fredag 7. juni 2024

En ny hagepynt, noen store fugler og blomster så klart!


Jeg er ikke så veldig opptatt av hagepynt, for jeg er mer glad i planter ;-)

Likevel har jeg lenge ønsket meg en vindmølle til å ha i hagen, og som jeg kan se  fra kjøkkenvinduet. Det er noe meditativt over vindmøller synes jeg.

Denne er laget av sink (tror jeg), og den fungerer helt supert etter hva den skal gjøre. Nemlig å gå rundt når vinden blåser. Dette er en liten vindmølle som har to pinner som er til å stikke ned i jorda. Den står nå i et stort staudebed med astilber og hosta.

De to bladene på vindmøllen roterer uavhengig av hverandre. I de siste dagene har vi hatt en iskald vind fra nord, og da har denne fått sin ilddåp. Den har snurret rundt i ett sett i de siste dagene.



Den står midt i staudebedet som synes bak her. 
 

Dette er ringdue/ Columba palumbus. De har begynt å lande i den store hengeblodbøken her.




I går kveld landet de der begge to. De er så tunge at jeg var redd for at greinene skulle knekke. Ringduen er Norges største due, og kan veie fra 300 - 620 gram.


Ekornet er alltid sulten, og her prøver den å spise peanøtter fra utsiden av fuglemateren.


Lilla Iris sibirica


Gul daglilje/ Hemerocallis lilioasphodelus 


Pyrenelilje/ Lilium pyrenaicum. 

I natt var det kun 4 grader, og et sted et par mil herfra måtte folk skrape is fra bilruten. Huff, det er så kjølig at vi har på varme i stuen nå. Denne sommeren er som en berg og dalbane!


32 kommentarer:

  1. Nice decoration. I have to hope that cold air doesn't get here!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I hope you don't get it, because it's feels freezing cold outside right now. It's 14 degrees, but it feels like 4 degrees.

      Slett
  2. Dejlige billeder, Marit! Og så fin en vindmøller du har fået. Her har vi også besøg af ringduer ind imellem, og vores egern spiser af fugleautomaten med jordnødder lige som hos dig. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, jeg likte den veldig godt. Disse dyrene oppfører seg åpenbart veldig likt!
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  3. Iris er nydelige blomster, mine har også begynt å blomstre nå. Jeg har ikke fått tatt noe bilder av dem ennå, for hver gang jeg har husket på de så har det kommet ei regnskur,

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så vakre, og finnes i veldig mange farger. Det er nok av regnskurer ja. Får håpe det blir opphold snart.

      Slett
  4. Ja, det er sandelig ikke varmt for tiden, men vi får også vejret fra Ishavet - og Island - så din nye vindmølle snurrer sikkert lystigt i den friske vind! Det er jo fint at have sin egen lille vejrstation, og dette vejr fortsætter en uge endnu, hvor du kan nyde møllen i bevægelse.
    Her er dagliljerne stadig i knop, men dine er jo i fuld gang! Dejlige iris Marit!
    Skovduer har vi også her i haven året rundt, og når sådan en due har været i bad i fuglebadet er der næsten intet vand tilbage. De fylder og vejer godt, men man skyder dem jo også til menneskeføde...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er helt sikkert. Vi har på varme igjen i stuen, og det skulle en ikke tro var nødvendig i juni. Ja, vindmøllen har snurret veldig mye i de siste dagene. Det var nok det varme været i mai som drev dagliljene frem. Tusen takk.
      Ja, jeg kan tenke meg at vannet i fuglebadet er borte da. Jeg leste at jakt var tillatt på disse på bestemte tider av året. Huff, jeg liker ikke tanken på det...

      Hilsen Marit

      Slett
  5. Hello Marit,
    The Ring Pigeons are pretty, they do look chubby. They are eating well.
    The squirrel is a pretty color. Your flowers are all beautiful. The purple irises are a favorite but the lilies are pretty too. Great photos. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great day and a happy weekend. PS, thank you for leaving me a comment

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, I think they eat well. Thank you for your nice comment, and for the linkup! Take care you too, and have a great weekend!

      Slett
  6. Hi Marit!
    Your garden is beautiful, I like weather vanes.
    Have a nice weekend!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Tania!
      Thank you. Have a nice weekend!
      Hugs!

      Slett
  7. The little windmill is very appealing, Marit, and brings a hint of Holland to your garden. Naturally you will now have to start wearing wooden shoes as you stroll along the paths. Everywhere is looking beautiful and colourful, with birds and squirrels too. Let’s keep our fingers crossed the temperature does not dip below zero. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. No thanks. I got enough of them in my childhood. Wooden shoes was very popular then. Yes, I hope and think the weather will be warmer later on.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  8. Beautiful photos. Do you see in Norway lupines too ? Everywhere in Denmark, I like them. Have a nice weekend !

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, lupines grows many places around here. I like them too. Have a nice weekend!

      Slett
  9. Det er fine gule liljer, du viser. Der er ellers ikke så mange gule blomster i haven lige nu. Jeg kan godt lide din vindmølle. Zink har en dejlig neutral farve, som kan passe ind alle steder i haven.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er de eneste som er gule her også. Tusen takk. Sink har en nøytral farge ja, og den er enkel å plassere. Jeg liker sink veldig godt.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. I love your new windmill. We have a Dove in our courtyard right now...must be a cousin to yours! heehee!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes maybe they are cousins! :-)

      Slett
  11. Hej Marit!
    Det var en fin vindflöjel. Vacker färg på dina Iris, jag har en som blommar och den knäcktes i vinden. Det har blåst ganska kraftigt i några dagar. De gula dagliljorna är också fina, de har slagit ut hos mig med. Idag har det varit blandat väder lite grått och lite sol, och lite regn.
    Hälsningar Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det er flere blomster her også som har blitt ødelagt av vinden. Det er det samme været her. Vind, regn og litt sol, men det er kjølig.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Her måtte vi også have ild i brændeovnen. Vi har også to ringduer her, hundene jager dem væk, når de går rundt på flisestien.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er blitt veldig kjølig nå. Det vil jeg tro at de gjør.
      Klem

      Slett
  13. Our daylilies are not blooming yet — impressive that yours are ahead of ours as our weather has been pretty warm. All your flowers are beautiful!
    best, mae at maefood.blogspot.com

    SvarSlett
    Svar
    1. We had a very warm May here, but still it's very early that they bloom now. Thank you!

      Slett
  14. Tus flores se ven preciosas. Aquí pasa parecido con el tiempo, estos días pasados ha hecho mucho calor y ahora han bajado bastante las temperaturas. Besos

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. We had warm weather in May, but now it's very cold. Only 4 degrees in the night. I hope we will get a little warmer weather in the rest of June. Hugs!

      Slett
  15. Den lille pyrenæerlilje er så fin med sit farvespil. Når vi går uden for haven, kan vi se vindmøller i alle verdenshjørner i en lidt anderledes størrelse end din lille nye 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, en er en fin liten lilje med flotte farger i blomsten. Ja, det kan jeg tenke meg. I vest i Norge finnes også sånne store vindmøller, men ikke her. Vi har ingen tradisjoner med vindmøller, men med klimaendringene frykter jeg at vi også får mer vind.

      Slett
  16. Er litt artig med litt pynt som passer så godt inne. Ellers er jeg enig med deg i at det er plantene som er viktigst. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det, og denne var så nøytral at den kunne stå hvor som helst her. Ja, det er jo derfor vi har en hage :)
      Ha en fin dag.

      Slett

Grunnarbeide, solhatt og noen sommerblomster...

 Jeg kan starte med å vise et bilde fra grunnarbeidet til den redskapsboden som mannen min holder på med. Han fikk jo ikke kommet i gang på ...