torsdag 17. november 2022

Endelig ferdig!

 Ja, endelig er jeg ferdig med å få siste rest av planter inn i drivhuset, og det var ikke en dag for tidlig.  I går var det snø i luften her, og luften ute har blitt iskald nå i dag. Det er kun 2,3 grader nå, og det "lukter" snø ute. 


Her er det synlige "beviset" på snøen som kom i går. Dette er øverst oppe i en ås som er på andre siden av hovedveien her. Den er ca. 250 meter høy, og snøgrensen ligger på ca. 200  meter akkurat nå. Det skal bli frost i natt og neste natt, og på søndag og i hele neste uke er det meldt om snø her. Jaja, vi får se hva som kommer.Siden jeg tok inn alle hortensia i dag, så måtte de beskjæres. Bort med alle visne blomster, og det ble en bøtte full av avklipp.


I fjor kjøpte jeg to ledlyslamper fra de som jeg kjøpte drivhuset av, og den ene henger i kjelleren, og den andre ble hengt opp i dag inne i teltet i drivhuset. Dette er ledlys, så de avgir omtrent ikke noe varme. Min fikenplante er full av kart, men jeg tror ikke de modner inne om vinteren uten at jeg vet noe om det. Det er første gang jeg har et fikentre, så jeg vet veldig lite om de.Dette er i den "kalde" sonen ytterst i drivhuset.


Her står fersken og aprikostrærne.


Her har jeg tatt bilde gjennom plastteltet.  Det er god plass der inne, men alt av planter som står i kjelleren kan ikke stå der. Det blir kjølig også der inne når vinteren starter. Nå nettopp var det 5,5 grader der inne, og som nevnt 2,3 grader ute. Jeg må nok ha på litt varme der hvis det blir veldig kaldt ute. 


Astersen er fortsatt så fin og full avblomster selv om det er så sent som nå. 


De hvite knoppene på den høye astersen vil ikke klare å få ut noen blomster dessverre.


Siste 'Ambridge Rose' for i år. Knopp på 'Sahara'. Den rekker nok heller ikke å blomstre noe mer nå.


Tipset fra Cyclamen Society var å dekke plantene med grus eller barnåler. Jeg hadde masse grus igjen, og drysset over de så godt jeg kunne. Kommer det snø som blir liggende så er det så klart det beste dekket over de, men det vet jeg jo ikke om blir sånn. I fjor hadde vi veldig lite snø, og da hadde vi barfrost i lange tider.Blodbeger som fortsatt blomstrer. De tåler en frostnatt eller to. 


En blek hortensia / hydrangea som fortsatt blomstrer. 
Det er litt vemodig at hagesesongen 2022 er over nå, men litt over en måned nå så snur sola. I år har vi tross alt fått en hel måned "ekstra" med høst. Det forkorter vinteren veldig :)32 kommentarer:

 1. Hej Marit,

  Det verkar som om du är redo för vintern med en massa olika lösningar för att växterna ska klara sig tills i vår. Bra jobbat. Otroligt vacker blomning på din aster. Nu hoppas vi att vintern blir bra, med lagom med snö och kyla.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, nå er jeg snart klar for vinteren, for jeg har bare litt igjen å gjøre ute i morgen. Snøen skal komme på søndag, og da er det best å være ferdig ute. Jeg må jo ha mange forskjellige løsninger for plantene, for de har alle forskjellige krav.
   Tusen takk. Ja, ikke sant!

   Ha det godt!

   Slett
 2. Hello Marit,
  You still have some lovely blooms there, The Goblet is very pretty and the Asters are one of my favorites.
  We have had a first real frost, and the day temps are in the 30's-40's now. I am hoping we do not have a bad snowy winter. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, it looks like we both get colder weather. I agree!
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 3. Det er litt hyggelig når den første snøen laver ned. De siste timene før det starter, som man kjenner snølukta når man er ute. Snart er det advent, da trenger man litt snø.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det når vi får skikkelig snø og ikke bare sludd. Det vil bli mye lysere ute, og til advent er det alltid pent med snø ja.

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja sne kan vi ikke klare, til gengæld blæser det i hele Danmark, så her er også meget koldt her. Godt nok står den på 5.9, men med den blæst føles det nok endnu koldere end 3 grader. Der skal fyres godt for at holde temperaturen oppe inde i huset.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det får dere jo nesten ikke mer. Det blåser mye her også så det rister i hele huset. Ja, hos deg blåser det nok mye nå, og det er skikkelig kaldt. Dere får fyre godt ja!
   Klem

   Slett
 5. Hej Marit!
  Vi fick första snön nu ikväll. Det är inget som stannar kvar. Bilen är frostvit, och det är lite vitt på altanen. Det kändes kallare idag men det var soligt och fint. Din aster är riktigt fin. Låter bra att du fått alla växter där de skall vara. Klarar sig aprikosträdet i det lilla växthuset eller står det utanför?
  Jag hoppas snön dröjer ett tag till.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er meldt om snø flere steder nå. Snøen hos deg forsvinner nok snart ja.
   Tusen takk. Ja, det er godt at alle planter har kommet på plass nå.
   De to trærne står ytterst inne i drivhuset. I fjor hadde jeg de inne i teltet, og da blomstret de altfor tidlig. Så i år prøver jeg å ha de i den kalde sonen i drivhuset. Det kan jeg godt forstå.

   Ha det godt.

   Slett
 6. Så fie Asters som fortsatt blomstrer i hagen, høstens siste flor. Du har fått gjort mye klart i drivhuset ditt.

  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, nå står plantene trygt og godt der de skal være. Drivhusteltet er det min mann som har satt opp, og det er mye arbeide innen det er oppe.

   Ha en fin fredag!

   Slett
 7. Det må være en god følelse at være nået i mål med alle dine 'transporter' Marit, og sikkert også dejligt at efteråret blev så langt at der var god tid til det hele. Nu virker det hele mere november-agtigt derude, med kulde, blæst og endda en smule regn, men nu kan du begynde at tænke på julen og som du siger, vender solen om en månedstid!
  Efter hvad jeg har forstået, skal man ikke regne med de små figen-frugter vokser videre, og der er endda nogen der fjerner dem om vinteren. Næste år skal du nok få nye frugter!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være sikkert at det er godt å ha alt i hus nå. Høsten ble lang i år, og jeg er glad gor det. Vinteren er her nå, og vi har fått tre snøbyger allerede i dag. Mer skal komme i neste uke, så jeg er glad for alt som er inne nå. Ja, heldigvis snur solen om en måned, og da går det jo "riktig" vei igjen.
   Takk for råd om fikenfrukter, Ulla. Da tror jeg at jeg egentlig bare kan fjerne de nå. Jeg har også lest at hvis de har det for varmt om vinteren, så setter de ikke nye kart til neste år. Det er ikke sikkert at den overlever kommende vinter en gang, men det vil tiden vise.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. Ja nu är det vinter på väg efter en rekordmild novembermånad. Det måste kännas skönt att vara klar med plantorna, att dom nu är inne i växthuset. Själv var jag ute idag och räfsade in de kvarvarande löven i rabatterna så nu är gräsmattan lövfri. Dom spår snö imorgon och helgen men vi får se hur det blir. Det känns i varje fall bra att vara klar. Har fått ta det i små omgångar då krafterna fortfarande inte är tillbaka.

  Oj så många kart det finns på ditt fikonträd. Jag har hört att det finns sorter som klarar att hålla sina kart över vintern och som mognar till nästa sommar. Mina kart brukar inte klara sig, dom ramlar av under våren och sedan sätter den nya som mognar på sommaren. Men du kan väl prova. Jag vet egentligen inget om fikon, vet inte ens vilken sort jag har då jag fått den. Men jag är glad över dom jag får för dom är jättegoda.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig så kom vinteren her til slutt. Jeg er glad for at alt er i "hus" nå, for det snør litt i dag også.
   Det skulle jeg også gjort her, men det orker jeg ikke i dag. Det tar temmelig lang tid før kreftene vender tilbake ja, så du må ta det med ro.
   Takk for opplysninger om det! Jeg aner jo ikke om min fikenplante gjør det, men det vil jeg sikkert se om de kaster de kartene som er der nå. Jeg vet heller ikke noe om fiken, og jeg kjøpte den i sommer på Plantasjen. Det står på lappen at den skal tåle - 10, så det er spennende å følge med på.

   Ønsker deg også en fin fredag!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Nu kan du lade roen falde på dig med god samvittighed og hygge dig med planterne under ledlyset. Vores figen står ude og har også mange frugter ansat, men de bliver aldrig modne. Det gør først dem, der dannes til foråret. Om det er anderledes,når planten står inden døre under lys,ved jeg simpelthen ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, heldigvis kan jeg gjøre det nå. Nei, og det gjør de nok ikke her heller. Det vil tiden vise, og fiken er helt nytt for meg. Jeg tror vel at planten selv vil kaste all karten som sitter på nå. Men det vil jeg jo se i løpet av vinteren.

   Slett
 10. Good morning Gardener/Botanist/Scientist/Heat Engineer/Greenhouse Custodian, Marit: Needless to say, I am in awe of your skill in all these various fields, and your ability to plan the welfare of each tiny flower, each shrivelled leaf, where to locate them on the floor of the greenhouse, at the cold end or the not quite so cold end, close to the door or far from it. Such planning! Such proficiency! Of course, you also have to consider your own clothing too, perhaps involving layers, easy to add or remove depending on which zone of the greenhouse needs your attention. And we haven't even considered the expansive collection in the basement. No doubt Kew Garden in London will be seeking your advice. I shall be bragging to people that I know the Supreme Gardener in all of Europe and that we exchange daily hugs and kisses. I am a lucky man! More hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Birdman David! Thank you for all your nice comments. They give me such joy when I read them. You brighten up my day! Thank you for your kind hugs and kisses!
   Many hugs and kisses, Marit

   Slett
 11. Måste kännas härligt att känna sig färdig. Jag fick ett ryck när vädret var ljuvlig och har gjort en del som bara känns som bonus. Det ska bli tre nätter med ett par minusgrader nu men jag kommer nog behålla en del växter som ska in ute ändå. Tror det blir en lång period med plusgrader sen igen det brukar bli så här... Men vi får se...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig å endelig være ferdig nå. Alt en får gjort nå er jo en bonus med tanke på neste sesong.
   Ja, jeg tror jo at vi også kan få mildvær senere. Det er sånn vinteren har blitt i de siste årene her også.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Dear Marit, I love to eat figs, they are not so abundant on my enormous fig tree because they grow all at the top of the tree, where it's too high for our tallest ladder to reach and anyone to harvest them.
  In Spring they must be cut back to half of their hight, I do hope they produce many figs after a heavy pruning session. I also hope that you don't cut off your figs now, because the small embryo fruitlets formed in Autumn will be your next year's harvest. They will overwinter to produce a crop of figs next year.
  Warm Good wishes and hugs from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,
   Thank you for your good advices. Then I will let the figs stay there during the winter. I will see what happends next spring.
   All the best, and many warm hugs from Norway.

   Slett
 13. Appena in tempo! Hai fatto bene a ritirare tutto! Il freddo arriverà anche qui a inizio della prossima settimana. Chissà se arriverà la neve!

  Buon inverno :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I think it was at the last minute that I managed to save them into the greenhouse. I hope your plants are safe.
   Happy weekend!

   Slett
 14. It seems like only yesterday this time last year when you were preparing your plants for winter! How time flies!

  Hugs and blessings, Marit 💐

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true Veronica! Time flies by very quickly.
   Many warm hugs! 🏵

   Slett
 15. Skönt att ha färdigt för vintern som är i antåg.
  Ingen snö här, ännu. Men vissa delar av Sverige har fått massor idag, sydost kusten och I norr förstås.
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig at jeg endelig ble ferdig innen snøen kom. Ja, det har jeg lest om i avisene at det kom snø mange steder i Sverige.
   Ha det godt!

   Slett
 16. Godt at være færdig med at flytte alle planterne inde i drivhuset inden sneen kommer. Vi har alle været glad for at vi fik et par gode uger længere i haven end vi plejer. Fine billeder af Asters i haven mens sneen dækker åsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så godt å være ferdig med det nå. Ja, ikke sant. Alt er en bonus så sent på høsten. Tusen takk!

   Slett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...