søndag 1. november 2020

Bilder fra hagen, og litt forskjellig...


Ny måned, og igjen en liten oppsummering av været. I oktober kom det totalt 211 mm med regn.  Fra februar til nå har det kommet hele 922 mm med regn, og det er fortsatt to måneder igjen av året.  Jeg googlet gjennomsnitt av nedbør for Kongsberg, og det lå på 750 mm i året.  Så vi har fått langt mer enn gjennomsnittet av nedbør alt nå. Hvis det kommer snø får jeg ikke målt det, men så lenge det kommer som regn kommer det med i målingene.

Så det det er ikke så merkelig at alt vintergrønt ser så frodig ut nå. Disse trives veldig godt med alt regnet. Kulethuja/ Thuja occidentalis 'Danica'

Litt høstpynt må jeg jo ha ute nå når alt av sarte  uteplanter er tatt inn i kjelleren. Inne i lyktene er det batterilys med timer som slår seg på rundt kl. 18.00. Jeg misliker veldig det jeg kaller "mørketiden" når klokken blir stilt tilbake til  normaltid. Plutselig blir det mørkt så tidlig om kvelden. Det er heldigvis bare knappe to måneder til solen snur igjen, så det gjelder å finne frem ekstra lys både ute og inne  og holde ut! :)

Dette er lerketreet jeg fikk i sommer. Det er i ferd med å skifte farge som alt annet nå. Hengelerk/ Larix kaempferi 'Stiff Weeping'

Slangeskjegg, slangegress eller bare  Opiophogon planiscapus 'Nigrescens'. Jeg liker så godt disse svarte plantene, for de er ikke mørke lilla som mange andre såkalte "svarte" planter. Disse er svarte som natten :)

Høstfarger og grønt om hverandre i staudebedet. Lavendelplantene kjøpte jeg i fjor som små pluggplanter. 6 pakning til 179 kr, og de har overlevd alle som en. Det ble riktignok mange 6 pakninger som ble plantet ut i fjor, men jeg angrer ikke på det.
Det er Astilbe chinensis 'Pumila' som også har fått høstfarge.

Enda mer av de svarte plantene et annet sted i hagen. Jeg har de nå på tre steder. Før så lykkes jeg ikke med de, men nå trives de. De er nok på grensen her når det gjelder herdighet, men nå har jeg et knep som jeg har lært meg. Det heter drenering og atter drenering. Ved god drenering i jorden er det  mye som kan klare seg her som egentlig ikke skulle gjøre det.  Det gjelder både busker og stauder. 

Speilende thuja. Jeg synes de nesten ser truende ut ;)


Siste bilde av Sorbus ulleungensis 'Dodong' for i år. Den ble helt rød til slutt. Hvis jeg finner plass her så kan jeg godt tenke meg å ha en til av de i hagen. Jeg har jo egentlig mye plass her, men da må mange andre trær ned først. Det vokser veldig mye løvtrær ned mot bekken og i utkanten av hagen.  Flere av de er nesten som ugress å regne. Det gjelder spesielt osp, gråor og bjørk (Populus tremula, Alnus incana, og Betula). 

Ildrød må vel denne kalles. Siste fyrverkeri for i år av den også. Acer palmatum 'Atropurpureum'

De fleste av bladene har nå falt av og ligger på bakken som et rødt teppe. Vakkert og vemodig.

Så til noe helt annet. Jeg begynte i april før hagesesongen startet med å legge puslespill. Det drev jeg mye med før i min ungdom, og har puslet veldig mange barnepuslespill når barna var små. 

Tidlig i vår fikk jeg ferdig to, og nå i høst har jeg allerede puslet to til. De jeg pusler er på 1000 brikker og er vanskelige nok synes jeg. Jeg vil ikke legge listen for høyt der...  ;)

Det siste jeg har lagt heter Awesome Alphabeth C & D.  Han som har tegnet det heter Colin Thompson. De er utrolig detaljerte, og har gitt hjernen min mye trim. Jeg har fra før lagt bokstaven B, men da holdt jeg på å gi det opp. Men tålmodighet lønner seg...

Her er bokstaven B ferdig til slutt.  

Tatt på fersken! Her om dagen så Felix sitt snitt til å legge seg i  puslespillesken. Katter og esker er noe som hører i sammen.

De blå store puslespillbitene er sorteringsbokser som letter jobben med å sortere brikkene.
De ser vel store ut, men det er fordi jeg brukte zoomen på mobilen. Jeg måtte være rask, for Felix vet veldig godt at det ikke er lov å ligge der :)

I dag regner det igjen, og i morgen er det meldt om stiv kuling og det vil si 20 meter pr. sekund langs kysten noen få mil herfra. Jeg regner med at det vil merkes godt her også. 

32 kommentarer:

 1. Det regnade här för en stund sen och dagen är avsatt för städning... Hepp nu lyser solen utanför. Men det kan inte hjälpas städningen är ett verkligt behov just nu. Vacker liten lärk. Regnmängden är helt otrolig! Vet inte vad vi fått här men klimatet är annorlunda det går inte att blunda för faktum.

  Pussel - jag gillade det men när jag var klar vad gör jag med det då?

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres fornuftig ut, for det må gjøres det også dessverre. Noen ganger må man bare... ;)
   Lerken er veldig fin ja, og den er podet så den blir ikke høyere.
   Ja, det er helt utrolig at det kan komme så mye regn på en måned. Nei, det er helt sikkert at vi ikke kan.

   Jeg pakker de ned, og tar de frem en annen gang når det er lenge siden jeg har puslet de :)

   Klem, Marit

   Slett
 2. Hello,

  Yesterday we turned back the clock, so now it is dark at 5pm. I love your red maple gorgeous tree. The puzzles look fun, it is nice Felix came to help you with the puzzle. Happy November!
  Take care, enjoy your day. Have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, we turned the clock last Sunday, and it's dark very early here too. I don't like it.
   Thank you. Yes, he was very helpful indeed.
   Happy November to you too!
   Have a great new week ahead!

   Slett
 3. Hej Marit!
  Det är väldigt blött och grått och småkallt hos mig. Har inte blivit något trädgårdsarbete, men det mesta är klart där ute. Det har blivit inomhusaktiviteter i stället, inte pussel men stickningen kommer fram på hösten. Vi pusslade mycket förr, dina såg riktigt detaljrika ut.
  Ha det gott ! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Det er veldig bløtt her også, men ikke kaldt. Jeg er omtrent ferdig i hagen jeg også, og nå får det være som det er.
   Strikking er også veldig hyggelig å holde på med om vibteren. Ja de er veldig detaljerte.
   Ha det godt!

   Slett
 4. Wow for en farve på acer.
  Den sorte græs har jeg opgivet. Jeg forærede den sidste væk efter at have prøvet tør og fugtig jord. Og sur og almindelig jord. Og sol og halvskygge. De er ellers virkelig flotte, fordi de er helt sorte, som du siger.. Mine blomstrede to år, før de strejkede.
  Nå, men så blev der plads til noget nyt ;-)))
  Jeg får helt lyst til puslespil. Det har jeg vist ikke lagt i 40 år, men det er sjovt.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den fargen på den er veldig fin. Like før bladene faller av gløder den. Så synd da Lisbeth. Jeg har prøvd den flere ganger før jeg lykkes. Mine får sol hele dagen, men jorden er veldig godt drenert. Jeg håper du får anledning til å prøve de igjen. Kanskje du kan ha de i en krukke? Ja, du har jo liten plass som det er.
   Så morsomt da! Det er omtrent like lenge siden jeg har gjort det også. Det er veldig mange flotte puslespill å få kjøpt nå.

   Slett
 5. Larch is very attractive to seed-eating birds, Marit, especially crossbills (Loxia spp)so I hope that sooner or later your tree has a really good crop of cones and that it is festooned with wonderful birds! And you had better take lots of pictures!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for your information, David. I'm afraid that this form of Larch don't get so many cones. I have another huge Larch, but their cones have been left alone.
   Maybe the birds don't like mine? Today I have countet many birds at my feeders. That must count too? ;)

   Slett
 6. Mange fine farger nå, her høljer det ute i dag, men i går fikk jeg noen timer ute i hagen. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det her også. Det høljer ned hele tiden her :(
   Det hørtes deilig ut.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 7. Her blæser det også i dag, og det skal blive endnu værre i morgen. Jeg morer mig over alt det regn, du har fået. Vi har i november fået 70 mm :))) Sikken en forskel.
  Jeg har tre Sorbus dodong, det er ikke et for meget, hvad med et tulipantræ, kan du ikke have det hos dig? Eller papegøjebusk, det er så dejligt med farver i haven nu, når mørket er over os.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det gjør det her også, og der er nok det samme været som kommer til oss begge. I tillegg så øser regner ned her.
   Det tror jeg så gjerne. Jeg vet faktisk ikke om de kan gå her. Jeg har sett de på facebook, men hun jeg vet om som har de bor helt ute ved kysten her i Norge. Det gjør jo ikke jeg. Papegøyebusken er veldig fin i fargene np har jeg sett.
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit.
  Det mørk lilla gresset har vi endelig fått til i år, så vi får prøve med litt flere neste år:-)
  I morgen forsvinner nok mye av høstfargene i regn og vind...
  Fin oppstammet lerk, og Dodong vokser raskt:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Det høres bra ut, og det vil sikkert trives hos dere. Ja, da er det nok ikke mye igjen av løv på trærne, nei. Her blåser det og regner som bare det nå. Det håper jeg at den gjør :)
   Ha det godt.

   Slett
 9. Dejligt at det lykkes med sort slangeskæg, den er meget dekorativ.
  Flot med puslespil og ha-ha med Felix i æsken :)
  Jeg lægger ikke puslespil, men strikker i stedet for.
  I har godt nok fået meget regn, jeg ved slet ikke hvad vi har fået.
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin, og jeg er glad for at den nå endelig trives her. Ja, ikke sant :)
   Det er det mange som gjør, og det er også en fin hobby å ha. Det er mye regn ja. Jeg har en digital regnmåler hvor regnet renner tvers igjennom, og blir registrert uten at jeg må gjøre noe. Den går på batteri, og er veldig enkel å bruke.
   Klem

   Slett
 10. Ja, ingen tvivl om,at et godt dræn er en forudsætning for succes med mange forskellige planter. Det er pudsigt, at folk lader til at have problemer med det sorte græs. Hos os breder det sig lystigt med udløbere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare. Før vi gravde opp hagen her hadde vi ren blåleire i hele hagen. Vi byttet den ut med ny jord og mye grus. Det har jeg ikke angret på. Jeg fikk den ikke til tidligere, men nå trives de. Det høres godt ut.

   Slett
 11. Stadig dejlige billeder fra haven. Jeg synes Astilbe er så fin her sidst på sæsonen. Godt du hygger dig inde i varmen. Puslespil er faktisk rigtig sjovt og udfordrende, især når man kan finde sådan nogle som dine.
  Det er en voldsom regnmængde I har fået allerede. Her er vi langt bagefter, men har dog fået omkring 30-40 mm de sidste dage af oktober.

  Hav det godt i mørket:)
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så lenge det ikke kommer snø så holder jo hagen seg godt. Her regner det hele tuden, så det er ikke annet å gjøre enn å holde seg inne. Ja, det er morsomt å holde på med. Vi har fått veldig mye regn ja, og bare i dag har det kommet 24 mm. Ha det godt i mørket du også :)

   Slett
 12. Hei Marit

  20m/sek så er det dramatisk derude, så er det godt at kunne være inde! Selvom det jo ikke er kold luft.
  Ja, dræn er godt for rigtig meget. det sorte slangegræs er en fin lille sag, med sine små runde bær!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er temmelig kraftig vind de melder, så jeg håper at de tar feil. Det er ikke kaldt nei, men veldig vått. Så det er bare å holde seg inne hvor det er tørt og varmt. Det er helt sikkert at det er. Mine har aldri fått bær, men det er kanskje fordi sesongen er kortere her.

   Ha en deilig ny uke du også

   Slett
 13. Fine høstfarger i hagen din nå ved inngangen til november. Fin høstlyng med lykter. Puslespill er nok fin syssel når det er innevær, skjønner godt at pusen vil være med å pusle.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja det er helt sikkert, for været nå for tiden er ikke utevær. Ja, han vil nok det :)

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Alltid fine og spennende planter hos deg Marit,
  og en langhåret bustepus falt jeg for.

  SvarSlett
 15. Så hyggeligt at du lægger puslespil, Marit - hvor er de dog smukke! Du giver mig lyst til også at prøve.
  Jeg har det med mørketiden lige som dig og glæder mig til at dagene igen bliver længere. Her er det allerede helt mørkt inden klokken er 17 nu.
  Sikke en masse nedbør I har fået. Dejlige billeder du viser :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Gitte, det er faktisk en hyggelig hobby å ha om hlsten og vinteren. Ja det burde du prøve :)
   Det er sånn hvert år, men vi må bare se fremover mot jul. Når det er over så går det rette veien igjen.
   Klem

   Slett
 16. Men oj Marit, har ni fått så mycket regn! Den röda lönnen skulle verkligen kunna kallas illröd .. den lyser verkligen Kanske har den tappat löven nu för oj som det blåst. Antar att det blåst hos dig också idag. Här har de flesta löv lämnat träden nu.
  Så roligt att du lägger pussel. Det var många år sedan jag gjorde. Kanske något för mörka vinterkvällar. Undrar om kanske pussel kommer att få ett uppsving nu i Coronatider. Och Felix, vilket busfrö. Men så söt han är där han ligger och så stolt han ser ut.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt vilt hvor mye regn vi har fått i oktober. Nå synes jeg at det kan bli litt mer sol.
   Den var helt ildrød, men etter det vindværet som var i natt har den mistet alle sine blader.
   Ja Anita, det er absolutt noe for mørke vinterkvelder, du må bare ha godt med lys ved siden av deg. Det tror jeg det allerede har fått, for mange puslespill er utsolgt.
   Ja, han var veldig fornøyd med å ligge der :)

   Ha en fortsatt fin uke du også!
   Klem, Marit

   Slett