søndag 28. august 2016

Wow effekt... Bilder fra nedre del av hagen del 8

I går fikk jeg hjelp av mannen min til å grave opp og flytte noen store trær. Jeg hadde ikke klart det for alt i verden for veide så mye at jeg klarte ikke å rikke de engang ;)   Kjekt med litt hjelp innimellom ;)

Trærne ble flyttet og plutselig så området der nede i hagen helt forandret ut!

Men først så startet jeg med noen bilder om den ene hekken som er mye omtalt, men sjelden vist.

Til venstre her vokser blærespireahekken. Bedet til høyre på bildet er en liten øy i gressplenen, men den vakre Acer negundo 'Flamingo' vokser ut over alle proposjoner. Jeg klipper den hvert år, men den bare fortsetter å vokse og vokse :)

Dette er på andre siden av hekken og i går gjorde jeg en meget dristig beplanting der, nemlig planten som sees til høyre i bildet. Mine danske hageblogglesere kjenner den  nok igjen. Den heter Cedrus libani 'Glauca' og den kjøpte jeg for fire-fem år siden til jul for å ha den inne som juletre. Det ble med det ene året, for den passet ikke til juletre likevel ;)

Jeg har hatt den i kjelleren hver vinter siden det, og ute hver sommer. I år har jeg plantet ut hortensia som også har stått i kjelleren om vinteren. Jeg begynner å bli lei av å bære tunge krukker inn eller å måtte be om hjelp til å få de inn. Så nå har denne også altså blitt plantet ut. Skrekk og gru, det er ikke sikkert den overlever. Men jeg leste her om dagen om noen som hadde plantet ut maken plante og den hadde klart seg fint i H3-4. Den skulle sikkert vært plantet ut i mai, men sånn ble det ikke. Den hadde stor potte som den sto i, og hadde godt med røtter og det tror jeg kanskje er det viktigste. Tiden vil vise om det går like fint her. Jeg innbiller meg at trærne rundt her som synes på øverste bildet gir litt le selv om de mister alle bladene om vinteren.


Dette ble plantet i går. Cedrus libani er plantet i midten, og øverst så er snøklokketreet/Halesia monticola 'Rosea' plantet.
Nederst på bildet er en syrinhortensia/ Hydrangea paniculata 'Kyushu' plantet. Midt i mellom de to har jeg satt av til en plante som jeg skal hente i neste uke. Men den forteller jeg om senere. Som det kan sees her så er dette en bakke som heller ganske mye nedover, så vannet renner hurtig unna. Vann som blir stående er ingen fordel for sarte planter som Cedrusen. Halesia er heller ingen herdig plante her,men den har overlevd to vintre her, så da håper jeg den klarer seg med sin nye plassering også. 
 Noe som er artig bakerst på dette bildet som vokser foran drivhuset er samme plante som jeg skrev om over her, nemlig Acer negundo 'Flamingo' Jeg er så glad i denne planten at jeg har 3 stk. av den. Den over her er den eldste av de, og blir klippet for å holde den vekk fra drivhuset. Ikke noe å si på veksten på den, nei... ;)

Denne Magnolia lobneri 'Leonard Messel' ble flyttet i dag tidlig av meg! Jeg fikk med mesteparten av røttene, og jeg tror at det går bra /håper jeg med flyttingen. Halesia til venstre.

Denne var kjempestor å flytte, og hullet jeg hadde gravd var alt for lite, så det måtte utvides i en viss fart! Det er sikkert galskap å flytte så store trær midt i blomstringen, men nå er det gjort. Jeg vannet det veldig godt i går, og det hadde ikke blitt noe slapt i natt. Det var så varmt i går ettermiddag, men i dag tidlig var den kun 10 grader og gresset var kliss vått uten at det hadde regnet. Så det har nok vært veldig fuktig i natt, og det har nok dette treet ikke hatt noe i mot.
Syrinhortensia/Hydrangea paniculata 'Limelight'

Nok et tre som ble flyttet Dvergsyrin/Syringa meyeri 'Palibin'

Viser dette bildet fra her om dagen før flyttingen av trærne. Det var så langt som jeg hadde kommet da.

Så til wow effekten (synes jeg da) ;)

Stor forskjell etter noen timers hardt arbeide. Kjekt å ha mange busker og trær som kan flyttes på!

50 kommentarer:

 1. Libanesisk seder er et fantastisk vakkert tre. Jeg håper det vokser deg stort og flott i hagen din. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! Den minner mye om lerk, bare at nålene er helt grå. Det håper jeg også! :)

   Slett
 2. Hello, I love the pretty trees and the hydrangea. You have a lovely place. Gorgeous post! Happy Sunday, enjoy your new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! Happy Sunday, and enjoy your new week too!

   Slett
 3. You can be proud of yourself flowergirl. To me this vieuws give also the WOW-effect!!! So lovely to see. I had the Halesia carolina. Helas it did not survive. Not because of the cold winters but planted it to close to the beachhedge I should have water it more often. I hope you will show the photo's of how things worked out next year.
  Have a wonderful sunday
  Rosehugs

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Marijke! I hope they all will survive. The winters here can be very cold. Sad about your Halesia! I will be happy to show more photos next gear!
   Have a wonderful Sunday you too!
   Rosehugs

   Slett
 4. Du kan gjerne si wow. Både av resultatet, og av alt arbeidet :-)
  Spennende å se om cedrusen tåler en ute-vinter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det blir veldig spennende å se om den overlever vinteren :)

   Slett
 5. Hei Marit

  Jeg sidder og bliver helt imponeret over det flotte arbejde!
  Jeg har prøvet den blå ceder i värmland, satte den et sted uden sol i den tidlige vår, og den klarede sig 3 år - så var det slut - håber du får held med din!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk! Det var hyggelig sagt av deg :)

   Så spennende å høre om at du har prøvd den i Sverige! 3 år synes jeg var lenge tatt i betrakning at det er kaldere der enn her. Det gir meg håp om at den kanskje vil klare seg :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 6. Det var et imponerende arbeid med å flytte alle de trær og busker du har fått flyttet.

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mye jobb, og uten hjelp hadde jeg ikke klart det. Men nå er de flyttet, og håper at de klarer seg.

   Ha en fin kveld du også!

   Slett
 7. Flotte billeder af dine bede. Sikken et arbejde du har lavet, godt du fik lidt hjælp. Jeg morer mig lidt over, at du Acer negundo Flamingo, det har jeg også :), de gror helt vildt men har flot løv.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja,uten hjelp hadde jeg ikke fått det til.

   Ja, jeg vet at du også har denne. Den har så flott løv, ja, så jeg får tilgi den at den vokser så mye ;)
   Klem

   Slett
 8. Hej Marit.Jeg er da imponeret over at du har flyttet alle de store planter på denne årstid...........men godt ser det ud.
  Og håber da at de alle overlever.
  Den mørke acer er jeg da lidt varm på.Må se om jeg kan finde en plads til den.Og viser faktisk mørke planter i dag.
  Er også imponeret over den flotte opstammede Limelight.
  Og vi fik 15 mm. regn i nat.
  God aften i det nordlige Knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Det er egentlig en fin årstid å flytte planter på, bare ikke det blir kaldt for tidlig. Tusen takk! Det håper jeg også,
   Ja, den er veldig fin, og er en av mine yndlingsplanter. Så mange fine du har med mørke blader!
   Den har jeg kjøpt oppstammet, og jeg var litt nervøs for hvordan den ville tåle å bli flyttet. Akkurat nå er det regn her også, og det passer bra. Så bra da!
   God aften i syd.
   Klem, Marit

   Slett
 9. What a neat and beautiful garden.

  SvarSlett
 10. Så flott det ble. Jeg ble helt forelsket i Acer negundo 'Flamingo. Den kom rett inn på ønskelisten. Syrinhortensia kjøpte jeg i fjor, den er nydelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det forstår jeg godt, for det er en veldig fin plante. Ja, de er veldig fine, og det finnes så mange fine sorter av de nå.

   Slett
 11. Hej Marit!
  Men oj vad du jobbar på, är imponerad över flytt av så stora träd. Vilken fin vy det blev.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Det gikk overraskende bra tror jeg! Tusen takk!
   Ha det fint!

   Slett
 12. You have a really beautiful place and the trees and hydrangea are gorgeous! Thank you so much for sharing. :)

  SvarSlett
 13. Ja dette kan duvære stolt av!

  SvarSlett
 14. Hei Marit!
  Det er så mektig det du gjør. Det ser nesten ut som et parkanlegg.

  Klem Anne

  SvarSlett
 15. Blir veldig fint med de stiene, gøy med sånne prosjekter når de begynner å ta form, selv om det er mye jobb. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er når det tar form at en får sett hvordan det blir. Dette tenkte jeg ut tidlig i sommer, og det er så gøy å se nå hvordan det blir. Mye jobb, ja, og snart holder det for i år tror jeg :)

   Ha en fortsatt fin dag du også!

   Slett
 16. Så flott å se oversiktsbilder. Er jo rene parken du har.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er nok en stor overdrivelse, for jeg har mye ugress også ;)

   Slett
 17. Intressant att följa dina omplanteringar. Det kommer att bli en helt annan känsla i det där trädgårdshörnet efter trädflytt och anläggning av gången.Bra jobbat! Blir intresserad av Acer Flamingo - undrar om den skulle klara sig här? Måste kolla!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir jo noe helt annet enn sånn det var tidlig i juni når jeg begynte. Det er veldig gøy å se forandringene for meg også :) Tusen takk!

   Den tror jeg er herdig til H5, og våre sonekart er ganske like, så jeg tror at du kan få til den.
   Ha det godt!

   Slett
 18. Nice to see how your plan works, Marit!
  Gr Jan W

  SvarSlett
 19. Du jobbar og får det så fint at det er eit syn !
  Takk for koseleg kommentar om Skaugumbegoniane, trudde aldri at eg skulle lære frå meg noko til deg som er ein fantastisk hagedyrkar ;)
  Knollane må takast inn før frostnettene. Eg legg dei på aviser til dei tørka, lagra dei ein kjøleg, men frostfri stad til våren. Eg prøvde ein gong å la dei stå i krukka over vinteren, men det var ikkje vellukka.
  Om våren tek eg dei fram i lyset, dusja dei med vatn og har litt mold under dei, etter kvart kjem spirane.
  Når eg plantar deiligg dei oppå mold med gjødselkompost og berre litt mold over spirane.
  Plantene er fine heile sommaren og toler både regn og vind.
  Lukke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Hehe, det er mye jeg ikke kan! Takk for forklaring, da skal jeg vidreformidle det til min mor som har fått sånne i år :)

   Slett
 20. Du foretager jævnligt en rokade, og store planter afskrækker dig ikke. Respekt!! Min mand hjælper også gerne, men er meget kritisk med, hvornår planterne kan flyttes, mens jeg mere hælder til, at en idé skal føres ud i livet så hurtigt som muligt. Ja, wow er det helt rigtige ord til at beskrive det sidste billede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det stadig rokader! Nei, så sant de er til å få opp med en god spade mener jeg det er mulig å flytte de :)
   Tusen takk,

   Jeg er som deg, for når idéen har kommet, så er det bare å gå i gang hvis været er sånn nogenlunde. Jeg kunne ikke gjort det i juni da det var tørt som i en ørken her, men nå er det motsatt. :)

   Slett
 21. Nå har det blitt utrolig fint, og det ser ut til at planen din er vanntett. Imponerende hvor mye du har fått gjort i sommer! Dette blir flott! Ha en fin dag Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg er godt fornøyd selv :)

   Ha en fin dag du også, Inger Johanne!

   Slett
 22. Så spennende med alle hekkene dine og rommene du skaper! Ble kjempelekkert nede i hagen din! Moro å se forandringene med før og etter bilder :) Og alltid flotte planter og spennende vekster hos deg!
  Jeg kjøpte også et cedertre til jul og har planer om å overvintre det inne, men ikke noe hadde bedre om det kunne klare seg ute. Sikkert litt bedre klima hos deg - tvi-tvi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det jeg prøver å lage her med alle hekkene, og det er gøy å lage forskjellige rom i hagen. Før og etter bilder er moro å ta, for da ser en jo forskjellen :)
   Tusen takk!

   Tror ikke det er så mye bedre klima her? H4 står det på sonekartet, og det tror jeg stemmer ganske godt.
   Du får prøve du også, og se om det overlever :)

   Slett
 23. Ai, ai, ai! Du har jo flyttet en hel skog :O
  At Acer trives og vokser så godt sier jo noe om lunheten og håp for de mer sarte. Utrolig hvor mye flytting og herjing buskvekstene tåler. Har jo herjet rundt med den ene og andre i alle slags stadier, og de overlever. Tvi tvi for dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan minne om en liten skog som er flyttet ;)
   Det er lov å håpe på det ja! De tåler mer enn en skulle tro ja, og så er det bare å passe de ed masse vann fremover, for det behøver de rett etter flytting.
   Takk!

   Slett
 24. Wow,wow,wow wowow Marit - det blir så fint :) Man måste våga prova att flytta. Berättade för Tommy Ahnby om min Sorbus michellii och hur jag ville ha en ny. Då sa han - flytta den sorbus är tåliga. Men den är säkert 5 m svarade jag. Det klarar den säkert sa han. Men den blev kvar för jag hade behövt en kran.... :)

  Om du hade planterat ut cedern i våras skulle den ha orkat med den enorma torkan som var... Tror nog du lyckas minst lika bra nu. Jag flyttade en Cornus som redan på en månad hade hunnit skicka iväg mängder av nya vita sugrötter :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Carina! Et tre på 5 meter behøver ennok en stor kran for å flytte, ja!

   Ja, det var veldig tørt her i juni, og det er ikke sikkert at Cederen hadde likt/tålt flytting da. Jeg krysser fingrene for at det har det bra nå siden vi har så fint vær. Jeg håper det får noen hvite sugerøtter innen det blir vinter!

   Klem, Marit

   Slett