onsdag 21. oktober 2020

Bare et skremmeskudd... Vi slapp med skrekken her i går, for heldigvis fikk vi bare sludd og ikke snø. Det var snø rett opp i åsene rundt her, så det var ikke langt unna. Sånn er det alltid med det første snøfallet her, for det kommer alltid i høyden først. Her ligger vi på ca. 70 meter over havet, og Kongsberg ligger  på 164 moh.  Min mor ringte og sa at det var helt hvitt der, og da er jeg glad for at jeg bor her jeg bor ;)

Snøen kommer nok her også, men ikke akkurat nå. Det er meldt om veldig mildt fremover. Til sammenligning kom den første snøen akkurat som nå men at den ikke la seg permanent , og det var 4. oktober. Vi fikk ikke snø som la seg før 12. November i fjor. Det blir spennende å se når det blir i år. Det ble hvitt, men ikke mer. 

Hagedammen på mandag.  Blader som la seg som pynt på isen.

Jeg har fått en blå hortensia, en hvit orkidé, og denne flotte gruppen/ samplantingen. Den er satt ut i gangen, for der er det kjøligere. Alpefiol trives ikke så godt i en varm stue, så da vil den trives bedre der. Jeg må jo prøve å holde liv i den :)

Jeg må bare skrive inn her hvor mye regn/sludd som kom i går, og det var 27 mm. Det er jo det som er en av de flotte tingene med bloggen, nemlig at en kan bruke den som en værdagbok også og så gå tilbake å se hvordan været var året før og sammenligne. Hvis jeg ikke hadde skrevet dette inn hadde jeg aldri i husket at den første snøen som kom i fjor var på 4. Oktober. Jeg er nok over gjennomsnittet intressert i været, men som hageintressert så følger det helt naturlig med synes jeg.  Været er noe vi alle må forholde oss til, og jeg liker å følge med på det :)

Derfor prøver jeg å skrive inn noe om det for å sammenligne år for år. Jeg trenger ikke å være forsker for å se at været og klima blir bare varmere og varmere. 
Det er skremmende, men isolert sett er bra for meg som tross alt bort i et kaldt land i utgangspunktet. Men globalt sett er det ikke bra. Ingen vet hvordan været blir fremover, og vi kan bare håpe på at utviklingen stopper opp. Det er så jeg innimellom ønsker meg "normale" vintre igjen, og samtidig så gjør jeg jo heller ikke det. Jeg må innrømme at jeg har fått et ambivalent forhold til været...


28 kommentarer:

 1. En oväntad vinterbild. Redan! Nyss var det för varmt hos er. Snabba skiftningar.
  Take care!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid uventet med den første snøen, men nå er det borte igjen akkurat her. Ja, det skifter hurtig.
   Take care!

   Slett
 2. Hei Marit

  27mm er rigtig meget - og var det kommet som sne havde det været dramatiskt. Men du har ret - det er blevet varmere og udviklingen ser ud til at fortsætte...
  Bloggen er fantastisk til de faktiske data, men også til at beskrive ens egne tanker og få dialogen her i kommentarerne:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er mye på et dlgn, og mesteparten kom fra kl. 13.00. Det hadde vært fryktelig ja, men heldigvis kom det aller meste som regn. Ja, det er ingen frost i sikte de neste 10 dagene, og godt er det.
   Ja, det er helt sant, og dialogen med de som kommenterer er det jeg setter mest pris på :)

   Ha en deilig dag

   Slett
 3. Hello,

  The snow scenes do look pretty. I am not ready for a cold winter or the snow. Your flowers are beautiful. It was in the mid 70's here yesterday, a warm day for the end of October. Blogging is like a diary, a reminder of our past. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes, they are pretty, but the snow can wait. A blog are very helpful to remembering different things.
   Enjoy your day, and take care!

   Slett
 4. Den ambivalens kender jeg så udmærket. Generelt mener jeg at huske,at du jævnligt melder om temmelig store nedbørsmængder,det være sig regn eller sne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg vil gjerne ha mildere klima, men ikke på bekostning av jordkloden. Ja, her blir det ofte mye nedbør når det først kommer noe.

   Slett
 5. Sne... det virker tidligt, men nok alligevel ikke så uvanligt hos jer. Egentlig ser det jo pænt ud :-)
  Det er godt at du har fået de sarte planter i hus.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig tidlig, men den er borte igjen i dag. Det er bare en påminnelse om hva som kommer siden. I høyereliggende steder kom detbhele 20 cm med snø, så her slapp vi billig unna. Ja, det er jeg veldig glad for, og det er jo også nødvendig.

   Slett
 6. Hi Marit, thank you for visiting my blog. Hirthals is very beautiful. The photos of the snow are very beautiful but it's not easy I think. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Yes, that's true. The snow melted today. It comes later every year, but I guess it comes in the end of November. I hope so.
   Greetings, Marit

   Slett
 7. I think most of us have a bit of an ambivalent relationship with the weather, Marit, and most of the time we are hard to satisfy. But like you, on balance I am very happy that I live in a northern country. Remind me I said that when we get the first big dump of snow and I spend a couple of hours shovelling my driveway!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess we all have it that way. Yes, we are very hard to satisfy. I like the winter when we get some snow and not too cold. I will remind you about it, David!

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja det er både godt og skidt med det vejr, for det må godt blive noget koldere, men det behøver ikke at være så tidligt, så ja det bliver spændende, hvordan det går i år.
  Jeg interesserer mig også meget for vejret, i dag har vi endelig fået regn, men slet ikke i de mængder. Hvis vi når 8 mm er vi heldige.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, sånn er det bare. Ja, en vanlig vinter synes jeg er helt ok, men snøen må gjerne vente en stund. Du får mye mindre regn enn her ja, men 8 mm hjelper jo det også.
   Klem

   Slett
 9. Ja, bloggen er også min hukommelse, både når det gælder vejr og planter. Hvornår var det nu jeg plantede det og det? Jeg er også glad for at have denne havedagbog da jeg aldrig har været god til at skrive dagbog i øvrigt.
  Vejret er en evig diskussion og det er ikke blevet bedre af de store klimaforandringer, selvom vi nok ikke er dem der bliver hårdest ramt her i Norden. Jeg tror de fleste af os savner kulden om vinteren, og her hos os savner vi også noget nedbør. De seneste 3 år har været til den tørre side, men det er jo ikke dit problem!
  Fine gaver de har fået til din fødselsdag! Sammenplantninger er altid meget kønne, men svære at holde liv i, så jeg plejer at splitte dem ad.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo sånn jeg har det også. Bloggen er jo et stirt arkiv med kjøpte planter og mye annet. Jeg har heller ikke skrevet vanlig dagbok før, men jeg hadde en hagedagbok på et hageforum for mange år siden.
   Været er der, og vi får ikke gjort noe med det. Nei, vi er ikke så hardt rammet her heller, men mange har opplevd flom flere steder i Norge. Nei, tørke er ikke noe problem her ;)
   Det er mer et problem hos deg, og det er ikke godt det heller.
   Ja, jeg fikk så mye fint. Den sammenplantingen var så smart, for plantene sto separat oppe i en stor kurv. Da er det enklere å holde liv i plantene.

   Slett
 10. Uf, Marit - det var tidligt med hvidt på billederne - heldigvis ikke alvorligt.
  Tillykke med fødselsdagen :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Ulla, det er alt for tidlig. Heldigvis har alt smeltet nå.
   Tusen takk :)
   Klem

   Slett
 11. Det var en fin sammenplanting av planter du fikk til fødseldagen din, gratulere med vel overstått!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 12. Hej Marit!
  Trodde vi skulle få snö, men det blev bara regn. Lika bra det. Det är vackert med det vita i trädgården, men det kan vänta ett tag till. Riktigt vacker blomgrupp.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Marika!

   Ja, det er like bra det, for snøen kan vente en stund til. Vi behøver ikke den enda. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Uha, det er tidligt, I får sne, Marit! Det er tydeligt, at I bor højere mod nord, end vi gør. Ja, det er blevet varmere, og udviklingen ser jo ud til at fortsætte.
  Her har vi lune dage lige nu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er tidlig Gitte, men nå er den borte igjen. Vi bor lengre mot nord ja, men likevel bor jeg ganske syd i Norge ;)
   Ja, det ser sånn ut. Det er mildt her også, 6 grader nå.
   Klem

   Slett
 14. Snön accentuerade formerna som blev tydligare men den behöver ju inte stanna för det ;) Vi har precis haft 3 nätter med frost och nu kommer det säkert vara varmt bra länge till. Och rejält med regn har vi också fått. Mina trasiga stövlar måste bytas ut!!

  Nu ska jag ut och njuta av solsken och höstfärger som äntligen kommit! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Snø er veldig pent, men den kan komme til jul :)
   Så bra at du også har fått mye regn. Ja, ikke sant! En blir skikkelig sølete nå ja.
   Det må du gjøre :)

   Klem, Marit

   Slett