onsdag 9. november 2022

Fortsatt blomstring, mye regn, og våren er på vei...

 Mørketiden har virkelig kommet hit nå. Det er mye overskyet for tiden og det regner nesten hver eneste dag. På ni dager har det kommet hele 111 mm med regn. Så det er vått og grått her.  Omtrent alt av blader har falt av nå, så hagen ser både trist og veldig våt ut. Likevel kom solen igjennom her nå nettopp, og plutselig så det litt bedre ut der ute.


Parykkbusk / Cotinus som jeg plantet i 2006. Til tross for at den egentlig ikke skulle klare seg her har det gått bra med den :)


Noen få lønner har fortsatt litt blader. Det hjelper utrolig mye å se solen i november.


Solen fikk løvet til å se kobberfarget ut.


Heuchera er like fin til tross for mye regn.


Disse behøver ikke mer presentasjon tror jeg... ;)
Jeg har fått råd fra Cyclamen Society om å ikke dekke de med løv. Godt at en har noen å spørre om råd i strøk hvor de egentlig ikke skal overleve.


Disse små parykkbuskene/ Cotinus coggygria 'Lilla'. De plantet jeg i sommer, men kjøpte de på salg i fjor høst. Dette er en navnesort som altså heter 'Lilla'. Morsomt, for det er det norske ordet på fargen purple på engelsk. De er små og skal egentlig ikke bli så store.  Fargen er helt utrolig, og de beholder løvet til siste slutt. Det står at de har en herdighet på H2. Jeg må med andre ord regne med at de ikke overlever. De bodde nemlig i drivhuset i vinter. Tiden vil vise om de klarer seg her.


Ikke noe å si på blomstringen til astersen til tross for veldig mye regn.


Clematis 'Jackmanii White' med blomstring 9. november!


Knopper på Clematis 'Multipink"


Min hengelerk som overlevde sommerens tørke med et nødskrik. Nå er den veldig fin! Larix kaemferi 'Stiff Weeper'


Nok en asters som er full av knopper.


Ny ekornsikker fuglemater. Det er så vidt at fuglene tør spise av den. Nye fuglematere blir møtt med stor skepsis! 


Her er våren på vei! Julerose / Helleborus niger med nye knopper :)


Nok en lerk/ Larix i hagen her som fortsatt har nålene på.
Det er fortsatt mye som lyser opp i novemberhagen!42 kommentarer:

 1. Våren kommer definitivt! Så noen hadde funnet hvitveis på skogstur i helga og lagt ut bildet på instagram. Kjapp vinter i år skjønner du :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det høres jo helt utrolig ut. Det høres nesten for godt ut til å være sant ;)
   Men det er i hvertfall mildt ute nå. Måtte det fortsette til 20 desember. Da er jeg klar for snø :)

   Slett
 2. Hej Marit!
  Idag har vi en fin solig dag, har varit ute i växthuset och plockat in saker så jag kan plantera mina Amaryllislökar. Fåglarna fick också påfyllning av mat. Hängde upp en korv som de brukar älska, den är orörd fortfarande. Det är väldigt blött i gräset, så det känns bra med en dag utan regn. Tänk att din klematis blommar och Julrosorna har knoppar. Jag har spanat efter knoppar i mina men inte sett några ännu. Köpte en hel del nya från Danmark i vår, som jag hoppas få se i blom. Men det blir säkert senare.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika,
   Ja, det har nesten vært en hel dag med sol her også. Det er fortsatt veldig bløtt her også. Fuglene fikk påfyll av mat her også i går. Ja, en vet ikke helt sikkert hva de liker, for noen ganger ombestemmer de seg. Ja, det er nesten ikke til å tro. Jeg kjøpte de da det var så tørt, så de holdt på å dø. Jeg klipte de helt tilbake, så det er nok derfor de blomstrer nå.
   Dine vil sikkert blomstre til neste vår.
   Ha det godt.

   Slett
 3. "If Winter should say she holds Spring in her heart, who would believe Winter?"

  SvarSlett
  Svar
  1. That's true Sandi. I guess we will get winter later this year, because we always gets some snow here.

   Slett
 4. Hello,
  The Wig leaves are a lovely color. I like the asters too, lovely blooms. It is sunny and cold here, some rain coming this weekend. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Asters are lovely blooms, and this year I can see them. For many years they have frozen in October. I hope you don't get snow!
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 5. Ja, det har jo været en rekordvarm sæson i Europa, og det begynder at føles mærkeligt. Her har vi 10-15 grader og en del mere sol end du, men til gengæld ingen regn. Vi er jo vant til det mørke vejr her, men du savner vel snart din sne?
  Sjovt med en 'Lilla' parykbusk der er orange, men det er en skøn farve! Godt du lige fik en solstråle så du kan vise dejlige billeder fra haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en merkelig høst vi har nå i hele Europa. Jeg har sett på nedbørskartet, og mens vi har fått regn i flere måneder så har Danmark fått veldig lite. Jeg må innrømme at når vi kommet ut i desember så savner jeg snøen litt ja... ;)
   Navnet 'Lilla' er nok mer ment på bladfargen om sommeren enn nå tror jeg :)
   Hele sommeren er jo bladene nettopp lilla. Ja, endelig kom solen her i hele 30 minutter. Tusen takk, Ulla!

   Hilsen Marit

   Slett
 6. Kjempelekre parykkbusker! Ja, nå kommer våren, gitt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det virker sånn. 15 grader til lørdag eller noe sånt. Helt vilt... :)

   Slett
 7. Despite November weather your plants are healthy, Marit. I like asters and clematis. The bird feeder is a smart stuff. Have a nice Thursday.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Nadezda, they have got plenty of water, and maybe they like it. Thank you. Yes, the squirrels can not come in there and eat the food. I give them food other places, so they are not hungry.
   Have a nice Thursday you too.

   Slett
 8. Det var utrolige mængder regn på så kort tid. Du udfordrer jo jævnligt planternes nordlige grænse for overvintring, og parykbuskene er gode eksempler på, at det godt kan lønne sig at eksperimentere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten ikke til å tro at det går an å få så mye regn på så kort tid. Jeg gjør det ja, og noen ganger lykkes jeg, og noen ganger ikke. Parykkbuskene er et godt eksempel på nettopp det ja! 😊

   Slett
 9. Koselig med elementer av vår hos deg, og mange fine planter. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Litt vår i november kan jeg like. Ha en fortsatt fin kveld du også. Hilsen Marit

   Slett
 10. Hej Marit
  Fint at du har parykbusk, det er der også i min nye have. Vi var der i dag, der kom mange byger undervej, men så meget regn som I får, kommer der ikke her eller på Fyn.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er glad for at jeg får dyrket de her. Så bra at du også har de i din nye hage. Nei, akkurat nå er det utrolig mye regn vi får. Vi fikk jo ikke det i sommer, men nå har det endret seg veldig.
   Klem

   Slett
 11. Fine bilder fra novemberhagen din, Astersen ser ut til å trives. Julerose gir løfter om vår.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den trives veldig godt her selv om den blomstrer sent. Den gjør det ja. Snart er det vår igjen.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Cotinus eller Parykkbusk har jeg ikke lagt merke til tidligere. Antagelig er det fordi den er oppført med sone 1-2 i min gamle sortsliste fra Hageselskapet. Dermed er den bare blitt oversett. Spennende at du prøver den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har vært solgt her i hagesentere i lang tid, men den har alltid vært merket med H3. Med god drenering så kan den klare seg. Ja, det blir spennende å se om de små overlever her.

   Slett
 13. But just imagine if all that snow had been rain, Marit. Then you would have really been complaining! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes David, then I had complained a lot. I'm actually very happy with the rain we've had this autumn. The nature needed it after this very dry summer.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 14. Hej Marit,

  Det var en väldig massa regn på kort tid, trädgården måste vara väldigt välvattnad nu och Heuchera-plantorna och astrarna verkar inte misstycka alls. Tycker det ser ut som om en hel del växter i din trädgård inte alls tycker att det är dags med vintervila.
  Så bra att du fått tips från några som "kan" cyklamen för det vore ju väldigt tråkigt om de skulle fara illa av vintern. Så fina!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er utrolig hvor mye regn det har kommet på kort tid her. Jec tror at de fleste planter trives med regnet så sant de har god drenering. Ja, plantene kunne nok fortsatt som nå med dette milde været, men nå er det meldt om kaldere vær fra neste helg. Vi får se hva som kommer fremover. Ja, det er så godt kunne spørre andre som har erfaring fra samme klima som her, og lykkes med cyclamen. Jeg har fortsatt troen på at de kan klare seg her. Så får jeg se til neste vår om de har overlevd.

   Ha det godt!

   Slett
 15. Dear Marit :=)

  Please forgive my tardy visit My neck and right shoulder have been giving me some discomfort. I did try but had to stop when the pain got intense. I absolutely love your Wig Bush with the vibrant colour. I hope the three little ones do well outside this winter. You have to try, or you will never know. Your Asters are looking as beautiful as ever, and there are many more buds to brighten the dark days to come. We have also been getting heavy rainfall and thunderstorms. The rain has already revived some of my plants which were suffering from the drought. During the day, it gets so dark in this kind of weather, that I have to put the electric lights on. Yesterday the sun shone for a little while, and my daughter came for the first time in a couple of weeks after having Covid, so this also brightened my day.
  I hope you are well Marit, and send you a warm hug from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)

   I'm sorry to read about your pain in the neck and shoulder. I have been suffering for a heavy toothache for almost tree weeks. The dentist tells me that soon the pain will go away. The rooth will die, and I hope it's true. I have never eaten so much pain reliever ever.

   Yes, the Wig bush have very special colour, and I'm happy about they keep them so long this year.. This autumn have been very warm here, and then they have kept their leaves for a very long time. Thank you for your kind comments.
   So nice that you finally have got some rain. Yes, we too have the electric light on during the day. How nice that you can meet your daughter again. My daughter have got Covid this week, so I guess I will not see her for a long time.
   I hope you will be better during the weekend, Sonjia!

   I send you a warm hug from a sunny Norway.

   Slett
 16. Ja, kjære Marit, det er utrolig hva som fortsatt blomstrer nå. På grunn av den tørre sommeren kom mange planter seg tidlig på høsten da regnet kom rikelig og så blomstrer det overalt... fortsatt nå. I går tenkte jeg litt på våren med alt det grønne rundt... pilene og blomstene bare nydelige.
  Jeg har også disse små lilla asterne og jeg har også høye
  dem stående ved siden av georginene.
  Vel, la oss nyte høstens farger... den første frosten er annonsert til neste uke.
  God onsdag til deg... i dag 11.11. begynnelsen av karnevalsesongen i mange regioner.
  klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja kjære Viola, det er nesten ikke til å tro at så mye fortsatt kan blomstre så sent. Det kan minne om vår nå ja, men om en uke kan det komme litt snø her. God helg til deg!
   Klem fra Marit

   Slett
 17. Men oj, har ni fått så mycket regn. Här har det inte alls kommit speciellt mycket. Skulle egentligen vilja ha mer för att mina rhododendron ska få en riktig rotblöta. Men det är ändå väldigt färgrikt hos dig. Och tänk så fint astrarna fortsätter blomma. Vilken tur att du har Cyclamen Society att diskutera med. Håller tummarna för att övervintringen kommer att gå bra.
  Och så ser jag att våren kommit till dig också ... samma här. Idag var jag ute och fotograferade en nyutslagen Helleborus niger :)
  Önskar dig en fin fredag kväll!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, vi har fått veldig mye regn i det siste. Det forstår jeg veldig godt at du ønsker. Ja, enn så lenge så er det fortsatt både blomster og farger her. Astersene er så vidt at de rekker å blomstre her, for hadde det vært frost nå så hadde det jo ikke blitt noe blomstring. Takk for det! Ja, noen ganger er det godt å ha noen å spørre. Det vil jeg nok se til neste vår om de har overlevd.
   Oi, så fint da! Ja det er en merkelig høst vi har i år.
   Ønsker deg også en fin fredag kveld og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 18. Det er spændende, om den sidste høstasters også når at komme i blomst. Det er helt specielt med det lune novembervejr. Hos os er der stort set samme temperatur døgnet rundt, og jeg læste i dag, at nattemperaturerne for tiden er højere end den gennemsnitlige nattemperatur i juli måned. Det er virkelig meget regn, I har fået, så jeg forstår godt, at dagene føles mørke. Men det er dejligt, når solen finder et hul i skyerne og får farverne til at gløde, og du har fortsat mange smukke høstfarver i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se om den klarer å blomstre innen det blir frost ja. Det er høyst uvanlig her i hvertfall. Hos dere i Dannark er det sikkert litt mer vanlig. For bare et par år siden kom det snø på denne tiden. Ja, det er veldig mye regn vi har fått, og når det er sånn blir det veldig mørkt ja. I morgen skal vi få se solen, og det gleder jeg meg til. Ja, solen lyser veldig opp når den får slippe til. Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 19. Love the photos from your November garden.
  We'll be getting lots of rain from November to March as the monsoon season has started.

  Hugs and blessings, Mariette 💐

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. Yes, I know you are getting monsoon season in November. I feel like we had monsoon here right now :)

   Many hugs! 🏵

   Slett
 20. Härlig cyclamenbild, det är en hel äng du har fått till där. Visst har det varit många regniga dagar på raken och jag har bitvis varit lite fundersam om jag skull få ner alla växter som står uppgrävda. Jag har några astrar som blommar nu och de är en fröjd så här års.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er frøplanter som jeg til slutt bestemte meg for å plante ut. Jeg har hatt de i små potter i to år, og nå får de overleve ute eller ikke.
   Ja, det er sikkert en god idé å få de plantet ned nå. Ja, det er hyggelig å oppleve astersblomstring så sent som nå, og her er ikke det vanlig.

   Klem, Marit

   Slett