søndag 27. desember 2020

Plantevitenskap...

 Til jul i fjor fikk jeg boken "Smarte planter" og i år fikk jeg "Planterevolusjonen". De er skrevet av Stefano Mancuso. Det er bare disse to som er oversatt til norsk, men det blir sikkert flere oversettelser siden han har utgitt flere bøker. Det håper jeg på! Bøkene er veldig intressante, og det er bare å innse at vi vet egentlig veldig lite om planter. Vi bør nok  ha mye mer ydmykhet om planter, og min interesse for planter og viten om de startet tidlig. I 1980 kjøpte jeg  bøkene "Plantenes hemmelige liv" av Peter Tompkins og Christopher Bird. De kom ut i 1976, og er berømte for sine forsøk med planter. Jeg googlet de og fant de på Deichmanske bibliotek i Oslo til utlån. De er nok temmelig sjeldne de jeg har :)

I omtalen av bøkene står det "en fascinerende beretning om de fysiske, følelsesmessige og åndelige forhold mellom mennesker og planter. Sånn forskning har alltid intressert meg. I boken "Planterevolusjonen" refereres det til Charles Darwin sin bestefar som var botaniker, og han igjen inspirerte sitt barnebarn. Det er utrolig hva planteinteresse kan føre til :)


Bøkene til Stefano Mancuso må bare leses for å forstå hvilken fantastisk kunnskap vitenskapen begynner å få om planter. 


Rett før jul fikk jeg  mer frø fra Cyclamen society, og endelig har jeg fått tak i frø av Cyclamen hederifolium 'Lysander'. Jeg er veldig spent på hvordan de vil bli.

Jeg sådde de 23.12 og det var  også 

C. hederifolium 'Silver Arrow'

C. coum f. albissum 

C. coum Pewter group 'Tilebarn Elizabeth'


De første jeg sådde 5. november har begynt å spire, og det er så morsomt å se de  spire midt på vinteren.


Det er mange som har spirt! Jeg får litt av en priklejobb når alle disse skal over i egne potter... ;)

Været i dag er helt fryktelig. I går fikk vi 1 cm med snø, og siden har det bare regnet. Det er ikke noe vanlig regnvær, for bare i dag er det spådd at det kan komme hele 60 mm. Det skal bare fortsette i dagene fremover. Det kom 11 mm i går, og så langt i skrivende stund er det kommet 26 mm. Det blåser kraftig fra alle kanter, og jeg er glad for at jeg ikke må ut. I Aftenposten står det litt om uværet. Det er til å bli skremt av.

Fortsatt god jul! 

20 kommentarer:

 1. Det er meget spændende med bøgerne, du fortæller om! Jeg har det om dig og synes, det er fascinerende at læse om de fysiske, følelsesmæssige og åndelige forhold mellom mennesker og planter.
  Hvor er det også dejligt at se alle de små spirer, du har allerede :-) Jeg plejer at begynde at så i begyndelsen af marts, men det kan man altså allerede - hvis man har et sted at opbevare planterne, når de bliver større.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende bøker og lesning. Det er så mye å ta inn over seg, at jeg må ta pause i lesingen og fordøye innholdet.
   De er deilige å se på nå ja. Jeg er så heldig at jeg har et eget rom med lys og plass til å ha plantene. Ja, det må en ha, for ellers må en vente til våren med å så.
   Klem

   Slett
 2. Good morning Marit:
  It is terrific that these works were translated to Norwegian and published. It speaks well to the gardening community of Norway, where projected sales of the book enable publication. Well done to all of you

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning David,
   Yes, it's very nice that the books are translated to Norwegian. It's easier to read then.

   Slett
 3. Hej Marit
  Ha her er der kommet 2 mm, men det stormer helt vildt. Så fint det går med dine cyklamen, spændende at se.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det er utrolig hvor lite regn du får. Her har det kommet 34 mm så langt i dag, og det bare fortsetter å regne. Ja, det er spennende å følge utviklingen på de.
   Klem

   Slett
 4. Hello, Marit
  Both of the books sound wonderful, perfect for you and any gardener. Your little sprouts are cute, you do have a nice amount started. We had some heavy rain which washed away all our snow.
  Take care, enjoy your day! Have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, they are very nice and interesting for many others.
   Thank you. They grows well in my basement. The rain is very heavy here right now.
   Take care, and have a great week ahead!

   Slett
 5. Spennende for den som er interessert i planter. Må innrømme at jeg kjøper de fleste plantene ferdig :) Fortsatt god jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.
   Det gjør de fleste :)
   Fortsatt god jul!

   Slett
 6. Det var interessant lektyre! Lurer noen ganger på hva vi skal ut i verdensrommet å gjøre, når det er så mye vi ikke vet om livet på vår klode.
  Nydelig spiring!
  Litt mye drittvær for tiden! Hele 4 varseltrekanter på en gang, bare her. Er sjeleglad man ikke trenger ut å kjøre disse dagene. Hater sånt føre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig intressante bøker. Det har du helt rett i. Det er så mye de ikke har forsket på her.
   Takk :)
   Det er helt fryktelig! Det bøtter ned her, og pr. nå har det kommet 49 mm med regn. Det samme her. Været er helt vilt. Det er jeg helt enig i.

   Slett
 7. Hei Marit

  Stefano Mancuso er bestemt læseværdig - om man køber hans idé om planternes intelligens, eller ser deres tilpasningsevne, mulige kommunikation og reaktioner som genetisk styrede er vel en smagssag. Hans fokus er her på røddernes meristemer, og dette forekommer særdeles velunderbygget.
  At han vil give planterne 'menneske' rettigheder ser jeg som en reaktion på den destruktion vi er vidne til, med rovdrift på regnskove og også vor hjemlige tendens til monokulturer.

  Ja der er mange små spirer at prikle - det bliver morsomt!

  Ha en dejlig juleuge!


  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Jeg er fan av hans teorier, og noen ganger blir jeg nesten skremt av de ;)
   Det er best å stelle pent med plantene! :)
   Ja, vi mennesker behandler jorden helt fryktelig, og vi får konsekvensene i hodet hele tiden nå.
   Ja, jeg gleder meg til det!

   Ha en deilig juleuke du også!

   Slett
 8. Hej Marit!
  Låter intressant med böckerna. Dina sådder har kommit riktigt långt. Vad har du för temperatur i rummet, skall det vara svalt eller varmt. Många fina plantor blir det.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, bøkene er veldig intressante. De har kommet godt i gang ja. Temperaturen ligger på 15 grader der, og det er akkurat passe har jeg funnet ut :)
   Det blir nok mange planter ut av de ja.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Kære Marit
  Min mor interesserede sig for planternes følelser allerede i 70'erne, så lidt har jeg hørt om det, selv om jeg ikke selv har studeret det og bare læst lidt her og der. Men bøgerne lyder interessante. De findes også på dansk har jeg lige googlet, så jeg vil ønske mig dem. (Hun prøvede bl.a. et anbefalet eksperiment, hvor man skulle så karse (mener jeg det var) i to skåle. Dernæst skulle man et eller andet antal gange hver dag forestille sig, at man belyste den ene med varmt og kærligt lys, og så skulle den vokse hurtigere. Det lyder skørt, men den gjorde det sørme. Spooky! Dengang påstod jeg, at hun havde vandet dem forskelligt, men hun bedyrede, at hun gjorde det ens. Spooky-spooky!)
  Flot spiringsprocent, ser det ud til. Du taler nok pænt til dem ;-)
  Hos os får vi ikke megen regn i mm, men hele dagen i går var våd, våd, våd. Det har vel nok været en kedelig vejr-december.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det vil jeg tro for de første bøkene jeg viser er på dansk og kom ut i 1976. De vakte nok stor interesse i danske aviser den gangen vil jeg tro. Jeg tror på det du beskriver, for ekstra lys om kjærlighet til plantene setter nok fart på veksten. Ja, det er veldig spooky, men fortsatt er det mye vi ikke vet både om planter og mye annet.
   Jeg snakker med de flere ganger i uken ;)
   Her kom det 60 mm med regn i går, så du kan tro det er vått her. Jeg tør nesten ikke se på totalen for desember for den må være helt vill. Den kommer på nyttårsaften :)
   Ha en god dag i syd!

   Slett
 10. Det är Plantvetenskap min dotter ska börja läsa men det är nog vetenskap i den traditionella meningen... ;)

  Har du haft cyclamensådderna svalt eller varmt sen du sådde dem? Jag funderar på att så några cyclamen för att öka beståndet.

  Gott Nytt År! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Carina,

   Jeg er litt på etterskudd med kommentarene.
   Ok, det høres jo intressant ut. Ja, det er vel den den som er den mest vanlige :)

   De står ganske svalt, ca 12-15 grader etter som hvor kaldt det er ute. Her om dagen var det 11 grader der, men jeg tror de trives best da det ikke er for varmt. Hvis alle overlever kan du få noen til sommeren av meg. Jeg må jo ha de inne, og da har jeg garantert alt for mange. Jeg vil selektere de med de flotteste bkadene, men uabsett har jeg veldig mange. Jeg fikk nettopp frø fra Jelitto, og da hvis alle spirer kommer jeg til å ha veeerrldig mange frøplanter ;)
   Jeg klarer jo ikke å begrense meg ;)

   Klem, Marit

   Slett