torsdag 11. februar 2021

Litt mer om fuglematproduksjon...

 Kulden holder seg konstant, og -16 i går og det samme i dag.  Det står at det føles som - 22 C.  Høytrykket er massivt ser det ut som,  og barometeret her viser  hele 1034 millibar. Solen skinner, og det ser så fint ut. Men det frister ikke å gå ut nå nei. 

Under her så skriver jeg det norske navnet på fuglene først, og så det latinske. Det er sånn jeg også gjør med plantenavn.  Norsk er ikke akkurat noe verdenspråk, så derfor tar jeg med de latinske navnene også. De er nemlig like i hele verden :)

 Den lille bestanden her av rødstruper/Erithacus rubecula har nå begynt å sitte på brettet i foringsstativet og bare vente på meg og maten når det er tomt. Tomt blir det også  omtrent med en gang, for de er mange om maten. I går var det to ekorn/Sciurus vulgaris  her, og de jagde hverandre bort fra maten hele tiden. De var ikke venner i det hele tatt. 

Flaggspett/ Dendrocopos major, skjærer/Pica pica,  kråker/Corvus cornix, nøtteskriker/Garrulus glandiarius og småfuglene kjemper om den samme maten, så det er ikke merkelig at maten blir hurtig spist opp. Jeg har nettopp kjøpt en silikonform som egentlig er til kakebaking. Den smurte jeg godt med matolje i går og lagde da en ny ladning fuglemat for å prøve den ut. 

Jeg nevner litt om oppskriften på nytt. 500 gram kokosfett eller smult. Smult er altså dyrefett. Jeg googlet at kokosfett har smeltetemperatur på 25 grader, mens smult har smeltetemperatur på 29-35 grader. Så jeg vurderer heretter å bruke det i steden for kokosfett for det smelter bare du tar på det. 

Jeg bruker rosiner, grovt hvetemel, havregryn og litt frukt. Gamle epler er helt topp å blande inn hvis en kutter de i små terninger.

Smelt fettet, og bland alt i sammen til en tykk grøt, men ikke tykkere enn at du kan helle den ut enten på bakepapir eller i form. Det binder bedre jo fuktigere røren er av fettet.  Jeg bruker en 3 liters kjele til formålet.  Så det er bare en fordel hvis blandingen  ikke er for tørr.  Når den er ferdig  må den  oppbevares kaldt/kjølig til den er helt stivnet. Det tok ca. 12 timer i formen.

Her er fuglematen helt opp  i silikonformen, og den har stått kjølig i 12 timer. Hvis dere har en sånn form eller noe  lignende i silikon er det superviktig å smøre/pensle formen med olje før en heller opp i røren. For meg  var det  da bare å helle den rett  ut, så det var veldig enkelt å få til. Hvis den ikke er smurt så sitter mye av innholdet  fast på kantene tror jeg...

Her er det ferdige resultatet!

Oppdeling av "kaken"

Sånn ser den ut inni, og det er mye rosiner der ja :)

Da var hele posjonen delt opp og puttet opp i en plastboks som jeg satte lokket på til slutt. Jeg oppbevarer dette i en  kjølig gang. Det kan også settes i en kjeller hvis en har det. Det må oppbevares kjølig, for ellers smelter altså kokosfettet ved 25 grader C.

Viser bider av mine to siste amaryllis i blomst, og den ene med to stilker på en gang. Jeg kjøpte tre løker i oktober, men de ble plantet i to omganger. Den første blomstret til jul, og disse to andre har blomstret nå i januar/februar. Hyggelig med en sånn blomstring inne nå mens det er så kaldt ute. Ute finnes ikke annet enn isroser tror jeg...

'Minerva' med sin siste blomstring...


Så et litt uvanlig bilde. I går skulle jeg på besøk til ei venninne, og for å komme dit måtte jeg krysse elven/Numedalslågen. Elven var mer åpen der  enn jeg trodde, men rundt og under broen er det mye strømninger. Det forklarer nok hvorfor det ikke legger seg is akkurat der.

 Hvis noen er begymret for hva jeg drev med her, så sto bilen altså helt stille mens jeg tok bildet. Området rundt der  har  lite biltrafikk, og da går det an å stoppe bilen for å ta et bilde. Bilen i sidespeilet kjørte altså bort fra meg :)

På yr meldes det om varmegrader fra neste onsdag. Det håper jeg på, for nå er jeg lei denne iskalde luften.

42 kommentarer:

 1. Hvor er du flink at lave mad til fuglene, Marit! Jeg burde gøre lige som dig - er dog ikke så flittig, men køber store sække med jordnødder, hampefrø og solsikkefrø. Solsortene elsker æbler, så dem får det par stykker af hver dag. Det giver så meget glæde at fodre fugle og egern og kigge på dem :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar

  1. Tusen takk, Gitte. Det gjør jeg også, og bare blander det inn i det jeg lager til de. Men det viktigste er at en husker på å fore de, for en må jo ikke lage denne fuglematen :)
   Det gir veldig mye glede å følge med på de ja!
   Klem

   Slett
 2. Hello dear Marit,
  The birds are very happy with your cake!
  'Minerva' had beautiful flowers ... see you next year!
  It is also very cold in the Netherlands! We can skate on rivers!
  Enjoy your day!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,
   I hope so!
   Thank you. Yes, if I'm lucky it will bloom again next year. Yes, and people skate on rivers here too. Skating have been very popular this winter.
   Have a great day!
   Hugs!

   Slett
 3. Med både ekorn og flaggspett så går det nok unna på matfatet ja. Hos meg er det stort sett bare kjøttmeis og blåmeis som er faste gjester.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de spiser som gale nå i kulden. De er her også, og sees mange ganger om dagen.

   Slett
 4. Man skulle være fugl hos dig, Marit. Kage fuld af æbler og rosiner. Mums!
  Man kan se, det fryser godt, når der dannes is på elven.
  Her har vi bare -5, men det skulle blive -10 om natten i weekenden. Brrrrrrrrrrr!!!!
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Lisbeth :)
   Den smaker nok godt nå i kulden. Huff, det hørtes fryktelig kaldt ut til å være hos deg. Her er det meldt om -15 på søndag, og så skal det bli litt mindre kaldt fremover. Jeg håper at det stemmer!

   Slett
 5. That recipe looks like it is packed with nutrition for the birds, Marit. Well done for taking such good care of them. Maybe you should feed a slice to your husband and see if he starts to sing like a canary!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I try to give them a lot of nuttrition now during this awful cold weather, David. I think they need it!
   No, I will not. It sounds like a very bad idea ;)

   Slett
 6. Hei Marit.
  Takk for oppskrift. Den skal jeg prøve. Har ikke hatt noe hell med den fuglematen jeg har laget hittil. Ser ikke en eneste fugl på maten.
  ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, det må du prøve. Her spiser de opp alt, men det er også veldig mange fugler og ekorn her.
   Ha det godt!

   Slett
 7. Så flink du er med fuglemat. Jeg syns jeg er flink nok når jeg husker å fylle opp fuglemateren, veldig koselig med fugler i hagen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det å fylle på mat er jo det viktigste. Det er veldig hyggelig med fugler i hagen ja.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 8. Fuglene aner selvfølgelig ikke, at de bliver budt på kage; men bare de kan lide ingredienserne, er det jo også ligegyldigt:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det vet de selvsagt ikke. Ja, det er jo det viktigste, og da er formen den blir servert i mindre viktig :)

   Slett
 9. Hej Marit
  Du har meget arbejde med fuglemaden, men de kan åbenbart lide det. Vi køber det færdiglavet, det er nemmere :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Det er faktisk ikke så mye arbeide som det kan se ut som. Arbeidet var gjort på 10 minutter med den formen. Men det er selvsagt mindre jobb å kjøpe maten ferdig :)
   Klem

   Slett
 10. Flott dobbel Amaryllis som blomstrer os deg nå. Fuglene og ekornene får god kost hos deg. Jeg er også lei av kulden, selv om vi "bare" har -10 grader.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de gjør det, men jeg synes de må få det. Det er jo veldig kaldt til å være hos deg. -16 i dag igjen her.

   God helg!

   Slett
 11. Hej Marit!
  Fint med egenlagad fågelmat, och fåglarna uppskattar det. Så fina Amaryllis. Har en knopp kvar och så min Nymph som inte vill växa. Men den kommer att blomma.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg tror de liker hjemmelaget mat.
   Min siste amaryllis er også mye lavere enn de to andre. Det er fint at de vil blomstre til slutt.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Det er jo et rent luksushotel du driver for dine fuglevenner! Jeg kan godt forstå de sidder og venter på du serverer.
  Her fodrer vi også et par gange om dagen, da maden bliver spist op ganske hurtigt, men det er dejligt at kunne gøre fuglene glade. Fuglebadet giver meget arbejde når det skal tøs op. Det bundfryser i disse flotte stjernenætter, men også her kan man se det bliver værdsat.
  Dejlige blomster i den lune stue!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe sånt her :) Det er jo hyggelig å se de sitter der og venter på maten.
   Det er gøy å se at de blir glade.
   Det kan jeg tenke meg at det er. Tusen takk.

   Slett
 13. Hello,

  I am sure your birds love your homemade suet! Thanks for sharing your recipe. The Amaryllis is beautiful. I like the view of the river, lovely scene! Take care, enjoy your day and happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.
   Take care and enjoy your day and weekend!

   Slett
 14. Hei Marit

  Alletiders opskrift - den er ikke kompliceret og garanteret supersund for fuglene!
  Det er netop i den ekstreme kulde vore flyvende venner kan bruge det:)
  Imponerende med den isfrie elv - man ser ofte åbent vand i forbindelse med broer, men da sjældent når det er så koldt så længe...!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Det er nettopp at det er så enkelt å lage den at jeg stadig gjør det. Det tar ikke lang tid, og etterpå har jeg mye mat til fuglene. Ja, i denne kulden behøver de mye mat.
   Jeg kjørte langs elven i tre mil i dag, og det er kun de stedene med med broer og fosser hvor det ikke var is. Imponerende mye is langs elven nå. Det er nok fordi det er så mye bevegelse i vannet som gjør at det ikke fryser.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 15. Good afternoon dear Marit,
  It´s fantastic to make so much work to keep the birds a live. A lovely birdcake!!!
  The Amaryllis is also great to have.
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Thank you.
   Have a wonderful weekend ahead!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 16. Bra recept - jag lyssnade häromdan på någon som pysslade med fåglar ute och han berättade vad de olika arterna behövde. Det var intressant och en del saker jag inte hade hört förut.

  Försökte lirka loss solstolen idag men det var staplat andra möbler uppe på så vi måste vara två. Men sen ska jag ta min dyna, täcke och kudde och sitta med näsan i solen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de ulike fuglene liker nok mye forskjellig mat. Jeg ser at de liker forskjellig mat de som besøker meg her, men det er ikke noe problem. De får mye forskjellig mat her :)

   Åh, det høres kaldt ut. Det hadde jeg ikke orket her. I dag tidlig var det igjen -16. Om en måneds tid er det nok varmere og bedre ute :)

   Klem, Marit

   Slett
 17. Hei Marit!
  Jeg er også himla lei av kulda. Det er jo ikke snakk om noen få kuldegrader. Så flink du er til å lage hjemmelaget fuglemat. Her i huset går det i kjøpemat fra Felleskjøpet. Det går unna med solsikkesekker og bøtter med meiseboller.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er slitsomt med en sånn lang kuldeperiode. Nei, det har ligget på rundt -16 i lange perioder her.
   Felleskjøpet er et fint sted å kjøpe fuglemat. Vi har en butikk som selger det samme som Felleskjøper her, det er der jeg kjøper solsikkefrø og peanøtter.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 18. Du sørger godt for dine fugle. Men de giver jo også en del tilbage, for det er spændende at betragte de mange slags fugle, der flokkes omkring foderpladsen. I det kolde vejr, skal fuglene jo også forsynes med optøet vand.
  Hvor er din Amaryllis flot!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør jo det, men som du sier så gir de mye tilbake. De spiser insekter om sommeren og jeg hygger meg med de hele året. Her er det kun noen hundre meter til åpent vann i elvene rundt her, så jeg vet at de finner vann. De kan også hakke i snøen om vinteren med nebbene sine. Tusen takk!

   Slett
 19. Vacker vy från bron och fina amaryllisar! Jättebra recept på fågelmat. Det ska jag spara.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den utsikten er veldig fin.
   Tusen takk. Ja, den er enkel å følge, og som regel har en noe i skapet fra før som kan brukes. God helg.

   Slett
 20. Vad mycket du gör för småfåglarna. Behövs säkert i er kyla.
  Så fina amaryllis!
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg prøver å få gitt de maten de behøver nå i mulden. Tusen takk.
   God helg!

   Slett
 21. Hei Marit,

  Jeg skjønner at fuglene hos deg har det litt bedre enn mine, men vi forer på harde livet her også :-)) Vi har hatt 3 ekorn på det meste men de er som du skriver, ikke venner og jager hverandre rundt.

  Nå skal det bli litt mildere her i vest, og selv om jeg nyter det flotte vinterværet så kan det kanskje være nok nå :-))

  God søndag til deg!
  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit

   Ja, men at du forer er tross alt det viktigste :)
   Ekorn er åpenbart veldig uvenner, men det kommer nok av kampen om føden.

   Det skal det bli her også, og noe snø. Ja, det holder med kulde nå for min del ;)

   God søndag til deg også!

   Slett