mandag 16. september 2024

Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var nok kaldere enn det den viste. Det ble hvitrimet i gresset, og en staude hadde fått frostskader for den var blitt helt slapp. Det er den som på norsk heter høstormedrue/ Actaea simplex, og den har veldig tynne blader. Den var full av blomsterknopper, så det var jo litt synd. Men sånn blir det når det frosten kommer tidlig. 

Så på lørdag flyttet jeg inn alle camelliaplantene mine inn i drivhuset. Det er meldt om varmere vær fremover, så dette er nok bare et lite kuldesjokk som går hurtig over. Men jeg vet hvem vei det går, så det er like greit å  starte oppryddingen nå. 

Det er helt ok å få satt de i drivhuset nå, for der skal de stå til de skal ned i kjelleren. 

Jeg har sammenlignet hva jeg hadde skrevet på bloggen om denne perioden i de tre siste årene, og der er det et mønster. Før i tiden ble denne perioden kalt "jernnetter"  og antagelig etter det norrøne ordet hjarn som betyr "hardfrossen snø" , men da var det som regel rundt slutten av august hvor det kunne komme frost. På grunn av klimaendringene opptrer disse kalde nettene nå rundt 14. september for tredje år på rad her med nesten nattefrost. Det kan jo ha vært sånn lengre enn det uten at jeg har lagt merke til det. I perioden etter dette blir det som regel varmere igjen.



Her er det 16. stk. Camellia som har stortrives ute med alt regnet i sommer. De er alltid så friske og grønne i bladene etter sitt sommeropphold ute i det fri. De står alltid på nordsiden av drivhuset hvor det er mye skygge.
Jeg har måttet beskjære de en del i sommer, og det var helt nødvendig for de har vokst mye. Dette er planter som kan bli både store og høye når de vokser i sitt rette element. Det er absolutt ikke klima for de her, men enn så lenge så så sleper jeg de opp og ned fra kjelleren. 
De blomstrer som regel så fint midt på vinteren der, og da er det ikke så mye annet som blomstrer :)
--------

Natt til torsdag, fredag og lørdag var det veldig sterkt nordlys/ polarlys /Aurora polaris/ Aurora borealis mange steder, men ikke her. Vi bor nede i en dal med høye åser som stenger for utsikten, så her ser vi det aldri dessverre. Ikke orker jeg å fly ute midt på natta for å ta bilder heller, så det så ;)

Jeg er så heldig at jeg har fått låne et bilde som yngste sønnen tok av nordlyset natt til fredag. 


Det er jo bare så utrolig vakkert å se på!

fredag 13. september 2024

Rosa toner i høsthagen...

Jeg har fått tømt nesten alt av potter i drivhuset, og det gjenstår bare purre og sellerirot igjen der. Har også fått vasket de store dyrkingskarene som står på hjul, men det har vært mye jobb bare å få tømt de for jord. Nå er heldigvis jobben gjort, og det er jeg glad for. Da er det litt lettere å komme i gang til våren igjen. 

Her om dagen oppdaget jeg en staude som her blomstrer hver vår og høst. Den er så fin, men jeg holder på å glemme den bort for den står litt bortgjemt.






Bispelue/ Epimedium grandiflorum 'Pretty in Pink'


Fantastisk blomstring på rosen 'Aspirin' akkurat nå. 


Heucherella 'Pink Fizz' med søte rosa blomster nå.


Denne behøver vel ingen ny presentasjon :)
På dette bildet er den litt mer rosa, og det er flere knopper igjen på den.



På onsdag når jeg jobbet i hagen så jeg denne neslesommerfuglen/ Aglais urticae. Det er kanskje den samme som jeg tok bilder av her for en stund siden, for jeg har kun sett en her. Uansett er det hyggelig å se den.


Mens jeg var ute hørte jeg plutselig mye fuglelyder. Høyt, høyt der oppe så jeg denne, og jeg visste med en gang hva det var jeg hørte.


Dette er fugler som alltid flyr høyt oppe, så selv med zoom på mobilen så blir bildet ikke så skarpt. 
Men det får ikke hjelpe, for jeg fikk tatt bilde av den. Det var to stykker, og snart flyr de mot varmere strøk. Det er
Musvåk/ Buteo buteo. Det er en rovfugl, og de har fast tilholdssted høyt oppe i en ås på andre siden av hovedveien her. De lager en helt spesiell lyd eller skrik når de flyr over her. Jeg hører de tidlig på våren når de kommer tilbake, og så er de borte et par måneder når de har fått unger. Så hører jeg de igjen nå på høsten når ungene kan fly selv. Naturen er spennende å følge med på!

I går var det kun 4 grader om natten, og det kjentes veldig kjølig ut. Det er meldt om varmere vær i neste uke og det håper jeg på. 

God helg!


mandag 9. september 2024

Alt har en ende...

 Vi fikk fire hele dager til ende med sommervarme i beregnet i går. 

Insektene har det vært mange av i disse sommerdagene.


Humlene elsker solhatt!


Dette er det siste bildet jeg tok av den ene somerfuglen som besøkte meg. 

 Det er den første sommeren siden vi flyttet hit for 18 år siden at det nesten ikke har vært sommerfugler her.   Med det været vi har hatt i sommer så skjønner jeg godt at de har flyktet sydover.


Mine to katter som har nå overtatt en gammel badematte som de har okkupert siden Felix ble syk. Det er godt og  varmt der, og som de fleste andre katter så elsker de varme. Felix virker nå helt frisk igjen. De er veldig gode venner :)


Det er  veldig mange blomsterknopper på disse Sedum/Hylotelephium.


Min nye yndlingsblomst akkurat nå, og i dag kommer mange bilder av den. Den er ikke hvit og heller ikke veldig rosa, men jeg kan kalle den kremfarget med hint av rosa :)



Det er ikke bare jeg som liker denne blomsten!



Høstanemone/ Anemone tomentosa 'Robustissina'


Denne oppdaget jeg på fredag. Det er en høstasters, men hva den heter vet jeg ikke. Den er ikke mer enn 25 cm høy.


En solsikke som fuglene har sådd. De er så vakre!

I dag regner det igjen, og vi har fått både lyn og torden.   På tre timer har vi fått 20 mm! Det har regnet veldig hardt, og det skal også komme mer regn i morgen. 
Jeg er lei hele regnet, og jeg skulle ønske at de som ikke har fått regn i det siste kunne fått mitt regn. Sånn er det desverre ikke.

fredag 6. september 2024

Endelig kom det litt sommer...

 Etter en mildt sagt våt sommer har det endelig blitt sommevær nå i september. I går ble det 24 grader på ettermiddagen, og det var så deilig. Jeg holder på å tømme potter med jord i drivhuset, men der var det alt for varmt til å holde på. Det var 35 grader der kl. 15.00, og da var det bedre å være ute. 

Vi var utrolig heldige som slapp unna både 80 mm med regn, jordskred og flom. Her kom det bare 23 mm med regn, mens andre steder fikk faktisk 80 mm natt til onsdag. Der ble det flom, jordskred og hovedveier som ble ødelagt. Det er tross alt ikke mer enn 10 mil herfra.


Så til litt ferske bilder fra hagen. Jeg så én eneste sommerfugl i går, men jeg får bare være glad for at den ene kom på besøk. 
Neslesommerfugl/ Aglais urticae


Sommerfuglbusken/ Buddleia davidii 'Pink Delight' lever opp til navnet sitt om ikke annet :)


Jeg bruker en app på mobiltelefonen som heter Artsorakel. Den er utrolig lett å bruke på alt som er av insekter. Det lille insektet ved siden av sommerfuglen heter stor solflue/ Helophius trivittatus.


Dette er en mørk jordhumle som heter Bombus terrestris.


Jeg har som kjent mange solhatter her. De ser litt trette ut nå etter en  lang blomstring og veldig mye regn i sommer.


Rosen 'Koco Loco' med sin nesten rosabrune farge. Den er helt unik i fargen.


Hvit solhatt  nr. 2. Echinacea 'White Swan'


Hvit solhatt nr. 3. Jeg tror den heter bare heter 'White'.


Echinacea 'SunSeekers White' 


Høstfloks/ Phlox paniculata 'Blue Boy' med besøk av en vanlig hageblomsterflue/ Syrphus ribesii.


Denne solhatten har nettopp sprunget ut, og derfor ser den så frisk ut! :)


Disse har blomstret i mange måneder, og det er imponerende hvor lenge de blomstrer. Jeg måtte se etter, og den i bakgrunnen skrev jeg om at allerede hadde  begynt blomstringen 13. juli!


Sedum/Hylotelephium som snart vil åpne blomstene sine.



Om jeg ikke har mange sommerfugler her, så har jeg i hvert fall mange andre insekter her. Jeg tror aldri at jeg har sett så mange humler og bier som i går. Det er jo gledelig det om ikke annet.


Disse stemorsblomstene sådde jeg i februar. Så vokste de seg lange og slengete, og så klippet jeg de ned. Nå blomstrer de for annen gang. 


Naboens katt som er 18 år lå og varmet seg i grusen utenfor drivhuset i går. Katter elsker varme, og kanskje hun har vondt i kroppen. 18 år er en høy alder for en katt.


Dette er en lys jordhumle som heter Bombus lucorum.


Forfallet på roser er også vakkert!

God helg!



Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var n...