torsdag 31. desember 2020

Martagonliljer, en oppsummering, og det farlige nye klima...

Jeg har spart på noen bilder som jeg  ikke har vist noen av før i år tror jeg. Martagonliljene/Lilium martagon tilhører hagens juveler, og nyttårsaften kan være en passende anledning til å vise noen av de. 
Disse bor i ytterkanten av hagen og  helt i fred sammen med bringebærbusker og brennesle. I høst fikk jeg tatt meg sammen og fikk dratt opp utallige brennesler. Jeg vil egentlig ikke kvitte meg med de siden de er vertsplante for flere sommerfuglarter. Neslesommerfugl er en av de. Men jeg kan klare meg med noen færre ;)Disse to her bor også i utkanten av et irisbed. De ble plantet der i all hast en sen høst, men de har åpenbart overlevd der. Trangt, men med mye sol.  Det er hyggelig med sånne "outsidere" :)
De blomstrer lenge og kommer trofast igjen hvert år. "Vanlige" liljer går ut her, mens disse består. Til  neste år er et av prosjektene å få beskåret trær og vintergrønt, og få disse litt mer synlige igjen :)

På årets siste dag så tenker jeg igjen på hvordan 2020 har vært værmessig. Været fremover vil intressere meg mer og mer, for må begynner vi virkelig å merke endringene av været. Leste her om dagen en oversikt over hvordan været endrer seg her i Norge. På tirsdag kom denne avisartikkelen om det samme.  Det blir bare varmere og våtere over alt. Det kan jeg skrive under på for nå er totalen her for året oppe i 1264 mm med nedbør her. Totalen er fra 1. februar, så det er ikke for et helt år en gang. Hvis legger til ca 150 mm for januar så stemmer det sånn nogenlunde. Det var mildt i hele januar og det regnet mye. 

Da er totalen oppe i ca 1400 mm. Gjennomsnittet i nedbør ligger på ca 500 mm i året her, så vi har nesten fått tre ganger så mye i år. Jeg tar med de to våteste månedene bare for å illustrere:

Oktober      212 mm

Desember  222 mm  

Dette er mildt sagt skremmende. Det er flom overalt igjen her nå, og jeg har kommet ut av tellingen på hvor mange ganger det har vært flom her i år. Det er likevel bagateller akkurat nå. Jeg begynte å skrive dette innlegget på mandag. Jeg hadde ingen anelse da om det fryktelige som skulle skje i går.

I går  gikk det et veldig stort jordskred på Romerike. Fortsatt leter de etter 10 savnede.  Her er en annen artikkel om det samme og begge er fra i går. Her er en fra i dag.

Det er en forferdelig ulykke som mest sannsynelig er utløst av enorme nedbørsmengder.

Der har de de samme grunnforhold det er her  hvor jeg bor. Gammel havbunn og kvikkkeire. 

Kommunen her har gjort mye for å sikre de mest utsatte boligene. Det gjelder spesielt for hus som ligger ut på kanten og ned mot Lågen. Her hvor jeg bor er det ganske flatt bortsett fra der hvor jeg har kaldkomposten min. Der er det veldig bratt. Jeg har med viten og vilje beholdt fem store furutrær der for å binde skråningen med røttene. Jeg går aldri ut på kanten der når det har regnet mye. Jeg vet jo ikke om de trærne hjelper så mye, men jeg lar de stå.

Her er en artikkel om kvikkleire. 

Det er ingen tvil om at alt regnet denne våte høsten har bidratt til flere større og mindre jordskred i det siste. 

Sånne ulykker som dette store jordskredet frykter jeg at vi vil  se mer til i fremtiden.

Snart er det forferdelige året 2020 over, og vi kan bare håpe på at 2021 blir bedre.

Godt nytt år! Happy New Year!


26 kommentarer:

 1. Hello Marit,

  Your lilies are gorgeous, I love the pretty colors. The landslide is a tragedy, sending prayers for the missing people. It is a good idea to keep the trees on the hill, their roots can help soak up the water and reduce the soil erosion. Take care, stay safe! I wish you all the best in 2021, a happy and healthy New Year.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, it's a huge tragedy. I hope they will find them. I hope so, but I'm not sure if the trees helps. Take care and stay safe you too!
   Happy New Year in 2021!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Jag har tänkt så mycket på dig sedan jag läste om det förfärliga jordskredet. Vilken oerhörd mardröm. Och jag har tänkt på allt regn som kommit hos er. Det är verkligen hemska bilder. Skönt att ert hus i varje fall ligger på flack mark. Jag hopps innerligt att nederbörden håller upp hos er. Det behövs ju verkligen inte mer nu.
  Dina liljebilder är så vackra, ljusbringande på något sätt vilket behövs nu.

  Hoppas du får en fin nyårsafton och så hoppas vi på ett mycket bättre 2021!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja, det er en forferdelig hendelse. Det er ikke til å fatte. Regnet her har vært helt uvirkelig i hele høst, og mengdene er helt utrolige. Nå har det klarnet opp her, og det skal bli kaldere fremover. Tusen takk.
   Ja, vi behøver noe lys inn nå.

   Ha en fin nyttårsaften du også, Anita! Ja, det må vi håpe på.

   Klem, Marit

   Slett
 3. Huffda Marit......kvikkleire hos deg også. Skremmende i nyhetene dette.
  Martagonliljer er et sikkerstikk. De passer overalt synes jeg.
  Godt (og forhåpentlig koronafritt) nytt år til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Martin, den finnes her også og flere steder rett i nærheten.
   Ja, det er det virkelig.
   Det synes jeg også, og de tåler det meste.
   Takk, og det samme ønskes du!

   Slett
 4. Dine liljer er fantastisk smukke!
  Det er jo skræmmende, at I har fået tre gange mere regn i år end gennemsnittet.
  Jeg har læst om det frygtelig jordskred lidt nord for Oslo - det er omtalt i alle vores aviser og nyhedsudsendelser.
  Hvor er det godt, at du har beholdt fem store fyrretræer til at binde skråningen med rødderne. Er der kvikler, hvor du bor?
  Klem og rigtig godt nytår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er nesten ikke til å tro at det kan komme så mye regn i løpet av et år. Det vil jeg tro ja, for dette er en forferdelig nyhet.
   Ja, jeg har latt de stå for skråningen bak var opprinnelig veldig bratt. Jeg har fylt på hageavfall i alle år vi har bodd her, så nå er det ikke så bratt mer. Men bratt nok. Vi har ikke det akkurat her, men det er mange steder i området rundt her som er merket med samme fareklasse som der det store skredet gikk.
   Godt nytt år og klem!

   Slett
 5. Martagonliljer er noen riktige juveler i hagen, og det er ekstra moro når de trives og formerer seg :)
  Ille at vi allerede kan føle på "varmere, våtere og villere" vær! En ufattelig katastrofe som har skjedd på Romerike. I etterpåklokskap kan man kanskje si at det ikke burde vært tillatt med en så stor utbygging på et så rasutsatt sted, men mye av Norge har slike grunnforhold, og man kan aldri forutsi akkurat når og hvor en masseutglidning skjer. Er så vondt å tenke på de som ennå ikke er funnet, og deres pårørende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de så absolutt. De er så fine å ha flere steder i hagen.
   Det er helt sikkert at det er ille ja. Ja, det smulle jo ikke vært utbygd i den grad der, men det har det blitt. I nærheten her har de nettopp gjort forbedringer i grunnforholdene slik at det kan bygges hus der. Det er mange steder som har lignende forhold ja, og siden det ikke kan varsles er det umulig å vite når sånt kan skje.
   Ja, det er fryktelig å tenke på, og de pårørende må ha det helt grusomt.

   Slett
 6. Hello Marit: The news of this terrible landslide and the loss of life reached the news channels here. I knew that you did not live close to the area but I am nevertheless happy to know that you are safe. We have messed with the biosphere so much that I am afraid that events such as this will become more numerous. We have this one beautiful world, yet we can't seem to stop messing with it. We do so at our peril. All the very best for 2021 my dear friend. May it be a good year for all of us.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,
   Yes, I guess they have. It's a terrible accident. Yes, we have messed it all up. I wonder if this plantet tolerates us humans anymore. All the very best for 2021 to you also my dear friend. Yes, let's hope for a better year and a better world in 2021!

   Slett
 7. Hej Marit
  Ja det er uhyggeligt med vejret og ikke mindst med jeres jordskred, jeg tænkte meget på dig i går og håbede, at det ikke var i nærheden af dig. Her er det jo så lige modsat, vi får mindre og mindre regn, ja det er et underligt klima, må man sige.
  Men dine martagoner er fine, jeg glæder mig over, at jeg er ved at have fået en pæn beholdning af dem.
  Klem og godt nytår uden corona og jordskred.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er rett og slett er uhyggelig både med været og raset. Dette er på andre siden av Oslo, så det er langt unna her jeg bor. Ja, du får ikke regn, og jeg får bare mer og mer. Tusen takk. Ja, det er en flott planteslekt, og de er verdt å ha mange av.
   Godt nytt år til deg også! Vi får håpe at 2021 blir et bedre år på alle måter.
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit!
  Martagonliljer er nydelig. 3 stykker som jeg plantet i høst, ble gravd opp. Jeg mistenker at det kan være ekorn, men samtidig er jo det litt rart.
  Det er nifst med klimaendringene. Fra ekstrem tørke til enorme nedbørsmengder. Jeg håper inderlig at 2021 blir et godt år. Riktig godt nytt år til deg! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, de har vakre blomster. Så synd da! Ja, enten ekorn eller noen gnagere.
   Det er skremmende ja, og vi merker det så godt nå. Det blir bare mer ekstremt. Ja, og det gjør jeg også. Vi får håpe at 2021 blir bedre enn dette året.
   Riktig godt nytt år til deg også!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Really sorry to hear about this huge tragedy in your country!
  I wish you only beautiful days and positive information in the New 2021!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ela.
   I hope everything goes well in your country in 2021 too!
   Happy New Year!

   Slett
 10. Martagonliljer er vakre, de har jeg ikke prøvd i hagen ennå. Det har vært mye nedbør her også. Tragedien på Romerike er skrekkelig.

  Godt nytt hageår til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er vakre, og de burde du prøve. De er stort sett veldig enkle å dyrke. Mye nedbør har det vært mange steder i fjor, og i dag kommer nedbøren som snø her. Det er helt fint. Ja, det er så fælt som det går an.

   Godt nytt hageår til deg også!

   Slett
 11. Hej Marit!
  Dina liljor är mycket vackra.
  Fruktansvärt med raset, en tragedi för alla inblandade.
  Vi får hoppas på ett bättre 2021, önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det er fryktelig det som har skjedd der. Det er ikke til å fatte.
   Ja, det må vi håpe på.
   Godt nytt år til deg også, Marika!

   Slett
 12. Hei Marit

  Ja, sikken en katastrofe med det jordskred - og man ved ikke rigtigt hvormange der evt ligger i dette kaos...
  Ingen tvivl over at den megen regn er den umiddelbare årsag, men man må da også spørge hvorfor man overhovedet har bygget netop der - Norge er jo så stort.....
  Jeg kan godt forstå at du lader dine store træer stå.

  Flotte martagon liljer, gode farver - det er også min erfaring at de klarer sig strålende, der hvor man ikke passer dem;)

  Godt nytår til dig med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er en grusom katastrofe, og antagelig er de som er savnet døde. De leter i området i dag, og det er jo livsfarlig å være der. Men de kan ikke gi opp enda.
   Ja, regn er jo en årsak, for saltet som binder leiren blir vasket ut.
   Ja, og den debatten raser allerede. Det kan du si. Den enkle forklaringen er at alle vil bo i nærheten av Oslo. Det er også penger inne i bildet. Vi får nok lese mye om dette i tiden som kommer her i Norge.

   Ja, de skal absolutt få stå.
   Tusen takk. Ja, ikke sant...
   Kanskje jeg bare skal la området få være i fred ;)

   Godt nytt år til deg også!

   Slett
 13. Satte också ett par krolliljor i höstas... De blommar nog inte till våren men på sikt. Det är annars en vacker art med många fina namnsorter.

  Det jag inte förstår med raset... Bostadsområdet ser förhållandevis modernt ut. I Sverige kartlade man alla områden med kvicklera för många år sedan och de får överhuvudtaget inte bebyggas. Ert hus är väl äldre så kanske inte så konstigt men nyare områden? Det tar inte bort faktum att det är en tragisk olycka.

  God fortsättning! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da, og de er jo så fine!

   Jo, de har nok kartlagt det tidligere, men næringsinteressene/utbyggere der tror jeg har bygd ut likevel. Tiden vil vise hvem som har hatt ansvaret.
   Det er en veldig tragisk ulykke ja.

   Klem, Marit

   Slett