mandag 19. oktober 2020

Down under...


 Nei, det er ikke Australia jeg tenker på...

Det er heller  kjelleren min jeg mener.  Der er det nå delvis fullt over alt. Plantene er fordelt over tre rom. I det største rommet er det minst planter. Det er fordi mannen har div. elektriske sager og verktøy der.  Så det er et slags arbeidsrom /planterom. Så der må jeg begrense meg ;)

 Der er det to små lave kjellervinduer som gir plantene litt dagslys, og jeg har også hengt opp en plantebelysning i taket der. Der står nå  yngste sønn sine 4  planter som måtte inn, + to store hortensia og to store potter med noen grå hengeplanter som heter Dichondra 'Silver Falls'. De har jeg aldri overvintret før, så det er jo ikke godt å si hvordan det går. Så i det rommet er det ikke plass til mer. Dette er også det kjøligste rommet. 

I rom nr. 2 er det varmeste rommet og der  kan jeg også så frø. Der  har jeg tre store pelargonia som nå må kalles morplanter. De har jeg hatt ute om sommeren i to år, og har blitt veldig store.

Sent i høst kjøpte jeg noen avleggere av div. andre pelargonia, og de skal jeg prøve å holde liv i til neste vår. Jeg har også kjøpt noen avleggere av varigert brugmansia, og de skal jeg også prøve å overvintre. Den heter 'Maya' og er helt nydelig.


3 stk. Pelargonia 'Westdale Appleblossom Rosebud' som har blitt veldig store i løpet av to somre ute.

Div.  stiklinger av pelargonia.

I rom nr. 3 hvor størstedelen av plantene bor er det veldig trangt om plassen. Det er kjølig der også, og om vinteren er jeg der kun for å vanne. Det er til beste for plantene at det er kjøligst mulig der, men det er ikke så behagelig for meg ;)

Det står på ledlys i taket, og jeg har også  små to plantebelysninger der. I tillegg er det to små lave kjellervinduer der som gir plantene litt naturlig lys bare det ikke kommer for mye snø. 

Div. Cyclamen. Siden de ikke vil overvintre ute her må jeg ha de inne. Er det noen som vet hva disse heter? De heter bare pink/red/white på Plantasjen. Cyclamen persicum heter de med større blader og større blomster. Jeg vet ikke om disse heter det samme. Disse minner egentlig mer om C. hederifolium bare at de er større.

 Cordyline australis 'Red Star', hortensia og blodbeger.

Her er blodbeger plante nr.2 som har vært ute i hele sommer og flesteparten av camellia plantene mine. 


Dette er resten av camelliaplantene  og  en stor Cordyline 'Electric Pink' som jeg kjøpte i sommer. 

Mine hvite hortensia begynner alltid å blomstre når det blir vinter.  De må ha en annen rytme enn de andre jeg har.

Fuchsia 'Tom West' ble ikke klippet ned med en gang, for jeg har tenkt å ta noen stiklinger av den før jeg klipper den helt tilbake. 

Stor hortensia under den nye plantebelysningen.

På lørdag var vi på dugnad på golfbanen. For de som ikke kjenner til uttrykket, så er dugnad er et veldig norsk ord/uttrykk som betyr frivillig arbeide uten betaling :)

De har vært så hyggelige og hjelpsomme der, og da er det fint å kunne gi litt tilbake. Golfen er et tilbakelagt prosjekt for min del. Mine armer tålte ikke belastningen, så jeg vil heller prioritere å bruke  kreftene mine på hagen. 

Jeg plukket golfballer som hadde kommet bort i skogen ;)
Det var rimfrost og kun + 0,5 grad når vi startet. Nydelig vær var det selv om det var litt kjølig i starten.I dag har jeg fødselsdag og den foregår i stillhet.

Jeg er blitt fortalt at det var snø i lufta den dagen jeg ble født, og det skal det visst bli i kveld også. Så noe er likt til tross for at det er 60 år i mellom... ;)

Det skal snø i natt og utover morgendagen. Så i dag må jeg få gjort siste rest i hagen. Det er -2 grader nå, og det er fare for at snøen legger seg. Grøss....


Ønsker dere en fin dag/uke!

38 kommentarer:

 1. Just think of all the wonderful habitat you now have down there, Marit, for a few creatures. Maybe add a little pond in the corner, and then you can introduce a couple of frogs, a water snake or two (I know you will enjoy those), perhaps even a couple of little fishes. Then by installing simple perches here and there, a population of songbirds will do wonders for the ambiance. Several species of butterfly will complete the jardin faunique et zoologique and everyone will be wanting to visit Marit's Menagerie. Perfect,

  SvarSlett
  Svar
  1. No, thank you, David. I have more than enough down there already. I have two cats here too. I have a lot of birds in my yard right now, and that's nice to watch them from my window. I would loved to have butterflies down there :)
   Marit's Menagerie sounds great to me!

   Slett
 2. Hello,

  Happy birthday Marit! I hope your day is wonderful. It is nice you are volunteering at the golf course. Your plants will be happy "down under" for the winter. The Maya plant is beautiful. Take care! Wishing you a great day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much Eileen! I hope they will be happy during the winter. Take care you too!
   Enjoy your day, and have a great new week!

   Slett
 3. Hej Marit
  Tillykke med fødselsdagen, de stille er de bedste efter min mening :)
  Du må begrænse dig, det er nu ikke nemt, hold da op alt det du har i kælderen. Jeg nøjes med at begrænse mig med hensyn til roser, ja og alt det andet, vi samler på, nemt er det ikke, men det var sjovt at se alt det, du har i kælderen, du har jo også meget i din nye udestue.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er helt sikkert.
   Jeg må det ja, men lett er det ikke. Jeg har mange planter over alt, og også i utestuen ja. Når jeg ikke får vært i hagen så er jeg der.
   Klem

   Slett
 4. Hjertelig tillykke med fødselsdagen, Marit!
  Du er heldig at have god plads i kælderen til dine mange blomster, der skal skånes for vinterkulde. Her har vi bare 80 kvadratmeter :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Ja, jeg er veldig heldig som har så mye plass. Det er ikke mye, nei ;)
   Jeg er helt avhengig av den kjelleren!
   Klem

   Slett
 5. Det er helt vildt, hvad du kan proppe ned i kælderen, også selvom der skal være plads til din mands udstyr. Til lykke med fødselsdagen. De stille fødselsdage er ikke de ringeste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Tusen takk. En stille dag er helt fint.

   Slett
 6. Hei Marit

  Tillykke med dagen!
  Så nu lover de sne - vi får se. Senere på ugen er det varmen der presser på, ser jeg på prognosen.
  Golfbanen ligger flot - godt med et fællesskab der!
  Jeg ved ikke nok om Cyclamen til at give nogen bud, man bliver imponeret over det flotte bladværk!

  Ha en dejlig stille fødselsdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk. Ja, det jo ikke sikkert at det blir så mye snø ut av det. Etterpå skal det bli varmt og opp mot 11 grader igjen.
   Ja, den ligger veldig veldig fint til, og det er kun 10 minutter herfra :)
   Det er bladene jeg liker best med de. Blomstene er fine de også, men det er bladene jeg liker så godt. Det er imponerende ja.

   Dagen har vært helt stille og deilig. Jeg har jobbet ute i mange timer med å klippe løv. Det er fint å bli ferdig før snøen kommer.

   Slett
 7. 3 rom - ja, de gærne har det godt :) Brugmansia 'Maya' har jeg også. Fantastisk sort! Den kom seg inn i drivhuset i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;) Det er ikke så verst å være gal skal jeg si deg ;)
   Ja, den er så fin. Godt at du også har den.

   Slett
 8. Hei Matit!
  Gratulerer så mye med dagen. Det er mye jeg kjenner igjen her. Denne delen av høsten er litt stressende. Planter som ikke tåler kulde, må inn. Jeg har overvintra Dichondra ´Emerald Falls´ mange ganger. Det går veldig fint. Jeg tar også frø. De er ganske dyre å kjøpe.
  Brugmansiastiklinger er også lette overvintre. Det er nesten litt for lett, fordi det kan være vanskelig å begrense seg. I fjor tok jeg 21 stiklinger og alle klarte seg. Vet du Hvor kan jeg få kjøpt `Maya`?

  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Tusen takk. Ja, det er litt stressende på denne tiden, for det er så mange planter som ikke tåler frost. Så bra at du har prøvd det. De er det ja.
   Ok, jeg trodde de var vanskelige. Ja, hun heter Trine Karstensen. Hun er på Facebook. Jeg kjenner henne fra før. Send en melding til henne så svarer hun ganske fort. Hun har veldig mange sorter Brugmansia.

   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
  2. Hvis hun er utsolgt, så har jo jeg noen til neste år hvis de overlever:)

   Slett
 9. Så mange ulike planter og busker du vinterlagrer, så du har mye å passe på. Cyclaminene var vakre.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange planter som må lagres her. De er veldig fine ja, og spesielt bladene på de.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Tillykke med fødselsdagen. Og tillykke med at du har fået båret alle dine planter ind inden sne og frost. Det er jo et gigantisk arbejde. Skal du op og ned af en trappe?
  Boldindsamlingen på golfbanen er jo ren afslapning.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg er veldig glad for at alt er kommet ned i kjelleren ja. Ja, jeg må det, men den er ikke veldig lang heldigvis. Ja, det var meget avslappende :)

   Slett
 11. Jeg håber du havde en god fødselsdag i stilhed! Om ikke andet kunne du fejre din egen indsats med at vintersikre alle "børnene" down under. Jeg tror du har en temmelig stor kælder og det må jo være et syn for guder at gå fra rum til rum med vandkanden i hånden, men det er pænt af dig du lader manden have et lille hjørne til sine maskiner:)
  Ønsker dig en god vinter i dit velindrettede hi!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde jeg! Ja, nå er alle i hus, og det er en god følelse. Kjelleren en ganske stor ja. Hehe, ja litt må jo han også få ha der ;)
   Tusen takk!

   Slett
 12. Gratulerer med dagen som var Marit!
  Jeg ser at du også har en samling med vekster som skal overvinttres inne. Jeg har gitt bort endel planter -jeg har rett og slett ikke plass. Hortensiaene prøver jeg å overvintre i drivhuset i vinter. Fryser de ihjel så får det så være. Greier de seg så blir jeg glad.
  Ha en flott ny uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lena!
   Ja, jeg har egentlig alt for mange planter, og har plassert tre stk. i drivhuset jeg også. De var så store så jeg orket ikke slepe de ned i kjelleren. Det får gå som det går. Hvis de ikke overlever er det tre planter mindre ;)
   Ja, en må bare prøve og se hvordan det går.
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 13. For en fantastisk kjeller, og så fin den pelargoniaen med alt det hvite på bladene var, den skal jeg se etter til våren. Har ikke begynt å flytte planter ned i kjelleren her ennå, men kan si at de ikke får like gode forhold som hos deg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjelleren her er helt super. Jeg har alt for mange planter å passe på, så til neste høst skal jeg ha færre planter. Ja, den er veldig fin. Til neste vår skal jeg beskjære den og lage avleggere. Spør meg om det til neste år om de har rotet seg.
   Nei, det er jo ikke alle som har en sånn kjeller. Men hos deg har dine planter kortere tid i kjelleren :)
   Ha en fin dag.

   Slett
 14. Gratulerer med dagen!
  Den kjelleren deres gjør at du kan ha hagesesong nesten hele året :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er mulig å overvintre planter der, men det er ikke noe behagelig å være der om vinteren untatt for plantene ;)

   Slett
 15. Tillykke med fødselsdagen. Jeg håber, du havde en dejlig dag. Mon der kom nye planter til.
  Du er vist så klar til at gå vinteren i møde, som man kan være. Men det ser ud til, at du snart skal have bygget et rum til kælderen😉.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg hadde en deilig dag ja, og av en eller annen grunn kom det flere planter inn her ja... 😉
   Jeg er veldig klar nå ja, og fikk ryddet inn og raket mere løv i går. I dag lå det litt snø på bakken, så nå er jeg glad for at alle planter er inne i kjelleren.
   Ja, du sier noe der 😉

   Slett
 16. Gratulerer med vel overstått bursdag. Godt at du har så mange rom til å sette inn plantene dine i. Det er fantastisk å se hvor mye flott du har. Rart nå når vinteren står for tur, men kan kanskje bli bra det også. Ha en fin dag. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er jeg veldig glad for at jeg har. Jeg håper jo at de overlever alle sammen.
   Ha en fin dag du også.

   Slett
 17. Hej Marit!
  Stort Grattis i efterskott!
  Så fantastiskt med alla rum i källaren där du kan förvara dina växter. Mina dahlior får låna utrymme hos dottern. Hortensia och några andra växter skall jag försöka förvara i växthuset i ett extra växthus.
  Går det så går det. I Finland heter det Talko, när man samlas och hjälper varandra. Såg ut som en fin solig dag.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det er godt å ha en sånn kjeller. Så godt at du kan låne plass hos datteren din. Så morsomt at dere også har et finsk ord for det samme. Ja, det hender at solen skinner innimellom.
   Ha det godt!

   Slett
 18. Ååå Marit! Ett sent men varmt Grattis på födelseda'n!!

  Det har varit fantastiska dagar även de här dagarna, eller det har nog regnat en del här. Jag glömmer lika fort. Men det börjar ta sig med höstjobb som är klara. Och idag kom jag på en plats för några växter jag satte i en plaskdamm i somras. Det började med en och så en till och på den vägen var det. Men jag kommer bli väldigt nöjd :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Carina!
   Du er dyktig som får gjort så mye. Nå er jeg sliten og litt lei. Det hjelper nok med litt "hageferie"

   Klem, Marit

   Slett