torsdag 25. august 2016

Dilla på hekk og litt mer om snegler. Bilder fra nedre del av hagen del 7...

I går fikk jeg gravd opp og plantet resten av trepeonene. Hele 13 stk. halvstore/store planter, og jeg fikk også flyttet fem frøplanter som jeg hadde plantet på feil sted. Nå er alle samlet i en lang hekk. Snakk om å være glad i hekker som meg! Jeg er veldig glad i hekker og har veldig mange her i hagen, men jeg skal konsentrere meg om der jeg holder på akkurat nå. Jeg ramser opp 1 stk. hekk blærespirea som ble plantet for 9 år siden, 1 stk thujahekk plantet nå i sommer, og  1 stk trepeon hekk plantet nå.  Når jeg skriver trepeoner mener jeg da Paeonia rockii bare så det ikke blir noen misforståelser ;)

Her kommer noen bilder fra prosessen

Dette bildet er tatt i forrige uke. Her skimtes thujahekken og presenningen ligger fortsatt på bakken. De to første trepeonene er fortsatt litt slappe, men de kommer seg nok. Mange av røttene ble kuttet av, for de knakk veldig lett.

Første trepeon er plantet  rett ved siden av blærespirea hekken. Som dere ser så holder jeg også på med å legge ut duk og grus/ stein litt innimellom. Det er så tungt at det må gjøres når ork og lyst er tilstede ;) Alle har fått hver sin store neve skjellsand som er knuste skjell kort fortalt. De er knust i bitte små biter, og er et ypperlig tilskudd å gi til alt som er glad i kalk. Her er jorda ganske sur, så dette gis til hepatica/blåveis, helleborus/juleroser og paeonia/peoner. Han som kalles Pionmannen anbefaler dette på det varmeste, så da holder jeg meg til det :)

Fire stk. plantet oppover "bakken" i forrige uke

Dette er samme sted i går, og nå er det 6 stk. plantet der, og som det kan sees så er nå presenningen fjernet. Litt skummelt, for da kommer det fort noe grønt gress opp. Når jeg tok vekk den i går var det flere felter med grønt gress under en presenning som har ligget på siden juni. Gress er meget livskraftig...  ;) Jeg gikk over med eddik i går og håper at det tar knekken på de lille som vokser opp.

Her har jeg plantet de 5 små som er 3 stk. frøplanter av hvit trepeon, og 2 som skal være gule. Det er nok veldig mange år til de blomstrer, men de får nå bare stå der langs kanten så lenge og vokse seg til. Med tiden blir de jo kjempestore, men den tid den sorg. Kan nok hende at jeg må flytte noen av de etterhvert.

Her har jeg lagt ut duk og har så vidt begynt i dag på å legge ut grus. Det er omtrent 100% luftfuktighet, og det er 20 grader. Så bare jeg gjør litt ute, så holder jeg på å smelte bort...


Her sees området jeg holder på i. De to bedene jeg lagde før i sommer er altså bak thujahekken. Der vokser det rhododendron, hortensia og hosta og litt annet lengst til venstre, så en grusgang og så et bed nærmest thujahekken. Der har jeg plantet alt jeg gravde opp for et par uker siden, og de er hepatica, trillium, blodrot og cypripedium/orkideer. På denne siden av thujahekken skal det plantes noen trær som jeg skal snart flytte hit, og resten av området blir det hosta og atter hosta. Jeg har nemlig bestemt meg for å flytte opp mange hosta som vokser nede ved bekken som jeg plantet for en del år siden. Det området har jeg sluttet å være i av div. grunner ;)

Her sees området hvor jeg først begynte å plante disse trepeonene. Her planlegger jeg å legge duk/stein til høyre for de, men om det blir i år eller til neste år får jeg se på. Her sees stor forskjell på området der det har ligget presenning og ikke.

Jeg har skrevet opp navnene på de jeg har flyttet/plantet og det er:

'Huang Yun' som er den første nærmest thujahekken

'Mo Kui' nederst i bakken ved blærespirea. Denne finner jeg ingen bilder av. Kanskje jeg har skrevet opp feil navn... ;)
'Zu Yan' finner heller ikke bilder av denne
Xue Lian
En uten navn for  lappen var borte.

Så et spørsmål angående frø av trepeoner. En trepeon et annet sted i hagen hadde nå modne frø, dvs. de er ikke svarte men mørkebrune. De slapp de rett ned, men de ser jo ikke helt modne ut når de ikke er svarte? Hvordan skal jeg oppbevare disse nå? Jeg la de i vinduskarmen i håp om at de vil modne der. Kan de gjøre det innendørs?

Til slutt litt om sneglene. Jeg har kun sett de tre brunsneglene som kom på søndag, og har lett under presenninger, under steiner osv. uten å finne noen flere av de. Har dog funnet noen grå rosa åkersnegler, men de er ikke i samme kategori av ekkelhet som de andre ;)
Det er mange som lurer på hva som er beste avlivingstips angående snegler, og Bioforsk har laget denne siden om avliving av snegler. Ikke bruk salt står det, og det er jeg helt enig i. Snegler er ekle så det holder, men som alt annet liv så gjelder det å ta liv av det så fort som mulig hvis en må. Å legge de i saltlake er seigpining av de. Bruk heller en spade/saks!

Her er en veldig bra oversikt over snegler som lever i Norge. Det er mitt ankepunkt ved å bruke nematoder, for da tar en livet av alle andre snegler som finnes i skogen også. En annen ting er at her var det veldig mange vanlige svarte skogsnegler før. Nå ser jeg ingen av de lenger. Det er vel de brune som spiser de opp antageligvis... :(

45 kommentarer:

 1. Ja her holder jeg med dig, hak sneglene over med en spade eller lignende, så dør de med det samme.
  Sikken et kæmpe arbejde med at flytte alle rockiierne, du må tage det lidt med ro i den varme. I dag kunne du godt bruge noget vind. Kommer thujaerne ikke til at tage meget sol fra træpæonerne? Nå det har du nok tænkt over, men de vokser ret hurtigt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er absolutt det beste.
   Det har vært mye jobb ja, og jeg tar det med ro. Dette har skjedd over en uke, så det er ikke så galt ;) Litt vind hadde vært deilig i dag ja, men det er ikke et vindpust, bare veldig varmt og klamt.
   Når de blir så stor kommer jeg til å klippe de, men de blir ikke så mye skygget av thujaene for de stå ganske åpent. Jeg har tenk over det, ja, og når de blir for høye blir se som nevnt klippet. Har tenkt nøye gjennom dette, ja ;)
   Klem

   Slett
  2. Tænkte nok at du har styr på det :)
   Klem

   Slett
 2. Hej Marit!
  Vilket jobb att flytta så många växter, och göra nya rabatter och gångar. Men fint blir det. Hoppas du inte hittar några fler sniglar. Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja, det har vært litt av en jobb å flytte alle sammen.
   Tusen takk!
   Jeg håper på det jeg også.

   Ha det fint!

   Slett
 3. Hello, you are working hard on your garden. The tree peonies have pretty leaves. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, but I need to finish this before it's getting too cold here. They have pretty leaves, yes, and pretty blooms too :)
   Have a nice Thursday!

   Slett
 4. Hei, du mangler jo rosehekk!
  Spennende med trepeonhekken. Ikke alle som har mange nok til det! Blir litt av et skue. Plantet én inntil en grusgang for noen år side, og nå kan man såvidt åle seg forbi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! ;) Jeg har den et annet sted, men jeg har faktisk plantet 6 nye roser bak thujahekken og en klatrerose ved rosebuen. Så helt uten roser er det ikke her ;)
   Tror det kan bli fint når de en gang blomstrer igjen etter flyttingen. Jeg importerte de fra Kina for noen år siden, og det ble mange planter ;)
   Det kan jeg tenke meg, for de vokser godt bare de kommer i gang.

   Slett
 5. Forhåbentligt har du og træpæonerne ikke haft det lige så varmt som os i dag; for så har der skullet store mængder vand til. Hvis du har mange pæonfrø, så ville jeg så nogle nu og gemme andre til senere. Her er et link.
  https://crickethillgarden.wordpress.com/2011/08/03/starting-peonies-from-seed/

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, så varmt har det nok ikke vært her likevel ;)
   Tusen takk for flott link! Da har jeg lest meg frem til at mine peonfrø ser akkurat ut som de som de viser der, og hvis jeg sår de nå vil de mest sannsynlig spire til neste år. Hvis frøene er helt svarte tar det to år. Kjekt å vite!

   Slett
 6. Hei Marit

  Detv er en god vejledning Marie har fundet - Hvis du sår dine frø direkte nu hvor deres frøkapsler åbner sig. Vil mange spire flot næste vår.
  Under mine egne rockiier er der kommet små fine planter op af nogen frø jeg må have overset.
  Alternativet er den kendte "zipbag" metode til foråret, hvor du illuderer varmt efterår og kølig vinter over et par måneder.

  Det er ellers et imponerende projekt du er igang med!
  Imorgen får vi op mod de 30 grader her - før omslaget og regnen kommer nordfra...


  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er det så absolutt! Jeg tror jeg skal gjøre det ja, og da sparer en jo et år.
   Frøene jeg fikk av deg i fjor var helt svarte, og de har ikke spirt ;) Jeg har hatt de i kjøleskapet hele tiden, bortsett fra tiden da jeg har hatt de ute for å se om de spirer. Tror jeg sår de ute nå, og så spirer de kanskje til våren igjen.
   Den ene rockii jeg har har sluppet frø som jeg ikke fikk sett ned på bakken. Så jeg kan jo håpe på frø som spirer jeg også.

   Ja, det er et stort prosjekt jeg holder på med, men det går fint bare en tar det med ro.

   Oi, det var høy temperatur! Håper at vi slipper det. 20 grader er akkurat passe ;) Her skal det regne i natt, og kan hende det kommer med torden.

   Ha en deilig aften du også!

   Slett
 7. Så spennende å se hvordan du jobber i hagen. Det er litt av en jobb du legger ned der. Her må man være sprek :) Lykke til med jobben, dette blir bra. HIlsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det er jo greit å vise frem hvordan en jobber i hagen. Kanskje det kan gi andre idéer :)
   Det er og har vært mye jobb, ja. Men det går da fremover!
   Tusen takk!

   Slett
 8. Hei Marit!
  Jeg er imponert over din arbeidskapasitet.
  Jeg har også dilla på hekk.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Du må huske på at dette har blitt gjort siden juni, så det går jo ikke så fort ;)
   Hekk er lett å få dilla på, for det finnes så mange fine å bruke.

   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 9. Litt av et prosjekt du holder på med, ser både arbeidskrevende og gøy ut. Faktisk en del brunsnegler her ute i kveld, det har vært tåke og regn i hele dag, har sett dem i toppen av planter de vanligvis ikke bryr seg om. Jeg klipper, men med dårlig samvittighet, de er jo levende vesener de og. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er i grunnen begge deler! Det har vært rått og fuktig her i hele dag, men jeg har ikke sett noen. Det har jeg også når jeg gjør det, for som du sier så er de levende de også.
   Ha en fortsatt fin kveld du også!

   Slett
 10. Jammen har du gjort unna masse hagejobb i sommer, og det blir utrolig flott! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 11. Tusen takk!

  Ha en fin kveld du også!

  SvarSlett
 12. Så utrolig mye du får til i hagen din. Skikkelig imponert! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ha en fin kveld du også!

   Slett
 13. Det er fint med hekker ja. Og dere har god plass ser det ut til :-) Blir imponert av alt du får gjort :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hekker er fint ja, og det er god plass her, ja. Tomta er på ganske nøyaktig to mål.
   :)

   Slett
 14. Eg er så imponert over for ein arbeidskapasitet du har,
  står på, kvar dag. Fantastisk !
  Bra du ikkje har sett fleire brunsnegler, håpe det
  var berre eingongstilfelle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok en sannhet med visse modifikasjoner. På gode dager kan jeg få gjort mye, andre dager orker jeg ikke noe. Men jeg prøver å få gjort litt hver dag hele sommeren.
   Det håper jeg også!

   Slett
 15. the rock edge is nice, but i like your row of trees. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. The trees here have grown for many years, so they are quite big :)
   I like them too.

   Slett
 16. Bevares. Tenk å ha en hekk med trepioner. Hvilken drøm.

  SvarSlett
 17. Det blir kjempestilig. For en jobb du gjør. Tusen takk for tipset ang sommerfuglbuskene. :-D God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Bare hybgelig, og jeg håper at du får de til. De er virkelig magneter når det gjelder sommerfugler.

   God helg!

   Slett
 18. I am looking forward to see the treepeonie's when they are in flower next year. It's a lot of work for you and I hope your work will be rewarded. I can only dream to have a garden with a size like yours.
  Have a wonderful weekend flowergirl!

  SvarSlett
  Svar
  1. I think you have to wait some more years before they will bloom again. Many roots was broken. But I'm sure they will bloom again! Yes, my garden is big :)

   Have a wonderful weekend rosegirl!

   Slett
 19. WoW! Skulle ønske jeg hadde helse til sånt hagearbeid! Imponerende!
  Et tips jeg hørte angående bruk av eddik i hagen, var å gjøre det når det var solskinn. Da virket det best. Vet ikke om det stemmer da.
  Jeg sliter i år som i fjor med åkersnegler. Plukker hundrevis hver kveld og på morgenen. Slår over kokende vann, humant nok tro?
  De spiser opp det meste i kjøkkenhagen, mange stauder har og blitt oppspist, samt at de klatrer opp i de høyeste staudene. og stauder jeg ikke trodde de spiste. Jeg kan ikke bruke sneglegift, da det tar knekken på boakjølsneglene også. Ikke lett dette nei. Fuktig varmt vær er jo mye av årsaken vil jeg tro. Og ennå har ikke iberiaene kommet,)
  Blir spennende å følge deg videre med hekkene dine! Det blir nok kjempeflott , kjenner jeg deg rett:)
  Ønsker deg en fin helg:-) Her blir det en våt ukeslutt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har egentlig ikke helse til dette jeg heller, for jeg har både fibromyalgi og kronisk bekkenløsning syndrom. Så når jeg holder på med dette så får jeg veldig vondt både her og der. Men jeg orker ikke å sitte stille hele sommeren også, for det gjør jeg hele vinteten :(
   Så da tar jeg og gjør ting over langs, og flytter en plante nå og da. Jeg kan bare sette meg ned når jeg ikke orker mer.

   Jeg prøvde ut eddik første gang i juni, og da var det veldig varmt og tørt her. Jeg trodde at det fordampet med en gang da, for da virket det veldig dårlig. Jeg prøvde det igjen på en overskyet dag, og det begynte å virke bare etter få dager. Jeg brukte samme blanding som tidligere. Så jeg kan ikke egentlig si hva som virker best for andre ;)

   Huff, så uheldig du er med alle sneglene!

   Jeg håper jo på det!

   God helg! Her får vi ganske bra vær i morgen håper jeg :)

   Slett
 20. Du har häcken full ser jag:-) En trädpionhäck - det ska verkligen bli intressant att se hur den utvecklas! Våra trädpioner (rockii) har med åren blivit ganska kala nertill, måste kolla upp om och i så fall när och hur man kan beskära dem.
  Här klipps det huvudet av mördarsniglar och åkersniglar vareviga kväll. Men det är faktiskt trädgårdssnäckorna som gör störst skada på många växter. De älskar min älsklingshosta!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg virkelig! :)
   Jeg er også spent på hvordan dette blir, for jeg har ikke sett en hekk med trepeoner før. Jeg har ikke beskjært de før, men det går sikkert an hvis den har blitt for stor. Snegler er noe herk, og jeg håper at de holder seg borte ;) Hosta er veldig utsatt for snegleangrep dessverre!

   Ha det godt!

   Slett
 21. Je krijgt volgend jaar een prachtig pad pioenen, Marit!
  En veel sterkte met je fibromyalgie en chronische pijn. Ik weet wat het is.
  Dan lijkt het me een hele opgave om zo'n grote tuin te onderhouden.
  Maar je hebt wel veel moois!

  Liefs, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Gerry, and I hope it will be nice next year. It's painful to have fibromyalgia! Then we both know that :(
   It's a lot of work to do in my garden, yes ;)

   Love, Marit

   Slett
 22. Vilket underbart jobb du gör! :) Det ser ut att bli jättefint och jag kan se de uppvuxna häckarna och gångarna framför mig.

  Pionfröer varierar i färg har jag märkt men min suffruticosa brukade få bruna frön har jag för mig. Jag brukar göra som Karsten sa - skörda när frökapslarna öppnar sig. Sen lägger jag de i lätt fuktad, klippt vitmossa i september/oktober någon gång och sen ställer jag de mörkt i rumstemperatur 3 månader. Kollar till de ibland och plockar ut frön som möglar. Efter 3 månader sätter jag de i kylen. Sen brukar de gro och då är det kruka ute som gäller.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Carina! Jeg håper jo at det vil bli fint til slutt.

   Ja, de gjør nok det, og de jeg høstet i går var brungule/brune. Jeg sådde de i en potte med en gang, og så ser jeg til neste år om de spirer. Jeg har ikke prøvd den metoden du beskriver, men det kan jeg jo prøve nå i høst. Ser ut til å bli veldig mange frø på den ene trepeonen!

   Klem, Marit

   Slett
 23. Så gøy å se mer av hagen din! Dette blir kjempefint! Det var en nydelig grusgang:)

  SvarSlett