tirsdag 8. desember 2020

Maling i mørket, og blomstring i kjelleren...

 Jeg holder på med et innendørsprosjekt som skulle egentlig vært gjort for lenge siden, men sånn blir det noen ganger. Vi har to nedganger til kjelleren. En som er en overbygd utvendig trapp og som jeg bruker til å slepe alle mine utendørs planter inn og ut. Den andre trappen er innvendig. Det har på 64 år aldri vært malt på veggene i trappenedgangen, og det består av granpanel på veggen der. Den er med årenes løp blitt meget mørk for å si det forsiktig. Vi fikk også laget et ny trapp ned der for to år siden etter at jeg falt i trappen for noen år siden og fikk skadet foten i fallet. Den trappen var livsfarlig for den var både bratt og glatt. Det ble laget større og fikk bredere trappetrinn, og i dag er trappen mye bedre å gå i. Nå går det ikke an å gå hurtig der, og det er helt klart en fordel. Det finnes ikke dagslys der, og det er kun en lampe på veggen der. Men det finnes jo nå veldig godt arbeidslys, så det er jo ikke noe problem at det mangler dagslys der. Jeg har en super arbeideslampe med ledlys, og den lyser opp hele gangen og trappen der. 

Det skal sies at det er litt problematisk å jobbe der, for jeg er ikke så høy, og skulle hatt lengre armer. Armene mine har jeg veldig mye vondt i , så det blir stadig noen pauser. Jeg har sagt at hvis jeg er ferdig innen det blir vår er jeg fornøyd ;)

Jeg håper jo at jeg skal bli ferdig før det. Alt må males med tre strøk, og jeg er ferdig med å male et strøk nå. Det er bare på trepanelet, og så skal muren på sidene males og trappen til slutt. Det er nok mye mer jobb enn jeg først så for meg, men det haster ikke. Det får ta den tiden det tar, og det er tross alt lenge til det blir vår... ;)

Dette er panelet, og det er egentlig mye mørkere enn det ser ut her for når jeg tok bildene sto arbeidslyset på. I skyggen til venstre ser det mer ut sånn som det var før jeg begynte. For å nå opp her må jeg stå i gardintrapp.

Her har min mann isolert og satt opp panel i taket og på en del av veggen. Det det behøver jeg heldigvis ikke å male.

Arbeidslampen  min :)

Denne astersen hadde gått helt under min radar, for den har stått bak tilhengeren til bilen som ikke har vært flyttet før sent i høst. Den har stått i le, og har derfor tålt mye frost uten å ha blitt skadet. Bildet ble tatt 26. november.

Det er jo hyggelig med sånne overraskelser!

Pelargoniablomstring i kjelleren. 

Det er jo koselig å ha noe som blomstrer inne nå. I går når jeg var der for å vanne så jeg at i mange potter hadde cyclamenfrøene jeg sådde 6. november spirt. Så det tar ca. 5 uker før de spirer. Jeg har bestilt enda flere frø fra Cyclamen Society, så her skal det bli mange planter etter hvert. 

Årets juledekorasjon. Tre mini julestjerner, to sukkulenter (Echeveria) som jeg fikk til jul i fjor (og da var de sprayet med gull og sølvspray som også kan sees så vidt nå) og noen svibler. Enkelt og greit. Snart skal julepynten frem fra kjelleren, og da blir det litt mer julestemning her. Men som dekorasjon på bordet er det ikke nødvendig mer mer.
Ute regner det, og all snøen har smeltet :(

Nå skal jeg finne frem maling og pensler, men har ikke så veldig lyst til å begynne igjen.  Arbeidslyst treng deg på, for her skal du motstand finne... ;)

Ha en fin dag i mørket!


36 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  You do keep busy with your projects. The painted paneling will look brighter. I would think your arms will be hurting from the painting. Your flowers are beautiful, I like the Asters,Pelargonium and the Ponsettias. Take care, enjoy your day! Have a great week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, right now I'm very busy. Yes, it's already much brighter down there. They hurt a lot, but I need to do this. I take some days off, and then my arms get better. Thank you.
   Have a great day, and take care!

   Slett
 2. I am not surprised, Marit, that once the work outside is finished you immediately pounce on a project indoors that needs to be done! I think that you have a timer in your brain that says, "Oops, Haven't moved anything, reconstructed it, modified, transformed or otherwise improved it, repotted, replanted, trimmed, pruned, transplanted, painted, sawn apart, put together, illuminated or dimmed for at least five minutes. Better get busy!!" When you get finished there, come over here. I will have a couple of chores for you!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, that's the way it is :)
   I would have liked to help you, but I have more than enough to do here!
   You can come over to help me instead, because I have a lot of work who is waiting ;)

   Slett
 3. Oj, vilket jobb Marit! Det är jobbigt att måla just för armarna. Men så fint det kommer att bli när det blir klart. Och det är ju helt fantastiskt med dina astrar som blommade så fint i slutet av november. Och pelargonerna blommar men dom brukar ju blomma länge. Mina brukar blomma hela vintern. Har inte hunnit titta in hos dig. Ser att ni haft lite snö. Här har det varit milt väder rätt länge. Nu börjar det kännas lite kyligare i luften men någon snö tror jag inte det blir.

  Önskar dig en fin onsdag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja, det er mye jobb, men det blir veldig bra til slutt. Det gjør veldig vondt i armene, men sånn er det bare.
   Astersene var en hyggelig overraskelse, og så sent som de blomstret. Ja, pelargonia har lang blomstring innendørs.
   Ja, det kom 3 cm med snø, og det smeltet med en gang igjen. Nå kommer det sludd, men det er tvilsomt om det blir noe hvitt ut av det. Nei, det ser ikke ut som noen får snø i år.

   Ha en fin kveld du også!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja det med at male er ikke sjovt, manden gør det heldigvis frivilligt. Hverken min første eller min nuværende mand mener ikke, jeg har evner for det, det gør ikke noget, jeg lever fint uden at male og få ondt i armene ;)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det er ikke så morsomt, men det blir jo så hyggelig etterpå. Jeg har evner for det, men bruker så lang tid. Min mann jobber så mye for tiden, så han har ikke tid. Det er han som pleier å gjøre det, men nå får jeg gjøre det.
   Det forstår jeg godt :)
   Klem

   Slett
 5. I'm sorry that your hands are sore, Marit. Winter is the time for projects, and yours should be successful. I agree with David who says that you need to stop and relax from time to time.
  All the best, take care of yourself.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda.
   Yes, it's a lot to do inside in the wintertime. I hope so. I do relax a lot, but I have a lot to do too.
   All the best to you too, and be careful.

   Slett
 6. Det var litt av et prosjekt du har gått i gang med i adventstiden. Fin juledekorasjon og blomstrende Pelargoner.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb, men det er greit å gjøre nå.
   Tusen takk.

   Ha en fin dag.

   Slett
 7. I mine forældres tid hyrede man håndværkere til den slags, men i dag er det, som om det overvejende er blevet et gør-det-selv job. Det bliver lækkert med noget mere lys omkring trappen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var sånn det var før her også. Jeg har malt mye i min tid, og det er helt ok å holde på med om vinteren.
   Ja, det har blitt veldig mye lysere der nå. "Etter bilder" kommer siden 😊

   Slett
 8. Hvor er du flittig, Marit - det er dejligt at få gjort sådan noget som at male nu, når du har en god lampe.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt flittig må jeg jo være, og det er så godt å få gjort det nå. Lampen er helt super og da har jeg det lyset jeg behøver.
   Klem

   Slett
 9. Mycket på gång hos dig. Du är verkligen fullt sysselsatt.
  Viktigt med bra ljus när man renoverar.
  Fin julblomgrupp, gillar den.
  Take care!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det her nå. Godt lys er helt nødvendig ja.
   Tusen takk.
   Ha det godt!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Så trevligt att måla, jag gillar det verkligen. Känner igen allt du skriver, jag är också kort så jag får ta en trappstege (gardintrapp) till hjälp, men det låter farligt om du har den i trappan. Målade om väggarna i vårt arbetsrum i sommar, det blir alltid mer jobb än man tänkt, bokhyllor och möbler som skall flyttas, men det är fint när det är klart. Ett större projekt hos dottern, vi målade om alla hennes köksluckor och det blev så fint, sen fick hon hjälp av en vän att tapetsera. Kan man göra själv så är det så kul.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er faktisk morsomt å gjøre det bare en kommer i gang. Nei, jeg har den ikke i trappen. Nedenfor trappen er det et repos som ble laget da trappen ble bygget om. Der kan jeg bruke gardintrappen helt trygt. Så bra at du også har fått malt mye. Ja, ikke sant, for det er jo fint å kunne gjøre det selv.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Jeg må ønske dig god arbejdslyst! Det er godt du har en ordentlig arbejdslampe til dit projekt, men du kunne jo også ønske dig en enkelt ny lampe til trappen her til jul. Det lysner ganske sikkert med den hvide maling, men det er også godt med god belysning til hverdag. Ikke sjovt at falde på trappen!
  Jeg har selv lige malet en hel del træværk i stuen her i de mørke dage, hvor havearbejde ikke er så morsomt, og det pynter jo.
  Dejligt at finde en blomstrende Asters bag anhængeren. Måske ikke så underligt du glemmer en enkelt plante engang imellem:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, for det kan jeg behøve. Det henger en rekatuvt ny lampe der nede fra før, og når alt har blitt så lyst pga. den hvite malingen der nå er det nok lys.
   Nei, det var helt forferdelig, og jeg ble lett sjokkskadet av fallet. Så bra at du også har fått malt. Ubehandlet treverk blir med tiden veldig mørkt.
   Nei, det kan du si :) Jeg hadde helt glemt at jeg hadde en asters der ;)

   Slett
 12. Hei Marit

  Det er så hyggeligt at male - man kan rigtig se at der sker noget og kan holde pause når man vil, hvis de ikke bliver for lange;)
  Giv dig god tid og pas på ikke at falde!

  Morsomt med den blomstrende asters, de er bare så robuste!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig hyggelig å male, og resultatet ser en jo hurtig. Det er jo veldig inspirerende med en gang.
   Ja, pausene må ikke bli for lange, for da er det så tungt å komme i gang igjen ;)
   Jeg prøver å ta det med ro ja, og er vekdig forsiktig. Det er litt vanskelig å male i en trapp, men jeg skal nok bli ferdig. Jeg holder på med annet strøk på veggene nå, og skal ha en til. Etter det er det trappen som skal males, men det er jo lett i forhold til veggene ;)

   Ja, de tåler åpenbart veldig mye.

   Ha en deilig dag

   Slett
 13. Så flink du er Marit. For meg er det litt treigt å komme i gang, men blir fort ivrig når jeg ser hvor fint det blir. Håper du også kjenner på det. Nå er du jo snart over halvveis. Sikker på at det blir veldig lyst og fint.
  Da må du gå litt saktere i trappa og nyte det du ser - ikke ramle ned flere ganger:)
  Lykke til med resten av malejobben!
  Adventshilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå i mørket er det tungt å komme i gang. Det er et takknemmelig prosjekt å begynne på, for forandringen er utrolig. Ja, jeg er veldig fornøyd nå. Det er bare et strøk igjen på veggene, og så skal jeg begynne på trappa. Jeg har vært veldig forsiktig nå :)
   Tusen takk!
   Hygg deg med adventstiden, Turid!

   Slett
 14. Good morning dear Marit,
  I've missed a lot of posts so I have to read a lot before I am up to date again. Marit bussy as a bee always. A fantastic project you are doing. Lovely to have a basement where the flowers are bringing you a smile. Have a wonderful day.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Yes, and I guess you had a lot to read :)
   I have a lot to do indoors in the wintertime. In the summertime I'm only in the garden. Yes, I'm very happy about my basement, and I have 2,5 rooms there filled with plants.
   Have a wonderful day you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 15. Det trengs lys i mørket! Flott med blomster på denne tiden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det snart på det mørkeste, så vi behøver noe som lyser opp nå. Ja, ikke sant :)

   Slett
 16. Så fint det blir. Maling er rekreasjon, som å luke. Tankene bare flyr og jobben går av seg selv syns jeg. Asters nå! Imponerende, det må jeg si.
  Flott header du har valgt. Frost er så fint:)
  Ser du fikk litt snø hos deg. Her ved kysten er det så vått nå. Tror jeg snart kan ha gullfisk på plenen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er jo på en måte det, og tiden går så fort og jobben også.
   Ja, Asters er hardføre og tåler mye.
   Frost er veldig fint ja, og det er ikke så ofte at detcer sånn her. Ja, det lå snø på bakken en halv dag, og så var det borte. Det er veldig vått her også for regnet holder aldri opp!

   Slett
 17. Hei Marit!
  Godt lys er viktig for mennesker og planter. Deilig med blomstring i kjelleren. Jeg driver og klipper ned pelargonia. Bare etter noen dager kan jeg se at de starter med ny vekst. Liker himla godt å ha "hagearbeid" nå.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, lys er så viktig, og spesielt nå på det mørkeste. Stueplantene sturer pga. mangel på lys. Jeg har klippet ned en pelargonia, og de skyter hurtig under lyset her også. Ja, det liker jeg også. Det er hyggelig å holde på med planter om vinteren.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 18. Kære Marit
  Jeg kan mærke det i mine arme og skuldre. Jeg kender til at det gør ondt at løfte armene over hovedet. Men hvor bliver det flot og dejligt lyst, når det nu er så mørkt udenfor.
  Normalt er jeg ikke top-begejstret for variegerede blade, men din pelargonie falder jeg for, hver gang jeg ser den. Den er aldeles yndig.
  God arbejdslyst og pas nu godt på ikke at falde ned.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er det verste jeg kan holde på med nemlig å holde armene over hodet. Det har blitt veldig lyst og fint der nå, så nå mangler jeg kun et malingstrøk til på veggene.
   Nei, det vet jeg at du ikke er så glad i det. Det er jo likevel hyggelig at du liker min variegerte pelargonia.
   Takk. Jeg har så langt unngått det ;)

   Slett