mandag 12. oktober 2020

Bur og pinner er på plass...

 Klok av skade angående rådyr og barlind/taxus i hagen her, så er nå "buret" på plass. Jeg måtte demontere hønsenettingen som jeg brukte i fjor, og så sette den på fra bunnen av. Men det var gjort på ti minutter, og nå kan de komme og se selv!

Rådyrsikkert bur :)

Jeg har ryddet i div. ting som skal inn i kjelleren, og da fant jeg flere bambuspinner. De er nå satt opp i forkant av det store rosebedet i tilfelle de skulle få lyst på roser. Jeg forstår at rådyrene er sultne om vinteren, men jeg vil ikke at de skal trives for godt og tro at det er et matfat her. Min mann har allerede sett et rådyr som flere ganger har vært på tomta til naboen. Når det blir frost og vinter kommer de hit også. 

Vi har fått ryddet inn alle hagemøbler i går, og de er satt inn i drivhuset sammen med to hortensia og en blåregn/wisteria.  Nå skal jeg rydde  inn resten av det som må inn. I dag tidlig var det kun 1,1 grad her. Akkurat nå er det sol og 5 grader. Det er bare å kle seg godt...

 Hagesesongen er over for i år ser det ut som :(

Da jeg var ferdig med buret, kom jeg til å se på planter som vokser i nærheten  og som sjelden får så mye oppmerksomhet. Disse to forskjellige beinved/ Eonymus. De var merket H3 når jeg plantet de, og tenkte at de overlever nok ikke her. Der tok jeg feil heldigvis. De ble plantet i 2009, og de har ikke vokst så mye. Litt har de likevel breiet seg utover.


Det er denne som vokser mest. Jeg tror at denne heter Eonymus 'Emerald 'n Gold'.

Midt inne i planten kommer det nå nesten helt gule blader :)

I samme område står denne Magnolia  x lobneri 'Leonard Messel'

Den ble også plantet i 2009, og da var den et veldig  lite tre. Det er den ikke nå... ;)

Så langt, men ikke lengre. Den bør absolutt flyttes. Aster et eller annet... Den får for lite sol der den står dessverre, for den passer så godt akkurat der.  

Høstormedrue/Actaea simplex 'Chocoholic' igjen. Den blomstrer så fint akkurat nå.Det gjør denne også, og den er full av knopper! Denne står ved trappen og har tak over seg. Snart må den klippes ned. Den har vokst veldig mye på 5 måneder.
Pasjonsblomst/Passiflora 'Avalanche'

Siste bilde får bli et skikkelig høstbilde. Hosta i gule nyanser :)

Det er lite høstfarger  i år, og det kommer sikkert av alt regnet. 

Ønsker dere en fin uke!


26 kommentarer:

 1. Hello Marit,

  I hope the deer move away from you place and find food elsewhere. I love the passion flowers, they are beautiful. Take care, enjoy your day! Have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, and there is a lot of food in the forest for the deer. They can eat there. Thank you. Yes, they are beautiful. Enjoy you day, and stay safe!
   Have a great day you too!

   Slett
 2. Kære Marit
  Forhåbentlig får du lov at opleve, at rådyret står og kigger forgæves på din Taks. Jeg er helt enig med dig. De skal selvfølgelig have mad, men vi skal også være her, og det er mig bekendt ikke et truet dyr.
  Morsomt, at du skriver sådan om din asters, for nogen gange ville det være SÅ pænt med en plante på et bestemt sted, men den VIL ikke gro der. Jeg kender det alt for godt.
  Jeg er lidt ked af at høre, at du skal klippe din passionsblomst ned, men jeg ved godt, det må være sådan. Jeg glæder mig til at se den igen næste år.
  Her falder temperaturerne også ret meget, men dog ikke så langt som hos dig, men ja, det er slut på havesæsonen nu (selv om der kan være meget pænt at se på).
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Ja, jeg fikk sett sporene etter de i fjor i snøen, og etter det så ga de opp. De er absolutt ikke en truet dyreart nei. De fantes ikke naturlig her før, men så ble de innført av noen jegere som skulle ha noe å jakte på :(
   Siden det har de blitt veldig mange her. Hver dag gjennom hele vinteren leser jeg i lokalavisen om påkjørte rådyr, og de er veldig mange rundt her.
   Ja, det er bare sånn det er :)
   Mitt problem er ikke at den ikke trives det, for den har blitt veldig stor. Den får bare ikke nok sol der til at den når å blomstre. Det er så kjedelig å se knoppene, og så blir det frost...
   Ja, det er jo jeg også, men den overlever ikke ute her, og da må den klippes ned. Jeg håper at den overlever inne i ca. et halvt år ;)
   Det er veldig pent ute fortsatt, men det er mer at nå holder det for i år. Når kuldegradene kommer er jeg sånn passe lei. Godt med litt ferie fra hagen nå :)
   Jeg arbeider ikke i minusgrader, for jeg trives da bedre inne i hagestuen med alle mine stueplanter :)

   Slett
 3. Så flotte billeder, Marit - din Eonymus 'Emerald 'n Gold' er meget dekorativ. Men det er helt trist, at havesæsonen er ved at være slut nu. Her har vi haft frost de sidste to morgener.
  Jeg elsker jo rådyrene, men jeg kan godt forstå, at de ikke er velkomne hos dig :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er jo så trist, men årstidens gang får jeg dessverre ikke gjort noe med ;)
   Da har det vært kaldere hos deg enn her.
   Ja, det vet jeg, og jeg tenker ofte på deg og alle rådyrene som kommer hos deg. Nei, de vil jeg ikke ha her, for de spiser opp plantene mine ;)
   Klem

   Slett
 4. Hej Marit
  Min havesæson slutter ikke endnu, jeg går derud så længe jeg kan holde varmen, ellers må jeg tage mere tøj på, hvis det blæser meget, bruger jeg kortere tid derude. Jeg har lige ligget på min skammel og luget, det er hårdt for musklerne både her og der. Fingrene er heller ikke glade for det mere.
  Hvor er det en flot passionsblomst, den kan jeg ikke holde i live.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det vet jeg, og du er heldig. Ja, det er tungt for både det ene ja. Fingrene og armene mine liker heller ikke luking, nei.
   Den har stått ute i hele sommer, og har likt seg så godt her :)
   Klem

   Slett
 5. Hei Marit

  Actaea er egentlig en super blomst her sent på året - flot og med masser at mad til sultne insekter, hvis de skulle komme forbi.
  Fornuftigt med indpakning , rådyrene må finde noget andet;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er den, og flott at noe kan blomstre så sent som nå.
   Jeg så noen bier på den her om dagen, så noen insekter finnes fortsatt ute.
   Ja, de må finne seg noe annet ;)

   Ha en deilig ny uke du også

   Slett
 6. Den hvide passionsblomst er flot. Kan den overvintre i haven?
  Dine hostaer har virkelig fine efterårsfarver. Jeg kan godt lide de brogede benved. De giver lidt liv til haven i den mørke tid.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, dessverre så kan den ikke det. Tror den er en tropisk plante som ikke overlever ute. Den ble klippet ned i dag, og står nå inne i kjelleren. Tusen takk. Ja, de liker jeg veldig godt. Anonyme planter som lyser opp nå.

   Slett
 7. Det var et godt stykke arbeid du har gjort for vinteren. Tenk at den hvite Pasjonsblomsten fortsatt blomstrer, håper den overlever vinteren.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet at vinteren kommer, og da må jeg gjøre ting ferdig før det blir for kaldt. Ja, det håper jeg også.

   Ha en fin dag!

   Slett
 8. Med den slags temperaturer er der vel ingen vej uden om, du må til at gøre vinterklar. Det er ikke ligefrem pænt at rådyrsikre planter, men det har vi også indset kan være nødvendigt. 2009 var åbenbart et godt planteår i din have.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er nettopp sånn det er. Jeg er helt enig med deg, for det er ikke pent å se på. Men jeg vil ikke ha den spist opp, og da må den ha på sitt bur om vinteren. Ja det var nok det 😊

   Slett
 9. Fantastisk pasjonsblomst! De er så vakre :-)

  SvarSlett
 10. Er det ikke rart hvordan noen planter får mye mer oppmerksomhet enn andre, selv om de er både fine og fotogene, sånn som dine her. Jeg har også den gule/grønne beinveden, den er fra i fjor så den er ikke så stor ennå, jeg har også en hvit og grønn som jeg har hatt i sikkert tjue år, og den har fått en del grønne blader inni, akkurat som de gule på din. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det er ganske merkelig! Jeg har også den hvite og grønne, men den er liten i forhold til den gule. Så morsomt at din får grønne blader i midten.
   Ha en fin dag.

   Slett
 11. Mycket jobb inför vintern.
  Rådjur är söta, men inte trevligt när de kommer in i trädgården och äter det ed inte ska.
  Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb når en har så mange planter som meg som må inn. De er søte, ja, men jeg vil helst ikke ha de i hagen her.
   Ha det godt!

   Slett
 12. Du er vist snart parat til at gå i hi, men i år kan du jo hygge dig med din nye havestue. Rådyr er en plage i haven, og jeg har aldrig forstået at de spiser din taks, men nu skulle der være sat en stopper for det. Her til lands knokler vi videre i haven så længe vi kan, men når frosten kommer er det slut med mange planter. De gule benved lyser fint op i den mørke tid.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er i grunnen det, men som du sier så kan jeg nå hygge meg innendørs i hagestuen. Det gjør jeg hver dag, og trives veldig godt der. Nei, det forstår ikke jeg heller, men de spiste den omtrent inn stil stammen for tå år siden så de bryr seg ikke om at den er giftig.
   Ja, dere er heldige som gar så lang sesong. Her var det frost i natt igjen, og nå er det alt is på hagedammen. Ja, den gjør det :)

   Slett
 13. Hi Marit, beautiful garden, we can let the hydrangea outside but Norway is much colder than the Netherlands. Have a nice weekend. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. Yes, in your country it's much warmer.
   Have a nice weekend you too.
   Greetings, Marit

   Slett