torsdag 5. november 2020

Frø og løk...

 Et av årets høydepunkter på frøfronten er bestilte frø fra Cyclamen Society. Det kom noen på  tirsdag, og her om dagen kom det også noen bestilte frø fra Plant World. Jeg har også bestilt noen flere cyclamen  frø, så jeg håper jo at de også kommer.

Jeg har ennå ikke gitt opp håpet med å ha disse plantene her, men etter mange forsøk med å plante ut både kjøpte planter og egensådde frøplanter har jeg innsett at vinteren her er for tøff ennå. Hvem vet hva fremtiden bringer av milde vintre, men nå vil jeg ikke plante de ut mer. De vil da  bo ute i krukker hele sommeren til frosten kommer, og så blir de tatt inn. De vil da erstatte de store hortensia/hydrangea. Disse tar jo mye mindre plass hvis jeg bare begrenser meg med de. Det vet jeg jo allerede nå at jeg ikke klarer, men uansett veier disse små pottene minimalt i forhold. 

Jeg sådde mange frø i går og av de nye som kom på tirsdag var bl.a. Cyclamen hederifolium 'Lysander' . Den har jeg ønsket meg i flere år, så nå er jeg veldig spent på hvordan de vil bli.

Bilde lånt på nettet av 'Lysander'
Det blir spennende å se om mine frøplanter vil bli sånn som dette. Den er min drømmeplante :)


Sånn så kjøkkenbenken ut i går. Frø lagt i bløt i svakt såpevann og merkelapper skrevet ferdig. Tesilen bruker jeg når jeg  skyller frøene til slutt. 

De som skal sås i dag er:

Cyclamen hederifolium 'Lysander'
C. h. 'Tilebarn Graham'
C. h. 'Tilebarn Elisabeth'
C. h. 'Silver Cloud'
C.  h. 'Tilebarn Greville'
C. h. 'Tilebarn Silver Arrow'
C. h. albiflorum 'Artemis'

Sånn så det ut kl. 08.00 i går. Meget tykk tåke! 
Det skjer veldig sjeldent her, så da måtte jeg ut og ta et bilde av den :)

I går hentet jeg en pakke på posten med 3 store Amaryllis/Hippeastrum 'Dancing Queen'. Jeg har ikke hatt Amaryllis på mange år, men fikk så lyst til å ha noen til jul. Jeg har plantet den ene, og har de to andre lagret mørkt og kjølig. Da kan jeg forlenge blomstringen frem til jul tror jeg, for da kan jeg vente med å plante de to andre.

I går var jeg en tur til det lokale garteriet, og der hadde de satt opp full juleutstilling. Julebyer, kunstige juletrær, kranseunderlag til å lage egne kranser, og masse pynt til å ha på kransene, og selvsagt masse julepynt.  Jeg forstår at de starter så tidlig, for de skal igjen selge til folk som skal lage hjemmelagde kranser, lage julegaver o.l.   

Ellers så synes jeg generelt at påminnelsen om jula i butikker starter alt for tidlig. Jeg er hvert år lei julen lenge før den starter, og jeg tror ikke jeg er alene om akkurat det... ;)


32 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  It is wonderful you are able to start al these plants from the seeds. I hope they all do well.
  The stores here all have the Christmas items on the shelves, it is early. I would like to try the Amaryllis, they are beautiful. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it's so nice they can be sown and grow to small plants. Yes, it's very early. They are very beautiful, and easy to grow.
   Take care, and enjoy your day too!

   Slett
 2. Hej Marit
  Nej det er du absolut ikke ene om, juleannoncer og oppyntning starter alt for tidligt, vi kan hurtigt blive træt af det og af Halloween. Heldigvis bliver du ikke lei af at så cyklamen, godt de ikke fylder så meget at tage ind. Tåge har vi tit her, men i dag blæser det voldsomt, det har det desværre gjort længe.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg regnet med at det var flere enn meg som mente det samme. Ja, Halloween er jeg jeg også lei av.
   Nei, de blir jeg ikke lei :)
   De er mye mindre enn de store pottene til hortensia ja. Så de skal jeg nok klare å flytte på.
   Jeg bor 2 mil fra kysten, så derfor er det ganske tørr luft her. Det har det gjort her også i dag, men det er om ikke annet veldig varmt. 12 grader her nå.
   Klem

   Slett
 3. I hope that a thirsty person doesn't grab the wrong glass!

  SvarSlett
  Svar
  1. My husband is used to it, so he know what's in them, David ;)

   Slett
 4. Hi Marit, beautiful photos. We have fog too in the morning. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. Yes, the fog is often in the morning.
   Greetings, Marit

   Slett
 5. Nei, du er ikke alene om det (heller).
  Cyclamen har ikke overlevd her heller. Skjønner jo at du prøver igjen, En skikkelig hagegal kjøkkenbenk :) Amaryllis har jeg helt dilla på. Pottet faktisk opp de første i dag. Regner med at jeg kjøper noen halvdrevne etterhvert også. Nemlig et gartneri i nærheten (Vardenær) med et enormt utvalg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg er nok ikke det.
   Ja, jeg vil prøve de igjen, men nå skal de bo inne om vinteren. Ja, ikke sant. Det er sånn en kjøkkenbenk skal se ut :)
   Jeg vet at du har dilla på de. Det har ikke jeg, men jeg liker de godt. Jeg kjøpte løkene fra Hageglede, og løkene var veldig fine. Takk for tips om de. De hadde mye flott og dyrt i grønne planter. De kjente jeg ikke til. Mange flotte planter der, ja.

   Slett
 6. Det ser hyggeligt ud på køkkenbænken. Held og lykke med frøene.
  Jeg er vild med det sidste billede af tågen, der har lagt sig som en dyne over landskabet. Smukt ser det ud, men farligt kan det være, hvis man skal ud i trafikken.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker godt at kjøkkenbenken ser sånn ut. Tusen takk.
   Tåke kan være farlig, for den dagen var det -1 her. Da ble det veldig glatt i trafikken her. Men pent var det :)

   Slett
 7. Det var en lekker Cyclamen "Lysander", håper du lykkes med såingen. Jeg liker heller ikke at de starter julen for tidlig.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper jeg lykkes med å få de til å spire. Jeg tror det er flere som mener det.

   God helg!

   Slett
 8. Hei Marit

  Ærgerligt at du endnu ikke har haft succes med Cyclamen. det lader til at være vinteren der giver problemer?
  Ser man på udbredelseskortene ville man jo tro at både arterne C. hederifolium og især C. purpurascens spp immaculatum ville føle sig hjemme hos dig...
  Måske er de fine navnesorter noget for sarte?
  I disse tider kan man ikke fortænke de handlende i at falbyde sæsonvarerne så hurtigt som muligt, der kan jo komme restriktioner pludseligt.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er ergerlig og jeg skulle øbske at de skulle klare seg her. Men nå har jeg gitt de opp, og vil bare ha de inne.
   Ja, det er vinteren som tar knekken på de. Det er de to artene jeg har prøvd. Jeg har prøvd med kjøpte og egensådde planter. Ja det er usikre tider på alle måter.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 9. Hei Marit.
  Ja det er litt tidlig med jul, men i år har jeg bestemt at vi skal ha kunstig juletre vi også. Jeg har hittil vært knallhard på at vi skulle ha ordentlig juletre, men jeg ser at de kunstige både er mye enklere å dekorere og selvsagt drysser mye mindre. De ekte stjeler også endel luftfuktighet fra stueplantene - og det vises tydelig på de at de ikke liker selskapet.
  Det er bare en type cyklamen som trive hos oss - den heter vel alpefiol eller noe såmt.
  Ha en flott fredag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, det er jo det. Jeg har hatt kunstig juletre i mange år. Jeg ble så lei alle barnålene som falt av at jeg kuttet det ut. I fjor kjøpte jeg et nytt tre på sakg som pr. nå står i kjelleren, og jeg gleder meg til å pynte det :)
   Ja, det må være noe som grantreet utskiller. Ja, de heter alpefiol på norsk :)
   Klarer de seg ute hos deg???? ;)
   Ha en fin helg!

   Slett
 10. Dit kneb med at sørge for supergodt dræn burde også give dine cyclamen gode odds for at overvintre, i hvert fald hederifolium og coum. De har det jo bedst i det tørre område under træer og buske. Julestemningen er lidt svær at indfange i år, synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det burde jo virke godt på de også, men jeg har prøvd å plante de ut under mine store acer uten noe godt resultat. Så jeg har gitt opp i denne omgang, men hvem vet hvordan klima blir i fremtiden. Kanskje de vil trives her en gang siden.
   Ja, og det er jo langt frem til den heldigvis. Kanskje den kommer i desember.

   Slett
 11. Jeg synes lige som dig, at julen i butikkerne start alt for tidligt - det ser vi også her.
  Hvor er det spændende med dine frø og med dine store Amaryllis :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det tror jeg mange synes. Ja, de er spennende å følge med på :)
   Klem

   Slett
 12. Det ser ud som "den lille kemiker" er på færde i dit køkken:) Håber ikke du forveksler dine frø-glas med det du skal bruge i madlavningen!
  Julen starter tilsyneladende midt i oktober i nogle butikker, og jeg bliver også ret træt af det, navnlig når efteråret er så flot som i år. Vi behøver ikke juletræer lige nu.
  Smukt tågebillede!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan se sånn ut, men det var bare såpevann og frø :)
   Neida, det gjorde jeg ikke, og de sto der kun et døgn.
   Ja, jeg synes det er alt for tidlig med å begynne med juleting da. Det har vært en flott høst ja, og de kan starte julen til advent.
   Tusen takk.

   Slett
 13. Cyklamen från frö har jag aldrig gjort. Spännande.
  Här i Wales har julskyltning och julsaker också kommit till affärerna, även om ingen nu får köpa dem p g a lockdown, men på måndag är vi ur lockdown och affärerna kan öppna och säja igen. Lite väl tidigt för mig.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sådd de mange ganger og plantet de ut, men de overlever dessverre ikke ute her om vinteren. Får håpe dere får ha butikkene oppe i noen uker igjen, før de stenges ned igjen. Denne vinteren tror jeg det blir sånn flere ganger også her.
   God helg!

   Slett
 14. Så apennende med cyklamen-såing! Håper du får mange fine planter, og jeg er enig -veldig flott den du viser:)
  Tåke ja, ventet nesten å våkne til tykk tåke-dekke i dag, men solen skinner og det er et nydelig hage-vær.
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende med såing av cyclamen. Problemet er at det er for kaldt ute her for de.
   Det har vært fint hagevær her også, men kaldt nå i kveld.
   Ha en ny fin uke!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Spännande med dina frön, hoppas du lyckas få till det med din favoritplanta. Har också fått hem amaryllislökar, men har inte planterat dem ännu. Men det är nog dags. Förra året fick jag lökarna väldigt sent, så de blommade efter Jul. Det är tidigt med Julpynt redan, men antar att affärerna måste locka till sig kunder. Vi hade en affär som sålde Fastlagsbulle redan, den brukar man ha i februari.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det håper jeg også. Ja, sånn er det ofte med amarylkisløk, for de er ofte veldig sene. Disse kom veldig tidlig. Ja, de må jo det, så til en viss grad forstår jeg det.
   Ha en fin ny uke!

   Slett
 16. Tror du ska pröva de mer härdiga cyclamen under buskar och träd som behåller bladen/barren över vintern. Det gör att vätan blir mindre än under lövfällande. Då klarar jag de här även regniga vintrar. Jag har en C mirabile som står upphöjt under en tät tall och den har vuxit till och fyrdubblat sin knöl.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. De jeg har sådd tidligere har vært C. hederifolium og coum, og de har også vært plantet under trær. Likevel har de ikke overlevd her. De har hatt god drenering, så de klarer seg åpenbart ikke her.

   Klem, Marit

   Slett