tirsdag 10. november 2020

Bading av orkidéer

 Siden jeg viste det tåkebildet i forrige uke og skrev at det var sjelden tåke her, og nå i det siste har vi ikke hatt annet :(

I går når jeg kjørte nedover dalen her var det ca. 20 meter med sikt på veien, og resten var innhyllet i en veldig  tykk tåke. Høsten er definitivt kommet, og det er ikke noe hyggelig  å være ute mer. Det var -1 grad i hele går, men i dag er det 3 grader.

Tilbake til badingen. I august kjøpte jeg min første Vanda orkidé, og siden har det kommet inn tre til i hagestuen. I motsetning til andre orkidéer så liker disse sol. De står plassert der hvor det er mest sol. Den er jo ikke påtrengende nå, men de står mot syd hele tiden for det er jo der det kommer mest sol. 

Disse står ikke i bark eller jord, de står kun i glassvaser og må "bades" hver tredje dag. De får ikke fuktighet til røttene på en annen måte. Jeg tar de da inn i dusjen og fyller på med vann opp til rotklumpen. Sånn står de i ca. 30 minutter, og så heller jeg alt vannet ut. De skal  ellers ikke stå i vann i det hele tatt, så de er jo litt krevende ;)

Men for meg som liker så godt orkidéer er det bare morsomt.

De kan dusjes med dusjekanne innimellom, men må likevel bades. 

Den ståltråden kan brukes til å henge de opp i, og det har jeg også sett bilder av at en kan gjøre med de. Jeg foretrekker å ha de i en vase. 

Denne hadde en helt annen farge.

Her er de i dusjkabinettet, og får sitt etterlengtede bad :)
Disse glassvasene kjøpte jeg samtidig, og de er veldig praktiske å ha orkidéene i. Da kan de stå i vinduskarmen sammen med andre potteplanter.

De to andre jeg har er ikke så store som de andre to, så de får plass til å bade i oppvaskkummen :)
Røttene deres er virkelig kraftige. Det blir spennende å se om jeg vil lykkes med å få de til å blomstre neste sommer. De bør komme med blomster da når de får så godt stell nå ;)

Dette er den minste av de jeg har, og den første jeg kjøpte.

Sånn så den ut i august, så den har vokst mye siden da.

27 kommentarer:

 1. Hello, Marit

  I love your header photo, beautiful sky. It is interesting to see how these orchids grow, they are beautiful blooms. We have one more day weather day and then it will be colder. Take care, enjoy your day and week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, they are very different from other orchids. Yes, they have very beautiful flowers.
   I guess the winter comes soon here too. Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja det er nogle fine orkidéer du har, men sikken et arbejde. Det er hyggeligt nok om vinteren, når du ikke har andet, men om sommeren er der ikke tid til det, tænker jeg. De ville ikke overleve hos mig. Her er det også koldt, men det er på grund af blæsten og heller ingen sol her.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det har du helt rett i. Det er mye jobb med de, men jeg må prøve å huske på det om somneren også.
   Her er det ikke noe vind, men tykk tåke i kveld også.
   Klem

   Slett
 3. Så fine orkideer du har. Ekstra hyggelig å kunne holde på med de når hagen ligger litt mer i dvale. Nydelig forsidebilde du har også. Ha det godt. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er veldig hyggelig å ha de å stelle nå om vinteren. Ha det godt.

   Slett
 4. Hei Marit!
  Vakre orkideer, men jeg lurer på hvordan de overlever i det virkelige livet.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Disse blir produsert i Nederland. De virkelige "ekte" kommer fra tropiske områder i Thailand, India, Burma og flere andre land. De vokser kun der hvor det er tropisk.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 5. Kære Marit
  De er vel nok smukke, dine orkideer, men sikken dog et arbejde. Som fru Høneballe skriver, så er det jo også om sommeren. Det er flot, at du husker det.
  Tricket med at sætte dem i de høj glasvaser vil jeg huske, for sådan nogen har jeg. De eneste orkideer, jeg har, er nogle af den helt almindelige. De får ½ deciliter vand hver søndag - hvis jeg husker det. De trives ok og blomstrer løbende.
  Uf, at I har fået frost. Vi er langt fra, selv om det er blevet tydeligt koldere.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Ja, de er jo det, men som du sier det er mye arbeide med de. Jeg må lage meg en egen rutine om sommeren, slik at jeg bader de mens jeg spiser lunch. Jeg håper jo at jeg skal huske på det da også. Det med vasene gjelder bare disse orkidéene, for det er bare de som har så mye røtter. De "vanlige" phalaenopsis har veldig lite røtter i forhold til disse. De har jeg mange av også.
   Ja, men bare litt. Vi har til nå ikke hatt kakdere enn -2,4 i hele høst, og det er jo veldig lite til her å være.

   Slett
 6. Det bliver for meget arbejde for mig med alle disse foranstaltninger, men jeg beundrer din indsats for de smukke blomster. Her i huset er der ikke mange blomstrende planter der overlever, for de bliver behandlet noget mere stedmoderligt.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det forstår jeg veldig godt. Jeg er vekdig glad i både blomstrende og grønne planter, så de tilhører min innehage :)
   De får veldig godt stell om vibteren, men ikke like godt stell om sommeren. Nå må jeg huske på de til neste sommer!

   Slett
 7. Skønne orkideer, Marit, og hvor var det sjovt at læse om, hvor du bader dem. Jeg har aldrig haft held med orkideer, men jeg har nok ikke sat mig grundigt ind i, hvordan de skal behandles.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Disse her er helt nye for meg, så jeg har bare lest meg opp på hvordan de skal behandles. De er litt spesielle disse forskjelige orkidėene ja, og er ikke av de enkleste å stelle.
   Klem

   Slett
 8. De lilla Vanda orkideene var nydelige, skjønner godt du liker dem. Du må være tålmodig som bader dem hver 3 dag.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine. Det er jeg ja :)

   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Wow. Du er god ved dine babies😊

  SvarSlett
 10. Vi har haft mycket tåke här i Wales också, så jag blev trött på den och kände mig lite generös, så jag skickade över den till Norge! Det är ju fint att dela med sig.
  Vackra orkidéer!
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var snillt av deg, Lena. Ja, vi må jo dele med hverandre ;)
   Tusen takk.

   Ha det godt!

   Slett
 11. Hei Marit

  Alletiders at du har fået "Vanda" orkideerne i så god vækst!
  Hvordan de mon får næring - som du beskriver det, er der ingen jord og du giver kun vand?

  Ha en dejlig onsdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er så flott. Jeg har blandet litt orkidégjødning i dusjekannen som jeg bruker til de, men har bare gjort det to ganger. Alle mine andre phalaenopsis har begynt å få så flotte mørkegrønne blader. Jeg tror det må være borevannet som er ekstra næringsrikt, for de får ikke gjødning om vinteren. Dette borevannet et fullt av kalk, og det skal de egentlig ikke like. Jeg vet ikke hva det skyldes at de vokser og blomstrer nå, men phalaenopsis orkidéene står i barkkompost og den har jo sur ph. Vandaene står kun i glassvasene ja, og blir badet tre ganger i uken. Noe annet enn det vannet de får i en halv time da får de ikke.

   Ha en deilig onsdag du også

   Slett
 12. Your orchids looks wonderful, Marit. Mind you, you are a bit if an orchid yourself! As you say, fall is here, and winter approaches. Time to hunker down indoors and enjoy your plants inside the house and dream and scheme of spring, and what is still to come. That doesn't sound too bad to me!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, the fall is here, and it's wet and foggy every day now. No signs of snow and cold weather. I enjoy my plants and books, and reading blogs :)
   It sounds not bad at all!

   Slett
 13. Det lyder som om dine orkideer får en god forplejning. Men det ser også ud til, at de kvitterer for omsorgen, for de ser smukke og sunde ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å stelle de så godt jeg kan. De ser friske ut ja, så det er bare å håpe på at de en gang vil blomstre.

   Slett
 14. Det blir spännande att följa dina vandor framöver - roligt om de sätter knopp igen. Och ett bra tips! Jag har bara sett dem i växthus i träkorgar och tänkt - nej det fungerar inte hemma i ett vanligt hem.

  Kram, Carina

  SvarSlett