søndag 7. februar 2021

Noen spørsmål, bokashi og litt om kattene mine...

 Jeg har aldri sådd alpefiol/cyclamenfrø fra egne frøkapsler før, så jeg har noen spørsmål hvis det er noen som vet mer om dette enn meg. 

Jeg tok i høst inn flere alpefiol/cyclamen i kjelleren og de var da fulle av blomster. Nå er de avblomstret, men på noen av disse har det nå dannet seg flere frøkapsler. Disse hadde nå falt av stilken og lå i potten.  De var myke, men fuktige inni. Frøene var ikke mørke, men heller ikke helt lyse. Jeg sådde to av de frøkapselene nå på torsdag. 

Skulle jeg ha ventet til innholdet i frøkapselen hadde tørket ut? Tiden vil jo vise om de vil spire, men jeg har flere frøkapsler som fortsatt henger på plantene. I naturen går det jo sin gang enten vi hjelper til eller ikke. Så jeg antar at jeg nok skulle ha ventet, men siden den falt av og var helt myk inni tok jeg sjansen. Jeg har jo lite å tape da :)

Det blir spennende å se om de spirer.

På torsdag var bokashibøtten helt full. Det har tatt nøyaktig 14 dager å fylle den. Jeg har ennå ikke fått ut noe veske ut av den. Må det fermenteres mer før vesken kommer hvis den i det hele tatt kommer? Jeg antar at det er veldig stor forskjell på hva en har opp i bøtten og hvor fuktig matavfallet er. Appelsinskall vil jeg tro tar lang tid å omdanne. Jeg deler skallet opp i mindre biter, for da tar det uansett litt kortere tid. Jeg har også opp i kaffegrut som er veldig fuktig, så noe veske finnes det jo i dette. Jeg har skrudd opp varmen på planterommet så temperaturen er 15 grader der nå når bokashiavfallet skal modne  i  14 dager. Det blir spennende å se hvordan der ser ut da. Fortsatt ingen lukt å kjenne fra det, og kullet hjelper garantert til med å motvirke lukt. 

Jeg har vært på gåtur med naboen igjen.  I to hele  timer gikk vi, og i  - 8 grader som det var da er det iskaldt uansett hvor mye klær en har på seg. 


Mørk himmel. Det så  nesten ut som det skulle bli tordenvær, men det blir det selvsagt ikke her om vinteren.

Vinterstemning i skogen

Spor i snø. Det jeg prøvde å ta bilde av var alle de blinkende diamantene som kunne  tydlig sees i snøen når solen skinner. Ikke så enkelt å fange det med mobilen nei...

Så litt om kattene mine.

Her ligger Zfinx i kurven/stativet som står i spisestuen. 

Her storkoser han seg


 Jeg måtte søke i bloggen for å finne ut hvor gammel han er nå. Bloggen kan brukes til så mangt ;)
Jeg trodde han var 8 år, men han blir 10 år i oktober. Han er en enestående snill katt, og har arvet mye fra sin Maine Coon mor i utseende og lite fra sin ukjente far.  Fullt utstrakt er han nesten 1 meter, så han er en kjempestor katt i forhold til Felix, altså vår andre katt. Han veier 6 kg og er minst 10 cm kortere i lengde. Han er blanding av Norsk skogskatt og Maine Coon. Han har kun arvet utseende til Norsk skogkatt, så blandingskatter kan  få helt forskjellig utseende naturlig nok. 

Her ligger Felix på sin yndlingsplass som er på dusjmatten og som ligger på det varme badegulvet. Typisk kattestilling vil jeg si når de ligger vridd rundt... ;)


Dette har jeg vist før, men det illustrerer så godt hvordan de er. Alltid så hjelpsomme og snille  :)

Begge mine katter en innekatter, men fra tidlig vår til sent på høsten er de mye ute i en lukket kattegård. Én eneste gang har Felix fanget et liten blåmeis som hadde kommet seg inn i den gamle kattegården. Han kom inn i stuen her med den helt ute fra kattegården,  og bar den forsiktig i munnen til meg som sjokkert tok den ut av munnen på han. Han lot meg gjøre det uten protester. Fuglen var like hel og ikke skadet.  Den  fløy videre når vi slapp den ut på trappen. Den nye kattegården vi har nå har mye tettere bur, så der kommer det ingen fugler inn heldigvis. Jeg har hatt "vanlige" utekatter før, og det var døde fugler levert på trappen rett som det var. Det er kattens natur, men en katt kan fint leve som innekatt bare den er vant til det fra dag én. Jeg har to katter, og for innekatter er det veldig hyggelig for de å være to. Da har de selskap av hverandre, og da skjer det litt mer i livene deres. Jeg har hatt katter siden jeg var 6 år gammel og hadde da mast hull i hodet på mine foreldre om å få en katt. Siden da har jeg hatt katter. Jeg har også hatt to hunder, men det er litt mer jobb og er mer krevende. Katter kommer jeg nok alltid til å ha :)

Maine Coon rasen er omtalt som "the gentle giant", og det er de virkelig :)
Her står litt info om rasen. Mine er halvblandet begge to, men av utseende er Zfinx  veldig typisk for  Maine Coon.
Her er et bilde av en av de største som finnes av de. 23 kg er litt av en vekt på en katt. Zfinx veier "bare" 8 kg til sammenligning ;) En gjennomsnittvekt på en vanlig huskatt (hann) er ca. 4 - 5 kg tror jeg. 

Så litt om været. Lett snø, overskyet og "bare" -7 C. Det føles som mildvær i forhold til det vi har hatt tidkigere denne uken. -13 har det vært omtrent hver natt i en uke nå. Kjenner at jeg lengter veldig etter våren nå...


41 kommentarer:

 1. Hello Marit
  Your cats are beautiful, adorable photos! Pretty snow scenes. There is satisfaction from growing your plants from seeds. Thank you for linking up your post. Take care, enjoy your new week ahead! PS, thank you for the comment and visit to my blog.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I love to grow my plants from seeds. Thank you for your link up. I wish you a great new week ahead!

   Slett
 2. You get high praise on two counts today, Marit. First of all for walking two hours with your neighbour and secondly, and most importantly, for being a very responsible cat owner. Bird lovers around the world applaud you.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you David. I hate it when I see cats kill birds. Therefore as a catowner I must prevent it. A outdoor catyard prevents it very easily.

   Slett
 3. Hvor er det dejligt at være med dig på tur - og at læse om dine katte, Marit :-) Jeg er jo lige så syg med katte, som du er. Vores Hanibal vejer 6,3 kilo, og jeg synes, han er kæmpestor, men din Zfinx er større :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det, Gitte! Ja, det vet jeg at du er :)
   Han er nok større ja. Et par kg ekstra på en katt utgjør mye.
   Klem

   Slett
  2. Jeg må lige fortælle dig, at nu har jeg set 6 afsnit af 'Atlantic Crossing' og synes, den er fantastisk :-)
   Klem

   Slett
 4. Hello Marit,:=) Adorable cat photos, and beautiful winter scenes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Breathtaking :)
   Thank you for your nice comment.

   Slett
 5. Det var lang tur i kulden! Men det er jo bra med frisk luft.
  Flotte katter. Zfinx minner om en løve, men det gjør jo skogkatter. Bra de ikke får være fugledrepere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det, og jeg er akkurat kommet hjem fra en ny like lang tur akkurat nå, men i dag var det "bare" - 7. En må gå for å holde varmen, men det er deilig å komme seg ut i frisk luft. Tusen takk. Ja, han minner veldig om en løve. Skogkatter med den lange pelsen gjør jo det ja.
   Ja, det får de ikke lov til her. Jeg er veldig glad i fugler også, og da er valget enkelt :)

   Slett
 6. Flot tur I har gået her i kulden. Jeg er mere til hunde, min yngste søn har to norske skovkatte, de er næsten større end vores små hunde :)
  Jeg ved ikke meget om cyklamen, kun at de sår sig selv ivrigt ude i bedene.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har vi begynt å gå denne turen oftere, og jeg har nettopp kommet hjem fra en ny tur. Ja, det vet jeg at du er, og hunder er også veldig hyggelig å ha. Så morsomt at din sønn har to norske skogkatter.
   Ja, det vil jeg tro at de er :)
   Jeg får håpe at noen andre vet mer om det. Takk for ditt svar uansett!
   Klem

   Slett
 7. Good evening dear Marit,
  It's great to take time to go out for a walk, in good or bad weather. You've made wonderful photo's of your cat's.
  Have a wonderful new week ahead and let's hope that springweather will be there after a very cold week.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Yes, the weather have been very cold here lately, but it's great to go for a walk outdoors. Thank you.
   I long very much for spring.
   Have a great new week ahead you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 8. Kære Marit
  Når du ikke slider i haven eller med alle dine indendørs planter, så går du tur. Har du overhovedet brug for stole i huset? Der ser så smukt ud med al sneen, så det må have været en dejlig tur.
  De ser søde ud, kattene. Hvor er det sympatisk, at du har indekatte. Fuglene er garanteret glade, og det er naboerne måske også, selv om I har god plads. Jeg kunne i hvert fald godt undvære knækkede grene på træerne, når nabokattene har jagtet mine fugleunger, samt opgravede løg + efterladenskaber, når de har været på toilettet.
  Forhåbentlig får du cyclamenhjælp - jeg aner desværre intet om den slags.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Ja, innimellom ;))
   Jeg går ikke tur hele tiden, men et par ganger i uken. Ellers er jeg mye i kjelleren ja. Vi gikk tur i dag også, og det er så fint ute nå. Det har vært veldig glatt ute tidligere, men vi har fått litt snø nå så da har det blitt litt mindre glatt. Tusen takk. Rundt her er det yo katter og de er nå 18 år og jakter ikke mer. Så jeg er glad for at fuglene kan leve relativt trygt ute. Jeg gar sett en spurvehauk her, men den må få lov å jakte for å overleve.
   Jeg håper jo på det :)

   Slett
 9. Så nydelige pusekatter du har. Noe mer makelige enn katter skal man leite litt etter. Vi har vært på skøytetur på fjorden i da med pølsegrilling og knallsol.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er helt sikkert!
   Det høres ut som en flott dag. Jeg har vært ute og gått tur, og det var deilig ute i sola.

   Slett
 10. Fine vinterbilder fra turen din søndag. Søte katter Zfinx og Felix, det ser ut til at de trives svært godt.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg tror de har det bra.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Først en frisk gåtur i snelandskabet og bagefter ind i varmen til kattene. Det må være opskriften på en vellykket vinterdag. Mit bud angående dine cyclamenfrø er, at det nok er fifty fifty, om de er modne og vil spire, eller om de ikke er det og derfor vil rådne. Det er da et forsøg værd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det har du helt rett i 😊
   Det er nettopp det jeg tenkte også, så jeg vil jo se om de spirer. Cyclamen kan bruke inntil et halvt år på å spire har jeg lest, så jeg må huske på å vanne de i lang tid.

   Slett
 12. Så jätteroligt med en så fin presentation av dina katter Marit. Jag måste säga att Zfinx ser majestätisk ut. På den översta bilden liknar han nästan ett lodjur (Lynx lynx). Han är fantastiskt fin och lika gammal som Lucy som också är 10 år. Och så söta Felix. Han ser så gosig och fin ut, nästan så man vill burra ner ansiktet i pälsen :) Och vilken fin berättelse om blåmesen.

  Önskar dig en fin måndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, mange mener at de ligner på gaupe/Lynx lynx. Ja, da er de like gamle. Blåmeisen overlevde, og det hadde jeg nesten ikke trodd.

   Ha en fin mandag!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Hei Marit

  Ja, det er bare at forsøge sig med cyclamen frøene, er der nogen der spirer så er det jo super!
  Det kan jo godt tage op til et par måneder før frøene spirer, så du må have tålmodighed:)
  Det er vist koldt i hele Norden - og mon ikke vi ser is på Østersøen denne sæson?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, ikke sant. Det er plantene jeg har betalt for, så hvis frøene spirer er det jo ren bonus. Ja, jeg vet det, så jeg må bare fortsette å vanne de og håpe på det beste :)
   Ja, det kan nok godt hende at det fryser til der. Det må nok være ti år siden at vi skulle til Strömstad. Da måtte de først kjøre med isbryter for å holde det isfritt så båten kom frem og tilbake. Det så helt merkelig ut, for båten kunne bare kjøre i det sporet.

   Ha en deilig ny uke

   Slett
 14. Katte er så dejligt beroligende, og ovenpå 2 timers travetur i sneen kan man varme sig sammen. Jeg har haft katte i mange år og også én der lignede en skovkat meget. En dejlig kammerat! Mine katte var altid ude-katte og her på landet var det praktisk at de både tog rotter, mus og muldvarpe, men selvfølgelig røg der også en fugl med på menuen af og til.
  Godt du stadig hygger dig i kælderen med alle dine eksperimenter!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så beroligende og gode å ha selskap av. Def forstår jeg veldig godt. Vi bor også på landet, men hovedveien forbi noen hundre meter herfra. Der gar mange jatter blitt kjørt på av biler, og det ønsker jeg ikke at skjer. Naboens katt døde der :(
   Ja, det er jo ikke til å unngå at skjer.
   Jeg hygger meg veldig der nede ja :)

   Slett
 15. Hej Marit!
  Du har så vackra omgivningar att promenera i. Vi har haft solsken länge nu, idag är det inte det, men skall snart gå ut på min promenad. Försökte få tag på dottern för att fråga om bokaschi, men hon jobbar nog. Hittade denna länk om vätskan, kanske kan det hjälpa dig. https://blogg.bokashi.se/bokashivatska-pa-vintern/ finns en hel del bra information på grundsidan. Bokashi.se och blogg.bokashi.se
  Du har riktigt fina katter och trevliga namn på dem.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Det har vi også, og når det er pent kaldt vær er det ofte sol. Ja, den informasjonen har jeg også på norsk, men takk for info. De er så spesielle og må da ha spesielle navn :)
   Ha det godt.

   Slett
 16. Jeg sådde frø fra vanlig alpefiol for mange år siden, og potteplanta hadde jeg i flere år. Frøene fikk jeg fra en bekjent, og vet bare at den ikke var vinterherdig. Det er så lenge siden at jeg ikke husker om jeg gjorde noe spesielt med frøa. Men antagelig sådde jeg bare på enkleste måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok, ja det er det jeg har gjort også. Det gjenstår å se om det kommer opp noe :)

   Slett
 17. Your cats are so beautiful, I love their long hair...and Felix's eyes! They look so good-tempered and gentle!

  SvarSlett
 18. Hei Marit!
  Så sporty du er som tråkker avgårde i denne kulda! Kanskje verd det, for det er jo så deilig å komme inn etterpå :)
  To skjønne katter du har. Det er veldig trivelig med katt. Jeg hadde det fra ca 5-6 år og inntil for få år siden. Men det er godt å ikke ha det å ta hensyn til når man drar avgårde, så nå har vi ingen dyr.
  Ha fortsatt fine dager.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Ja, når det ikke er så alt for kaldt så er det jo deilig med frisk luft.
   Tusen takk. Det forstår jeg veldig godt.
   Ha fine dager du også.

   Slett
 19. Veldig fine katter Marit! Vi har bare en nå, men vi pleier å ha 2 stk. Dette er utekatter så jeg er glad den vi har igjen ikke er noen god jeger.. Det hender han tar en mus eller to men ingen fugler så lang!

  SvarSlett