tirsdag 9. februar 2021

En ulykke kommer sjelden alene...

 Sist onsdag på morgenen oppdaget jeg at det ikke var noe vann. Jeg så i sikringskapet at den ene bryteren var nede. Jeg tar den opp igjen men sikringen blir slått ut fire ganger. Dette er automatsikringer, og slår hurtig ut hvis det er noe galt. Jeg måtte ringe elektriker og hun feilsøker, og finner først en jordfeil i området, og etterpå finner hun ut at det er en kortslutning på vannpumpen. Vi får tak i de som boret etter vann her, og de drar opp en 100 meter lang slange fra borehullet og konstanterer at den pumpen som sitter i enden der hadde kortsluttet nede i borehullet. Den blir byttet, men etter på da hadde vi veldig lite vann og vanntrykk. Han fra boreselskapet sier at det er masse vann og trykk der, så det kunne ikke være det som var årsaken. Da begynner vi å "feilsøke" selv, og finner ut at det kan skyldes at vannen har vært i ferd med å fryse i kjelleren. Så i går satte jeg på mer varme i kjelleren sånn at det nå er det mye varmere i alle rommene. I fjor vinter var det jo så varmt at det skjedde ikke noe galt da. Men etter 5 uker med sprengkulde og litt for mange lufteluker åpne i kjelleren ble det plutselig veldig kaldt der. Alt vannet fra borehullet går igjennom kjelleren og videre opp til første og annen etasje. Så de kritiske punktene er nå varmet opp til 10 og 15 grader. Dette er da på begge mine planterom, så nå får camellia og hortensia det mye varmere enn de strengt tatt behøver. Men det skal jo ikke være så kaldt der som det plutselig ble.  Så nå har jeg lært at innvendige lufteventiler skal lukkes når det er under -10. Jaja, en lærer jo så lenge en lever :) 

Jeg har innbilt meg at vi ikke fikk det så kaldt om vinteren mer, men der har jeg tatt feil. Det snudde til nyttår, og etter det har det bare vært kaldt og til tider veldig kaldt. 

Tidligere når vi ikke hadde jordvarme og vann fra borehullet hadde vi brønnvann. Så da lå vannrørene på et annet sted og ikke gjennom kjelleren som nå. Det som er urovekkende er at elektrikeren oppdaget at det var jordfeil i inntaket til huset vårt. Det ville vi undersøke videre, og i går var vi på befaring hos tre naboer. Den ene får strømmen fra en annen trafo, og hadde ikke jordfeil. Men de to andre hadde samme jordfeil inn til huset som vi har. Så da ligger feilen  mest sannsynelig  i at strømmen kommer fra den samme trafo. Da er dette plutselig en jobb som everket her (strømleverandør) må rette. Han fra brønnboringen sa at jordfeil kan få ting til å kortslutte, så det kan være det som har kortsluttet vannpumpen vår. Men det er vanskelig å bevise. Dette er nå en forsikringssak, og jeg må sende masse dokumentasjon på alt dette. Huff...

Vi var på ny gå tur nå på søndag og det var da  - 7 , og det var mindre glatt enn sist. Der hvor vi snur er det der en stigning på 30 høydemeter i forhold  til her nede så litt mosjon får vi da.  Må jo trene til hagesesongen så klart :)

Elven i nærheten her har nesten frosset igjen. Nå er det bare et lite åpent hull...

Samme elv bare mye høyere opp. Her er det brattere og derfor renner elven hurtigere og får da litt mindre is. Fortsetter kulden blir det nok mer is der også.

Utsikt fra det nest høyeste punktet på turen. Jeg har lastet ned en app til mobilen som forteller meg hvor høyt/lavt jeg befinner meg i terrenget. Morsomt å vite :)

Solnedgangen på vei hjem. 

I går bestilte jeg litt tomat og paprikafrø. Dagen før bestilte jeg frø til kaffeplante, Coffea arabica 'Nana' og frø til en spesiell palme, Bismarckia nobilis. Siden jeg allerede har plassproblemer blir jo ikke mindre fremover.  Jeg bør kanskje håpe på at frøene ikke spirer... ;)

Den grå palmen var veldig fin synes jeg. Jeg har en kanari palme,  Phoenix canariensis i spisestuen nå, og den kjøpte jeg på matbutikken av alle steder i høst og den var da veldig  liten. Det er den ikke nå mer.  Den vokser mye ser jeg og den kan bli 3 meter høy inne. Hjelpe meg... ;)

Her er palmen som står i spisestuen. Som det sees har jeg fortsatt julestjerner og amaryllis i blomst :)

44 kommentarer:

 1. Men oj Marit, så mycket elände. Ja det är oroligt när jordfelsbrytaren slår till. Det gäller att hitta vad som är fel vilket inte alltid är lätt. Och så frysta ledningar därtill. Vilken tur att det släppte i och med att du drog upp värmen. Tror inte det är några problem för dina kamelior att klara lite varmare temperaturer. Jag har ju mina i uterummet och där kan temperaturen så här års skifta mellan låga och höga temperaturer.
  Ja med tanke på förra vinterns milda temperaturer kunde vi väl aldrig tro att det skulle bli så kallt den här vintern, i varje fall inte så lång period. Här var det minus 11 när vi var ute på morgonpromenad. Elementet går för fullt nu i uterummet men det fungerar bra.
  Otroligt vacker amaryllis. Nu har mina blommat klart för den här säsongen.

  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita,

   Ja, nå ble det mye elendighet på en gang. Jordfeil er alvorlig, og skal jo ikke forekomme. Når dette er i hele området her er det alvorlig. Ja, heldigvis ble det oppdaget i tide :)
   Nei, det tror ikke jeg heller er noe problem for camellia. De vil bare blomstre av tidligere. Jeg har mine i drivhuset hele sommeren, og det trives de med. Der får de veldig høye temperaturer og mye sol, men det går helt fint. Nei, jeg må si at jeg er litt overrasket over denne kuldeperioden nå. Her har det vært nede i -19, og det er lenge siden sist at det var så kaldt her. I dag er det -7, og det kjennes nesten mildt ut. Tusen takk. Jeg kjøpte tre løker i oktober, men plantet to av de mye senere. Alle tre løkene har hatt to blomster hver, og det er jeg veldig fornøyd med.

   Ønsker deg også en fin tirsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Elektriska problem är vanskliga. Det stämmer att vi små människor lär så länge vi lever.
  Vad kallt och vad mycket snö du har.
  Jobbigt att "bråka" och få rätt med försäkringsbolag.
  Vilken kul app som berättar vilken höjdnivå du befinner dig på.
  Kaffeväxt lätt spännande.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de virkelig. Vi lærer heldigvis gjennom hele livet. Akkurat nå er det veldig kaldt ja, og vi har en del snø.
   Jeg har aldri brukt et forsikringsselskap før, så det blir en ny erfaring. Jeg ser for meg at det blir mye jobb ja. Det synes jeg også :)
   Ja, vi får se om det kan bli noen kaffebønner ut av de.
   Klem fra Marit

   Slett
 3. Hello Marit
  I do not like thinking about having trouble with our well pump or the electric. We can not have the pipes in the basement freezing, it is important to have the heat on. I am glad you were able to fix the problems, I hope the earth fault is taken care of quickly. I like the pretty palm tree and the amaryllis. Take care, have a great week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   I don't like it either. Yes, the heat is important in the basement. I guess I soon will find it out. Thank you.
   Have a nice week ahead, and take care you too!

   Slett
 4. Isj at man skal bli i så dårlig form på vinteren, men det er ikke så fristende når det er -20 og vel så det siden jul. Så det har blitt mange korte turer i vinter. Da er det jammen godt at vårsola kommer på dagen i det minste. Jeg bor sånn til at sola er borte i november og til februar. 6. februar hadde jeg 5 minutter sol på kjøkkenet før den forsvant igjen. Men da er det liksom vår. Jeg er glad jeg har brønn vann, men vi trenger pumpe der også for å få det inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe herk, men sånn er det hver vinter. Det blir for mye stillesitting. Nei, grensen min for tur er rundt -12. Etter det er det for kaldt for meg. Du som har hunder må jo ut uansett. Ja, vårsola synes godt her nå, men i desember ser jeg den kun en liten time hvis den er oppe. Jeg bor i en dal med høye åser på hver side, og de stenger for solen når den er på det laveste. Godt at den har kommet tilbake hos deg nå da.
   Ja, vannpumpe må en ha uansett når en ikke har kommunalt vann.

   Slett
 5. Det var meget arbejde I fik ud af problemerne med el, vand og varme. Godt I fandt jeres egen del af problemerne og fik dem løst, så håber jeg bare elværket kan løse deres (og forsikringen vil betale!)
  Men det er som siger: En ulykke kommer...

  Det er nogle gode ture du går op langs elven - og god motion! Dejlige billeder fra dit kolde hjørne af verden. Her lover de snestorm til aften og det har blæst meget koldt fra øst i flere dage allerede, men ikke så koldt som hos dig.

  Man skulle jo tro du havde plads nok med din nye havestue, men også dér kommer en ulykke altså sjældent alene:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg love deg. Det ble plutselig veldig mye arbeide ut av det. Det håper jeg også på. Det er nettopp sånn det er...

   Ja, det er så deilig å komme ut i frisk luft bare det ikke er alt for kaldt. Huff da, det høres fryktelig ut med snøstorm. Hos meg er luften tørrere fordi jeg bor 2 mil fra kysten. Hos deg i Danmark er det sikkert høyere luftfuktighet, og da føles det enda kaldere enn her tror jeg.

   Plassen der er brukt opp for lenge siden... ;)

   Slett
 6. Uha, det er ubehageligt med jeres forsikringssag, Marit! Det er er så frygtelig tidsrøvende med den slags. Vand og varme skal bare fungere. Jordfejl er alvorlig.
  Hvor er det smukke billeder fra din vandretur!
  Her har vi isnende kulde i øjeblikket, så man næsten ikke kan være ude.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noen ubehagelige erfaringer som jeg godt kunne vært foruten. Det skal jeg love deg, for jeg holdt med dette i flere timer i går. Ja, det er nettopp det det skal. Det er veldig alvorlig, og kan i verste fall føre til brann. Vi har overspennspenningsvern i sikringskapet, og godt er det.
   Tusen takk!
   Huff, det høres fryktelig kaldt ut.
   Klem

   Slett
 7. Ai, ai, ai! El og vann må absolutt være i orden. Da vi kjøpte huset her for rundt 15 år siden, fikk vi streng beskjed om å lukke ventilene i kjellern når frosten kom. Ellers kunne vannrørene fryse. Jeg passer på som en smed!
  Lurt å passe på å være i form til hagesesongen, ja ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si. Det er veldig smart å passe på det ja.
   Det er bare jeg som får lide for det hvis jeg ikke er det når våren kommer ;)

   Slett
 8. Oy vey! This is not the time of year to be losing heat or having troubles with water, and especially with so many plants in the house. i am glad it all got fixed, Marit. As you say we live and learn, but there are some things we would just rather not learn about!

  SvarSlett
  Svar
  1. No, that's true David. We still have that old well, so I can still get water from it. We must try to live and learn, but I agree fully with you!

   Slett
 9. Hei Marit

  El og vand er det vigtigste i et moderne hus. godt du har det til at virke igen - og endda har fundet en fejl fra el-leverandørens side.
  Godt du sender alle papirer til forsikringsselskabet, disse skal de bruge hvis de søger at få el-leverandøren til at betale.
  Morsomt med dine nye frøkøb - mon ikke du hurtigt ville risikere pladsproblemer, uanset hvor meget plads du havde;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Ja, det er helt sant. Jeg hadde med meg elektrikeren på slep i går, og det har litt mer tyngde når en elektriker varsler om feil for hun har målt det i tre hus. Da må de gjøre noe med det håper jeg. Ja, det blir nok mye papirer som må sendes frem og tilbake innen saken er avgjort.
   Ja, ikke sant. Jeg er redd du har helt rett, for jeg klarer ikke å begrense meg enten det er inne eller ute ;)

   Ha en deilig uke du også

   Slett
 10. Kjedelig med forsikringssaker! Håper det ordner seg.
  Mye å glede seg utendørs til nå :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig kjedelig. Ja, det er helt sikkert! :)

   Slett
 11. Good afternoon dear Marit,
  What a shock it must have been. I hope your problems will be solved soon!! Beautiful to see the photo's of your walk. A great way to get the head empty. And yes we learn everyday about things. Never to old to learn.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   I hope it too. Thank you. Yes, it's lovely to get out in fresh air.
   That's true.
   Have a wonderful evening you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 12. Kære Marit
  Det var dog en skrækkelig historie med fejl her og der. Forhåbentlig får I nu rettet de sidste ting hos el-værket, så der ikke sker noget værre. Men Ih hvor er den slags besværligt. Jeg føler med dig.
  Så er en travetur noget bedre og hvor er det smukt hos dig. Her blæser det for meget til at gå (synes jeg). Det er isnende koldt.
  Ha - ja du kan håbe, at frøene ikke spirer. Aj, det gør de forhåbentlig med al den varme du nu har.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er ikke noe morsomt i det hele tatt. Jeg håper at ting vil bli løst snart. Det er ikke bra med jordfeil nei. Takk.
   Ja, en gå tur er bare deilig. Når det blåser nytter det ikke å være ute her heller, for den vinden går igjennom alt. Ja, jeg gjør nesten det ;)
   De gjør kanskje det ja, men det vil tiden vise.

   Slett
 13. Hi Marit, I hope the problems are fixed. Beautiful photos of the snow. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Yes, I hope it will be fixed soon.
   Thank you.
   Greetings, Marit

   Slett
 14. Hold fingrene krysset for at alt ordner seg.
  Jeg er spent på kaffeplanten ... Jeg synes jeg burde kjøpe frø også :-)))
  Mange fine hilsener og har mange flotte turer for deg. Vi har nå det vakreste vintersportsstedet her med mye snø. Det er rett og slett vakkert.
  Takk for vakre bilder Marit. Klem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, kanskje du også burde dyrke kaffe :))
   Så fint at du også har mye snø. Takk for dine søte kommentarer, Viola!

   Slett
 15. Installationerne SKAL bare virke. Man er virkelig fortabt, når de svigter. Men det lyder til,bder er ved at være styr på tingene, så må du bare håbe, at forsikringen dækker.
  Det er igen meget smukke vinterbilleder fra jeres gåtur. Jeg har desværre ikke set et snedækket landskab de sidste 2 vintre.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at de skal. Da er det bare å vente på at noen reparerer de. Det kan vi ikke gjøre selv. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før alt er i orden. Tusen takk. Det høres trist ut, og jeg vile savne snøen hvis den ble borte.

   Slett
 16. Hej Marit
  Ja vand kan man ikke undvære, jeg har prøvet det for mange år siden, hvor vandrørene ind til huset frøs, det var ikke sjovt, man bruger jo vand til meget andet end man lige tænker over. Forhåbentlig har I styr på det nu.
  Det er en flot tur, I var på i dag. Hm du må snart lære at styre din indkøbstrang :)))
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det er helt sikkert. En merker det veldig godt hvis det blir borte ja. En bruker det jo til alt. Jeg håper det. Ja, det er deilig å komme litt ut selv om det er kaldt. Hehe, jeg er ikke god på det nei. Men jeg skal minne deg på det når du skal en tur til Rhododendronhaven ;)))
   Klem

   Slett
 17. Kjedelig å miste vannet som fryser når det blir for kaldt, godt du har fått ordnet det. Fine vinterbilder. Frø til Kaffeplante har jeg også sådd, de skulle ta lang tid før de spirte. Har hatt Kaffeplante før og de var fine.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig kjedelig, men nå er det i orden. Tusen takk. Ok, takk for tips om det. De er veldig fine ja, for jeg har sett hvordan de er i blomsterbutikken tidligere.

   Ha en fin dag!

   Slett
 18. Godt at læse, at det nu er bragt i orden. Man hører jævnligt historier om, hvor langsommeligt forsikringsselskaberne arbejder; men vi har nu kun haft positive erfaringer med dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det med vann og det elektriske er så langt kommet i orden. Da gjenstår det hva de som leverer strømmen sier om jordfeil, og hvor lang tid forsikringselskapene bruker. Det blir nok et langt stykke arbeide innen de er ferdig for det blir nok uenighet om hvem som har skylden for hva som skjedde med vannpumpen. Så bra at dere bare har hatt gode erfaringer.

   Slett
 19. Hej Marit!
  Hoppas det löst sig med allt, så elledningar fungerar och allt är ok. Tittade på den fina palmen som du beställt frön till, så vacker. Kaffeplantor har jag köpt några gånger i små kaffemuggar. De är så söta, men efter ett tag vissnar de hos mig. Man skall nog ha gröna fingrar för att lyckas med det, och det har du. Du har så vackra omgivningar att promenera i. Försöker komma ut på en promenad varje dag. Idag har solen gömt sig, och det snöar.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, nå fungerer alt og godt er det. Den er veldig vakker ja, men om jeg får den til å spire gjenstår å se. Jeg har også hatt det for mange år siden, og de er søte ja. Det er godt å komme seg ut ja, selv om det er iskaldt. -16 her i dag tidlig, men nå er det skyet.
   Ha det godt.

   Slett
 20. Ingen trevlig situation, hoppas det ordnat sig. Inte lätt när det blir så kallt.
  Dock vackert med dina fina vinterbilder.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke det en vil oppleve midt på vinteren. Kulden skaper problemer ja. Tusen takk.
   Ha det godt!

   Slett
 21. Ni har en fin vinter hos dig också :) Tråkigt med vattenpumpen men skönt att ni hittade felet. Kamelior ska väl helst ha ca 10 grader vintertid för att sätta bra med knopp nästa säsong.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vi nå, men det kjennes fryktelig kaldt når dagen starter med -16 som i dag.
   Ja, nå virker alt som det skal heldigvis.
   Ok. Jeg har hørt at de skal ha det så varmt som mulig om sommeren for å sette knopper. Det sa en engelsk camelliapridusent til meg når jeg spurte om hva jeg skulle gjøre for å få de til å blomstre :)

   Klem, Marit

   Slett
 22. Hej Marit,

  Oj ni verkar ha en riktigt vinter hos er och sedan länge nu. Tråkigt att höra om er vattenpump men vilken tur att det löste sig så snabbt. Och att det inte hann frysa i källaren. Spännande växter du köpt frön till, kanske tur att det ofta tar tid för dem att bli "stora" och visst är det något speciellt med att veta att man sått dem själv!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, vi har hatt frost og kulde i 6 uker nå. Helt ned i -19 har det vært, og -16 i dag tidlig. Ja, det var bra at det løste seg så hurtig. Heldigvis fikk vi forhindret at vannet frøys i kjelleren. Ja, jeg er spent på de. Det kan nok være en fordel at de vokser sakte ja :)
   Det er jo så morsomt å så egne planter, men om jeg får det til vil jo vise seg om en stund.

   Ha det godt!

   Slett