torsdag 11. august 2016

Klippe, klippe...

Først litt om været her i det siste, og det kan i grunnen oppsummeres som vått og vått og vindfullt...
Tror vi har fått over 50 mm på tre dager, og masse vind i tillegg. Så det har mildt sagt vært utrivelig å være ute mens det har holdt på som verst, og det har også vært kjølig. Så kjølig at i dag var det kun 5,3 grader kl .07.00! Det er veldig kaldt spør du meg til å bare være 11 august. Vi har ennå ikke ordnet med ved denne sesongen, og den tiden nærmer seg med stormskritt kjennes det ut som i dag...

Det hjelper heller ikke på følelsen at plantene forteller meg at det går mot vinter igjen nei...
Helleborus med nye knopper

I går var det en hel time med opphold før det øste ned igjen og jeg gikk i gang med luking og klipping. Alt gror godt her ser det ut som, både ugress (les brennesle) og trær. Jeg har en egen evne til å bli brent av brennesle hver gang jeg luker de, og i går hadde jeg på meg to gensere, en fleecejakke og en ytterjakke (pga. kulden) og gikk i gang med luking. Mens jeg holder på nede ved bakken og skulle rive opp noen brenneslerøtter så hopper en frosk rett foran meg. Jeg skreik høyt, og trodde jeg skulle besvime. Jeg er ikke redd for hverken frosk og padder, men jeg trodde i et øyeblikk det var noe annet som leet seg... Grøss, jeg lurer noen ganger på om jeg har godt av dette når jeg går rundt her med nervene i helspenn... ;) Vel, hagearbeide skal jo være veldig avstressende, men det er det ikke her ;)

Etter den opplevelsen begynte jeg å klippe litt busker og trær. Jeg har en hekk av blærespirea/ Physocarpus opulifolius som har vokst veldig mye i løpet av noen år. I fjor kjøpte jeg en som het 'Amber Jubilee' som da hadde gyldne blader. Jeg plantet den på enden av helleborus bedet nede i hagen. I år har den ikke fått den fargen i den hele tatt, for den andre hekken har selvsagt skygget for den. Det måtte jeg få gjort noe med, så jeg begynte å klippe et lite "vindu" til den.

Et "før" bilde. Som det sees her så er den ikke mye gylden...

"Etter" bilde, og her har den plutselig fått en åpning og vil til neste år få mer sol som den behøver for å få tilbake den fine fargen.

Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee' med mørke blader for tiden...

Siden jeg var så godt i gang i går begynte jeg å klippe inne i denne "jungelen" som består av en Magnolia sieboldii som har plutselig tatt over hele området der for den strekker seg etter lyset. Det sies her i Norge at Magnolia ikke skal klippes, for de vokser ikke så mye. Nei vel, det kan godt hende at de vanligvis ikke gjør det, men min har vokst seg så stor at noe måtte gjøres. Det er faktisk andre gang jeg klipper den i år.

Her er det et bilde av hvor mye det faktisk vokser der den står. Disse trærne plantet jeg for 9 år siden, og de har nå vokst seg kjempestore. Det er Magnolia sieboldii til venstre, Thuja brabant og Larix 'Blue Dwarf'' som ikke er noen dverg lenger akkurat. Jeg fikk klippet mange greiner bort, og plutselig kunne jeg se igjen mine hosta igjen...

Hosta 'Sum and Substance' som er bare enorm...

Her har jeg fått hostaene frem igjen etter klippingen... De står i super god jord som består av kun løvjord etter årevis med nedfall av løv. Det blir det veldig god jord av. Sikkert derfor trærne bak også vokser så mye...

56 kommentarer:

 1. Last photo is so beautiful with all the different Hostas. I like the way how you used the two varieties of Physocarpus and how you trimmed the dark one. I know they always say not to prune Magnolias, but I also do so, I have to do for they are growing too tall, by cutting the lower branches I got space for shade loving plants.
  Have a nice day, we have lots of showers here....

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes, sometimes we have to prune them, or else they grow too big. It's nice to get more space for shade loving plants. I do the same here.
   Today it have been without one shower! But tomorrow it will be a lot of rain again. Have a nice evening!

   Slett
 2. Præcis sådan er vores vejr, som du beskriver dit, og også her er planterne vokset enormt i år. Sieboldii har vi også tidligere været nødt til at beskære, og den har det fint stadigvæk. Nu kan du rigtig nyde de flotte hostaer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel samme været i hele Nord Europa virker det som. Med så mye fuktighet vokser alt veldig mye. Ja det virker som de tåler det godt. Ja, det kan jeg, for nå ser jeg de :)

   Slett
 3. I love to see the overvieuw of your Hosta's. I think when I show you mine you will start to cry (fun). All eaten by snails already early in the season. It was also cold overhere in Holland. My winterjacket and socks are out of the closet already. And yesterday evening it was so cold in the house that i makes me wondering shall I put the heating on.
  Not normal for august.
  We stay positive though! Who knows what the coming weeks are going to bring.
  Have a wonderful day Marit
  Rosehugs

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Marijke! So sad to hear about your hostas. Yes, it have been very cold here today, and tomorrow as well. Aften the weekend it will be warmer again. I hope you will get warmer weather too! We must stay poitive, yes :)

   Have a nice evening
   Rosehugs

   Slett
 4. Hei Marit

  Jeg prøvede engang en Magnolie i Sverige -Susan_ tror jeg det var den holdt kun et par vintre der, måsker sieboldii er mere robust? Den ser godt ud hos dig!
  De er vist sluppet for hård nattefrost i Värmland i nat, og nu går det mod mere normale temperaturer i hele norden!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Jeg har også hatt Susan her, og den døde etter få år. Så sieboldii tåler omtrent alt i forhold. Den burde du prøve i Värmland, for den klarer seg nok godt der. Min overlevde sin første vinter i potte der vi bodde før. Så den tror jeg tåler veldig mye. Så bra da! Det ser ut som det blir varmere her også etter lørdag.

   Ha en deilig aften

   Slett
 5. Så flott og frodig det er til deg nå! Og klipping må til, ellers taper noen av plantene seg mye.
  Skjønner dere har "trøndervær" dere også. Her til oss skal det bli bedre neste uke. Og det håper jeg, for månedsjordbærene er ikke modne enda, og squashen råtner i regnet. +5 til oss også tidlig i dag.

  Likte det siste bildet kjempegodt:)

  Ha en fin dag, Marit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det virkelig frodig her! Klipping må til, ja. Det ligner sikkert på "trøndervær" ;) Vått og masse vind er ikke mye å trakte etter, nei. Det skal det bli her også, og det håper jeg stemmer. Litt for tidlig med høst alt nå. 5 grader er alt for kaldt i begynnelsen avaugust!
   Tusen takk!

   Ha en fortsatt fin dag, Kathrine!

   Slett
 6. Every two years, I would pruned the Magnolia. We have a small garden and without pruning the garden remains moist. Nice that the Hellebore already has flower buds. The Physocarpus already looks nice now, I wonder how it is next year. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, some pruning we must do. The garden here is bigger, but everything grows so much. The Hellebores knows that the winther is coming ;)
   Me too, and I hope the color will be lighter next year!

   Slett
 7. Your garden is doing well, Marit!
  And that the Helleborus will flourish, may not be wrong.
  My helleborus also flourished in winter and summer. In the summer they had lighter color.

  Love, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Gerry! I'm looking forward to see it blooms.

   Love, Marit

   Slett
 8. Hej Marit! Så grönt och frodigt hos dig, vackra blad på Amber Jubilee. Har inte klippt min Magnolia men den har inte vuxit så mycket. En liten groda skrämde mig i mitt växthus, det är nog överraskningen som gör att man hoppar till.
  Hoppas du slipper bli skrämd.
  Ha det fint / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, den har veldig vakre blader, og håper at den vil få tilbake sin fine farge neste år. Ja, det er jo overraskelsen en hopper av;)
   Ja, jeg har ikke sett noe mer til den i dag.

   Ha det fint!

   Slett
 9. Hostaene må fram, ja! Klipper og klipper selv, når været vil om dagen. Klipper og støtter opp, i dag iført kortermet igjen! Enkelte planter breier seg utover andre før en skjønner hva som er skjedd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må de! Det er ikke så enkelt å jobbe i hagen når det øser ned hele tiden. Ja, det hadde jeg også på meg til slutt. Når sola kommer frem er det ikke så verst.
   Ja, det gjør de virkelig!

   Slett
 10. Nydelige Hosta du har fått frem etter intens klipping i hagen din.
  Her er det også kjølig med 6 grader i dag morges.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Huff, ja det er kaldt nå om morgenen. Håper det bedrer seg snart.

   Ha en fortsatt fin torsdag!

   Slett
 11. Så flott det ser ut i hagen din etter klipp, nydelige Hosta! Ha en fin dag Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ha en fortsatt fin dag, Inger Johanne!

   Slett
 12. Så fint et vindu du har ordnet!
  Magnoliaen trives nok veldig god i hagen din :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det kan se sånn ut :)

   Slett
 13. Hello, pretty leaves and colors. The hostas are lovely. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
 14. Ja det er nødvendigt at klippe, det hele gror bare vildt. Og det må gro endnu mere hos jer med alt det vand I får. Jeg tager gerne de næste byger, vi får ikke meget. Ikke så godt at du går og bliver stresset, fordi du hele tiden tror, der kommer noget farligt. Jeg nævner ikke navnet :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt nødvendig. Siden vi får så mye regn, ja,så gror det enda mer. Jeg skulle gjerne sendt deg noe i morgen, for da får vi mer ;)
   Nei, det er best å ikke nevne navnet! ;)
   Klem

   Slett
 15. Hej Marit
  Et værre vejr I har, her er det også lidt for koldt og temmelig blæsende men ikke ret meget regn. Flot sommerblomstrene Helleborus :-) Hostaerne er da super flotte godt de kom lidt frem i lyset.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anne

   Det kunne godt ha vært litt varmere her, og mindre regn, men været må vi bare ta som det kommer. Sommerblomstrende helleborus er da bare hyggelig! :)
   Tusen takk!
   Klem

   Slett
 16. Hei Marit!
  Utrolig frodig hos deg. Noe av det morsomste jeg vet, er å beskjære og forme. Det er kaldt nå. I går fyrte vi, men det er fremdeles sommer og vi har ikke begynt på høsten. Orker ikke å tenke på vinteren på lenge.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, i sånt fuktig vær så blir det frodig, og det vokser godt her nå. Det er gøy å beskjære, ja!
   Jeg sitter her med et teppe og vurderer å hente litt ved, ja. Vinteren skulle vi slippe å tenke på nå ja, men det ligner mer på høst enn sommer dette været vi har nå...

   Klem, Marit

   Slett
 17. Beundrar dina hostor!
  Om jag bara hade fått en skopa av allt ditt regn hade jag varit glad! Här Har det också blåst utav bara attan men fronten som drog förbi åstadkom bara några stänk på gångstenarna. Fyra grader här i morse. Suck!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg skulle mer enn gjerne ha sendt deg noe regn hvis det hadde vært mulig! Fire grader er kjølig til å være i begynnelsen av august... Vi får håpe at det kommer regn til deg og mer sol hit :)

   Ha en fin helg!

   Slett
 18. Hvor er det et flot hostabed, du viser. De trives synligt godt i den muld, der er skabt af nedfaldne blade.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det må de gjøre for alt vokser veldig mye der.

   Slett
 19. Så flott det blir. Så frodig! Kjekkere at det vokser godt og må klippes enn om det ikke trives. Litt av en jobb du gjør. Det blir vel litt dumpt å snakke om positiv tenking i forbindelse med skrekken din for orm, det har du sikker forsøkt på tidligere :-) Ha en riktig fin dag, så håper vi på mindre regn etter hvert. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er helt sikkert. Jeg klarer ikke helt å ha positiv tenkning i forbindelse med orm nei ;)
   Vi håper på det ja!

   God helg!

   Slett
 20. Jeg synes det er moro å klippe. Det blir så fint etterpå:) Flotte hostaer du har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy! Da får en det akkurat som en vil :)
   Tusen takk!

   Slett
 21. Så grönt och frodigt du har det :) Jag måste också beskära min M sieboldii. Den har klarat en flytt när jag drog upp den med bara rötter - det ska inte gå, den ska dö... Fast det vet den inte om så nu kommer mängder av nya skott :)

  Hostabilderna är underbara... Ska försöka ge mig ut och samla löv i höst.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,nå er det veldig frodig her, og alt regnet gjør sitt til at det vokser enda mer. Min har også blitt flyttet to ganger før jeg fant den rette plassen til den. Utrolig hva de tåler!

   Tusen takk! Ja, det er nok smart. Planter trives v3ldig godt i løvjord.

   Klem, Marit

   Slett
 22. Åh! Känner igen mig i känslan som ditt inlägg förmedlar till mig. Nej, Vädret behöver uppföra sig, skickas på kurs eller vad som nu kan hjälpa... Här har det varit och är Torrt!!! Med augusti kom relativ kyla (inte som hos er dock), men trädgården känns lite vissen och trött. Höst? NEJ!!! Inte redan!!! Du klipper och skapar möjligheter, det blir - är - vackert! Ja, och vi är ännu inte ens i mitten av augusti, som ju FAKTISKT är en sommarmånad! Så... HEJA HEJA!!!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Her har det værtdet motsatte som hos deg, nemlig regn og atter regn i det siste. Men tørken er jo enda verre, for det dreper jo planter. Det beste er å få både regn og sol. Kjølig, ja, men nå skal det bli bedre i en uke.
   August er en sommermåned ja,så vi får håpe det fortsatt er noe varme igjen.

   Ha det godt!

   Slett
 23. Alt regnet gjer at det gror og veks voldsomt.
  Eg har ein stor hosta, no blomstrar den. Skal eg klippe den,
  og kanskje dele den skal tru ?

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Hvis du ikke vil ha blomstene på de kan du bare klippe de av, og det går fint å dele hosta nå.

   God søndag!

   Slett
 24. Så gøy med før og etter-bilder. Ja, det været er litt av et mysterium for tiden. Du er flink å luke og klippe når det er fuktig og litt krevende der ute:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er i grunnen det ;)
   Gjett om! Nå har det regnet så mye her at nå holder det for en lang tid fremover. Jeg må bare prøve litt innimellom! :)

   Slett
 25. Hej Marit!

  Ja nog är det konstigt fördelat med vädret, här kommer mörka moln svepande över oss varje dag men inte en droppe vatten faller ur molnen. Härom morgonen när jag gick upp visade termometern 4,5 grader!

  Jag har också gått runt och klippt, allt blir för stort så småningom men jag är inte duktig på att klippa.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, ikke sant! Jeg får mye regn, og du får ingenting...
   Det var sånn det var her også. Kjølig til å være i begynnelsen av august...

   Ja, det er ikke så enkelt å klippe, det synes ikke jeg heller. Men noen ganger så må jeg bare, og da klipper jeg i vei :)

   Klem

   Slett
 26. Junimagnolia vokser, blomstrer og trives her opp hos meg også Marit.
  Men det tok noen år før den blomstret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er en enkel plante. Sånn var det med min også, og det tok mange år før den endelig blomstret. Men da hadde den også over 30 blomster... :)

   Slett
 27. Hej Marit.En lidt forsinket kommentar.Vi er vist flere der har klippe godt ned.Da vi kom hjem fra London fyldte vi vores anhænger flere gange med afklip.
  Od alle dine hosta ser bare så fine ud.Nu glæder vi os til nogle gode dage her.
  God aften i nord Knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Ja, klipping må til, for det vokser veldig mye nå i det fuktige vær vi har hatt.
   Tusen takk! Ja, nå er det meldt om flott vær i en uke eller noe sånt. Håper det stemmer.

   Ha en god dag i syd

   Klem, Marit

   Slett