mandag 20. januar 2020

En "liten" oppdatering...

Jeg har fått (u)vanen med å lage lange innlegg, så her kommer nok en lang bloggpost ;)

Her kommer den første oppdateringen av vinterhagen i 2020. Håndtverkerene har kommet godt i gang, og i dag skal det legges takplatene på tilbygget. Det var mye jobb for de med å tilpasse de to takene til hverandre, altså det gamle og det nye.  Det var mye som ikke passet til hverandre, og det er jo ikke så rart når det er et gammelt hus og et nytt tilbygg.
På torsdag regnet det så mye at de arbeidet inne i vinterhagen. De fikk satt på plass alle vinduer bortsett fra de to som skal være i taket.

Nå gjenstår det også  å sette opp innvendig kledning når den kommer. Det skal legges panel i tak, panel på veggene og gulv til slutt. Vi skal ha gulvvarme der også fra bergvarmen akkurat som her inne. Jeg må innrømme at jeg har ikke savnet å fyre i vedovnen denne vibteren. Etter at vi fikk varmt vann i gulvene har jeg virkelig blitt glad i å ha et godt om varmt hus om morgenen uten å måtte tenne opp i ovnen først. Hvem hadde trodd det? Ikke jeg, for jeg er egentlig veldig glad i å fyre med ved. Vi skal likevel sette inn en vedovn her i stuen for å ha som en alternativ varmekilde. Strømmen kan gå midt på vinteren her ved f.eks stort snøfall, og da kan det bli kjølig innen den er tilbake. I tillegg blir det nok litt fyring i den hvis vi ikke har satt i gang varmen i gulvet tidlig på høsten/sent på våren. Det kan komme kjølige dager da, og da er en liten vedovn god å ha :)


Vinduskarmer skal også  på plass så klart. Så totalt blir det fire vinduer med mer plass til alle mine potteplanter. To av vinduene er sørvendt og de to andre nordvendt. De to som er nordvendt kan orkidėer godt  være, for de trives så godt der. Jeg må nok tenke meg godt om hva jeg skal ha i de to som er sørvendt. Der blir det veldig varmt, og jeg har ikke så mange planter som vil trives med stekende sol. Kaktus vil  kanskje trives der? :)

Min variegerte Monstera står enn så lenge ute i gangen, men den skal også få bo der lengst inn i rommet uten stekende sol. Jeg er usikker på om jeg skal plante den i en større potte nå eller vente med det til senere.

Dette blir jo også en stue og ikke bare en vinterhage. Spisestuen vi har skal flyttes ut dit, for når hele den nærmeste familien er samlet her er vi 15 stykker med stort og smått. Da må vi ha god plass, og det er det der (enn så lenge). Jeg skal nok få plass til noen store planter der også, og i tillegg har jeg jo to rom i kjelleren til mine hobbyer. Så det går veldig fint. Camellia og hortensia kommer fortsatt til å bo der, for der er det kjølig. I det andre rommet har jeg sårommet, og der er jeg i gang med å så. Det kommer tilbake til en annen dag.

 Det har vært litt av et puslespill her inne i huset også, og ikke bare ute i hagen. Huset i første etasje er bortsett fra kjøkkenet byttet helt om fra sånn som det opprinnelig var.  Innen midten av februar kommer vi i mål håper jeg, og jeg gleder meg veldig til å få alt på plass. Vi har bodd på en byggeplass i over et år, så det skal bli deilig å bli ferdig her i første etasje. Da står andre etasje for tur, men det er ikke så omfattende som her i første etasje. Takk og lov for det... ;)

Dette huset er fra 1956, og når hus blir så gamle er det mye som må gjøres. Nå er det gjort mye av helt nødvendige ting her i 2018/2019 som skifting av kledning utvendig, bytting av tak, bytting av isolasjon, bytting av vinduer, og ny ytterdør, og nytt kjøkken og bad. Oppe i annen etasje skal vi "bare" skifte panel innvendig og oppgradere badet +++++. Det blir alltid mye mer omfattende enn det en ser for seg når en starter, men når vi endelig er helt  ferdig med alt vil huset være som nytt. Planen var å gjøre huset så vedlikeholdsfritt som mulig, og kunne bo her så lenge vi kan/ønsker. Vi trives veldig godt her, og jeg har jo også min elskede hage her. Den har jeg ingen planer om å flytte fra på lenge :)

Men en må ha i bakhodet at en blir eldre, og da må en ha det så enkelt som mulig. Det er mange som flytter i leilighet når de ikke orker vedlikehold av hus og hage mer. Huset slipper vi vedlikehold på, og da er det bare hagen igjen. Det skal jeg klare i mange år til håper jeg.


Så til noen bilder.

Lekting på taket måtte gjøres før legging av takplater

Her er vinduene kommet på plass på den ene siden

Her er det ene smale vinduet har kommet på plass 

Vinduene på den andre siden

Kaos utenfor, men det begynner å ligne noe innenfor :)

Her skal det snart kles innvendig.


Disse to vinduene blir på hver sin side av foldedøren. Den har ikke kommet enda, og det er helt greit. Den må løftes på plass med en kranbil, og det er ikke plass til å få en lastebil rundt hjørnet der. Så der må det snekres en provisorisk rampe som den skal settes på og så lirkes på plass hvis jeg har forstått dette riktig.

Da var også de små vinduene øverst på veggen på plass. Da er det kun to vinduer i taket og foldedøren som mangler av ting med glass i.

Panel måtte spesialbestilles for lengdene i taket er lengre enn det som er standard. Vi ville  ikke ha noen skjøter innvendig, og da måtte det bli sånn :)
Jeg er så glad for at jeg bare kan sitte på sideliljen og se at bygget blir gjort ferdig.  Når det er ferdig innvendig skal det "innredes" og da skal jeg være med. Vi har bl. a. et stort skap som jeg pusset opp og malte  i 2015, og det skal flyttes inn dit.

Det er veldig stort og tungt, men det er i to deler som er satt oppå hverandre, så det går fint. 
Vi har arvet mange vakre porselensfigurer etter min avdøde danske svigermor, og de skal bl.a. få være i det skapet. Jeg har også et stort middagsservise i mange deler som skal inn der. Dette skapet er fra begynnelsen av 1990 tallet og var i hel furu.  Furu ble jeg veldig lei må jeg innrømme, men skapet ble som nytt når det ble malt. Jeg liker gjenbruk av ting og har ennå et skap som er mindre som også er nalt på nytt. Skap får jeg ikke nok av... ;)

 Her skinner solen i dag og det er 4 grader ute nå.
Ha en fin dag,  og en ny fin uke!


40 kommentarer:

 1. Hello,it is nice to read about your old home becoming new. So much work, the conservatory will be awesome when done. I love your beautiful china cabinet. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you. Yes, it have been a lot of work to transform it. Yes, I think it will be very nice when it's done.
   Have a nice day, and a wonderful week ahead!

   Slett
 2. I am sure that you will be very happy, Marit, when everything is finished and you are no longer living with construction going on all around you. I have a friend whose house has underfloor heating and I can tell you that it is very pleasant indeed.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear David,

   Yes, I will be very happy when all this work is finished.
   Underfloor heating is very nice indeed.

   What is wrong with your last blogpost? The blogpost does not exist it tells me when I try to comment...

   Slett
  2. Hi Marit: It is not ready to publish yet. I hit "publish" by mistake, when I intended to hit "save." It will come soon!

   Slett
  3. Hi David,
   Thank you for telling me. Yes, I have tried it once, and it's not funny. I'm looking forward to it!

   Slett
 3. I love the people who take such good care of their own home and are environmentally conscious! I am sure that everything will look very nice and that you will be intensely happy ... You just have to be patient, girl!
  but that cupboard Marit ... have definitively stolen my heart ... and the blue service is gorgeous!
  Thanks for sharing!
  Hsve a nice day!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you!
   I will very happy when verything is finished here. Patience is not so easy to have right now ;)
   So nice that you like it!
   Have a nice day!
   Hugs!

   Slett
 4. Det blir veldig fint!
  Fornuftig å tenke litt framover også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir veldig fint.
   Det er en nok nødt til å gjøre, for en blir ikke yngre med årene ;)

   Slett
 5. Hei Marit

  Midt i det hele ser det altid så uoverskueligt ud. men du ser ud til at have styr på det hele, imponerende er det. det er da egentlig gået ret hurtigt nu de arbejder?
  Ja vejret... Hvad skal man sige - bare solen skinner:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det både ser og virker lett kaotisk, men jeg prøver å få med meg det som skjer ;)
   Ja, de har fått gjort veldig mye på kort tid. Før jul fikk de jo tettet taket, og gjorde klart til å sette inn vinduene. Når de kom igjen nå så hadde vi fått alle vinduene tilkjørt hit, og da skjedde det veldig mye bare på to dager.

   Det er så deilig når solen skinner, og vi må jo bare nyte dette "vårværet" som er her nå. Det er jo ikke sikkert at det varer her, men det er uansett så deilig ute her nå.

   Ha en deilig ny uke du med

   Slett
 6. Hej Marit!

  Att golvvärme är riktigt skönt skriver jag under på. Vi har ju också ett gammalt hus som var rustat när vi flyttade in men en del har vi även förnyat. För några år sedan gjorde vi om de båda toaletterna, badrummet och grovköket och där satte vi in golvvärme. Vi har även satt golvvärme i den stora hallen och det har vi inte ångrat, det är bara så skönt.
  Det kommer att bli jättefint när det väl är klart, tyvärr är det påfrestande att bo på en byggplats men det glömmer man snabbt när det hela är färdigt.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, det er så herlig. Ja, en er dessverre nødt til å renovere gamle hus, for de er bygget for lenge siden og da er det mye som må byttes. Nei, det går ikke an å angre på, for gulvvarme er bare så godt.
   Ja, en glemmer jo det når det er ferdig.

   Klem!

   Slett
 7. Jätteroligt att få en statusrapport Marit. Det kommer att bli så fint. Tänk som du kommer att sitta där och njuta. Golvvärme förstår jag är skönt. Vi installerade det i vårt badrum och det är verkligen mysigt att gå på det på morgnarna när man är lite frusen. Och vilket vackert skåp! Fint porslin också.
  Nu ska jag läsa dina två tidigare inlägg som jag inte hunnit med ännu.

  Önskar dig en fin måndag kväll!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg måtte jo komme med det nå når det har skjedd så mye her, Anita. Ja, jeg tror jeg kommer til å bli veldig fornøyd.
   Det er veldig deilig om morgenen ja. Tusen takk! Det er hyggelig at du leser de :)

   Ønsker deg en fin kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja I har da vældig meget plads, men det er også nødvendigt, når I nogle gange skal være 15 samlet. Vi kan nøjes med 11 :) det er nok til vores lille hus. Det er godt at være beredt til, at vi bliver ældre, det er jeg ikke sikker på, at vi er, men jeg har det som dig, vi håber, vi kan blive ved i haven i mange år endnu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er helt nødvendig, og det er jo så hyggelig å kunne ha plass til alle her. Det er også da innregnet min bror, kone og sønn og min mor.
   Huset vårt var også lite, men nå når vi har bygget på det ble det bedre plass. Sånn er en bare nødt til å tenke, for alderdommen kommer jo før eller senere. Jo tidligere en tenker på det jo bedre er det for da orker en å gjøre mer av de tingene en må gjøre :)
   Ja, la oss håpe på det!
   Klem

   Slett
 9. Hei Marit!
  Helt greit med lange blogginnlegg :-)
  Dette blir jo nesten rene drivhuset - kan tenke meg du og plantene får mye glede av dette.
  Ha ei fin uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Det er hyggelig at du synes det :)
   Ja, det blir nesten som et drivhus. Jeg kommer garantert til å kose meg der.
   Ha en fin uke!

   Slett
 10. Årets nye ord i 2020 bliver uden tvivl maratonindlæg :-) og det er helt fint. Det med at overkomme både hus og have, rumsterer nok i hovedet på os allesammen, når vi begynder at komme op i alderen. Og der er ingen tvivl om, at det vigtigste er et hus, som er let at holde. En have ved vi jo, der kan passes på mange forskellige måder alt efter temperament.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :)
   Lange innlegg blir det nok flere av herfra, men jeg tror det går bra.
   Ja, det er noen en må tenke på jo eldre en blir. Det er veldig mye arbeide med et hus, så det gjelder å ta grep som kan lette dette.
   Ja, det er helt sikkert, og der har jeg også begynt å tenke fremover. Det kan være små ting som kan gi store fordeler.

   Slett
 11. Good evening dear Marit,
  It's lovely to see your dream growing. I think you will spending much time there when it's ready. A great thing to look forward to. I agree with you that nothing is more beautiful than the color and sound of the flames in a woodstove. I have no space for it. And we are also talking about what we are going to do when we get older. We won't leave neither. The bedrooms are upstairs and if we can't get up anymore we make a bedroom and shower in the inside garage. Problem solved (lol).The work in the garden keeps our body's healthy. For many years I was longing for a large garden. But now I am so pleased with what I have!!And to end. Your posts are never to long!!!! I love to read them.
  Have a lovely evening
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Yes, I will, and I long to see it finished.
   A woodstove is very nice to have. We have bought a tiny little oven, but it will fill our needs.
   I'm so glad that you are happy about your garden, and I'm happy about mine. Yes, it's many ways to solve a problem :)
   Thank you!
   Have a wonderful evening.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 12. Det är roligt att följa bygget och att det går så fort. Du kommer väl kunna få en vårsäsong där inne? Bergvärme och värme i golven är underbart skönt och stabilt. Men det är alltid skönt att ha en backup.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bygget har egentlig gått veldig veldig fort. Ja, jeg tror jeg vil kunne få det nå i vår, for jeg håper de blir ferdig i midten av februar. Time will show :)
   Bergvarme er helt nydelig å ha, og den er jo så stabil. Nå er det aldri kaldt her mer, men bare en jevn varme.
   En backup er aldri feil å ha, nei.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Det bliver da dejligt med et helt "nyt" hus.
  Jeg kender godt til det med at tænke over alderen....det gjorde jeg da jeg købte huset her; jeg var kun i midten af fyrrerne, men valgte alligevel et hus uden trapper, så jeg ville kunne bo her så længe jeg havde lyst til det.
  Min lille have kræver noget havearbejde, men når jeg ikke kan så meget mere (Forhåbentlig først om mange år) så må jeg jo ændre på den. Jeg kommer dog ikke til at få græsplæne. Den kræver jo også meget arbejde....af den kedelige slags :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det må en dessverre tenke over, for den kommer enten vi vil eller ei. Vi var også i midten av førrtiårene når vi flyttet hit, men det er først i de siste årene nå vi har fått gjort noe med det. Her er det to trapper, en ned til kjelkeren og en opp til annen etasje. Vi må ikke bruke annen etasje, for vi har alt vi behøver på en flate her.
   Gressplenen her blir stadig mindre, og det er jeg så glad for. De er kjedelige, ja! :)

   Slett
 14. Hello Marit!
  The works at home are annoying but the result is always good.
  Have a nice new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!

   Yes, it's annoying, but soon it's over.
   Have a nice week!

   Slett
 15. Hei Marit.
  Nå går det fort fremover. Tenker det skal bli deilig med mer plass.
  Lurt å tenke litt fremover også. Vi blir ikke yngre nei.
  Aldri vært så varmt i januar før. 10 grader i dag.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det gjør virkelig det. Det vil det bli, for vi er lutt trangbodde akkurat nå.
   Ja, det bør en tenke på mens en orker å gjøre noe med det.
   Nei, det er helt uvirkelig. Her ble det 6 grader.

   Ha en fin uke.

   Slett
 16. Så langt de har kommet på hagestuen, det blir nok fint når det blir ferdig. Å tenke fremover er viktig, når en ikke blir yngre.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå skjer det mye på en gang, og jeg tror det blir vekdig bra til slutt. Ja, en må tenke over det når en har hus og hage, og hva en kan gjøre for å bo der så lenge som mulig.

   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Hej Marit!
  Det går fort framåt, förstår att du ser fram emot att få vara där inne och njuta. Det blir ljust och fint med stora fönster, för dina växter. Skåpet blev fint.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, nå går det fremover, og jeg ser frem til det ja.
   Jeg håper at de vil trives der. Tusen takk.
   Ha det fint.

   Slett
 18. Så trevlig läsning Marit. Det kommer bli så fint när det är klart. Värmegolv är mysigt.
  Snyggt när du målade skåpet vitt.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det, Maria. Ja, jeg tror det blir fint til slutt. Varme golv er herlig, ja. Skapet ser hvitt ut, men det er faktisk lysegrått i fargen :)
   Ha det godt.
   Klem, Marit

   Slett
 19. Det går virkelig fremad med jeres tilbygning. Hvor bliver det fint! Jeg får lyst til at bygge til her, hvor vi kun har 80 kvadratmeter :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det. Tusen takk!
   Det forstår jeg godt :)
   Klem

   Slett