onsdag 14. oktober 2020

Høst i hagen...

 Etter tre netter på rad med litt under 0 var det i dag tidlig  is på hagedammen. Det blir fort kaldt i bakken her!

I går fikk jeg inn alle hortensia, og alt annet som måtte inn. Det var en fryktelig tung jobb, og jeg bestemte meg for at dette orker jeg ikke å holde på med mer. Så heretter beholder jeg de bare i to sesonger, for det er også da de blomstrer mest når plantene er nye. Så får jeg heller ha færre planter... ;)

I dag har jeg plantet siste rest av bestilte løker. 

Crocus sativus

Crocus pickwick

Galanthus flore pleno

Tulipa 'Nordeinde'

Echinacea 'Pink Double de Light'

Jeg har ikke mye tro på at disse Echinacea overlever når de blir plantet så sent, men pga. sen levering i utgangspunktet så kom de ikke før i dag. Nå er de plantet, og jeg kjenner at det er godt å være ferdig med løkplantingen nå.


Mange blader har falt av trærne, så det begynner å minke på trærne når jeg ser på de. Desto mer blir det altså på bakken :)

Hele hagen var hvitrimet i dag tidlig, og da var det - 0,4 grader i flere timer. 


Ut på dagen ble det 8 grader og deilig sol. Da var det fint å få jobbet litt med løvet. 

Jeg fylte fire trillebårer med løv, og de er lagt rundt årets nyplantede roser + rundt solhatter og sommerfuglbusker. 

Den er jo så fin denne ene Astersen som har dristet seg til å blomstre. Resten av planten er full av knopper, men om de rekker å blomstre i år er en annen sak.

Denne rakk det akkurat. Snakk om å være sent ute... ;)


Disse behøver jeg vel ikke si hva heter ;)
Jeg forstår godt hvis dere er lei av de, men nå er det ikke mye å velge i som blomstrer her. Så dere må nok bare tåle den til frosten til slutt tar den.
De begynner å bli litt preget av frosten, men de måtte jo avbildes. I fra gammelt av ble 14. Oktober kalt for vinterdagen, og det var jo litt vinter i dag tidlig. Men roser i blomst så sent i oktober er jo bare flott!

32 kommentarer:

 1. Hello,
  It is nice to see the late blooming flowers. The roses look lovely. The leaves are falling here, some trees are already bare. It seems like the gardening work is never ending. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you. Yes, some trees are bare here too. I like to use the leaves in the garden. They make shelter for plants who not is so hardy. No, it never ends :)
   Take care, and enjoy your day.

   Slett
 2. Hvor har du været flittig, Marit - og med is på dammen var det godt, at du fik taget dine hortensiaer ind. Du har mange smukke blomster stadigvæk!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg prøver å bli ferdig ute nå, for plutselig en dag så kommer det litt snø ;)
   Ja, jeg er glad for at alle planter nå står trygt i kjelleren. Tusen takk.
   Klem


   Slett
 3. Åh, missunner deg nesten at du er ferdig med løkleggingen. Men så har ikke temperaturen gått under 0 ennå her. Vakre Tulipa 'Nordeinde' har jeg også bestilt :) Dagen har gått med til rydding og vasking av drivhuset. Altfor tungt å bære mange tunge krukker ned i kjelleren, som vel er det du gjør. Aster er alltid for seint ute. Den kler jo iskrystaller, da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg godt forstå :)
   Nei, du har varmen hos deg litt lengre. Den fristet meg så mye at jeg måtte bare ha den. Ja, det er det jeg gjør, og det blir for tungt. Det gjør den så absolutt!

   Slett
 4. Fine bilder av høstblomstringen hos deg. Godt å få alle løkene i jorden før frosten. Fine roser.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er godt å være ferdig med det.

   Ha en fin dag!

   Slett
 5. Hei Marit

  Nej det kan ikke nægtes at vi går mod vinter. is på dammen er vel ikke usædvanligt på denne tid...
  Jeg kan godt forstå at du ikke mere vil det store arbejde med at slæbe hortensia ind, flere sorter klarer sig jo også ok ude?
  Godt at få det sidste i jorden, det er sent men løgene klarer sig jo, din Echinacea må du prøve at dække, vi er optimister:)

  Imponerende blomstring!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Nei, det går ikke an å fornekte det mer selv om jeg prøver så godt jeg kan ;)
   Det er jo helt vanlig i oktober, og det har så langt vært en mild høst. Det blir for tungt ja. Alle paniculata overlevet jo fint ute her, men det er de som heter macrophylla jeg tar inn. De fryser så mye tilbake at da vil de ikke blomstre året etter.
   De klarer seg fint langs kysten, så hvis vinterene blir enda varmere vil de jo til slutt klare seg her også.
   Løkene klarer seg fint ja, og Echinacea er dekket med gressklipp fra i sommer. Jeg håper jo at de overlever, så optimismen er på topp :)

   Ja, den er imponerende så sent som det er nå.

   Ha en deilig dag

   Slett
 6. Hej Marit!
  Du har hunnit med mycket, jag har fortfarande en hel del lökar som skall planteras. Det beror på att dahliorna och lökarna skall byta plats. Men dahliorna är fina fortfarande så de får stå kvar. Mina astrar har precis slagit ut, så blir det lite färg i trädgården. Sahara är så fin, så den får du visa hur många gånger du vill.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika
   Da håper jeg at du får plantet de snart. Ja, det er jo så synd å kutte de av når de er så fine som nå. Tusen takk :)
   Ha det godt!

   Slett
 7. It is in some ways a sad time of year, Marit, but it is also a time to think back on the glorious season you have had in your garden, and all the pleasure it has given you. Your hard work brought great rewards, and now you will have a well-earned rest to spend the winter planning for next year's glory. The seed catalogues will bring you pleasure, and schemes and plans will be dancing in your head. Perhaps it is good that we are sometimes compelled to take a break. Stay well. Stay healthy. Covid is not done with us yet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true David. This year I'm quite tired, so I'm looking forward to a quiet time right now.
   I hope you are well after your surgery! Stay healty you too! No, that's for sure. We have a lot of it in our country too.

   Slett
 8. Ja nu känns det som den riktiga hösten kommit. Vi har haft under noll grader en natt men morgnarna är kalla med en kall nordanvind. Förstår att det var mycket jobb att ta in hortensiorna. Jag har ju bara en och det räcker bra för mig. Jag har fortfarande mina kamelior ute. Jag håller på och slänger alla chili och paprikaplantor i uterummet så jag får plats att ta in dom. Jag är snart klar med det så i helgen får dom flytta in. Och rosorna är helt ljuvliga. Tänk, rosor i mitten av oktober. Visst är det härligt!

  Ha en fin torsdag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det blitt høst for alvor. Her var det ikke frost i natt, men det var kun 0,2 grader i natt. Det er ikke behagelig med kald nordavind nå nei. Det blir for mye jobb ja, så til neste år skal de begrenses i antall.
   Ja, du har mye å få ordnet før vinteren. Jeg tok inn mine camellia her om dagen. De kunne sikkert ha vært ute en stund til, men nå var jeg lei. Det er godt å bli ferdig ute også. Ja, det er egentlig helt utrolig!

   Ha en fin kveld du også!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Hei Marit!
  Ja, nå har høsten kommet. Det blomstrer fortsatt hos deg. Det er deilig med farger nå. Har har vi bare hatt et snev av frost. Her tømmes krukker. Har noen løk som skal settes, men begynner å få en oversikt over hva som står igjen. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er helt sikkert. Ja, enn så lenge så gjør de det. Fargene er helt nydelige nå ja. Det har bare vært så vidt under 0 her også. Så den ordentlige drepende frosten har ikke vært her enda. Det er godt å ha oversikt ja.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 10. Då fick vi frost nästan samtidigt. I natt var den första lilla knäppen här. Bara en lätt som kysste dahliorna men absolut inte knäckte dem. Underbart med löv - jag behöver mer här. Och skönt att du fått in hortensior och ner alla lökar.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, det var vel litt uvanlig at du også fikk frost nå :)
   Så bra at dine dahlia ikke ble ødelagt. Løv er en ressurs, og jeg var ute og samlet sammen løv enda en gang i ettermiddag. Det er så mange trær rundt her, og store mengder med løv som jeg dekker over både roser og stauder.
   Ja, det er jeg glad for.

   Klem, Marit

   Slett
 11. Kære Marit
  Jeg forstår godt, du må trappe ned og slæbe færre hortensiaer, men jeg er sikker på, at det har været en svær beslutning, selv om den er klog. Du har også haft et stort arbejde med både løglægning og indsamling af blade (i din festlige trillebør). Nu er det heldigvis snart rigtig vinter, så du kan tage en velfortjent pause.
  Selv dine smukke solhatte er ved at takke af for i år.
  Det har nu også sin charme, synes jeg, at trække indendørs.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, jeg må bare gjøre det, for det er for tungt å slepe de største plantene inn i kjelleren. Ja, det har ikke vært noen enkel beslutning. Jeg føler at det skal bli godt med en pause nå ja, og det er helt ok. Trillebåren er festelig ja. Jeg har to stykker, en rosa og en blå :)
   De har holdt ut lenge ja, men nå er det snart over for i år. Det er helt sant, Lisbeth!

   Slett
 12. Har läst hos flera att ni haft minusgrader, strax under 0 i stora delar av Norden. Än har den inte kommit till Wales.
  Tråkigt när frosten tar växterna, men det är naturens gång, tyvärr.
  Skön lördag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men sånn er det alltid på denne tiden. Hos deg tar det nok lengre tid før den kommer. Det er naturens gang ja, så det er bare sånn det er.
   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Ja, nå kommer høsten, Marit..
  Så vakre solhatt i rosafarger, har du navnet på dem?
  Ha en fin helg!

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare, Ida.
   Det har jeg vet du :)
   Den heter Rudbeckia hirta 'Sahara'. Den har en stort fargespekter fra rosa, vinrødt til gulhvit. Jeg sådde den på våren i fjor, og plantet de ut mye senere. Den overlevde vinteren ute uten noe dekke. Den står oppført som ettårig, men det må være feil. Det blir spennende å se om den kommer igjen neste vår.
   God helg!

   Klem, Marit

   Slett
  2. Takk, Marit, den er virkelig nydelig!

   Klem

   Slett
  3. Ja, det er den, Ida :)
   Klem

   Slett
 14. You're right Marit to take the pot in it's a hard work and we all have to keep our health in good shape. I prefer to ask help to bring them in or to stay pots out if the plants are hardy. I think hydrangeas winter outside well at least here with frost up -10.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, and you are right too. It's nice to have help if you can. They are hardy rown to -10, but sometimes it's much colder here. Three of them stay in my greenhouse this winter, and then I will see next spring how they are.

   Slett
 15. That's nice ! I love the roses !

  SvarSlett