fredag 29. april 2022

Magnoliablomstring, og litt om mikroklima....

 Akkurat nå er det flere magnolia som blomstrer her. Både hvite og rosa, og jeg er så imponert over hvor mange knopper de klarer å produsere til ny blomstring hver eneste vår. 


Denne står mot syd bak det gamle drivhuset. Der er det lunt inntil veggen, og der trives den godt. Den ble plantet i 2007, så den har stått der i 15 år. Den begynner mer å ligne på et tre enn på en busk. Den var veldig liten når jeg plantet den, men det er den ikke nå :)


Stjernemagnolia/ Magnolia stellata med veldig mange blomster.


Denne står til venstre side bak hagedammen. Der er det ikke lunt i det hele tatt, men den har klart seg her likevel. Når jeg kjøpte den i 2009 var den merket H3 og bitteliten, men jeg tok sjansen siden de hvite hadde klart seg her siden 2007. Så det går an å ta sjansen på planter som er merket med en lavere herdighetsone enn det som er der en bor. Mikroklima spiller en stor rolle når en utfordrer herdighetsonene som jeg alltid prøver meg på. Det  jeg vil nevne som jeg har gjort her for å lage et bedre mikroklima her er å plante en massiv thujahekk, og som er rundt hagen her på tre sider. I tillegg så gir jeg alt jeg planter av stort og smått veldig god drenering i form av at jeg blander grus i jorden når jeg planter. Godt drenert jord gir  bedre overvintring enn våt og tettpakket jord. Leirjord er et dårlig utgangspunkt for sarte planter, og det var det mye av her før. Etter at vi  skiftet septiktanken, så ble mye av jorden her byttet ut med bedre drenert jord. Skifting av jorden her er ble et stort skille for overlevelse av mange planter. Noen ganger går det jo galt likevel, men det er en kalkukert risiko jeg  er villig til å ta. Nå tør jeg plante det som er merket med H3 i steden for H4. I de fleste tilfellene går det bra med det som vokser i nærheten av thujahekken. Dette har vært nyttig lærdom for meg. En thujahekk var det aller første jeg plantet her i 2006 når vi flyttet hit. Det tar tid å få den høy, og det visste jeg jo fra før. For nye hageeiere vil jeg si at det er viktigere å plante en hekk enn å lage blomsterbed :)
Det er ikke alle som vil ha thujahekk, men uansett så gir selv en hekk av løvfellende trær bedre le enn ikke noen hekk.

Det er veldig mange blomsterknopper på denne også i år :)


Magnolia x lobneri 'Leonard Messel'


Nærbilde av blomstene. Jeg er så glad i disse vakre blomstene, og gleder meg veldig til blomstringen hvert eneste år.

God helg/weekend!


onsdag 27. april 2022

Litt om herdighetsoner, og noen nye roser...

 Jeg har skrevet mye om klimasoner her på bloggen, og tenkte jeg skulle vise hvordan dette er for de som ikke har det selv. 

Her er et sonekart over Norge. Vi har 8 klimasoner, og det er jo egentlig veldig mange. Men Norge er et langstrakt land, så da har det blitt sånn. I tillegg kommer en klimasone til som kalles fjellesone, og som er markeet med  hvitt på kartet. H1 er helt ute ved kysten hvor det er varmest, og H8 er langt nord i Norge.

Her hvor jeg bor er det H4, og det er en sone som er midt i mellom kysten og innlandet. 

I det siste har de hatt noen potteroser på matbutikken av alle steder, og de har hoppet opp i handlekurven uten at jeg har merket det ;)

De heter 'SweetHomeRoses, og er produsert i Danmark. 

De to jeg kjøpte heter 'Sweet Baby'  og 'Sweet Love Forever' . Jeg tenkte å plante de i store krukker, og ha de i den kalde sonen i drivhuset til neste vinter. 

Da kan jeg drive de frem mye tidligere enn hvis de er plantet i bakken.


'Sweet Love Forever'


Nå er det igjen tid for hagespøkelser her. Nytt av året er at nå står mine overvintrede hortensia/hydrangea i skyggen av drivhuset, og er pakket inn med både fiberduk og bobleplast inntil nattefrosten er slutt.  


Disse to krokusene dukket plutselig opp av gresset her om dagen. Jeg har ikke plantet de der, så det må være noen løk som de tidligere eierene hadde plantet. 

Krokus 'Jeanne d'Arc'


Disse skal jeg plante mange flere av til neste høst. Dette er Anemone blanda 'White Splendor'. Jeg har prøvd de før uten å lykkes, men jeg leste at kunsten for å få de til var å gi de veldig god drenering. Det fikk de i fjor, så det kan jo være forklaringen på hvorfor de har klart seg nå.


 Min lille hagevenn ❤


Jeg lovte å vise konglene på min nye lerk/Larix decidua 'Kórnik'. Fargen er en blanding av rosa/vinrød. 


mandag 25. april 2022

Et tre med to forskjellige herdighetsoner, og symbolske blomster......

 Her om dagen kjøpte jeg en liten magnolia på Plantasjen, og den var merket H4 som det er her. Når jeg kom hjem googlet jeg treet, og da sto det H2 et annet sted når jeg leste om det. Det store tusenkronerspørsmålet er: Hvem har rett?

Her er et annet sted som oppgir H4. Her derimot står det H2. Hvis det er riktig vil den ikke overleve her.

Denne magnolia heter 'Black Tulip'. De oppgir usda zone til 5-9. Jeg vet ikke hvor overførbart dette er til norske forhold, men det står her at den skal klare seg i områder med kulde som er ned til -15.  - 15 var det kaldeste som ble her i vinter, så jeg håper jo at den kan klare seg her. Den skal plantes lunt og solrikt, og da spørs det om jeg har flere sånne plasser igjen her ;)

Det er jo de plassene jeg planter på først, men jeg får tenke meg godt om om jeg finner en sånn plass til denne magnoliaplanten. Den har en unik farge som jeg ikke har sett før, så jeg vil jo så gjerne at den skal overleve her i H4.

Til jul fikk jeg et gavekort til å bruke på gartneriet her av mannen min, og det har jeg spart helt frem til nå. De hadde fått inn mange nye trær der, og gavekortet kom godt med :) Jeg skal i sommer renovere et område nederst i hagen, og der skal jeg plante disse trærne. 

De jeg kjøpte var disse:

Acer palmatum 'Bloodgood', japansk lønn med veldig mørke blader.

Larix decidua 'Kórnik', oppstammet lerk som får rosa kongler.

Prunus serrulata 'Royal Burgundy', prydkirsebær med røde blader og doble blomster som dufter.



Disse kjøpte jeg i februar, og de har blomstret i ett sett siden det. Nå har jeg plantet de ut foran kattegården, og der kan de få stå til de er avblomstret.


Så til de symbolske blomstene. Min bloggvenn David i Canada ga meg en god idé her om dagen. Han foreslo at jeg kunne plante gule og blå blomster i hele hagen. Det får jeg nok ikke til, men her er en miniversjon av det. 
Her er det gult og blått som står for Ukraina sine nasjonalfarger, og den blodrøde primula symboliserer blodbadet som en viss mann jeg ikke nevner ved navn er ansvarlig for. Den røde primula dufter veldig godt, og den måtte Ares snuse på. Han holder meg med selskap når jeg arbeider på den siden av huset.

lørdag 23. april 2022

Se hva jeg fant på en runde i hagen...

 Vårvarmen kommer alltid brått på, og i år er det ikke noe unntak. I de siste dagene har det vært rundt 18 grader i skyggen, og ikke noe frost. Det har heller ikke vært noe vind, og da føles det enda varmere.

I hagen kommer det opp nye blomster hver dag, og det er nesten vanskelig å følge med på alt sammen. I drivhuset har jeg begynt å plante tomatplanter. De hadde tilbud på de på det lokale gartneriet, og de var allerede i blomst og de var store. Jeg har sådd noen selv også, men de er bittesmå i forhold. De hadde også tilbud på kugjødselkompost, så nå bør det bli god avling her. Jeg kjøpte en plante av ramsløk på gartneriet, og den har jeg ikke hatt før. Den lukter litt som hvitløk, og der den trives kan den bre seg som et teppe. Den kan brukes i matlaging, og smaker også som  hvitløk men den er en mild utgave av den vil jeg påstå ;)

Bli med på en fotorunde i hagen, og ta med deg en te/kaffekopp og sett deg godt til rette. I dag er det nemlig veldig mange bilder å se på  :)


Dette er løkkrukken som jeg plantet i januar i drivhuset. Det er litt feil farge på tulipanene for de er egentlig mørkere røde enn de ser ut her.


Ungarsk blåveis/Hepatica transsilvanica


Disse plantet jeg i høst, og jeg ble så overrasket når jeg så de i blomst allerede nå. Tidløs/ Colchicum 'Roseum Plenum'


Hvit krokus med en svak lilla stripe :)


Lilla våriris. I 2020 plantet jeg de av disse, og nå er det kun to igjen av de. Det forsvinner dessverre alltid her etter noen år.


De ser ut som små soler der de står :)


Midt oppe i denne tuen av krokus må jeg en gang ha plantet fylte snøklokker. De er så fine, men umulig å få tatt bilde av for blomsten henger opp ned.


Lerkesporer i blomst.


En eller annen løkblomst som har dukket opp nå.


Skogen er allerede full av hvitveis/Anemone nemorosa. 


Fylt påskeklokke/Helleborus orientalis


Min barndoms grøftekantblomst som jeg alltid måtte plukke med hjem. Nå vokser den i hagen her, og jeg er ikke like begeistret for den nå, for den sprer seg veldig.
Hestehov/ Tussilago farfara.


Påskeklokke igjen, og blomsten på nært hold er i seg selv  et studie verdt.


Snøpryd/Chinodoxa kommer opp overalt nå. De er så fine og finnes i flere farger her.


Fylt rosa blåveis


Flere påskeklokker dukker opp overalt.



Blå snøpryd

Hepatica nobilis

Hepatica transsilvanica

Nærbilde av blomsten.

Nok en tue av den fylte rosa blåveisen

Den vanlige blåveisen er så vakker den korte tiden den blomstrer

Lyseblå utgave av den.



Denne har aldri blomstret før, og jeg ble helt sjokkert når jeg fant den. Den formen for blomst kalles anemoneblomstrende på dansk.
Helleborus orientalis dette også.

Helleborus thibetanus blomstrer fortsatt i skyggen.

Baksiden av blomsten på den lyse frøplanten. 

Snøklokkene blomstrer fortsatt i skyggen der snøen lå så lenge. Nå er det heldigvis slutt på all snø her :)
Jeg talte over alle snøklokketuer jeg har her nå, og kom til sju stykker.
Det er veldig gledelig :)

Nå har endelig stjernemagnolia/ Magnolia stellata begynt blomstringen. Blomstringen må nesten kalles vårens vakreste eventyr :)

Det er veldig mange knopper på de nå.

Nå skal jeg rett ut og jobbe i drivhuset :)

Fortsatt god helg/weekend!

Jeg linker til TrädgårdsFägring

fredag 22. april 2022

En bok med forviklinger..

 Via en annen blogger fikk jeg vite om en dansk camelliabok som ble utgitt i 2005. Den har vært utgitt på tre språk, dansk, svensk og engelsk. De hadde bare den  svenske igjen, og da ble det den. Jeg kunne  lest den uansett hvilken av de tre språkene jeg hadde fått den på, så det hadde blitt helt det samme :)

 Jeg bestilte boken den 30. mars, og 6. april kom boken fra Danmark til Norge. Da begynte forviklingene, for den ble da feilsendt til en by som ligger 6 mil herfra. Postnummeret dit er nesten det samme som her bare en bytter om på to tall på slutten. Først i går fikk jeg boken. Det har jo vært påske i mellomtiden, og da stopper posten helt opp. Men boken var verdt all ventingen! Jeg fikk den signert, og det er jo litt morsomt.

Den er full av vakre bilder, og det er mye mer bilder enn tekst. Boken er bare helt nydelig.  Jeg hadde faktisk ikke hørt om noen av de camelliasortene som er omtalt i boken. Det finnes sikkert tusenvis av navnesorter, så det er en "farlig" samledille å begi seg i kast med. De blir jo egentlig som store busker/små trær å regne hvis de får utfolde seg ute i sitt naturlige vekstmiljø. Her hvor jeg bor overlever de ikke ute, så de må bo inne om vinteren hos meg. Siden de kan bli store med tiden, så krever de stor plass ;)


"Glede og lidelse"
Ja, det er virkelig begge deler med camellia. Jeg tar litt om lidelsen først, og den er godt beskrevet i boken. 
Som fersk camelliaeier gjør "alle" mange feil i begynnelsen. De blir ofte plassert i en stue som en potteplante, men da starter lidelsen. Planten kvitter seg da med veldig mange av blomsterknoppene og til stor frustrasjon for nye eiere av denne vakre planten. Det mange ikke vet er at den skal plasseres lyst og kjølig. De selges midt på vinteren her, og ikke alle har et kjølig og lyst rom å tilby denne primadonnaen. Ved riktig stell beholder den blomsterknoppene og blomstrer lenge, men det vet altså ikke den ferske eieren. Så det er en krevende plante å få i hus, og anbefales ikke å kjøpe den uten å ha kunskaper om den. Hvis ikke blir det mye lidelse, og mange planter ender dessverre som eksklusiv kompost...
Jeg skal absolutt ikke skremme noen fra å kjøpe camellia, men da bør en vite hva en kjøper ;)

Jeg er helfrelst på disse vakre plantene, men også jeg har gjort alle de klassiske nybegynnerfeilene.  Hvis en da gjør ting riktig får en årviss blomstring med mye glede, men de må ha et kjølig og lyst sted om vinteren hvis en ikke bor i et mildt klima hvor den kan plantes ute :)
Jeg har ei venninne som bor på Vestlandet, og der er det mildt nok til at den kan plantes ute. Sånn er det dessverre ikke her, men jeg er så heldig at jeg har både en kjølig kjeller og drivhus så da kan jeg få de til å overleve her. Camellia trives best mellom 5-10 grader om vinteren. De kan tåle lett frost, men det er kanskje bare ned til noen få kuldegrader. Jeg prøvde å plante ut noen en vinter her for å se, men det gikk veldig dårlig. 

Siden jeg er inne på camelliabøker tar jeg med en annen bok jeg har fra før. 


Boken omtaler over 600 camelliasorter, så den er rett og slett et oppslagsverk. Jeg kjøpte den i 2014, og fra Amazon. Den er veldig bra med mange bilder og gode beskrivelser av sortene. Den kan jeg virkelig å anbefale på det varmeste.

God helg/weekend!

onsdag 20. april 2022

Innflytting i drivhuset...

 ...gjorde jeg jo i fjor, men det er først nå jeg har fått tatt det skikkelig i bruk. Teltet ble tatt ned på mandag, og nå er det pakket ned for bruk til neste vinter. Jeg har flyttet rundt på planter i flere dager, og jeg har enda ikke fått hentet opp resten som står i kjelleren. Men det skal jeg få gjort i dag. Det er greit å dele det opp litt, så ryggen ikke streiker første uken om våren ;)

Jeg har også flere selvvanningspotter som står i det gamle drivhuset som også skal flyttes inn i det nye. Det er mye jobb, men sånn er det bare. Det er bare å ta tiden til hjelp.

Sitrusplanter og blodbeger. Blodbegerplantene har overvintret i kjelleren, og det er absolutt liv i de. Citrus meyer til høyre har fåttsatt en frukt tilbake, og nå kommer det nye blomsterknopper på den. Så det kan bli flere mandarinsitroner på den. Den er altså en krysning av de to artene. Citrus limequat står til ventre for den igjen. De to plantene tror jeg vil like å stå der i solen hele dagen. 

Fuchsiastiklinger som snarest må pottes om.

Div. Camelliaplanter.

Nesten alle mine hortensiaplanter er fulle av knopper nå.  De har likt seg veldig godt inne i teltet hvor det ble veldig fuktig på grunn av alle bøttene med overvintrende vannliljer. Ingen luseproblemer denne vinteren. Tørr varm luft er oppskriften på å få lus på plantene ;)

Lett blanding av frøplanter, dahlia og gjødsel :)
Jeg gjødslet samtlige planter der i går. Jeg har kjøpt inn citrusgjødsel, agurkgjødsel, tomatgjødsel og rhododendron gjødsel. Jeg håper at plantene kvitterer med god avling og flott blomstring.

Sånn så det ut på mandag. Camelliaplantene satte jeg under vegghyllene, for der får de litt skygge. Når det er slutt på nattefrosten skal de settes ut. Enn så lenge får de bo i drivhuset. Hyllene over der ble fylt opp av planter i går kveld. Jeg skal i år ikke kjøpe en eneste hortensia/hydrangea, for de jeg har er som nevnt fulle av knopper. Det har jeg aldri klart å få på overvintrende hortensia så tidlig, så det er morsomt å få til det. Jeg gleder meg til å se blomstringen på de!

Tilbakeblikk 2024 del 3...

 Da er jeg kommet til månedene juni og juli. I fjor kom det ikke mindre enn 354 mm med regn på de to månedene. Det er jo nesten utrolig hvis...