ficus carica der inne og noen remonterende jordbær.  Fiken skal fortsette å bo der i vinter. Jeg leste  akkurat at hvis de hadde det for varmt om vinteren så ville de ikke sette frukter neste sommer. Det blir nok vinter i år også, så den får nok dvalen sin senere. I de neste 10 dagene er det ikke meldt om frost, og denne milde og våte høsten liker jeg veldig godt. I dag skal det "øse" ned med regn, og sånn skal det bare fortsette i dagene fremover. Om ikke været er fint fremover, så skal det fortsette uten frost så langt de melder.

I går fikk jeg plantet siste rest av løk som jeg hadde igjen. Det var noen få martagonliljer /Lilium martagon, noen få crocus , to cypripedium og to røtter med rosa hvitveis. Nå er det ikke noe mer som skal plantes her i høst, og jeg er klar for en pause fra hagen. Men hvor lang blir den mon tro? Jeg skal snart så Cyclamen frø igjen, og det samme med blodbeger. Men sånn har jeg valgt å ha det, og jeg klager ikke på det. 

Jeg er jo veldig heldig som har en helårshobby. Hagen har jeg fra tidlig vår til sen høst, og stue/potteplanter å stelle med om vinteren. Bedre kan jeg ikke ha det :)
 
Her kommer noen bilder som ble tatt i går.


Fortsatt er det små alpefioler /Cyclamen i blomst. 


Se på alle disse knoppene på denne astersen!


Jeg synes de er så fine, men skulle ønske at de blomstret tidligere. Men det gjør de ikke så jeg får bare nyte de nå mens de blomstrer.


Utenfor kjøkkenvinduet er det nå nesten slutt på bladene på lønnene. De har nå kastet så og si alle bladene ned på bakken.


Det er et flott "lappeteppe" det blir når de akkurat har felt bladene!


Magnolia og bøk er snart de eneste trærne her som fortsatt har blader. 


Bilde tatt ut gjennom vinduet. Kjøttmeisene / Parus major er som vanlig tallrike her, og de hygger seg med min nye fuglemater som er full av peanøtter. Jeg har også kjøpt to nye matere og den ene er beregnet til lange "rør" med fett, og den andre til små firkanter med fett. De kommer jeg til å gi de når det er frost her. De smelter bare når det er så varmt som nå. Da spiser hakkespetten de opp på veldig kort tid. 


Denne skal kun vannes i "trakten" som de nederste bladene danner. Jeg tror / håper at dette er en blomst som kan vare veldig lenge.


Disse varer i hvertfall lenge!


Denne har som nevnt tidligere blomstret siden i august. Det er så morsomt når de blomstrer på nytt.


 Høstfarger både ute og inne :)Det er mye å glede seg over inne nå :)

36 kommentarer:

 1. Orkideer er nydelige blomster og helt utrolig hvor mange varianter det finnes av dem. Jeg har mange på jobben, da er det ikke så farlig om jeg glemmer å vanne dem litt til tider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det finnes utrolig mange forskjellige orkidéer. De tåler bedre å tørke enn motsatt ja.

   Slett
 2. We too are having what has traditionally been referred to as Indian Summer, Marit, with warm, sunny days throughout most of October. Today is already November so we'll see what this month brings. In the meantime continue to enjoy your beautiful garden and all its gorgeous blooms. Soon the snow will keep you inside and you will be scheming and plotting for the spring. As you say, a garden brings pleasure year round in one way or another. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a strange weather we both have David. Actually, we should have had snow by now, but it's not like that this year. Yes, we must see what happends. Last year we did not get snow until the last day in November. Yes, the garden gives me pleasure all year round.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Jag köpte också en ny sorts fågelmat som en korv med frön i talg, och där satt hackspetten en lång stund. Undrar hur de kan veta att man fyllt på med något gott. Dina orchidéer är mycket vackra. Här är det ganska milt och blött, skall försöka orka med att sätta de sista lökarna så jag blir klar.
  Visst har vi en trevlig hobby.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, da har du nok kjøpt noe lignende som jeg har her. Hakkespetten er veldig glad i fett. De ser nok med en gang hva vi har gitt de tror jeg :)
   Tusen takk. Ja, det er tiden for å få plantet de siste løkene nå. Det er bløtt i bakken her også nå, så det var lett å få gravd de ned i går.
   Ja, det har vi!
   Ha det godt.

   Slett
 4. Du er et rigtigt 'blomsterbarn' Marit! Og er der ikke blomster ude så er der i hvert fald inde. Godt du nyder dit plantearbejde året rundt! Det må nu også være dejligt at være færdig med haven for i år. Selvom vejret er mildt og lunt er det jo en god følelse at være færdig med at plante, og så kan du nyde haven gennem vinduerne som er fyldte med blomster!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er nok det, Ulla, og jeg har alltid vært det. Jeg er også arvelig "belastet", for flere kvinner i min familie har vært veldig glad i blomster. Jeg er glad for at jeg er ferdig med hagearbeidet for i år ja. Det kan jeg ja!

   Hilsen Marit

   Slett
 5. Hello Marit,
  Your Asters look beautiful and I love all the indoor blooms. Lovely orchid collection. We are having some mild temperatures this week. The birds here love the peanuts, they are a favorite. Nice bird feeders!
  Take care, enjoy your day and have a great week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, it is mild weather here too, and I like the rain we get. Birds love peanuts all the time here, and they like my new feeder.
   Take care you too, and have a nice day and week!

   Slett
 6. We have rainy weather, not warm like yours, Marit. I love your Guzmania, a very beautiful flower, but it needs care. You are lucky to be a gardener all year round, your greenhouse helps you grow plants in winter.

  SvarSlett
  Svar
  1. It's rainy weather here too today, Nadezda.Today it's only 7 degrees. Thank you. Yes, I'm very lucky.

   Slett
 7. Hej Marit
  I år holder jeg nok lidt pause fra haven, men det er jo ikke mærkeligt. Jeg kan godt forstå, at du nyder planter året rundt. Jeg sidder lige og tænker på, om jeg mon også kan have nogle planter i kælderen i det nye hus, men

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det er jo ikke merkelig. Det gjør jeg, og det er en fin hobby. Det tror jeg nok du kan.

   Slett
 8. Nå fortsætter lige her, jeg blev afbrudt :) jeg ville skrive: men det er ikke sikkert, der er lys nok derned.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det forsto jeg. Det er jo egentlig ikke lys nok i min kjeller heller, men jeg har kjøpt led lys som jeg har hengt opp i taket. Akkurat det er nok helt nødvendig hvis planter skal overleve der hos deg.
   Klem

   Slett
 9. Det er flotte patchworktæpper, der dannes under træer og buske, efterhånden som bladene falder. Det er kun kort tid, du kan holde pause fra havearbejdet, når man regner frøsåningen med. Ja, og de mange planter i kælderen skal du vel også holde opsyn med, så de ikke tørrer ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Naturens eget mønster!
   Det er egentlig ingen pause når du nevner det sånn 😊
   De må ha vann alle sammen, og holde oppsyn med lusene må jeg også...

   Slett
 10. Her var det rikelig med høstblomstring! :) Milde dager på denne årstiden mottas med takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det mange blomster på en gang. Det er helt sikkert, og alt regn mottas også her med glede. Etter denne tørkesommeren ble jeg skremt, så jeg skal ikke klage på regnet.

   Slett
 11. Dear Marit, :=)
  Gardening is a wonderful hobby, and it's wonderful that you enjoy and appreciate all that goes into making a beautiful garden and all the work involved. I used to be able to do 4-5 hours work a day in my garden, but I'm lucky if I can do half an hour gardening these days. Your orchids are beautiful, and some of the views from the window look almost like beautiful paintings. Some of my summer flowering plants are blooming again, they are a little confused with the weather.:=)
  Warm good wishes and hugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,
   Yes, thats true. I'm so sorry to read that you are not able to work so much in the garden anymore. Thank you so much for your kind comments. Yes, the weather is strange. After the calendar we should have winter, but it's to hot right now. We get a lot of rain, and I'm happy about it.
   Warm good wishes to you too, and many hugs.

   Slett
 12. Fine bilder fra høsthagen din og frodige inneblomster. Vi har det også mildt, men stadig regn og vind.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, nå regner det her hver dag, men vi har heldigvis lite vind.

   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Me encanta ver tu jardín y ver tus orquídeas. En mi jardín todavía hay muchas flores. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. In your climate summer lasts a very long time. Many hugs.

   Slett
 14. Vilken fantastisk färgprakt Marit. Bilderna där du skrivit "höstfärger både ute och inne" är fantastiska. Hösten när den är som vackrast. Och jag tror att ditt fikon kommer att trivas med vinterförvaringen.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Ja, jeg håper jo at det vil overleve der i vinter.

   Ønsker deg også en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Ja, det var varmt för årstiden.'
  Fina blommor du har inomhus också.
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det veldig varmt for årstiden. Tusen takk.
   Ha det godt!

   Slett
 16. He Marit.
  Jeg må si at jeg også setter pris på at det er mildt langt ut i november - det er kanskje ikke normalt, men....40 grader i drivhuset er det dog ikke - sola varmer ikke noe særlig lengre.
  Du for noen nydelige orkideer - spesielt de orange!
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, det forkorter uansett vinteren. Nei, det er sikkert ikke normalt, men vi må bare ta været som det kommer. Det var det den ene dagen, men så var det også slutt. Etter det har det bare regnet. Tusen takk. Jeg har fått de i gave, og en spent på om jeg får de til å blomstre igjen.
   Ha det godt.

   Slett
 17. De små blå asterne er nydelige, jeg har dem også og i vår fikk jeg planter som har utviklet seg til høystilte asters og lyser mørk lilla, jeg ble henrykt, de står rett ved siden av daliaene.
  Det er flott at du nyter den vakre hagen din så mye og spesielt at du alltid viser oss massevis av bilder.
  Jeg ønsker deg en god uke. Måtte solen forlenge den vakre høsten litt lenger.

  SvarSlett