søndag 29. november 2020

Lys i vintermørket...

 I år så synes jeg at lyslenker/utendørs julepynt har kommet opp tidligere enn før. Det er mulig jeg tar feil, men uansett så forstår jeg at folk vil ha lys i mørket i dobbel forstand. Det er både Covid og det at det er ikke et snøfnugg på bakken her gjør at det virker ekstra mørkt i år. 

Jeg hadde et lite kunstig juletre ved trappen i fjor, og det hadde jeg lys på til advent. I går skulle jeg hente det opp fra kjelleren, men da jeg prøvde det ble det ikke noe lys. 

Jeg var egentlig klar over at det kunne være sånn, for i fjor så regnet det noe helt vilt i julen og tiden etterpå. Jeg hadde lysene på ut januar, for det var da som nå veldig mørkt. Så det hadde nok kortsluttet pga. alt regnet. Jeg dro da til garteriet og kjøpte en liten lyslenke med 150 små lys. Det var 30 % rabatt på det denne helgen, så lyslenken kom på 135 kr :)

Jeg bestemte meg for å klippe av den lyslenken som satt på treet, og det var litt av en jobb. Men til slutt etter mye jobb hadde jeg fått klippet av alt sammen. 


Sånn ble treet etter "reparasjonen"

Sånn så treet ut 22.12 i fjor, så da hadde vi faktisk snø til jul. Etter jul var det bare regn, så snøen var kortvarig.
Men jeg søkte i bloggen etter dette innlegget med dette bildet fant et annet innlegg fra 5. desember i 2010, altså omtrent 10 år siden. Da skrev jeg at vi hadde -24,9 grader, og mye har skjedd med klima siden det.
I dag tidlig var det -6,6 grader, og det er jo varmt i forhold...

Jeg har hatt lys på trappen lenge, for jeg bruker batterikys med timer som setter seg på det klokkeslettet som jeg startet de på. Tidligere i høst satte de seg på rundt kl. 19.00, og nå har jeg satt de på 16.30. Det blir tidligere mørkt for hver dag som går, så innen jul setter jeg de nok på kl.16.00.

Dette er opprinnelig to gravlykter med pinne til å stikke ned i jorden. De passer perfekt til utendørs krukker. Disse plantet jeg i september, og de holder seg godt. 

Hils på min advent rev :)
Den er tre år gammel og kommer frem hvert år til advent.

Jeg  synes det er så hyggelig med lys nå i mørketiden. Jeg har mange batterilys inne også. Jeg liker å pynte til jul, og i år tror jeg at pynten kommer tidligere frem enn noen gang. Denne vinteren er så dyster med Covid som bakteppe, men vi må bare holde ut.  Mandag den 21. desember kl. 14.30 (norsk tid) snur solen, og det er i morgen nøyaktig tre uker til. Jeg gleder meg allerede :)

Ha en fin søndag og 1. advent, og vær forsiktige! Smitten øker i alle land, og det er all grunn til å tenke seg godt om både med avstand og hygiene. 
Her hvor jeg bor har det ikke vært et eneste smittetilfelle, men bare 3 mil herfra har det vært mange tilfeller av smitte. 

32 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Ja jeg kan også godt lide lys i mørket, selvom jeg lige har læst, at mørket er lige så vigtigt for os mennesker, som lyset er. Der var noget forskel på vejret for 10 år siden og nu, en mellemting ville nu være godt, og også at slippe for coronaen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er noe med at det kan bki for mye kunstig lys ute. Dette er små ledlys på trappen, og de sees kun når jeg går inn eller ut :)
   Ja, det er en veldig stor forskjell på ti år. Ja, det som er nå er absolutt en mellomting, for det er -19 grader i forskjell ;)
   Ja, la oss håpe at vi snart slipper den.
   Klem

   Slett
 2. Ljusslingor ute nu ger så vackra miljöer :) Och ditt lilla träd - fint, tur du fick loss och satt dit en ny slinga. Jag hade tänkt sätta ljus i den fyndade hängapeln som jag tycker är superfin. Men se... ..mina föräldrar tycker apeln är anskrämlig den växer ju så konstigt. Det här med smak - ja det kan variera otroligt :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. De lyser så fint opp i mørket nå. Tusen takk. Ja, det var litt jobb, men det gikk helt fint. Ja, det kan variere veldig. Det hadde sikkert blitt fint med lys ute hos dere :)

   Klem, Marit

   Slett
 3. Jag håller med Marit, i år har det startats med ljus tidigt har jag sett. En del har till och med julgranar inomhus. Vilken tur att du lyckades fixa till din lilla gran. Den är ju jättefin. Men jag förstår att det var mycket jobb med att klippa bort den gamla ljusslingan. Jag tog fram mina adventsljusstakar igår men känner ingen riktig stämning ännu. Men det kommer kanske. Det har snöat lite här och ett fint pudertäcke ligger på marken. Men du, den 5 december 2010, minus 24,9 grader. Det låter som ett rekord. Hu så kallt. Det får vi hoppas vi slipper. Och ... jag hälsar gärna på din fina adventsräv :)

  Önskar dig en fin första advent!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, det virker som at folk behøver ekstra lys i mørket nå. Det har jeg også sett. Det venter jeg litt med :)
   Granen var jo like fin, og det var bare lysene som var blitt ødelagt.
   Stemningen kommer nok!
   Så heldig du er som har fått litt snø. Jeg kunne godt fått 5 cm ned snø nå.
   Ja, det er nesten rekord her. Jeg tror rekorden er på -27 grader, og den er satt i nærheten av de vintrene tror jeg. Vi hadde fire år på rad med skikkelig kulde fra 2009-2013.
   Ja, det får vi håpe at vi slipper ja.
   Det var hyggelig å høre :)

   Ha en fin 1. advent du også!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Hej Marit!
  Din Julgran är så fin på trappan. Vi har tjuvstartat med ljusstakar inne och lite ljusslingor ute. Måste ha en ny slinga för bara hälften av den lyser. Konstigt det där att det alltid blir något fel på dem, trots att de bara ligger på förvaring. Vi har lite rimfrost på taken och marken, det snöade lite grann igår. Tror som du att vi behöver få lite ljus i allt mörker.
  Ha en fin Första Advent /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Kanskje det har blitt brudd på en ledning? Jeg vet ikke hvordan kvaliteten var på den jeg hadde, men tror det kom av at den fikk så mye regn på seg i fjor vinter.
   Litt snø høres hyggelig ut.
   Ja, jeg tror vi behøver det og spesielt i år.

   Ha en fin 1. advent du også.

   Slett
 5. Hello,

  The lights are a cheery sight, they help to brighten my mood. Your tree and Advent Fox are pretty. The days are shorter now, until Dec 21st. We have low's in the 30's and highs in the 50's lately. No snow here, maybe rain coming tomorrow. Take care, enjoy your day! Have a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, we need some light in the dark days we have right now. Thank you. Ok, your temperatures are quite similar to our weather. Enjoy your day, and take care!
   Have a nice new week!

   Slett
 6. I am glad that you have been able to add a little good cheer to the house, Marit. As you say it is dark for most of the time by the end of November, and without snow it can be pretty gloomy. The climate has changed dramatically in such a short period. I watched a documentary on television last night about changes occurring jn Northern Siberia, where permanent ice of every type is melting. It is scary. Stay safe in your well lit house. At least you won't trip in the datk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I need to have more light both outside and inside the house right now. I love to decorate the house for Christmas. November is not my favorite month. Without some snow it's very dark outside. Yes, it's very scary. I have seen a similar program on television too. Tace care David, and stay safe!

   Slett
 7. Hello dear Marit,

  The little Christmas tree is very beautiful, but last year in the snow was even more beautiful!
  The little fox is gorgeous! I wish you very nice Advent weeks!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Thank you. Yes, the snow decorates the tree very much.
   Have a nice new week!
   Hugs!

   Slett
 8. Ljus behövs just nu! Jättefint och julmysigt hos dig!
  KRAM från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det behøver vi nå.
   Tusen takk.
   Klem fra Marit

   Slett
 9. I love your beautiful decorations for Christmas!
  Greetings

  SvarSlett
 10. Hvor har du pyntet fint, Marit - og det er vel nok en god idé med lyskæder!
  Vi kan lige så godt gøre noget ud af denne mørke tid. Tænk at I havde -24,9 grader for 10 år siden! Jeg tror aldrig, jeg oplevet lavere temperaturer end -18.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, de lyser så fint opp nå, og det er bare ledlys så det er ikke mye strøm de bruker.
   Ja, det må vi prøve, for det er viktig å hygge seg innendørs nå.
   Ja, det var veldig kaldt da. Det kaldeste jeg har opplevd er -30 grader, og det var nyttårsaften i 1979 :)
   Klem

   Slett
 11. Det er så koselig med lys ute, og akkurat i dag kom jo litt snø også. Her er det bare advent- og utelys som kommer opp nå. Julepynten kommer rett før jul, ellers blir jeg bare lei før jula er over. Vinteren 2010 var grusom!
  Søt rev :)
  Ja, vi må alle være forsiktige, så hle smittegreia går over.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig koselig med lys ute nå. Så heldig du er som har fått snø! Det har jeg ikke sett noe til her ;)
   Ja, sånn er det her også. Jeg har to mini julestjerner og to svibler, men ellers får julepynten være gjemt en stund til. Ja, den var grusom.
   Tusen takk :)
   Det er vi bare nødt til, men vi får håpe at det snart blir bedre.

   Slett
 12. Hei Marit

  -24,9 det er koldt! Jeg tror det koldeste jeg har oplevet i Värmland er -22,3, jeg kom ud om morgenen og ville tage sneskovlen og fik fat i metallet påskaftet, min hånd sad fast... Mit hus ligger jo i højderne, og du bor i dalen og når det er så koldt fryser elven vel? Så bliver det bare totalt koldt når kulden samles nede i dalen..
  Godt du har fået lys i både det ene og det andet - det er nu vi trænger til det!
  Ja det er bare at passe på med Corona, mon ikke der kommer vaccine til alle i risikogrupper engang i januar - dumt at tage chancer nu!

  Ha en dejlig søndag aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det var fryktelig kaldt den vinteren. Da var det jaldt i hele Europa, og mine New Dawn roser holdt på å dø. Jeg er glad for at det ikke er så kaldt nå. Det legger seg is på elven når det blir kaldt ja. Kulden synker ned ja, så det er ofte at det er temmelig kaldt her. Men med det nye klima vi har fått er det aldri så kaldt her mer som det en gang var.
   Ja, det er helt sikkert, for nå er det snart på det mørkeste.
   Det må vi bare passe på ja, for det må jo en gang snu denne elendigheten. Jeg er så forsiktig jeg bare kan, og det må du være også!

   Ha en deilig aften

   Slett
 13. Det er koselig med lys i vintermørket, både ute og inne.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det er så mørkt ute nå, at vi behøver ekstra lys.

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Hvor søren blev min kommentar af. De forsvinder nogle gange med mobilen.
  Det er skønt med lys ude i mørket, og din lille ræv er sød. Jeg tror, I lige nu oplever en 'dansk' vinter med kun mørke og ingen sne. Det er der ikke meget ved. Det ved jeg af erfaring.
  Men under -24 grader, det er nu lige for meget til den anden side.
  Let snedække til planterne og lysende sne til os, tak :-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Jeg kjenner så vel til problemet med kommentarer som blir borte. Jeg bruker tablet og mobil som er to utgaver av samme sak, og jeg opplever det ofte. Men sånn er det bare, så det må vi nok leve med. Tusen takk.
   Ja, det er helt klart det vi opplever nå, og npbhar det plutselig blitt "norsk" vinter også. Jeg kan ikke si jeg liker den noe særlig :(
   Ja, det var sinnsykt kaldt den vinteren, men heldigvis hadde jeg bloggen nå som kilde. Den er gull verdt, for ellers hadde jeg ikke husket at det var så kaldt... ;)
   Ja, det er vel det vi alle ønsker oss nå før jul :)

   Slett
 15. Her har vi været lige under 0 grader de seneste nætter, men ellers er det ikke meget vinter vi har fået lov at mærke, bortset fra mørket naturligvis. Forstår godt du må have lys på trappen og som du siger, giver det også et løft til humøret i denne corona-tid.
  Men der er altid masser af arbejde med de elektriske installationer, og det er et stort arbejde både at sætte dem op og pille dem ned igen. Håber dit lille juletræ vil virke de næste par måneder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, dere har nok ikke fått det så kaldt som her. Her var det -6 i to hele døgn nå i weekenden, og det er heller ikke vi vant til nå mer.
   Det gir et løft nå ja, for det er tunge tider i tillegg til mørket.
   Ja, det er helt sant. Det håper jeg også på! :)

   Slett
 16. I år skal vi gøre os umage med at pynte op med lys og dekorationer. Vi trænger til det. Solhverv kan hverken klimaforandringer eller corona tage fra os, så vi kan godt glæde os.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal vi virkelig gjøre i år, for nå trenger vi det i denne tunge og mørke tiden.
   Det er helt sant, og det gjør vi! :)

   Slett