fredag 4. november 2022

Kaos inne, en orkidéavlegger og et forferdelig ugress...

 I flere dager nå har vi hatt besøk av en snekker, for det har vært  mer å gjøre ferdig i annen etasje. Det er blant annet å legge nye gulv i alle tre rommene der oppe, og da må alt av inventar tas ut og settes på plass igjen etterpå. Det tar sin tid å bli helt ferdig, men sånn er det bare.  En del av et gammelt møbel som skal kastes ble plutselig et nytt kattemøbel (enn så lenge).


Ares synes det var et fint sted å legge seg.


For noen år siden så kjøpte jeg noen hvite orkidéer som har vært veldig villige til å blomstre. Plutselig så begynte de å danne flere avleggere som vokste på den gamle blomsterstenglen. De kalles Keiki. Nå har jeg klippet den av fra morplanten.


Jeg tok og plantet den i sin egen potte med ny bark, og hvis jeg er heldig så klarer den seg alene uten morplanten. Det er sånn noen av de formeres. Jeg gjorde det samme i sommer, og den lever i beste velgående.


Dette er en av mine store hatobjekter når det gjelder ugress her. Den vokser i leirejord og nær vann, og her er det både leire og vann på alle sider og kanter. Kanskje ikke så rart at den trives så godt her da... ;)
Jeg kan luke og luke og ta den bort, men den kommer alltid igjen neste vår. Er det noen som har lykkes med å få den permanent bort? 
Dette er altså Kjerringrokk/ Åkersnelle/ Equisetum arvense. 

God helg/weekend. 

46 kommentarer:

 1. Ares ser verkligen ut att trivas i "sitt" nya skåp :)
  Så roligt med skottet på din orkidé. Det ser ju jättefint ut och kommer säkert att ta sig.
  Ditt ogräs tror jag är det som kallas åkerfräken på svenska. Så trist att du fått in det i trädgården. Här har jag aldrig sett det så jag har tyvärr inga råd att komma med.

  Önskar dig en fin fredag och helg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han så ut til trives der, for han satt der veldig lenge :)
   Jeg håper på det, og den jeg plantet i sommer har ikke dødd.
   Nei, det er nok et ugress som trives på helt spesielle steder hvis de rette betingelsene er til stede. Du skal være glad for at du ikke har det hos deg.

   Ønsker deg det samme!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Dear Marit :=)
  Lovely photo of Ares, he looks quite comfortable in the confined space. I expect both the new cutting and mother plant will flourish now. I have done the same with a few of my indoor plants. I'm sorry I can't help with the permanent removal of the irritating weed. As much as I like Wisteria, I now have to remove some newly formed plants from the mother plant, that are now growing the middle of my lawn and in the flowerbeds. Once you plant wisteria you can never get rid of it, and I think you must know this because I don't see any in your garden.
  Warm Good wishes. Have a good day and all the best. Hugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,

   Thank you. He enjoyed to stay there for a long time.
   I hope so, but maybe it will take a little longer before it blooms here.
   I have only one Wisteria here, and it's planted in a large pot. It will stay inside my greenhouse during the winter, because they can not grow outside in my climate. Maybe it's better anyway that it grows in a pot :)
   I guess in your climate everything is different about hardiness than here.
   Warm wishes, and all the best to you too. Have a great weekend, and many hugs to you.

   Slett
 3. Sånne småorkideer har det aldri kommet på noen av mine. Det har kommet plenty av luftrøtter, men det har aldri blitt noen planter på dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det er spesielle sorter av phalaenopsis som får disse avleggerene. Jeg husker ikke hva de het, men de var hvite og ikke så høye. Disse dannet seg på blomsterstilken. De har også mange luftrøtter.

   Slett
 4. Good morning, Marit: Here in Ontario our Equisetum arvense is very well behaved and stays in the forest where it belongs and does not trouble the gardener. It is in fact a great favourite of mind as you know. I think you should immediately repurpose that piece of furniture as a little retreat for the cats, add soft cushions perhaps, have lyrical cat music wired in there, provide sumptuous snacks. Maybe they can even be coaxed into eating Equisetum. Anything is possible. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon, David. I guess it troubles me because I live in the forest. Yes, I know you like it a lot, and I can send you a large quantity of it. Just let me know, and it will be sendt to your home right away ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
  2. How kind you are, Marit. In return I will send you an entire box of seeds of Cirsium vulgare to be distributed liberally through your garden. I will look forward to pictures of the blooms next summer. Hugs and kisses - David

   Slett
  3. Oh yes David, I'm very kind. You are also very kind. I think I already have this beautiful plant, so you do not have to send me more of it. It spreads all over the place here like dandelion.
   Thank you so much for your kindness! I like weed very much ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 5. Agerpadderokke er der desværre også i min nye have, det er ikke godt. Der er også mange her på øen, men jeg har formået at holde den væk fra haven her.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Der lærte du meg et nytt dansk ord :)
   Huff, ja da vet du hvilken plante jeg sliter med her.
   Lykke til med arbeidet med den i din nye hage.
   Klem

   Slett
 6. Ja jeg har tør sandjord så jeg ser aldrig agerpadderokke i min have. Til gengæld har jeg andre hadeobjekter. Sådan er det med en have!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen fordeler skal en jo ha når hagen er full av tørr sandjord. Hatobjekter er det nok mange av i en hage ja, og det må vi vare finne oss i.

   Slett
 7. Det hender jeg finner Kjerringrokk i hagen her, men bare en og annen, så mest sannsynlig liker de seg ikke her, selv om det både er vått og leiraktig jord her, hvordan du skal bli kvitt den aner jeg ikke. Veldig søt pus. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er du heldig, for her stortrives de. Jeg må nok dekke de enkelte steder for å få begrenset de litt. Tusen takk. Ha en fortsatt fin kveld du også.

   Slett
 8. Sikke da et arbejde du nu har inde i huset! Du keder dig vist aldrig Marit:-) Fine orkidéer du laver af aflæggerne - det kræver mere plads, men måske bliver der plads når det gamle møbel er smidt ud (bare husk katten!)
  Padderok er umuligt at udrydde. Rødderne går ned i et par meters dybde, men de vokser gerne der hvor der ikke er så megen næring i jorden, så vi har næsten fået dem skubbet ud af køkkenhaven i kolonien. Som ukrudt synes jeg ikke de er så slemme som skvalderkål, simpelthen fordi de ikke fylder så meget - og de skygger jo næsten ikke.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er stadig noe som skjer her. Nei, jeg pleier ikke å kjede meg, Ulla! Jeg skal nok huske på katten ja. Takk for info, for da vet jeg at det nesten er umulig å få den bort :(
   Det er nok ikke så mye næring i jorden her, så det kan nok være noe med det. Det er sant, men likevel så misliker jeg den veldig. Jaja, jeg får luke mer til våren igjen. Nå er hagesesongen slutt her.

   Hilsen Marit

   Slett
 9. Hej Marit!
  Det ser ut som en fin viloplats för katten. Åkerfräken finns hos min dotter. Den tittar fram i hennes odlingslådor, och de går inte att få bort helt. Man rensar och rensar och så kommer de tillbaka ändå. Har inte dem i min trädgård.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han syntes det var en fin plass. Det er nettopp sånn det er med den, for den er umulig å få den bort. Da er du heldig.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Noget ukrudt er værre end andet, og padderokker hører til blandt de planter, som man ikke ønsker at få ind i sin have.
  Du kan da ikke bare smide "katteværelset" ud. Det er tydeligt, at Ares føler sig godt tilpas på øverste etage.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sikkert at den er. I hele går hadde han sjansen til å sitte der, men da var den ikje "ny" mer. Så i dag er den borte.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Så spennende med avleggere av hvite orkideer. Jeg har også kjerringrokk i et bed og får ikke fjernet den. Søt puse.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er morsomt å prøve det ut. Huff, ja da vet du hvordan det er. Tusen takk.

   God helg!

   Slett
 12. Ja, padderokken er en af de planter, man aldrig får bugt med, selvom man bekæmper den hårdnakket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du nok helt rett i dessverre.

   Slett
 13. Katter gillar verkligen att krypa in i saker och gärna så högt det går :) Men roligt att få klart även övervåningen.

  Åkerfräken är besvärlig men det ska gå om man är väldigt enveten och rycker de nya skotten väldigt regelbundet. Det är också enda sättet har jag märkt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig glad i å krype inn der det går an.

   Du har helt rett i det. Det er med andre ord helt umulig å få den bort.

   Klem, Marit

   Slett
 14. Hello, Marit

  Your kitty looks like it found a comfy place to sit, sweet Ares. Some plants or weeds are very hard to control. They take over if possible. Take care, enjoy your weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, he was happy to bee there for a short time. Thank you. Yes they can be very difficult to control.
   Take care and have a great day!

   Slett
 15. Det ser ut som du ikke kan disponere Ares sitt nye hus... kanskje han ikke trenger døren. Han er i alle fall veldig fornøyd med valget :-)
  Skuddene til orkideen er interessante, lykke til med dem.
  Mange hilsener fra Viola.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg kan nok ikke det. Ja, han likte seg der i noen timer :)
   Tusen takk. Hilsen fra Marit

   Slett
 16. Yo también reproducía mis orquídeas así. Esa planta no la tengo, pero tengo otras demasiado invasivas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. I hope they will survive, and bloom later. Many hugs.

   Slett
 17. Ares is such a gorgeous kitty!
  Orchids are such a challenge to grow but I am sure yours will flourish under your super green thumb!

  Hugs and blessings, Marit 💐

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. I have grown orchids for many years, and I hope they will flourish one day 😊
   Many hugs 🏵

   Slett
 18. Katten har verkligen hittat sin plats :) Åkerfräken har jag inte sett här, tack och lov!! Ja vissa ogräs är helt omöjliga att bli av med...
  Ha en fin söndag nu!
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! :)
   Det skal du være glad for. Det er sånn det er ja...
   Ha en fin søndag kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 19. Hej,dessa katter de hittar alltid nya mysiga platser den tyckte väl att där var det lite lagom för honom.Önskar dig lycka till med din orkidé själv har jag en som jag försöker hålla vid liv brukar inte ha någon tur med dem.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Ja, katter er eksperter på å finne seg nye steder å ligge. Tusen takk. Her får jeg de til å trives, men de er absolutt ikke de enkleste plantene å få til. Ha det godt.

   Slett
 20. Hi Marit!
  Cute cat! My cats hide in the house too.
  Have a good week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tania!
   Yes, cats love to hide themselves in many strange places.
   Have a nice week you too!
   Hugs!

   Slett
 21. Ser ut som Ares vil beholde kattemøbelet :D
  Endelig et ugress som jeg ikke har! (Bank i bordet. De er ved et vann i nærheten)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han ville nok ha det der og da, men mistet interessen fort. Så bra da!

   Slett
 22. Hej Marit,

  Så kul att få lite nytt hemma. Och att din orkidé ger dig lite nya plantor :)
  Åkerfräken är ett envist ogräs som jag känner väldigt väl. Trivs i fuktig lerjord och har rötter i våningar flera meter ner i marken. Det enda att vara envis och ta bort när de växer upp, gräva fungerar inte. Men jag märker att de minskar i antal med tiden och att de inte riktigt klarar att konkurrera om man planterar tätt.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, ikke sant. Det er kult å drive frem dine egne orkidéer, men det gjenstår å se om de vil blomstre for meg.
   Jeg vet at du har nevnt tidligere at du også har dette ugresset. Ja, luking eller dekking av området med duk er nok det eneste som fungerer.

   Ha det godt!

   Slett