fredag 11. desember 2020

Roseknopper, litt fremgang og nye orkidéer...

I dag gikk jeg gjennom hagen i regnværet (hva ellers).

Det er lenge siden jeg har vært i hagen, og til min overraskelse var det flere roseknopper å se  og som har stått på stedet hvil siden jeg så de sist. Siden det ikke er noe dagslys av  betydning nå så er det helt forståelig.

Hyggelig å se!

 Det går ikke så hurtig med malingen, men det går da fremover. Det er så mye annet å holde på med også nå, så det blir litt frem og tilbake. Jeg må også ta det tredje strøket med maling på veggene, og da skal jeg si meg fornøyd. Da er det bare trappen igjen, men det er et eget prosjekt.  Veggene må være helt ferdige før jeg begynner på den. 

Sånn så det altså ut før.

Litt forandring har det jo blitt :)

Dette er rørene som leder det varme vannet som igjen går opp i plastrør til gulvvarmen som er i hele huset. Når jeg har malt der nede som har det vært veldig varmt, for disse rørene avgir mye varme. Deilig!

Det har blitt veldig mye lysere enn sånn det var der før. Granpanelet var ekstremt tørt, så det føltes som jeg malte på sandpapir :)

To nye orkidéer har kommet i hus her, og de har jeg aldri hatt før. Jeg fant de på matbutikken, og de har ikke noe sortsnavn. Paphiopedilum heter de.

Her med en annen farge. På norsk heter den venussko. 

Været er fryktelig kjedelig, for det regner hver eneste dag. Så langt i desember har vi fått 57 mm, og det er ingen bedring i sikte.

 Jeg tror at jeg snart skal begynne å pynte i spisestuen/hagestuen. Den hadde vi ikke i fjor jul, så det skal bli hyggelig å lage den om til en julestue :)

To av barna + svigersønn  og min mor kommer hit på julaften, og vi blir da 6 stykker totalt. Jeg har nok et lite pyntegen når det gjelder jul, og spesielt når vi får gjester. Min mor blir 84 år første juledag, så vi skal feire den også på julaften. 

Jul er for meg er kun tradisjon, men tradisjoner er hyggelig å ha. 

Årets viktigste dag er for meg er 21. desember, for da snur sola. Vi har knapt nok sett sola  siden i oktober, så den lengter jeg veldig etter nå.

Ha en fin førjulstid, og god helg/weekend!

36 kommentarer:

 1. Hello,
  Looks like the painting is coming along, it is hard work. Your roses must be hardy, the buds are pretty. I love both the orchids, lovely blooms. I am looking forward to the longer daylight. Decorating for Christmas is fun, enjoy the season. Take care, have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, it's going forward. It'a hard work, but I take it easy. Yes, they are hardy. Thank you. Yes, I look forward to longer daylight too. Yes, it's very fun. Enjoy your day, and take care.
   Happy weekend!

   Slett
 2. Hva ellers, ja! Stakkars rosene får altfor lite sol til å springe ut. Flotte orkideer du fant! Må jo ha noe å gledes over i gråværet :) Ja, tradisjoner er det viktige med jula (gamle og nye)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kun en værtype nå, og det er evig regn. De får jo ikke sol i def hele tatt, så de står på stedet hvil. Ja, de var veldig fine. Ja, ikke sant :)
   Det er hyggelig med både gamle og nye tradisjoner ja :)

   Slett
 3. Godt du lige fik tid til at kigge rundt i haven, selvom du har travlt med mange andre ting. Dit malerarbejde ser rigtig godt ud, og du kan jo glæde dig til at pynte havestuen op til jul snart.
  Her regner det ikke men alt i alt har vi fået under 1 times solskin i november, så vi trænger også.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gikk en tur i øsende regnvær bare tor å se hvordan det var ute nå. Det gleder jeg meg til ja. Denne høsten har vært veldig mørk og trist, så nå hadde det vært fint med litt sol.

   Slett
 4. Good morning dear Marit,
  Your paintwork makes everything so bright! It's not nice weather here too. Yesterday a dry but cold day. 3C but because of the wind it felt like -10C. Great to be with your family at christmas evening. I've started early this year with the christmas decoration because the weather was so dark and light of the lamps were needed. Beautiful orchids you bought. They are called Venus shoes here. Just like you the 21st of december means more to me as christmas does. Even when the roses don't open up the color that they bring is very welcome in these dark days.
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morjing dear Marijke,
   Yes, the paint helps very much, and it have been very much brighter. Here the temperature is around 2 +.
   Then is the same name as norwegian. Yes, the light is very important for us all. I'm not used to have roses in Desember. They are very velcome, yes. Have a wonderful weekend you too.

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja men sikke noget med det regn, her har vi fået 1 mm i december, sikken en forskel men du kan ikke sende noget til mig, det så jeg ellers gerne, så kunne du slippe en dags tid ;)
  Godt du er langt med malingen, så du kan lave julestue i stedet, det er nok mere spændende. Flotte og anderledes orkidéer, du har købt, og du har jo plads til dem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er bare helt utrolig med alt dette regnet vi får. Jeg skulle mer enn gjerne sendt deg alt vi har fått i hele høst. Ja, nå skal def lages julestue, og så får jeg se om det blir mer maling før jul. Ja, de ser helt annerledes ut enn andre orkidéer, og jeg fant de utrolig nok på matbutikken. Nei, nå har jeg ikke plass til flere planter ;)
   Klem

   Slett
 6. Du har kommet langt i malingen av trappegangen. Roseknopper i desember er nok ikke vanlig hos deg. Fine Orkideer Venussko, de har jeg bare sett på bilder.
  Det er vi på vestlandet som har fått tørrvær og østavind, men kaldt.

  Ha en fin førjulshelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jeg fornøyd med. Nei, det er overhodet ikke vanlig her. Snøen ligger kun 50 meter oppe i åsen her nå, men her er det ikke snø.
   Så merkelig, for her har vi fått vestlandsvær. Regn og atter regn.

   Ha en fin førjulshelg du også!

   Slett
 7. Ja, årets vigtigste dag er den 21. december - hvor bliver det godt at få lyset tilbage.
  Der bliver så lyst og fint efter dit malerarbejde, men tre lag er et stort arbejde :-)
  Det lyder hyggeligt med jeres jul sammen med nær familie!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den virkelig. Det skal bli så deilig ja, for dette evige mørket er ikke noe hyggelig i lengden.
   Ja, det er mye arbeide, men absolutt verdt det :)

   Ja, jeg håper og tror at det blir hyggelig.
   Klem

   Slett
 8. Lysets genkomst er virkelig ventet med længsel i år. Også for mig handler julen om traditioner, og jeg håber, at smittetrykket når at lette en smule, så vi ikke behøver at være alt for nervøse for at smitte hinanden. Nydelige orkideer til vindueskarmen og utroligt, at de kunne købes i sådan en butik.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det helt sant, for med så lite sol er lengselen etter lyset veldig stor nå. Ja, det er nok sånn for mange tror jeg. Det håper jeg også på. Tusen takk. Ja, jeg ble mildt sagt overrasket når jeg fant de på matbutikken.

   Slett
 9. Ha ha, Marit... selvfølgelig måtte du lige have to ekstra orkideer, får de nu stod der :-)
  Du har ret: Den 21. er en festdag. Dagene bliver længere igen, men det bliver svært at se, når solen holder sig væk. Hold da op, hvor er dagene mørke i år. Vi har på landsplan haft UNDER en times sol i hele december, og der er ikke megen tegn på forbedring. Jeg tror slet ikke vi har set den her hos os.
  Godt, du fik taget dig sammen og besøgt din have ;-) og godt at du har rigeligt at lave indendørs (ud over at vande planter).
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Lisbeth, for de ropte på meg om å få bli med hjem :)
   Det er den så absolutt. Ja, i år har dagene virket ekstra mørke, og jeg tror knapt vi har sett solen på over en måned her.
   Ja, jeg måtte bare ut selv i øsende regnvær for å se hvordan det sto til der ute.
   Ja, jeg har mye å gjøre i tillegg til å vanne alle mine planter ;)
   Det tar mye tid kan du tro!

   Slett
 10. The rose buds are really nice to see!
  Are you renovating again?
  The orchids are beautiful!
  Have a great weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are very nice to see in Desember. Not reallly, it's just a little indoor stair down to the basement.
   Thank you!
   Have a great weekend you too!
   Hugs!

   Slett
 11. Paphiopedilum är orkidéer jag vill ha igen på sikt. Hade en för längesen som blommade i en evighet. Men de hatar moderna bostäder och vill ha svalt och ljust vintertid för att växa och blomma om... Så det får vänta tills jag har rätt plats.

  21:a december fyller pappa 87 så vi firar alltid då :) Och jag håller också på med ett målningsprojekt som jag tänker ska bli klart före nästa helg. Det blir väldigt fint med vitt istället för träfärgat på väggarna.

  KRam, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine. Jeg googlet at de var en av de orkideer som var enklest å få til å blomstre på nytt. Jeg har satt mine i kjøkkenvinduet, og der er det både lyst og ikke så varmt. Det blir spennende å se om jeg får de til å trives.

   Oi, ja da er det jo en ekstra grunn til å feire den dagen! Ja, det ble så stor forskjell at det epr ontrent som natt og dag der nede nå :)

   Klem, Marit

   Slett
 12. Hej Marit!
  Vi saknar också solen och har mer än nog av regn och gråväder. Speciellt med en ros som har knoppar i december. Känns som att det är extra viktigt att pynta till Julen i år, tror att jag skall tjuvstarta. Vi firar med dottern och hennes pojkvän, om vi håller oss friska och utan symtom.
  Ha en fin tredje advent /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, dette grå været er visst overalt virker det som. Det er helt spesielt ja, og det har jeg aldri opplevd før. Roseknopper i desember er ikke vanlig her.
   Ja, pga. Corona som henger over oss alle og dette mørket, så er det hyggelig å pynte inne tidlig nå.
   Ha en fin tredje advent du også!

   Slett
 13. You paint exactly like I do, Marit. A little today, a little tomorrow, leave it for a week! It can drive both me and Miriam crazy, so the last time I hired indoor painters and they were finished in two days, A walk in te rain sounds quite nice. What else can you do in such weather? Here we had snow but now it is melting, and we are supposed to have rain this weekend, so I am sure that by Monday it will all be gone. The weather has gone totally crazy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David it must be done like that, because it's so hard for my arms. So when I do it over many days it helps a lot. A walk in the rain was nice even it was chilly. The snow are up in the hill near by, but not here at the moment. Yes, the weather are crazy!

   Slett
 14. Det ser mer ut som senhöst än vinter i din hage.
  Renoveringen går framåt.
  Fina orkidéer i fönstret, lyser upp.
  Strängare regler hos er också över jul, trist, men troligen nödvändigt.
  God Luciahelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ligner mer på høst enn vinter her nå. Ja, det går sakte men sikkert fremover. De lyser opp i mørket nå ja. Alt har blitt mye strengere ja, men sånn må det bare bli til covid 19 blir borte.
   God Luciahelg!

   Slett
 15. Ja det är mer höst än vinter ute just nu! Här blommar en och annan ros också...man får vara glad för det lilla i dessa dystra tider :)
  Ha en fin helg och sköt om dig!
  KRAM från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Ja, det er hyggelig med roseblomstring nå, for det muntrer oss jo litt opp nå i disse dystre tider.
   Ha en fin helg du også, og ta vare på deg selv!
   Klem fra Marit

   Slett
 16. Hei Marit

  ja d 21 vender det hele, årets højdepunkt! Et meget specielt vejr må jeg sige - som boede du i Danmark. Men mon ikke det kommer vinter og frost inden længe - sneen beskytter bare så godt! Me du må jo så undvære de sidste rosenknopper, du kunne jo prøve at klippe en rosenbuket og se om de åbner sig inde?
  flot arbejde - det ser meget lysere ud!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, og heldigvis går dagene hurtig mot den 21. Det virker som vi har fått dansk vær her også ja. Det er mulig at det kommer frost ut i januar, men før jul ser det veldig varmt ut i forhold til hva vi er vant til.
   Ja, det går jo an å gjøre :)
   Det er blitt veldig mye lysere ja.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 17. Så fina orkideer, och rosknoppar i december är underbart :)
  Det har varit en mild november och december här också.
  Önskar dig en fin 3.e advent
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Maria
   Så hyggelig å høre fra deg igjen!
   Tusen takk. Ja, roseknopper i desember er noe helt uvanlig her. Ja, det virker som det har vært mildt over alt denne vinteren.
   Ha en fin tredje adventsøndag!
   Klem, Marit

   Slett
 18. Vi har en tjock grå filt ligger över oss känns det som men långt ifrån så mycket regn som hos dig Marit. Ni behöver i varje fall inte vara rädda för att få vattenbrist låter det som. Men att då hitta rosenknoppar, vilket lycka. Så vackra dom är. Och så har du också hittat två nya fina orkidéer, dom lyser ju också upp i det grå.
  Det kommer att bli jättefint när det blir klart med målningen. Du får låta det ta den tid det tar.
  Vi såg att dom säljer julgranar på det stället där vi brukar köpa så vi ska försöka få tag i en så snart som möjligt. Där går bra att hålla avstånd, köpa en gran och åka hem med den. Det är ändå rätt mysigt att julpynta och det låter som ni kommer att få en lugn och fin jul.

  Önskar dig en fin lucia och tredje advent!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det her også, Anita. I tillegg så regner det dag ut og dag inn. Vi får håpe at det snart blir bedre vær og litt sol. Ja, rosenknoppene var veldig fine til tross for regnet.
   Ja, det får bare ta den tiden det tar. Maling tar tid, og sånn er det bare.
   Ja, det går sikkert fint å få kjøpt det nå. Det blir ekstra tidlig juletrepynting her, for det lyser så fint opp inne nå i mørket.

   Ha en fin kveld!
   Klem, Marit

   Slett

Noen bilder fra området ved dammen...

 Jeg glemmer ofte å ta bilder derfra, men nå har jeg husket på å ta bilder om ikke annet :) Jeg hadde i vår da det var fint vær tenkt å bytt...