lørdag 24. oktober 2020

Høstblomstring og microklima...

 Snøen kom og gikk heldigvis, og vi har ennå ikke hatt frost på mer enn -2,4. Oppe i hagen har jeg thujahekker på to sider, og nede i hagen har jeg også thujahekk på to steder + en hekk med blærespirea/ Physocarpus opulifolius deler hagen i to. Disse hekkene skaper et gunstig mikroklima i hagen her.  Thuja som ofte er elsket eller hatet, men uansett så lager de le/beskyttelse mot kulde og vind her her.

På torsdag tok jeg en fotorunde i hagen, og det ble så mange bilder at jeg deler de opp i to :)

Så pga. mikroklima her har ikke fått frosten fått ødelagt alt inne i hagen enda selv om mye annet har blitt skadet andre steder.


Jeg synes denne er så flott til tross for at den har fått  kulde, regn og snø på seg. 'Ambridge Rose'

Se på denne lille søte her som plutselig har villet blomstre :)
Det er en Dicentra av et eller annet slag.

Hydrangea paniculata 'Early Sensation' som plutselig kommer med en helt ny knopp :)

'Claire Austin' holder ut.

Siste solhatt i år. De har tålt mye, og har blomstret veldig lenge...

...men ingen slår disse her :)
Jeg blir stadig spurt om navnet, og det er Rudbeckia hirta 'Sahara'. Jeg har aldri hatt noen blomst i hagen som har blomstret så lenge noen gang. Det er bare å bøye seg i støvet...

Hydrangea paniculata 'Magic Fire'

Hydrangea paniculata 'Little Lime'


Det merkes at det snart er slutt både på blomstringen, og på hagearbeidet for min del. 'Astrid Lindgren' som også blomstrer veldig lenge.

Dette er rose nr. 2 av den samme. 
Skulle vi igjen få en gammeldags vinter her med -20, så ville det nok være mange av rosene som ville dø, men ikke 'Astrid Lindgren'. Den tåler alt! :)

'Rapsody in Blue'


To forskjellige asters som takk å blomstre likevel i år

Ikke så enkelt å se hva det er, men det er en primula som gjerne vil blomstre...

Ikke så enkelt å se hva dette er heller, men det er en skyggelilje/ Tricyrtis hirta som fikk frem én blomst...

God helg/weekend!

36 kommentarer:

 1. It's an interesting discussion of microclimates, Marit, and the effect they can have. Birds are masters at exploiting them and in such fashion are able to thrive in winter cinditions.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it's very interesting. I guess birds have bennefits of many plants. They need to survive the winter, and many plants give them shelter.

   Slett
 2. Hello, Marit,
  Your have quite a lot of blooms hanging on after the frost and cold. The roses are beautiful and I love the Sun Hats. Pretty hydrangeas. I like seeing your cute garden kitties too. Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, and I'm impressed how much they can tolerate.
   Thank you. It's nice to hear.
   Take care, and have a Happy Weekend!

   Slett
 3. Så härligt med mikroklimat Marit. Ja du det där med tuja. Själv tycker jag att en välskött tujahäck är fantastiskt vacker. Det finns några sådana här men dessvärre så finns det också dom som inte är välskötta och då är det inte så vackert. Men jag tror att hos dig är det väldigt fint. Och så mycket du har som blommar fortfarande. Ser att du "bara" haft minus 2,4. Vi hade minus 6 tidigare i veckan. Var glad att jag tagit in mina kamelior ... även om dom säkert klarat några minusgrader, dom stod under fiberväv.
  'Ambridge Rose' är otroligt vacker. Och den lilla dicentran som blommar så fint. Och 'Sahara' ska vi ju inte prata om ... eller det ska vi nog. För det är likadant hos mig. Den bara blommar och blommar. Vi får hålla tummarna för att dom övervintrar hos oss båda.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, Anita. Det er jeg helt enig med deg i. Jeg er ikke så glad i den sorten som heter 'Brabant', for den blir så bred og vokser i alle retninger. De jeg har geter 'Smaragd', og de vokser som en pyramide :)
   Ja, det er nesten ikke til å tro, for de har vært igjennom mye. Oi, -6, da har det vært veldig kaldt hos deg. Ja, det skal du være glad for. Tusen takk.
   Ja, 'Sahara' har vært helt fantastisk siden den startet i juni. Den er verdt å snakke om :)
   Ja, det må vi håpe på!

   Ønsker deg en fin helg også!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Hei Marit

  Det er bare så imponerende så meget du har i blomst! Man kan kun blive begejstret over din Sahara, spændende om den fortsætter næste år, vi håber på pænt med sne denne vinter!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er nesten ikke til å tro at alt blomstrer så sent her. Det mener jeg også, for jeg har aldri sett maken til så lang blomstring. Den må du prøve!
   Ja, en 25 cm med snø hadde passet bra :)

   Ha en deilig weekend

   Slett
 5. Alla fyra årstiderna på en gång!
  Snö, blomning och nedfallna löv.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Lena, det er helt sant!

   God helg!

   Slett
 6. Næ se da Marit
  Du har også roser i blomst endnu. Spændende hvor meget vinter vi får i år, alt er jo forandret af både den ene og den anden grund, så det er ikke til at vide. Der må nu godt komme frostvejr, når bare det er om vinteren og ikke i det tidlige forår.
  Klem og god søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jo helt utrolig at roser kan blomstre så lenge her. Ja, det er alltid spennende å se hvordan den blir. Det er helt sant, så vi får håpe på en "normal" vinter i år.
   Klem, og god søndag til deg også.

   Slett
 7. Der er ingen tvivl om, at havens mikroklima betyder meget for, hvordan planterne reagerer på vejrforholdene. Astrid Lindgren er virkelig en vellykket rose.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert, og spesielt her hvor vinteren kan være kald. Da er det godt å ha noen hekker å gjemme seg bak 😊

   Slett
 8. Hei Marit!
  Det å arbeide med mikroklima er utrolig spennende. Særlig når man lykkes, slik som du gjør her. Det er morsomt/spennende å se forskjellene i hagen etter en frostnatt. Det som beskytter mest her, er linda. Der kan vi ha en mellomlagring. Vi har også en tujahekk mot nord. Den beskytter året rundt og er vakker året rundt. Jeg skjønner ikke helt hvorfor den ikke har noe særlig hagestatus. Jeg tror det skyldes et overforbruk av den.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er spennende, for da kan en tøye herdighetsonene lengre nedover. Ja, en stor lind hjelper jo veldig mye.
   Det er nok overforbruk av den ja, for thuja er jo plantet veldig mange steder.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 9. Very nice ! I love the roses !

  SvarSlett
 10. Thuja er efter min mening en af de allerbedste hækplanter, og jeg synes, du er heldig med at have et par gode thujahække i haven.
  ‘Astrid Lindgren’ har vi også, og jeg giver dig ret i, at det er en meget robust rose, og så er det samtidig en smuk rose.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det mener jeg også, for det er flotte planter som tåler mye. Jeg har faktisk tre :)
   Ja, den er veldig robust, og samtidig er den så vakker. Det er en veldig god rose.

   Slett
 11. Det er mye som ennå blomstrer hos deg nå i slutten av oktober. Mickroklima i hagen er nok viktig i hagen din.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er uvanlig mye som blomstrer her nå, for det er jeg ikke vant til i slutten av oktober. Ja, det er jo det, for det kan innimellom bli veldig kaldt her.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 12. Hoppas vi slipper en riktigt kall vinter - jag har för många nyplanterade och känsliga rododendron för det :) Fin blomstring som du har kvar och jag tänker att vi ska fokusera mer på allt fint som man kan odla för en höstfin trädgård. Jag älskade den vita astern. FLyttade en här men den dog - trodde knappt man kunde ta död på dem.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vil ikke ha det jeg heller, men jeg ønsker meg litt snø. Ja, du har jo det, så derfor hadde det passet for deg også med litt snø ;)
   En høstfin hage er absolutt noe å satse på. Jeg tror heg må flytte den hvite astersen, for den kommer altfor sent i blomst. Det trodde ikke jeg heller, for de pleier å tåle mye.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Skønne billeder, Marit - jeg er imponeret over, at du stadig har så mange blomster, når I har haft frost. At hække skaber et gunstig mikroklima, har jeg aldrig tænkt på, men det giver jo god mening.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er jeg også, for det pleier jeg ikke å ha :)
   De blir jo ganske tette, og det gjør jo at det blir lunt bak hekken.
   Klem

   Slett
 14. Hej Marit!
  Det är en hel del som blommar fortfarande hos dig. Det har varit kallt och blött hos oss, men det finns lite färg fortfarande. Låter bra att Thujahäcken skyddar växterna, jag tycker att de är fina, gröna året om. Flera grannar har bytt ut sina häckar till thuja. Sahara är så fina.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, fortsatt er det mye som blomstrer. Det er veldig vått her også nå. Jeg er veldig glad i mine. De er som du sier grønne året rundt, og gir beskyttelse året rundt til hagen. Ja, det er de.
   Ha det godt!

   Slett
 15. I admire your autumn pics!
  Take care of yourself dear friend!
  Happy Sunday !

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ela!
   Take care you too my dear friend, and stay healty!
   Happy Sunday!

   Slett
 16. Kære Marit
  Jeg holder meget af thuja. Vi har otte, der er opstammet, så det er træer med stedsegrønne kroner.
  Med alt det, du har, der blomstrer, kan jeg godt forstå, at du gerne vil vente med frosten og er glad for dine hække. Jeg håber det bedste for dig.
  Sahara er fantastisk. Og det bliver spændende, om den har tænkt sig at være sådan næste år. I så fald er det lige før jeg må prøve den i en krukke.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Det er godt å høre, for det gjør jeg også! De gir jo så godt le inn i hagen. Ja, frosten må gjerne vente, og hvis værmeldingen stemmer så blir det ikke noe frost de neste 10 dagene. Vi får bare uendelig mye regn for tiden.
   Ja, den må jo være i din fargeskala! :)

   Slett
 17. Ja, bare supert at man kan skape mikroklima!
  Ny-ydelige 'Ambridge Rose' :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Vi som bor på Østlandet har bruk for det :)
   Det er den ja :)

   Slett
 18. Så mye fint fortsatt, det er smart å tenke på mikroklimaet. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hjelper plantene til å overleve.
   Ha en fin kveld.

   Slett