fredag 2. oktober 2020

Hvordan gikk det med de...?

 I fjor sommer så kjøpte jeg to planter som jeg egentlig ble advart mot, for han som solgte de trodde vel at de ikke ville klare seg her. Han hadde delvis rett, for ingen av har klart seg så veldig godt. Men de lever begge to, og jeg håper at de også overlever neste vinter.

Plantene jeg snakker er Cornus controversa 'Variegata'  og Cornus kousa 'Milky Way'

Dette bildet er tatt i dag, og jeg synes den har blitt kraftigere gjennom hele sommeren. Den blir nok aldri et stort flott tre som jeg ønsket meg, men hvis den overlever som en busk er likevel godt fornøyd. 

Disse bildene ble tatt tidligere i sommer.

Jeg måtte klippe den mye ned i vår, for den hadde fryst mye ned etter vinteren. Får håpe at den klarer seg.
Den er nok egentlig ikke herdig her, men jeg gir den ikke opp :)

'Milky Way' blomstret med hele tre blomster :)
Denne har klart seg bedre, men så er heller ikke den variegert. De er mindre herdige enn grønne vekster. 

God helg/weekend!

44 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Flot at de begge klarede vinteren, og endnu flottere at Milky Way blomstrede.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er veldig glad fof at de overlevde her, og det var flott å se blomstene selv om de var få.
   Klem

   Slett
 2. Hei Marit1
  Du har fått en helt ny lay out. Jeg liker veldig godt det første bildet. De andre også selvfølgelig, men det første skiller seg ut. Har det vært vanskelig å lag en "ny" blogg? Etter hvert tenkte jeg å spørre hostaeksperten. Har en spennende Hosta jeg ikke vet navnet på.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, nå har bloggen blitt helt "ny". Tusen takk.
   Jeg har holdt på i fem dager, og har brukt mye tid på å finne ut av dette. Jeg er ingen dataekspert, og har virkelig prøvd å finne ut av dette. Nå forstår jeg mer heldigvis! Kan jeg hjelpe deg med noe må du bare si i fra. Det er fortsatt masse jeg ikke er helt sikker på, men sånn er det bare.
   Jeg har ikke fulgt med på nye hosta på en stund, så det er mange jeg ikke kjenner. Men hvis du har et bilde så kan jeg se om jeg vet hvem hosta det er :)
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 3. Du er og bliver en uforbedrelig optimist, og det ender nok med det hele kan gro i din have, når den globale opvarmning slå rigtigt igennem:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er nødt til å være en optimist her, for klima her er mer utfordrende i Norge enn i Danmark. "Problemet" med å lese danske og svenske hageblogger er jo at jeg blir alt for fristet til å prøve ut planter jeg ser. Ja, mon det... :)

   Slett
 4. Noe så megavakkert har man jo lyst til å prøve :)
  Det kan jo gå. Lykke til med dem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, for en kan jo være heldig og at det går bra :) Tusen takk!

   Slett
 5. Så fin bloggen din har blitt, spesielt headingbildet. Fine bilder fra din hage. Tror ikke jeg prøver meg på å endre min blogg, når det blir så mye kluss.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Nei, det kan jeg godt forstå. Jeg gjorde en stor feil i begynnelsen, men nå begynner det å hjelpe. Det kan jo være at du er heldigere enn meg.

   God helg!

   Slett
 6. Jeg orker heller ikke å endre på bloggen nå.
  Da må jeg ha bedre tid, og mere beredt til alle ergrelsene som kommer :-)
  Flott "ny" blogg Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå. Det har godt seg til nå tror jeg, og nå har jeg fått testet ut alle de forskjellige temaene blogger har. Siden alt gikk galt i begynnelsen så var jeg ikke lenger redd for å teste det ut. Tusen takk, Martin.

   Slett
 7. Noget af det, der gør havearbejdet spændende, er netop at prøve lykken med tricky planter, og jeg synes da, de to planter har klaret sig fint. Controversa variegata har vi også, og den var virkelig mange år om at komme i gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg helt enig i. Jeg liker sånne utfordringer, for det synes jeg er morsont å teste ut hva som kan overleve her. Ja, de har i grunnen gjort det. Det var hos deg jeg så den, og da ble jeg øyeblikjelig forelsket i det treet. Mitt tre vil nok aldri bli i etasjer som ditt, men hvis det kan vokse seg større så kan jeg jo prøve å forme det med tiden. Det var godt å høre. Da håper jeg at veksten på den vil øke med tiden.

   Slett
 8. Hej Marit!
  Milky Way tittade jag på för flera år sedan efter vi varit på trädgårdsresa i England. Milky Way var den enda som fanns på plantskolan men det stod zon 1 möjligen zon 2 på etiketten så jag köpte den aldrig då vi på den tiden hade en väldigt blöt trädgård och låg nära zon 4. Så roligt då att se att dina Cornus klarat sig och att din Milky Way till och med blommat. Nu håller jag tummarna att dom klarar kommande vinter.
  Din nya mall verkar fungera bra, ren och fin och bilderna blir bra. Tittade som hastigast igår kväll men då var texten så liten att jag knappt kunde läsa den. Men det är den inte idag så antingen har du ändrat den eller också så var det något med blogger.

  Önskar dig en fin lördag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja, den er nok H3 eller zone 3 som dere kaller det. Norsk sone kart og svensk zonekart er identiske :)
   Her er det H4, så den er helt klart i grenseland. Men siden det var en mild vinter i år, så har den kanskje fått etablert seg her. Ja, det var morsomt at den fikk noen få blomster :)
   Det er godt å høre. Jeg endret skriften sent i går kveld. Jeg fant igjen den skrifttypen jeg hadde før, for den jeg først valgte ble akt for liten for mine øyne også ;)

   God helg!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Hej Marit,
  Klart du ska försöka få så fina växter att trivas, även om det är en utmaning! Cornus controversa 'Variegata' försökte jag med för några år sedan men den klarade inte läget jag gav den och istället började ympunderlaget växa (Cornus sanguinea, tror jag det är) och har nu bildat en buske. Har varit väldigt sugen på att försöka en gång till men än har det inte blivit av.
  Precis som du skriver har kanske 'Milky Way' bättre förutsättning att klara sig tack vare att den inte är variegerad. Blomsterkorneller är verkligen vackra under lång tid tack vare de vita högbladen, och det var ju kul att den blommade för dig redan första året!
  Allt gott!/Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, jeg må jo bare prøve, for går det galt så vet en jo at de ikke overlever her. Jeg liker sånne utfordringer :)
   Så morsomt at du også har prøvd den selv om du ikke lykkes første gangen.

   Ja, alt som er varigert tåler mindre. De er veldig vakre ja, og jeg så 'Milky Way' i en hage når jeg var på tur med hagelaget i fjor sommer. Da bestemte jeg meg for å prøve de. Ja, det var så morsomt at den kom med blomster første året selv om det ikke var så mange :)
   Ha det godt!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Vad trevligt när det lyckas, och tror du har bra förutsättningar att få växter att trivas.
  Båda är riktigt fina. Ha en trevlig helg! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så gøy når en lykkes. Ja, hagen min har en høy "mur" av thuja på to av sidene, så det hjelper sikkert litt.
   God helg!

   Slett
 11. A lovely scene in your new header, Marit. As far as plants surviving that are at the margins of their temperatures range, I suspect that more species will be able to do so as the planet continues to warm. Whether this is a good thing, however, is another matter entirely. What may be appealing and interesting in your garden may not be beneficial to the overall health of your local ecosystem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, I guess there will be more plants who will survive here if the weather gets warmer. I hope for my plants it will, but not for the planet. For 40 years ago the vulcano Mnt. St. Helens had a eruption, and then the weather here became very cold. We had -25 degrees for 3 weeks in the middle of winter, and 3 years after that. It was freezing cold her during the winter. Vulcanos can still have eruption, so we never know for sure how the weather will be. It's a fact that our plantet gets warmer, and maybe we should hope for a vulcano interuption! Have a nice weekend, David.

   Slett
 12. Roligt när man lyckas. Du har gröna fingrar och mycket kunskap, det hjälper.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Ja, kunnskap om ting hjelper alltid.
   God helg!

   Slett
 13. Hello Marit,
  I like your new blog look and the header photo. The plants have lovely leaves and the Milky Way blooms are pretty. I know you will be working hard to help these plants survive through the winter. Take care, enjoy your day! Have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. I will do my best to help them trough the winter.
   Take care, and enjoy your weekend!

   Slett
 14. Jeg kan se at Cornus controversa også kaldes etagekornel - hvor er den smuk. Dejligt at de klarer sig så fint! Den minder meget om en potteplante jeg har. Koreakornellen kender jeg fra Arboretet.
  Din blog ser rigtig fin ud igen - er alt nu, som det skal være?
  Klem og ha' en dejlig weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kalles det. Den er veldig pen ja. Jeg er glad for det, og håper at den også klarer neste vinter. Ja, den er veldig vanlig i Danmark. Her er den ikke så mye brukt. Takk ja nå begynner det å hjelpe.
   Klem, og ga en deilig weekend du også.

   Slett
 15. Tjusigt! Hoppas båda klarar sig bra i fortsättningen också och ger ännu fler blommor nästa år.
  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det håper jeg også på :)
   Ha det godt!

   Slett
 16. Jamen det ser jo ud, som om du er lykkedes med både ny blog og nye planter. Tillykke med det! Controversa v. er en meget flot busk, som jeg har ønsket mig i lang tid. Jeg kan desværre ikke finde den rigtige placering, så jeg har ikke fået den købt. Jeg undrer mig tit over, hvordan du finder plads til alle de nye planter, du anskaffer dig, men du har jo heldigvis en stor have.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå begynner det å bli bra. Takk for det. Det er et vakkert tre ja, og hos deg fryser det nok heller ikke ned. Jeg har fortsatt plass til flere planter, men som du sier så har jeg en stor hage. Den kan også gjøres enda større hvis det felles mere trær her, men jeg tror den er stor nok.

   Slett
 17. Hei Marit

  Bloggen ser stadig mere færdig ud, lidt hen af det der var - Headerbilledet er måske for lille, men så ser man jo blogindlæget hurtigere;)
  Spændende med dine Cornus forsøg - ja, vi må håbe de klarer vinteren!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den er nå ganske ferdig heldigvis. Ja, det kan gjøres større, så det får jeg vurdere siden. Ja, det er sant ;)
   Jeg håper på det ja, og det er morsomt å prøve planter som egentlig ikke skal klare seg her :)

   Ha en deilig søndag

   Slett
 18. Hi Marit, beautiful photos of the flowers in your garden. Is it already cold in your country? We haven rain. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. No, it's not so cold here right now. It's 13 degrees. We have rain today we tol. It will come a lot this evening.
   Greetings, Marit

   Slett
 19. Flott med de varigerte bladene, håper de klarer seg videre hos deg. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig flotte blader den har, og jeg er veldig glad i alt som er varigert. Ja, det hadde vært fint hvis den klarer seg videre her.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 20. Hei Marit.
  Så fint at de har klart seg hos deg:-) Håper de greier seg gjennom vinteren og at de er mer etablerte nå.
  Alltid spennende å prøve ut planter som egentlig ikke skal overleve:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, jeg er veldig glad for det, og håper at de tåler mer denne vinteren. Ja, det er helt sikkert :)
   Ha en fin uke

   Slett
 21. Lite vilsen i ordningen på inläggen jag kommenterat men nu, det här inlägget, är ännu snyggare. Egentligen har man inte förändrat så mycket och jag gissar att även blogger gjort en drag-and-drop lösning och att symbolerna för exempelvis textplacering är desamma som i word, excel med flera dokumenthanteringsprogram. Och allt det är för att man ska slippa koda själv. Alternativet från början var att lära sig html, php, css och javascript mm.

  Cornus controversa och alternifolia och de variegerade formerna är känsliga - javisst. Men som någon skrev de tar ett par år på sig att komma igång och i början kan de växa baklänges. Jag har en 'Golden Shadow' som jag planterade 2018 och det var först i år den började växa överhuvudtaget. Nu hade jag en väldigt snäll vinter här men den sena frosten var tuff. Så får du ett par snälla vintrar och den hinner etablera sig kan den säkert bli fin så småningom.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke kunnskaper om alt dette som du kan, Carina. Så de tingene du nevner er helt ukjent for meg ;)

   Så spennende å få høre om det, så kanskje det er håp for min da. Det får jeg håpe på!

   Klem, Marit

   Slett