tirsdag 1. desember 2020

Jeg drømmer om trær, en ny nedbørsrekord og ekorn...


 Ja, noe må en jo ha å drømme om nå når det er så mørkt ute både om dagen og kvelden. November er den  måneden i året som godt kunne ha blitt til en ekstra vårmåned i steden for ;)

Til  neste år er det ét stort prosjekt som gjelder, og det er å få skikk på et område som lever litt i glemselen her.  Det er langt nede i hagen, og mitt fokus har ikke vært der på noen år. 

Til neste år skal jeg grave opp både gress og planter der  plante trær og legge duk og grus.  Det er flere trær der allerede, så det er ikke så mye plass der. Men noen skal jeg da få plantet. 

Optimist som jeg alltid er så må jeg jo prøve noe nytt i hagen her.

Jeg har så langt bestilt to trær:

Lirodendron tulifera auroemarginata

Parrotica persicaria

Jeg drømmer om å få plantet flere trær og har flere trær i mitt drømmescenario der. Halvparten av de er nok ikke herdige her, men det er lov å drømme... 

Inspirasjonen til disse trærne har jeg funnet på danske blogger, og da vet jeg jo at mange av disse er lite herdige. Men med vårt nye klima så kan noen av de kanskje overleve her likevel. 

Som f.eks. :

Acer rubrum. Den tror jeg kan overleve her.

Fagus sylvatica 'Two Color Weeping'  Det samme med denne.

Eonymus alatus. Denne tror jeg også klarer seg her. Resten er jeg litt usikker på ;)

Liquidambar styraciflua

Pinus parviflora glauca

Pinus strobus 'Blue Shag'

Acer griseum. Denne står merket med H4, og det er det her. Så denne kan også klare seg her.

Siden jeg er inne på trær må jeg bare vise hagens nye attraksjon. Jeg var ute på søndag ettermiddag i en hel time i -6 grader for å få hengt opp en lyslenke til. Jeg skal ikke fortsette med dette altså, for jeg skal ikke ha lys over alt. Men nå er det ikke lyst før etter kl. 09.00 og det begynner å mørkne allerede kl. 16.00. Det er ikke så rart at vi savnet lyset nå...

Jeg ble veldig fornøyd med resultatet, for nå er hagen blitt opplyst :)

Treet som fikk lys er en koreagran/Abies koreana som jeg kjøpte på salg for mange år siden. Da var den bare et bittelite tre, og i går måtte jeg opp i en mellomstor gardintrapp og enda nådde jeg ikke helt opp til toppen...

Det ser ut som det er snø på bakken, men det var  bare rim.

Vinterlys...

Siden det er 1. desember i dag passer det med en liten oppsummering.  I november kom det 130 mm med regn. Nå skal det regne her hver dag fra nå og ut i nesten en uke, så kanskje desember blir like våt som resten av høsten...

I oktober kom det 212 mm, og i september kom det 140 mm. Det er ikke da så merkelig at det har vært flom her flere ganger i høst :(

Så langt i år (fra februar) til nå har vi fått 1041 mm med regn. Gjennomsnittnedbøren her er satt til 527 mm, så vi har fått det dobbelte på 10 måneder. Det er ganske uhyggelig synes jeg...

På søndag fylte jeg opp alt av fuglematere her til randen, og i går på morgenen kom ekornet på besøk. En time etter at jeg så det første gangen hadde den tømt alt jeg la ut av brød. Snakk om å være sulten!

Jeg så også nøtteskrike/skovskade/Garrulus glandarius for første gang på flere år her, men det fikk jeg ikke tatt bilde av. Når jeg så på fuglen, så husket jeg kun det danske ordet, og ikke det norske. Jeg må nok slutte å lese så mange danske hageblogger heretter ;)


Jeg hadde virkelig fylt opp med nok mat på søndag. (Bildene er tatt ut gjennom vinduet)

Et nytt hus? Det må undersøkes!

Sultne er de alltid. I denne beholderen legger jeg ut litt peanøtter. Det er til ekorn og skjærer (Pica pica). De må få litt mat de også. 

Som nevnt over her. Se på det øverste bildet og så på dette bildet. Dette er tatt omtrent en time etter. Ekornet har spist opp/eller gjemt alt sammen av brød. Det nytter ikke å legge ut peanøtter til fuglene uten å ha de i en egen peanøttholder. Ekornene robber alt som er lett tilgjengelig av mat. Når det lett tilgjengelige er spist opp prøver de seg på de andre fuglematerene. Den med meiseboller har jeg måttet knyte fast, for den hadde de fått vippet av stativet og tømt for meiseboller her en annen dag. De er søte å se på, men fy for noen røvere de er. 

38 kommentarer:

 1. Hvor er det smukt, dit grantræ med lys i. Og du har sat lysene så pænt, så man ikke ser, at det er en kæde :-) (Nok derfor det tog en time)
  Og så er det da noget af en fugle-egern-restaurant, du har. Det må være morsomt at se ud på.
  Parrotia persica er en af mine yndlings og på ingen måde sart her i Danmark, så den må blive fin hos dig. Den bliver noget så flot i efteråret, så du bør have den et godt sted.
  Mange hilsener Lisbeth
  PS Jeg må på det bestemteste opponere mod, at du holder op at læse danske blogge ;-))) Jeg vil nødigt undvære dine besøg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg prøvde å få de til å se så naturlig ut som mulig(i den grad en lyskjede kan se naturlig ut) ;)
   Ja, de mangler ikke mat her, og det er så morsomt å se på de. Etter at hagestuen ble ferdig kan jeg se de veldig tett på, for de er rett bak den ene veggen.
   Ja, det er jo blant annet hos deg jeg har sett den. Den ser så fin ut, og det blir spennende å se om den vil trives her. Jeg skal nok fortsette å lese danske blogger, så det kan du ta helt med ro ;)
   Det var pent sagt av deg.

   Slett
 2. Ja jeg siger som den anden Lisbeth, vi er ikke mange tilbage, så det nytter ikke noget, at du holder op med at læse hos os. Det er jo også fin inspiration, du har fået. Jeg tænker da, at med klimaforandringen kan de træer, du har valgt nok bo hos dig. Jeg krydser fingre. Fuglene har det godt hos dig, jeg har mejserne lige uden for vinduet hos mig, det er hyggeligt at kigge på.
  Juletræet med lys i er flot, det er godt med lys i mørket.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og jeg skal heller ikke slutte å lese danske eller andre blogger fra andre land. Men når jeg i et øyeblikk husket den danske navnet bedre enn det norske så sier jo det sitt... ;)

   Ja, det er nok mulig at det i fremtiden blir varmere her så flere treslag kan overleve også her.
   Ja, de er så hyggelig å se på utenfor vinduet.
   Tusen takk. Ja, det er helt sikkert.
   Klem

   Slett
 3. Hello, Marit

  Sounds like you will be very busy planting trees, I am sure they will all look lovely. Your tree with the lights looks beautiful. I love the view of the sky! You have a nice feeder system set up. The squirrels are little piggies, they will eat everything in sight. Your little garden birds are lovely. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, I guess so. I'm not sure if I will buy all of them, but I will buy more trees for sure.
   Thank you. I have many feeders, and there are many birds here now when it's cold.
   Yes, they are very hungry all the time.
   Have a great day, and take care!

   Slett
 4. Would it not make more sense to plant native species, Marit, trees that you know will do well in your garden, and are adapted to your climate? And it is a far better ecological statement too than planting additional non-native species. Native species have evolved with your local wildlife, providing, food, shelter and habitat. Invasive exotics usually do none of this.

  SvarSlett
  Svar

  1. I have a lot of wood around me with native trees David, because I live in a forest. None of these trees will be invasive here, and they will hardly survive here. I need some challenges in my garden, and I have tried trees from North Carolina here too, and it lives here and comes with a few flowers every year. But it will never be invasive here. So none of them in my list will be invasive here I think.

   Slett
 5. Your garden and surroundings are wonderful!
  Can I move to you? LOL
  Have a great December!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ella.
   Yes, that had been very nice :)
   Have a great December you too!
   Hugs!

   Slett
 6. Tid for å drømme og planlegge nå, ja :)
  Treet ble jo helt nydelig! Vi hadde en aldri så liten dugnad her i går, med å henge opp lyslenke i den sto-ore koreagranen. Det har ikke hatt lys på flere år, for det hadde blitt for vanskelig å komme til. Nå har jeg fjernet de nederste grenene, så da ble det lettere. Tenk at jeg har vært ute og ryddet litt i hagen i dag også! Måtte jo benytte anledningen før alt det hersens regnet som er meldt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er nå en kan legge planer for neste år.
   Tusen takk. Ja, det hørtes smart ut. Jeg begynte å korte inn de nederste greinene i sommer, for plutselig tok den vel mye plass ;)
   Jeg syntes å huske at du også hadde en sånn gran ja. Ja det er jo helt utrolig. Her er det meldt om sludd i morgen.

   Slett
 7. Hvor er det dejligt, at du får så mange besøg i haven :-) Jeg holder selv så meget af kigge på fugle på egern. Så fint også med din julebelysning!
  Spændende med dine nye haveplaner - der er altid noget, man kan afprøve eller forbedre i sin have, ikke? Vi må nyde alt det, vi kan, her i den mørke december.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det vet jeg at du også gjør :)
   Tusen takk. Ja, det er nå en kan planlegge, og så får jeg se hva det blir ut av det til neste år.
   Det er helt sant!
   Klem

   Slett
 8. Hej Marit,

  Förstår att det är svårt att välja med så många fina förslag och nog borde väl Pinus fungera hos dig. Kul med ett stort projekt!
  Den belysta julgranen är stämningsfull och har ju perfekt form. En riktig önskegran!
  Här är också ekorrarna pigga på att sno fågelfrö. En av dem har kommit på hur man petar av locket till hinken som vi förvarar fröna i så han behöver inte gå hungrig genom vintern.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er jo det. Pinus fungerer nok godt vil jeg nok tro. Det er et stort prosjekt ja, og så får jeg se hvor mye jeg fpr gjort til neste sommer. Tusen takk. Ja, den er en flott gran med fin fasong. Den vokser ikke så sent som en skulle tro.
   Ja, de er utrolig smarte, og de er nok fornøyd med selvbetjening hos deg :)

   Ha det godt!

   Slett
 9. Hei Marit

  Alletiders med nogen flere træer, jeg tror alle vil kunne klare sig hos dig, I Värmland har jeg kun haft frostskader på en Cedrus, der døde for mig, måske stod den også for vådt... De andre vinterskader jeg har set er udelukkende snetryk, der kan bøje et ungt træ så meget at barken revner eller sprænges.

  Jeg fik lige læst Davids kommentar, og har har jo en pointe der - eller rettere havde, for efter den globale opvarmning er der ingen træer der rigtig er super-tilpassede længere.

  Morsomt med dit egern - det er en listig fætter:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo det. Jeg får se hvor mange jeg får pkass til her. Jeg har to Cedrus, og de står på to forskjellige steder. Den ene har veldig god drenering, og den trives absolutt best. Våt plassering er nok det verste de kan få.
   Jo, jeg kan være enig i det på en måte, men samtidig bor jeg midt i skogen med norske vanlige trær. De har jeg nok av ;)
   Ingen ting er normalt mer angående temperaturer, så det er ikke enkelt å si hva som kan vokse her i fremtiden.

   Ja, de er noen listige dyr. Det er tre stykker av de her, og de er ikke venner for de sloss om maten.

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Dessverre har vi ikke nok fuktighet i jorden ...
  I dag 1. desember hadde vi den første snøen, og det ser vakkert ut, spesielt med de vakre lysene i advent. Juletreet ditt er vakkert ... Jeg elsker det.
  Hilsen til deg
  P.s. Jeg har ikke et ekorn her og fuglene har et godt liv i hagen ved fuglemateren.
  Ha en fin adventstid. Hilsen og klem. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd da! Her har vi det motsatte problemet. Her har vi enda ikke hatt snø, og det er uvanlig.
   Tusen takk.
   Her er det tre ekorn.
   Ha en fin adventstid du også.
   Klem

   Slett
 11. Hi Marit, beautiful photos. I like the one with the snow. Have a nice evening. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you.
   Have a nice evening.
   Greetings, Marit

   Slett
 12. Spännande lista :) Jag vet att lönnar klarar sig bättre om man sätter de i en lite upphöjd bädd med något sur, väldränerad jord. Då klarar de mer än vad zonangivelsen säger. Det är säkert samma med övriga. Jag har hittat ett tulpanträd, Liriodendron, med vita bladkanter - får se om jag beställer den eller inte..

  Lite ljusslingor i ett träd ger verkligen stämning så här års. Det var väldigt stora regnmängder som ni fått. Vet inte om jag har något regnrekord men det verkar vara ett nytt värmerekord på väg :(

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo det. Drenering er nok veldig viktig for trær som tåler mindre. Hvite bladkanter høres flott ut. Det ville jeg heller hatt enn med gule, men jeg får prøve de to jeg har bestilt.

   Ja, det er så koselig med lys ute nå, for det er så mørkt hele tiden nå.
   Ja, det er nesten ikke til å tro at det går an å få så mye regn. Det er jo det her også, for det har så langt vært en varm høst.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Hei Marit!
  Det er innmari spennende med trær. Du er heldig som kan ha en egen treavdeling i hagen. Ekorn er utrolig pågående. Her har vi gått over til fuglematere som ikke gjør det så enkelt for ekorn. I høst ribba de mitt poda epletre 'Aroma'. Ja, nå er det mørkt. Om under tre uker snur sola. Glede!
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Ja, trær er alltid spennende. Jeg vet ikke hvor mange jeg får plass til, men noen skal det bli.
   Det har jeg tre stykker av, men de er likevel for smarte så de finner ut en løsning.
   Ja, de er helt umulige.
   Heldigvis gjør den det.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Spennende prosjekt du planlegger neste år. Lys på trær er vakkert synes jeg. Ellers får fuglene og ekornene variert mat hos deg.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se hva det blir til neste år ut av mine planer.
   Tusen takk, og det synes jeg også. Jeg har tenkt på det i flere år, men det var først nå at jeg fikk somlet meg til å kjøpe en lang lyslenke. Ja, de gjør det :)

   Ha en fin dag!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Ett nytt projekt, det skall bli spännande att följa. Tror du kommer att få träden att överleva. Den lilla koreagranen blev riktigt fin med belysningen, och jag lärde mig ett nytt ord "gardintrapp". Visst är det fint med lite ljusslingor i trädgården, det piggar upp i mörkret.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det kan bli litt av hvert ut at det. Det gjenstår å se til neste år.
   Tusen takk. Jeg måtte nå bruke google translate og få oversettelsen på svensk. Er det riktig at det heter "gardintrappa"? Da var det i såfall ikke så vekdig forskjellig fra norsk :)
   Selv innad i Norden har vi noen ord som er veldig forskjellig fra hverandre. Det er morsomt for meg å lære svenske ord også!
   Ja, det lyser så opp nå i mørket.

   Ha det godt.

   Slett
 16. Så vackert med lite vitt hos dig!
  Härligt gran som lyser upp också.
  Jag vet inte hur mycket det regnat här, men mycket har det varit i alla fall. Också många grå och dimmiga daga har det också varit.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det har regnet i hele høst her, og dette er nedbøsrekord her. Jeg liker ikke det nye klima vi har fått :(

   Ha det godt!

   Slett
 17. Det bliver så hyggeligt med en lille lund med udvalgte træer i yderkanten af haven. Min smag ville nok snarere være græs end grus sådan et sted, men jeg er ganske klar over, at det fungerer fint for dig med grus.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det tror jeg også. Før hagen ble utviklet hadde vi enormt med gressplener her, og siden min mann var i full jobb ble det jeg som klipte gresset. Det tok 1,5 time hver gang, og til slutt så ble jeg så trett av hele gresset. Når vi gravde opp hagen her så var jeg veldig bevisst på at jeg skulle ikke ha så mye gress igjen. Jeg har fortsatt gress her, men nå tar det kun 30 minutter å klippe det, og det er for meg stor forskjell. En annen ting med grusen er at det er flere planter som overlever her når de får veldig god drenering. Planter som normalt ikke skulle klare seg her. Jeg elsker å tøye disse plantesonene/herdighetsoner som det her hvor jeg bor. Da er jeg så fornøyd når jeg lykkes med det 😊

   Slett
 18. Det lyder spændende med flere træer, noget af et projekt.
  Siger som de andre: Skønt med lys i haven og det ser dejligt ud.
  Frække og finurlige ekorn, de må dele med fuglene :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende hva jeg ender opp med. Det er så mørk ute nå, at litt lys i hagen hjelper.
   Ja, de er både frekke og smarte, og de tømmer alt av mat her.
   Klem

   Slett
 19. Godt du stadig drømmer og udvikler nye idéer! Træer kan man ikke få for mange af, navnlig ikke nu hvor de gerne skulle hjælpe os med at opsuge CO2 fra atmosfæren. Det er trods alt det nemmeste vi havefolk kan gøre for klimaet, og så bliver det jo spændende om dine ønsketræer kan trives. Dem skal du vel ikke til at bære ned i kælderen hver vinter:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, for er det noe jeg liker så er def nettopp det å drømme seg bort om vinteren og planlegge for neste sesong. Trær er det veldig viktig å plante flere av ja! Ja, det blir spennende. Det er bare en måte å finne det ut på, nemlig å plante de og se hvordan det går. Nei, de skal plantes i bakken og siden stå der :)

   Slett