torsdag 20. juni 2024

Tilbakeblikk, og litt fremgang...

 Nå kan jeg endelig se resultatet av to års jobbing på et bestemt sted i hagen. Dette er området foran/bak "min lille skog" alt etter som hvordan en ser det. 

Jeg begynte for to år siden med å skjære ned gråor/ Alnus incana som har røtter omtrent som osp. De kommer opp overalt. For tre år siden fikk vi naboen til å felle sju store gråor her, og gjett hva som skjedde etterpå... Jo det kom opp en hel liten skog av rotskudd av disse, og de begynte å bli halvstore bare etter ett års vekst. Jeg ville ikke bruke gift på de, og da brukte jeg en "gammel"  metode jeg lærte av en mann som var fra det gamle Jugoslavia. Jeg har skrevet om dette før, men nevner det igjen. Det er en metode som går ut på å ringbarke trærne, altså skjære bort litt bark rundt hele stammen. Jeg har funnet opp min egen metode, og det er å nesten knekke trærne når en beskjærer de så de lekker sevje ut og de sakte dør. Det er ingen hyggelig metode, men valget står mellom å bruke gift eller ikke. Ringbarke trærne klarer ikke jeg, så da har jeg brukt den siste metoden. Det tar ca. to år før de nesten er døde, men jeg så i går et tre som hadde fått nye skudd fra rota. Så metoden er ikke helt "vanntett", men den virker ganske godt. 

Først noen bilder av hvordan det var der da jeg begynte.


Det store tette krattet som er bak trillebåren er trær som jeg plantet der i 2013. De hadde fått vokse fritt, og det var da jeg begynte på oppstammingen av trær som  til slutt ble til min lille skog :)


Meter på meter med brennesle, gråor og villbringebær. Brennesle er faktisk ikke det verste ugresset å luke vekk, for de har  røtter som ikke er så vanskelig å få bort. Det gjelder bare å ha på seg en tett genser og gode hansker :)


Dette er tatt i august i fjor. Det synes godt at det var mye å fjerne bak de oppstammede  trærne. Disse bildene er fra i fjor sommer, men nå kommer det nye bilder derfra.


 Dette er Magnolia sieboldii som vokser i utkanten av området. 


Sånn ser alle de døde trærne ut nå som jeg "knakk" for to år siden . De kan jeg kutte helt ned nå i sommer. De har omtrent dødd ut alle sammen. Metoden virker, men en må ha tålmodighet. Stubbene som står igjen er etter de store trærne som ble felt der. Dette "bedet" var egentlig midt inne i en skog, men det går an å plante der også i alle fall hvis en ikke gir opp i første motbakke ;)


Jeg skal også plante noen flere hosta og alunrot / heuchera der som bunndekke. De må kjempe mot den forhatte kjerringrokken/ åkersnelle/. Jeg leste akkurat at hvis en gjødslet og fikk gjort områder tørrere, så ville de ikke trives så godt. Det er forsøket verdt. 

Alle bambuspinnene som står opp der er for å skremme grevling og rådyr.  Martagonliljene som har vokst der siden 2013 danner nå et stort felt bak der.  De har spredd seg veldig godt. Jorden der er veldig porøs og er naturens egen, for der faller det ned veldig mange blader hver høst.  Som dere ser er det mange trær bak der. Der går det nesten ikke an å komme til, for der går det en veldig bratt skråning rett ned til bekken som renner igjennom området. 

Tomta her er stor, og mye av den er skog. Men jeg kjemper på mot trær og ugress :)
Jeg vil nok ikke lykkes, men da har jeg litt å holde på med. 

søndag 16. juni 2024

En skal være forsiktig med hva en ønsker seg...

 I mai holdt hagen på å tørke inn og i lange tider kom det ikke regn, og jeg ønsket meg mye regn. Det har vi fått for lenge siden, og nå ønsker jeg veldig at regnet skal holde opp. Men det er visst farlig det også, for da blir det vel veldig varmt og tørt igjen ;)

Nei, jeg tror nok ikke at jeg påvirker været, men det er visst ingen mellomting på noe. Jeg har hatt på varme inne i flere dager, og det var kun 13 grader i går.

Det var kansje ikke rart, for det kom hele 31 mm med regn her i går. Rått og kaldt ble det da ja, og det er noe unormalt når en må ha på varme inne i juni.

Totalt så langt i juni er det kommet 123 mm, og det er bare den 16. i dag. Hvis jeg tar de tre siste ukene under ett er det kommet over 180 mm. Det er helt vilt!  I følge yr skal det bli bedre fra onsdag. Jeg håper jo på det så klart...

Det har vært opphold i korte stunder av gangen, men det nytter ikke å få gjort noe i hagen når været er sånn at det regner hele tiden. Ugresset og sneglene stortrives. Forbedringspotensialet på været er stort nå! :)

Jeg har fått tatt noen få bilder i uken som har vært, og de kommer her.




Fagerbusk/ Kolkwitzia amabilis


'Terese Bugnet'


Ja, det blir mange liljer i blomst fremover. Det er bare knopper så langt jeg kan se.
Lilium martagon er alle de. 


Itoh pionene har også startet blomstringen. Pink 'Ardour' heter denne.


Pionen 'Do Tell' igjen. Den har blitt en favoritt her.

fredag 14. juni 2024

Pionblomstringen er i gang...


Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp. 


Men nå har blomstringen kommet i gang igjen. Paeonia lactiflora 'Do Tell' som på bildet nettopp hadde åpnet seg.



'Candy Heart' i tre forskjellige stadier.


'Candy Heart' som i knopp minner nesten om en rose.


'Cherry Luau'. Se på alle maurene! Pionene danner sukker som sitter på knoppene. Det er grunnen til at det alltid er maur på pioner. Planten behøver ikke sukkeret, så de er bare noe som skjer ved fotosyntese og er et overskuddsprodukt leste jeg akkurat.  



'Buckeye Belle'


Det blir mange flere pionblomster snart!



'Do Tell' igjen


Det er bare en blomst som har åpnet seg på den, men det blir snart mange flere...

God helg!

onsdag 12. juni 2024

Kattemynte i hagen...

 Vi har to katter og de er veldig glad i kattemynte/ Nepeta cataria. For mange år siden sådde jeg  kattemynte og hadde den i potter i det gamle drivhuset. Derfra har maurene tatt med seg frø ut i hagen, jeg har nå veldig mange planter av de her nå. De frør seg veldig godt, og det synes. Likevel liker jeg de selv om de er litt ugressaktige, og insektene er  veldig glad i de. Når jeg tar på bladene kommer en duft som minner om sitron. De er lette å luke bort, og røttene sitter løst.


De ligner veldig på brennesle, men de brenner ikke. De er nok nært beslektet med de, for på avstand ser de helt like ut.


Kattemynten i bakgrunnen, og japansk lønn/ Acer palmatum 'Bloodgood' ved siden av krakken. Denne ble  bespist av mus og rådyr forrige vinter, men den slapp det i vinter merkelig nok. 


I det samme bedet vokser også clematis 'Ivan Olson' bare litt lengre bort.


I et annet bed vokser hosta og akeleier.  'Blue Barlow' har jeg i flere bed.


Denne variegerte akeleien/ Aquilegia vokser også der.


Bladene tett på.


Iris sibirica 'Frilly Vanilly'



Litt flere rhododendron. Denne ble tidligere kalt azalea, men nå heter den rhododendron den også. Det er godt at de som gir navn til planter blir enige med seg selv. Denne heter nå Rhododendron arborescens.


Til slutt noen "svarte" iris. Iris chrysographes 'Black Gold''.

søndag 9. juni 2024

Clematis, flere amaryllis i blomst, og litt om roser...


 Jeg har hatt flere alpeclematis som er i gruppe 1 i blomst, men de blomstret veldig fort av da det var så varmt i mai. Nå er clematis gruppe ll i gang, og det er bare en akkurat nå. Alle mine clematis i gruppe ll og lll frøys helt ned i vinter, så jeg forventer ikke så mye blomstring nå i sommer. De andre som er i gruppe lll vil nok uansett ikke blomstre før langt ut på sommeren.

Men jeg får glede meg over den ene som blomstrer nå, og det er denne!


C. 'Ivan Olson' med besøk av en humle.


Den plantet jeg i et bed for to år siden som er på utsiden av stien som går gjennom "min lille skog". Der trives den veldig godt ser det ut som.


Utrolig men sant... Dette er fjerde blomst på samme løk og som blomstrer nå! Amaryllisblomstring i juni er ikke så vanlig,  men det går åpenbart an :)
'Benefica' heter denne.


Denne har stått alene i kjelleren da jeg oppdaget at den også hadde fått en knopp et halvt år etter at jeg plantet den.  Bedre seint enn aldri! 
Dette er 'Cherry Blossom'. 


Flere pioner er på gang ute i hagen. 


Dette er rhododendron 'Metallica' som har begynt å breie seg utover. Jeg må nok snart ta en klipperunde på rhododendronene her. Heldigvis så tåler de godt  beskjæring.


Her er et lite oversiktsbilde av en del av hagen.


R. 'Charles Dickens'


Endelig har det kommet knopp på pionen 'Buckeye Belle'.


Rosa rugosa 'Louise Bugnet'


Rosa rugosa 'Therese Bugnet'. Disse to canadiske rosene blomstrer alltid først her. Disse fryser aldri ned, for de tåler alt! Det er kun et problem med disse, og det er at de vokser for mye ;)

Alle de andre rosene jeg har frøys helt ned i vinter. Noen ganger så lurer jeg på hva jeg skal med roser siden de omtrent ikke overlever her, men når de endelig blomstrer sent ut på sommeren så husker jeg jo hvorfor jeg har roser :)

Jeg kjøpte i vår to engelske roser, og håper at de skal overleve her. Det har dødd en Austinrose i vinter, men den har jeg ennå ikke fått spadd opp. Men jeg tror ikke det blir flere roser på meg enn de jeg har nå. At det ikke døde flere roser i vinter skyldes ene og alene all snøen vi fikk. Det er ingen selvfølge i fremtiden at vi får masse snø, og da vil ikke disse Austinrosene overleve. Jeg kan selvsagt finne mer hardføre roser å ha her, men det er nå en gang sånn at Austinrosene er mine favorittroser.


Denne akeleien har sådd seg selv midt inne i en rosen 'Aspirin', og den får jeg ikke luket bort. Akeleier får noen kraftige røtter når de først har fått etablert seg. Så den får bare stå der.

Litt om været. Det kommer stadig noen kraftige regnbyger, men det er opphold innimellom. I natt var det igjen kun 4 grader, og det er så kjølig ute at det er nesten ikke til å tro at det er juni...

fredag 7. juni 2024

En ny hagepynt, noen store fugler og blomster så klart!


Jeg er ikke så veldig opptatt av hagepynt, for jeg er mer glad i planter ;-)

Likevel har jeg lenge ønsket meg en vindmølle til å ha i hagen, og som jeg kan se  fra kjøkkenvinduet. Det er noe meditativt over vindmøller synes jeg.

Denne er laget av sink (tror jeg), og den fungerer helt supert etter hva den skal gjøre. Nemlig å gå rundt når vinden blåser. Dette er en liten vindmølle som har to pinner som er til å stikke ned i jorda. Den står nå i et stort staudebed med astilber og hosta.

De to bladene på vindmøllen roterer uavhengig av hverandre. I de siste dagene har vi hatt en iskald vind fra nord, og da har denne fått sin ilddåp. Den har snurret rundt i ett sett i de siste dagene.



Den står midt i staudebedet som synes bak her. 
 

Dette er ringdue/ Columba palumbus. De har begynt å lande i den store hengeblodbøken her.




I går kveld landet de der begge to. De er så tunge at jeg var redd for at greinene skulle knekke. Ringduen er Norges største due, og kan veie fra 300 - 620 gram.


Ekornet er alltid sulten, og her prøver den å spise peanøtter fra utsiden av fuglemateren.


Lilla Iris sibirica


Gul daglilje/ Hemerocallis lilioasphodelus 


Pyrenelilje/ Lilium pyrenaicum. 

I natt var det kun 4 grader, og et sted et par mil herfra måtte folk skrape is fra bilruten. Huff, det er så kjølig at vi har på varme i stuen nå. Denne sommeren er som en berg og dalbane!


Tilbakeblikk, og litt fremgang...

 Nå kan jeg endelig se resultatet av to års jobbing på et bestemt sted i hagen. Dette er området foran/bak "min lille skog" alt et...