torsdag 16. januar 2020

Hagehistorikk og litt om meg...del 1

Jeg har begynt på et kjempestort prosjekt med å samle  blogginnlegg om hva som har blitt gjort her siden vi flyttet hit i 2006.  Det har ikke vært  få blogginnlegg å gå igjennom. Denne bloggen har jeg hatt siden 2008, og frem til nå har jeg skrevet 2079 innlegg. Det er ikke så enkelt å finne frem til alle sammen når en har så mange innlegg å lete igjennom :)

Jeg lager denne oversikten mest for meg selv, for det er jo så morsomt for meg å se tilbake på. Det er også flere prosjekter som har "blitt borte" siden det ble gravd opp her. De har jeg ikke tatt med.

Jeg ber dere bære over med litt hopping fra prosjekt til prosjekt, datoer, og frem og tilbake i tid og sikkert flere skrivefeil ;)

 Jeg har holdt på med dette i en uke nå, så dette har tatt tid. Det blir "bare"  i to deler, så dere får veldig mye å lese igjennom!

Jeg vil anbefale dere å hente dere en kopp med te/kaffe eller noe annet å drikke på og kanskje en liten matbit ;)
Innleggene bør leses når dere har god tid. Det er mange bilder, og enda mer tekst.

Maratoninlegg er et nytt ord jeg fant opp akkurat nå, og det er en forsiktig beskrivelse av innleggets lengde.
Da begynner jeg!

Før vi flyttet hit så bodde vi 17 år i rekkehus. Der hadde jeg en bitteliten hage, men jeg  bodde på enden av rekken så jeg hadde den største hagen der  likevel. Alt er relativt, men hagen opplevdes for meg som veldig liten. Jeg plantet på hver cm bokstavelig talt, og når vi flyttet hit hadde jeg med meg over 500 planter med stort og smått, og som sto i relativt små potter.
Sommeren 2006 var veldig tørr, og jeg måtte reise 6 mil tur/retur bare for å vanne alle plantene som jeg hadde fått satt på siden av garasjen her. Dette var to måneder før vi flyttet hit, og det passet mildt sagt dårlig at det ikke kom noe regn før i august :(
Noe døde selvsagt for det var ikke mulig å holde alt i live. Men summa summarum så overlevde veldig mye av det. Dagliljer, peoner, blåveis, hosta og primula fra flyttingen har jeg den dag i dag i hagen her :)

Jeg kunne ikke ta meg med store planter som rhododendron og store lønner, så det så egentlig ikke ut som jeg hadde tatt med meg noen planter i det hele tatt når vi flyttet.  Det sier litt om hvor mange planter som jeg faktisk hadde der...

Jeg har funnet frem et gammelt bilde fra 2005 der vi bodde da,  og det illustrerer litt av plantene jeg hadde der. Jeg lagde en liten hagedam der barna hadde hatt sandkasse, og det var veldig hyggelig å ha litt rennende vann der. En liten pumpe gjorde det mulig :)

Det er ikke lett å se dammen, men den er bak alle plantene i forkant. Hageglede og hagegalskap hånd i hånd på begrenset areal. Jeg ser på bildet at det er Flammentanz som blomstrer i bakgrunnen til venstre.

 Min hageglede/hagegalskap startet allerede som barn, og jeg var veldig glad i å plukke hvitveis/Anemone nemorosa og liljekonvall/ Convallaria majalis da dette vokste i store mengder i nærheten der vi bodde. I tillegg hadde jeg både min farmor og min tante boende i nabohuset. De var begge veldig glad i blomster, og spesielt i peoner. 
Flere av de har jeg nå i hagen her for min onkel ville at jeg skulle grave de opp etter at min tante døde. Det er jo hyggelig å ha de som hageminner her.

Som om ikke det var nok, så var også min mormor veldig glad i blomster og stueplanter. Etter det min mor har fortalt så var hun like hagegal som det jeg er. Hun byttet veldig mye planter med folk, for den gangen var det ikke hagesentere og blomsterbutikker som det er i dag. Ikke hadde de god økonomi heller, så bytting av planter må ha vært hennes måte å få mange planter på. Jeg husker at det var veldig mye blomster der. Med et sånt genetisk arvemateriale så forklarer nok det hvorfor jeg er som jeg er :)))

Nok om det, nå hopper jeg til 2006 når vi flyttet hit.


Dette er det første bildet jeg tok av hagen.  Fra å komme fra et lite frimerke av en hage i rekkehuset, og flytte til 1, 9 mål som er det samme som 1900 kvadratmeter eller 1,9 dekar hvis jeg har regnet riktig. 
Det var en enorm overgang for å si det mildt.

Nå er det ikke mye gress igjen her, og det er nesten utrolig at det har sett sånn ut her en gang. De vi kjøpte huset av var ikke hageinteressert i det hele tatt, og hadde nok med å klippe gress. 

Min mann satte opp drivhuset som første gjøremål ute her, og han la også belegningstein i gulvet.

Drivhuset med snø  vinteren 2007

 Noe av det aller første jeg gjorde her sommeren 2006 var å starte med å plante thujahekk ut mot veien.  Jeg  visste at thuja vokser sakte, og skulle det bli noe skjerming her måtte den opp tidlig. 

Sånn så det ut mot veien i 2006.  Jeg oppdaget hurtig at med biler som kjører forbi der i tørre somre så blir det veldig mye veistøv. Det var ikke aktuelt å bruke veisalt for å binde støvet, så da måtte jeg få opp enten et gjerde eller en hekk for å bli beskyttet mot støvet. 
Valget var veldig enkelt, og det ble Thuja 'Smaragd'

Dette er en hekk som folk enten elsker eller hater, og jeg tilhører de som elsker den :) 

Jeg er så glad i denne hekken, for den dekker alle mine behov. Den skjermer mot innsyn, mot veistøv og vind. I tillegg lager den et supert mikroklima inne i hagen. Det er nok opp en herdighetsone pga. den. Jeg kunne selvsagt ha plantet f.eks. barlind/taxus i steden for thuja, men den vokser mye saktere og er mye dyrere i innkjøp. Når thuja er kommet i god vekst vokser det 20-25 cm i året. Det er mye å klippe på ja, men et gjerde er heller ikke vedlikeholdsfritt ;)

Her er plantingen i gang av de første små thujaplantene sommeren 2006. Resten ble plantet våren 2007 i et øsende regnvær husker jeg. Når en skal plante i ren leire som det var her da, så måtte den være våt. Tørr leire blir som tørket sement :(

Etter dette var det kun én plante som var i fokus og det var hosta! Jeg hadde fullstendig hostadilla og importete hver sommer i fem år på rad med hostaplanter fra Nederland. 

Dette var et av bedene jeg lagde da. 
Dette bedet var ikke stort nok syntes jeg, og lagde da et bed i øvre kanten av dette.

Dette er lagd ca. i 2008. Jeg plantet inn i 2010 noen høyere busker, for de sypressene som hadde stått der døde vinteren 2009.

Samme år ut på høsten kjøpte jeg noen små japanske lønner på salg som jeg plantet inn. De er så små at de knapt synes.

Samme sted og samme lønner noen år senere. Tror dette er 2014.

Dette bedet lagde jeg ned mot skogen. 

Dette er et bed som i dag har blitt "borte".
Hostaene er der, men de små trærne som sees til høyre i bildet er ikke små mer. De må klippes til våren så de flotte hostaene kan sees igjen :)


Sånn så hagen ut i 2009 før vi lagde hagedammen. Gress, gress og atter gress.
Jeg er så glad for at jeg  husket på å ta bilder før jeg begynte på de store endringene her. Etterpå hadde det vært for sent...

Utgraving til hagedam. Det var så tørt og varmt her da at hele området måtte vannes opp før vi fikk gravd. Vi gravde ut hele områder for hånd, og i ettertid så forstår jeg ikke at det var mulig... Det var ikke få kubikk med jord som ble tippet ut på "dynga" da.


Et lite fossefall måtte jeg jo ha...

...og en liten fontene :)

Da begynte det endelig å ligne på noe :)

Linerla likte den lille fossen og dammen med en gang

Så et langt hopp tilbake til hekkene her.
Dette er i 2014 tror jeg. Vintervakker hekk som plutselig har strukket seg i været.

Bilde tatt ut gjennom vinduet en regntung dag i sommer.  Bildet er tatt med for å illustrere hvor høy den har blitt på disse årene. Nå er hekken over 2 meter høy, og til sommeren skal den klippes noe ned. Det er fint med høy hekk, men den må kunne håndteres også ;)

Nok en thujahekk her. Den ble plantet i 2014 mot naboen. 

Enda en thujahekk som ble plantet nede i hagen i 2016 for å dele opp hagerommene der. Hvor mange meter med hekk det er her vet jeg faktisk ikke, men det er mange!


Det blir også hopping mellom prosjektene. 
Så er det litt hagehistorie fra 2011.

Siden jeg snakker om prosjekter og hagehistorie så tar jeg et tilbakeblikk på det som skjedde der i 2016.

Sånn så det ut nede i hagen da jeg startet der i 2016. 
Her  er første innlegg om det.

Det gikk ikke akkurat hurtig fremover, for det var utrolig mye jobb. Her er neste del av dette prosjektet.

19 stk. Thuja innkjøpt for å dele opp hagen i rom. 
Her er  neste  del 

Jeg måtte lete veldig for å finne neste avsnitt, men fant det til slutt

Denne barkhaugen hadde en lang historie og ble flyttet mange ganger...

Da var jeg kommet så langt at jeg kunne beplante der.

Det skjedde mye på flere fronter i samme område på en gang 

Her kommer siste del om dette prosjektet. 
Dessverre så har jeg ikke fått vedlikeholdt dette området som jeg burde, men tiden og kreftene har gått til andre ting. Sommeren 2017 ble det bestemt at det skulle graves opp her, og jeg brukte mye av sommeren på å flytte planter fra der vi skulle grave opp. 

Jeg holdt også på med dette i 2017

     Del 1
     Del 2
          Del 3      

Sommeren 2018 var jeg opptatt med å plante rhododendron mens mannen la belegningstein i hele gården her.

Mye jobb å legge i hele gården her.



Jeg utvidet bedet så det lå inntil belegget.



Det var mye jobb dette også...


Denne trappen måtte jeg restaurere...


Jeg måtte knytte dette til "veier" jeg hadde laget her tidligere.

Da var jeg kommet bort til Iris x pseudata bedet mitt 

Kanting ut mot veien 

Dette er hekken mot naboen som ble plantet i 2014. 
Den veien som går her er også knyttet mot de andre veiene her.

Del 2 kommer når dere har fordøyd alt dette... ;)


47 kommentarer:

  1. Hello Marit, so gardening is in your genes. You have a great hobby and you have made your place just beautiful from all your hard work.
    I like the pond, I am sure the birds enjoy the water. Your plants, trees and flowers are gorgeous. Great post, thanks for sharing. Enjoy your day, have a great weekend ahead!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Yes, I guess it must be like that. It'a very nice hobby to have. Thank you!
      Yes, the birds enjoy the pond very much.
      Have a nice day, and have a great weekend ahead!

      Slett
  2. Sånne tilbakeblikk er gøy å se. Veldig enig i at hekker er viktig både for innsyn og for klima.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det. Hekker er helt nødvendig å ha synes jeg.

      Slett
  3. Hello dear Marit,

    Great that we get the chance to know everything about your garden! I promise you that I will read everything well and write a reaction again!
    Have a sunny day!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello dear Ella,

      Thank you!
      Have a nice day!
      Hugs!

      Slett
  4. Dear Marit: Thank you for this gardener's equivalent of "War and Peace!" In truth, however, it is quite a story, and the transformation in the property is remarkable - and very pleasing I might add. Congratulations on all you have accomplished. It was fun to share it with you.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello dear David,

      Thank you for your kind comment!

      Slett
  5. Hei Marit!
    Det er når man ser sånne oversikter, at man får en ide om hvor mye arbeid som er nedlagt. Det er morsom å se.
    Ha det godt ! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!

      Ja, og det er nesten ikke til å tenke på en gang. Det har jeg ikke tenkt å finne ut hvor mange timer det er... ;)
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  6. Hej Marit!

    Så trevligt att få följa med på en resa bakåt i tiden, jag gissar att det även var ganska upplyftande för dig, ett facit på allt du gjort sedan ni flyttade in.
    Om någon så är det du som förtjänar en större trädgård, ett makalöst arbete som du (ni) har gemomfört.
    Jag gillar dina Hosta planteringar!

    Kram!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Så hyggelig at du synes det! Det var faktisk veldig morsomt for meg også. Det er en reise i tid og masser av arbeide å se igjennom. Ja, snart har jeg utnyttet all plassen som er her,men nå vil jeg ikke ha større hage mer. Denne er stor nok :)
      Tusen takk!

      Klem!

      Slett
  7. Hej Marit
    Det er spændende at læse om alt det, du har været i gang med. Det er et kæmpearbejde at finde billeder frem, det ved jeg jo alt om. Men det er endnu sværere at finde de gamle indlæg frem, det har jeg slet ikke magtet.
    Jeg tænker lidt på din thujahæk, kan man godt bare skære den ned, bliver det ikke grimt. Jeg har ingen erfaring med det, men det har du forhåbentlig.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, jeg vil tro at det er spennende å se igjennom for deg også. Ja, det vet du alt om. Jeg begynte å samle innleggene i 2017 når jeg lagde store prosjekter, men det har vært enormt med innlegg å gå igjennom likevel.
      Thuja tåler hard beskjæring, og det vokser ut igjen så det ikke ser stygt ut i samme sesong. Så det tåler de veldig godt.
      Klem

      Slett
  8. Du har vist ikke haft et eneste år, der ikke havde et eller flere haveprojekter. Thujahækkene synes jeg er utroligt velvalgt, og det er en god idé at holde sig til den samme slags hækplanter. Det giver en harmonisk effekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det har du helt rett i, Marie 😊
      Det har gått i ett siden vi flyttet hit. Men jeg skal ikke klage på det, for jeg synes jo det er morsomt å holde på i hagen og skape noe jeg liker.
      Ja, thujahekkene gir en ro og en helhet her. Jeg er veldig glad i thuja 😊

      Slett
  9. Hei Marit

    Ja, man kan ikke andet end imponeres over dit store arbejde, hvoraf meget jo er totalt manuelt!....
    At det samtidig ser super ud, det er jo fantastiskt!

    Jeg kan jo huske meget gennem årenes løb, men det sætter det hele i perspektiv, at se det i et enkelt maratonindlæg:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Veldig mye av arbeidet har vært utført manuelt, ja. Så det har jo vært et fysisk slit. Det var først når vi gravde opp her at det kom en maskin inn i hagen... ;)
      Tusen takk!

      Ja, det kan du helt sikkert! Det blir litt annerledes å se det hele i et sånt maratoninnlegg, ja ;)

      Ha en deilig aften

      Slett
  10. Artig at vi har nesten paralelle historier om flytting, tidspunkt osv. Jeg hadde ingen bestemødre og tante i nærheten som inspirasjon, men en onkel på en gård i Heddal, som først hadde tulipandilla, og så rosedilla :)
    Veldig moro å se før- og underveis-bilder! Særlig om hagedammen fra håndgravd hull i bakken til idyll.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy da, og detbvar jeg ikke klar over :)
      Da har du nok tidlig blitt påvirket av rosedilla. Slektninger kan nok påvirke mye.
      Tusen takk. Dammen var sinnsykt mye jobb, og jeg måtte jo starte i juli når det var 30 grader ;)
      Til sommeren må den repareres pga. hull i duken, og jeg gruer meg allerede...

      Slett
    2. Joda, rekkehushage som ble mer og mer tilplantet. Men det eneste jeg fikk med meg var 6 ampler med vannreservoar, som jeg fortsatt bruker! (og noen Fuchsia og engletrompeter som overvintret på soverommet).
      Ja, jeg lot meg påvirke :)
      Den største forskjellen er at du har betydelig større tomt, prosjekter og handyman ;)
      Ojda! Sånn er det jo med prosjekter. De må vedlikeholdes også.

      Slett
    3. Så bra at du fikk med deg noe derfra da! Ja, vi blir nok mer påvirket av det enn vi tror. Så gøy at du har fuchsia og engletrompeter! For å si det sånn så har ikke min handymann hageinteresse i det hele tatt, men jeg har hatt mye hjelp av yngste sønnen. Prosjektene har stått i kø, og de er ikke ferdig enda. Målet nå er å gjøre hagen mer lettstelt i den grad den kan bli det... ;)

      Ja, sånn er det bare.

      Slett
  11. Der er brugt mange, mange arbejdstimer i haven, siden I overtog den. Og arbejdet er ikke blevet lettere af, at I har kæmpet med en stiv lerjord. Det var en god ide at starte med thujahækkene, thuja er jo en fortræffelig hækplante. Jeg er betaget af alle de smukke hostaer. Det har også været et stort arbejde med alle flise- og stenbelægninger, men resultatet er blevet så flot.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert, og jeg aner ikke hvor mange. Det er sikkert like godt å ikke vite det ;)
      Leirjorden har vært fryktelig å jobbe med, og tidligere var den omtrent uten drenering. Når vi gravde opp her ble det blandet inn mye grus, og det har hjulpet mye.
      Ja, det tar mange år å få få de opp i en høyde hvor de skjermer og dekker, så de måtte plantes med en gang.
      Tusen takk.

      Slett
  12. Hei Marit.
    Som du har jeg fått hageinteressen inn med morsmelka. Dessverre er det ingen av barna som har arvet den. De liker å ha det greit rundt huset, ikke mer.
    For en imponerende jobb du har lagt ned. Kan ikke skjønne de som bare har plen når en ser hvor fint det kan bli.
    Flink er du.
    Fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Ja, og det synes jeg var veldig fint å få. Mine barn er også bare litt intressert, men sånn er det bare.
      Det har vært mye jobb, ja. Nei, det skjønner ikke jeg heller. Gress er det bare mye jobb med. Litt er ok, men da holder det. Tusen takk.
      Ha en fin kveld.

      Slett
  13. What an interesting idea to show the evolution of your garden over the years. It takes a lot of work to create and maintain a garden. I loved to follow.
    Hugs

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! Yes, it's a lot of work! So nice that you will read the next part.
      Hugs

      Slett
  14. Interessant innlegg som kunne het fra gress til hage. Spennende å følge med hvordan hagen din har endret seg. Tror jeg har fulgt med på dine innlegg alle årene.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sant at det kunne hatt den tittelen :)
      Du er en av de eldste leserene jeg har Randine, og du har fulgt meg helt siden jeg hadde hagedagbok på hagegal :)
      Det er det vel bare et menneske til som har gjort tror jeg. Du fortjener ros for det!

      Ha en fin dag du også!

      Slett
  15. Hej Marit!
    Så mycket ni har gjort i er trädgård. Har varit med en bit på resan. Egentligen är det riktigt otroligt då man ser bilden av huset och tomten då ni flyttade in, det var inte mycket annat än en gräsmatta. Jag antar att du inte är klar, det kommer säkert fler projekt. Har också haft min farmor som inspiratör, tillbringade många somrar hos henne när jag var barn.
    Ett intressant inlägg.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Ja, det har vært mye arbeide. Jeg vet at du og mange andre har sett mye av det før, men nå er det første gangen jeg har fått samlet alt i to innlegg.
      Ja, det er jo nesten ikke til å tro at det har sett sånn ut her.
      Jeg er nok ikke ferdig enda nei, for det blir store prosjejter i år også.
      Så hyggelig å høre!
      Tusen takk.
      God helg!

      Slett
  16. Så länge du hållit på att blogga och så många inlägg du hunnit med.
    Fantastisk sammanställning.
    Vilken skillnad i trädgården! Wow!
    Mycket arbete och entusiasm som ligger bakom.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det begynner å bli mange år, og mange innlegg. Tusen takk.
      Det er en stor forskjell ja på da og nå.
      Det er helt sikkert.
      Ha det godt!

      Slett
  17. Hello, Marit,
    I was interested reading your post with retrospective of your garden growth. I saw how your garden changed year by year. It's a pity I had not taken pictures like you did, during 15 years my garden changed as well. I liked your hostas- it's very rich collection!
    happy weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Nadezda,
      Thank you. Yes, it's a pity that you don't have your own photos from your garden change. Yes, I have very many hosta here. I love them very much.
      Have a nice weekend!

      Slett
  18. Good afternoon dear Marit,
    Fantastic that you have so many photo's of the past, showing how your garden did grow out to a paradise. I love it. I wish I had older photo's but I don't. I had an external harddrive that crashed. It was not normal how expensive it was to save the data on a new one. So I did not. Your hostabed is a treasure to my eyes.
    Have a wonderful weekend and let's hope king winter does'nt come along for a frosty, wintery visit.
    Rosehugs Marijke

    SvarSlett
    Svar
    1. Good evening dear Marijke,
      Yes, I'm so glad that I still have them. So pity that you don't have yours anymore. Thank you.
      Here it's raining all the time.
      Have a nice weekend!
      Rosehugs, Marit

      Slett
  19. Härlig läsning och den första bilden tar jag in men väldigt snabbt så tänker jag på den enorma förändringen. Vet att jag hittade din bild via Hosta och din hostablogg och på den vägen var det. Men som sagt det var inte från början... :) Att börja med väggarna så gjorde jag också och 'Smaragd' är en fantastisk fin häck som jag gärna kommer använda igen.

    De senare projekten kommer jag ihåg både här och i verkliga livet. Och ibland gör vi om men så händer saker och skötseln blir eftersatt. Tänker rätt mycket på det kring en ny tomt som behöver vara stor pga alla träd och buskar men hur göra för att det inte ska vara kaos överallt...

    Jag plockade samma blommor som du när jag var liten. Och jag plockade till alla som ville ha. Mamma ville jag skulle låta bli - händerna svullnade upp, jag var tydligen allergisk redan som liten :)

    Ser fram emot nästa del :)

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Carina

      Ja, sånn var det i min første hage i nyere tid. Jeg har hatt en hage før dette også, og det var der min hageinteresse våknet for alvor. Jeg jobbet i blomsterbutikk fra jeg var 17 år, og det var der min interesse for stueplanter ble vekt. Vi bodde i huset til min daværende svigermor, og hun hadde noen blå Iris germanica som jeg likte så godt. Der fikk jeg en livslang dille ;)
      Jeg fikk også noen lysegule Iris germanica fra min mormors hage, og da var jeg mer enn fanget :)
      Da jeg ble skilt flyttet jeg til rekkehuset, og der slo hagegalskapen ut i full blomst. Resten er dokumentert over her :)

      Ja, vi har så utrolig mye til felles. Vi liker de samme tingene og tenker mye likt. Så bra at du fant hostabloggen min :)

      Tusen takk.

      Klem, Marit

      Slett
  20. Så intressant att läsa om din hage. Du har verkligen slitit med den och har så många helt underbara plantor. Och så många inlägg du skrivit om trädgården och dess äxter. Ha det bra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det har vært mye slit. Det har blitt noen innlegg, ja :)
      Ha det godt.

      Slett
  21. Så spennende og interresant det har vært å lese og se dette innlegget. Så mye som har skjedd hos dere gjennom åra, og så kjekt å se utgangspunktet. Blir spennende å lese videre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Ja, det har skjedd mye, og det har skjedd mye ja. Det er jo det som er så fint med bloggen, for da ligger bildene der.

      Slett
  22. I dag är det söndag kväll och jag ska snart lägga mig och JAaa, det var ett långt inlägg som jag tänker läsa senare i veckan 😊 Men vilken tur att vi har bloggandet så vi kan dokumentera och komma ihåg ?
    Ha en fin vecka!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble to veldig lange innlegg 😊
      Det er helt sikkert, for da kan en også finne innleggene igjen.
      Ha en fin uke!

      Slett
  23. Så där, nu har jag läst det första inlägget. Det tog sin tid och nästa får jag ta imorgon :) Men det var en trevlig tillbakablick och visst är det väl praktiskt att samla allt i ett par inlägg med länkar till gamla inlägg och nästan få som en bok med innehållsförteckning. Det är ju det som är så praktisk med en blogg.

    Tycker jag känner igen den första bilden från din gamla trädgård, med alla krukor och dammen som inte syns. Och apropå damm. Jag måste erkänna att jag inte kommer ihåg att jag sett så många bilder från den som ni har nu. Den är ju riktigt stor och vilket jobb ni lagt ner som grävt den för hand.
    Dina hostor minns jag i varje fall. Och jag ler lite när jag läser om Thuja 'Smaragd'. Här finns enormt många thujahäckar. Ett par 'Smaragd' som är något av det finaste jag sett. Men samtidig finns några som är totalt vanskötta. Aldrig klippta. En del plantor är döda och byts inte ut. Men den vanligaste sorten här är 'Brabant' och dom är verkligen hemska. Vildvuxna och ofta gulbruna i färgen. Klipps aldrig och efter vintern dör en del plantor som sedan står kvar år efter år. Jag skulle personligen mycket väl kunna tänka mig en 'Smaragd'-häck för när dom är skötta som dom ska, då är dom fantastiska så jag förstår att du älskar din 'Smaragd'.
    Och så måste jag ge beröm till din man för stenläggningen. Vilket fantastiskt arbete!

    Som sagt, nästa inlägg får vänta tills imorgon ... tillsammans med en kopp kaffe :)

    Kram Anita

    SvarSlett

En liten rapport om været, og noen bilder fra i høst...

 Vi har nå hatt to døgn med - 13,5 om natten, og omtrent ikke et fnugg av snø ute. Stakkars rosene mine. Jeg hyppet opp kugjødselkompost run...