torsdag 23. januar 2020

Vår og vinter på en gang i januarhagen...

Temperaturene har så langt i januar ligget godt over 0 grader. 4, 5 og 7 grader har det vært flere ganger. I går natt var det -3 igjen, så det skifter hele tiden nå.

På mandag så jeg i bedet foran kjøkkenet at det var flere knopper på en julerose/ Helleborus niger.  Det finnes ikke snø der, og snart er det ikke i resten av hagen heller.

Hvis dette varme været fortsetter vil den jo springe ut veldig tidlig i år. Men jeg ser at yr melder om sludd/snø neste mandag og tirsdag så jeg tror nok at det er alt for tidlig å tro at våren kommer allerede nå... ;)

Noe snø er det jo fortsatt her. Barlinden/ Taxusen lever godt inne i buret sitt :)
Ingen rådyr har fått spist på den i vinter. Det buret skal få være på til det kommer nye blader ute i skogen. Jeg så i fjor vinter hvor mye de spiste av den på vinteren, og de ga seg ikke med det før det ble vår.
Den er så skulpturell der den står at kanskje den skal stå der med buret hele året? ;)
Nei, det kan den ikke får da har den ikke plass til å vokse. Jeg må nok heller skjøte på den med netting i høyden.

Sol er så herlig å se i hagen nå.

På skyggesiden ligger snøen lenge uansett.

Heuchera 'Paprika' i januarsolen. 

Inne ved hekken blir det alltid tidlig bart.
Solstrålene synes veldig godt på dette bildet :)

Jeg kikket på sommerfuglbuskene på mandag, og det så ikke ut som det var noe grønt på stammen på de. Jeg frykter at de ikke har tålt denne vinteren. Det vil jeg se først når våren kommer om det er noe liv der. Jeg vet at de er merket som H3, og det er det ikke her. Men jeg klarer ikke la være å prøve meg på de ;)

Hagedammen er fylt med is.

Bambusen fikk tung snø på seg i november, og den har frosset fast i isen som ble etterpå.


Denne rhododendronen ble plantet i høst.

Denne ble også plantet i oktober i fjor.

Det ble denne også. Denne er en av de store som jeg kjøpte i fjor. Den ser godt ut den også.

Denne kristtornen/ Ilex ( hunnplante) ble kjøpt på salg i oktober i fjor sammen ned en liten oppstammet (hannplante) av samme slag. Hvis en ønsker bær på de må en ha en av hvert kjønn av de. Det vi vise seg om de er riktig merket. Har opplevd det før at de har vært feilmerket, og da blir det ingen røde bær ;)

Et lite oversiktsbilde nedover i hagen. Det er ikke mye annet enn is igjen her nå. 

I dag er det lettskyet og akkurat nå  -1,1 grad. Jeg skal sette ut mine cyclamen og primula ut på trappen så de får tilvent seg utelivet :)

39 kommentarer:

 1. Ja det är onekligen nervöst denna vintern när vinter och vår tillsammans besöker våra trädgårdar. Tråkigt med din fjärilsbuske men dom brukar komma tillbaka nerifrån även om dom inte hinner blomma det året. Din rådjursbur är robust och bra och där lär dom inte lyckas ta sig in.

  Idag hade vi minus 4,5 här kl 06:00. Nu är det bara någon minusgrad och moln drar in. Men vi har ingen vind idag vilket är skönt. Vi får se hur vädret blir nästa vecka. Även här spås lite snö. Vi närmar ju oss februari och då kan det bli en del snö. I varje fall normala år men normalt är det ju inte i år.

  Önskar dig en fin dag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det været vi har nå er jo veldig uvanlig til å være januar. Jeg får bare vente og se om de kommer fra roten. De er i grenseland i herdighet, og det vet jeg jo. Jeg lykkes omtrent med 50% prosent av de i noen år, så sånn er det bare. Rådyrburet er robust ja, og godt er det.

   Oi, da var det kaldere hos deg i natt. Ikke vind her heller, og det er så godt å slippe den. Det gjenstår å se om det kommer noe snø, ja. Denne vinteren er ikke normal på noen måte, så det er spennende å se fremover.

   Ha en fin dag du også, Anita!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hei Marit!
  Ja, det er nesten litt for mildt nå, selvom det er deilig.
  Hvis frosten kommer, er det jo spirer som vil bli ødelagt.
  Får se om jeg planter ut min julerose, men ikke i bed siden jeg har katt.

  Ha en fin dag!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ida!

   Ja, det er en unormal vinter dette, så en vet jo ikke hva en kan forvente av vær fremover. Det er nettopp det som er så skummelt nå. Plutselig kan det bli veldig kaldt, og med ikke noe dekke av snø kan det gå veldig galt.
   Hvis du skal ikke skal plante den ut bør du gi den en større potte så den får litt mer jord og næring.

   Ha en fin dag!
   Klem

   Slett
 3. Hei Marit

  Ja, det var ja helt bart hos dig.
  Nu lover de frost igen fra midten af næste uge - vi får se om der ikke også kommer lidt sne...
  Sommerfuglebuske fryser også tilbage i dk - men skyder som regel nedefra.
  Ellers ser det da godt ud hos dig, som var det marts...

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er nesten helt bart her nå, og det er merkelig å se på. Vi er ikke vant til det på denne tiden av året. Ja, de melder om -5 her, og da kan det fort være -7. Vi får se hva det blir til med snøen også...

   Ja, det gjør de nok, men her kan det bli sånn at de dør helt. Jeg har opplevd det noen ganger for å si det sånn ;)
   Ja, det ligner mer på mars eller begynnelsen av april. I fjor fikk vi en halv meter med snø 31. januar- 3 februar, så jegvføler meg langt fra sikker på at vinteren er over her.

   Ha en deilig dag

   Slett
 4. Good afternoon dear Marit,
  Lovely vieuws out of your garden. Beautiful to see the sun in your garden. Certain parts in your garden really looks like springtime is there. Yes it's a strange winter. And even overhere is the forecast that no winterweather will be there in February. It's wonderful that you can welcome your first flowers in the Helleborus.
  Enjoy your garden and have a wonderful rest of the day.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Thank you. Yes, it's so lovely to see the sun. With months with everlasting rain I love to feel the warmth in it even in January.
   I don't think that springtime is here yet because it's too early. I think this warm weather is everywhere right now. I hope it will bloom soon :)
   Have a wonderful day!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 5. Hei Marit!
  Så spennende med sommerfuglbusken - om den overlever. Jeg har min i potte i drivhuset i vinter. Det blir også spennende. Der inne tilsvarer det ca H3 (tror jeg). Har hatt den overintrende inne tidligere, men da var den mye mindre. Tenk at du har så lite snø. Det har vært varmt og kaldt her også, men nå har vi fått mye snø igjen. Egentlig litt glad for det. Jeg har myyye vinter igjen enda.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Ja, det er spennende med de. Jeg har fått de til å overleve her før, men med variabelt resultat. Noen ganger har de dødd ut første vinteren, mens andre ganger har de klart seg. Men snøen er en viktig faktor for overlevelse, og det er det dårlig med her nå ;)
   Jeg skulle ønske vi fikk 30 cm med snø her, og så en normal senvinter. Men det vil tiden vise hvordan det blir.
   Ha en fin dag.

   Slett
 6. I am quite sure, Marit, that winter has not done with us yet, and none of us should get deluded about spring being already here. However, I am quite sure that you will agree that these exceptionally warm temperatures will enable you to make videos which can be used by the tourist authorities in your country to promote summer spas in January. I know you will want to get out into the garden in your teeny bikini, next to the budding plants, a drink with an umbrella at the ready, and a large parasol to shade you from the intense sun. Soon the world will be flocking to Norway in preference to the Bahamas. All the sun, sand and ocean and no hurricanes. I will look forward to seeing the first promotional material.

  SvarSlett
  Svar
  1. I'm quite sure about too, David. It's too early to assume it. The winter normally ends in April over here.
   But nothing is normal this winter.

   Oh no, I never use a tiny bikini anymore. Those days are over for many years ago ;)

   You are so funny! I like your jokes and your mood :)

   Slett
 7. Hello, we went from mild temps in the 60's down to the teens. I think the plants and trees are in for a surprise. Some starting budding too soon. I hope they are not damaged. Your garden looks beautiful, I hope the deer stay away. Happy Thursday, enjoy your weekend ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, it's like here. The temperatures goes up and down. I fear for the frost who are predicted.
   Thank you. I hope for it too.
   Happy Thursday!

   Slett
 8. Hello dear Marit,

  I remember the last years ... what a snow was in your garden! The snow that is now in your garden is nothing! Can you say that we are already in April ... I really hope that there will be no snow and thick frost in February!
  Have a good afternoon!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes, then we got a lot of snow 31th of January. I hope the snow and frost stays away.
   Have a nice afternoon,
   Hugs!

   Slett
 9. Det er slet ikke rart, når temperaturen rutsjer op og ned omkring nul grader. Jeg forstår godt, at du fristes til at udfordre hårdførhedszonerne. Mon ikke nogle af sommerfuglebuskene klarer sig. De skal vel klippes ned, og så betyder visne grene jo ingenting, hvis bare de skyder nedefra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ingen ønskesitvasjon, men sånn er det her akkurat nå. Det har jeg alltid gjort, men med vekslende hell. Det er jo lov å håpe på det, men jeg er jo litt engstelig når det gjelder de ;)
   Det vil tiden vise om de gjør det :)

   Slett
 10. Hej Marit!

  Den Taxus du visar på bilden, är det den samma som blev så hårt nedbetad av rådjuren ifjol? Jag trodde nog den skulle överleva och det har den ju gjort vad det ser ut, Taxus är tuffa plantor och därtill riktigt vackra. Med andra ord, odlingsvärda.
  Hhär väntar jag också på en vinter, hoppas det inte blir som att vänta på Godot. Läste nyss att januaritemperaturen ligger 10 - 15 grader över det normala här i Svealand, det är rysligt mycket det. Med värmen kommer också vindarna, det hänger ihop för varm luft rör sig snabbare men vindarna är inte särskilt vårlika, de känns kalla om man inte rör sig hela tiden.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, det er den samme planten :)
   Den vokste utrolig nok mye i sommer, og den kom seg virkelig. Det var så godt å se at den kom seg igjen. Jeg har bare to Taxus, men jeg har fått lyst til å ha flere.

   Her er det meldt om vinter til neste uke igjen, men det gjenstår å se om det blir sånn.

   Klem!

   Slett
 11. Hej Marit
  Hvor er det herligt, at der kun er lidt sne tilbage. Lad os håbe det er vår nu, hvis det ikke kan været andet. Lidt vinter gør ikke noget, men det skal ikke komme i marts april. Det ser ud til, at dine påskeklokker har overlevet.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er jo deilig at så mye har smeltet her. Jeg tror nok vi vil få perioder med snø igjen, men nå er det verste av vinteren over får vi håpe. Disse er Helleborus niger, altså de som kalles juleroser her.
   Klem

   Slett
 12. Ja man må sige, at der er både vår og vinter i din have på en gang. Men når januarsolen rammer dine Heuchera, ser det jo ud, som om våren får overtaget. Men det kan godt være, det er for optimistisk at tro det. Jeres håndværkere må nyde det gode vejr.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er begge deler her nå. Det ser vårlig ut nå ja, men jeg tør ikke helt tro på det enda. Det er for tidlig. De jobber som bare det, og nyter sin medbrakte mat ute i solen. Nå er det snart bare innvendig jobb igjen på de, og skulle det bli dårlig vær fremover har de de tørt og fint inne.

   Slett
 13. Taxusen kommer bli superläcker om ett tag - bonsai gjord av rådjur. Vintern är konstig det tänker jag också. Fjärilsbuske har jag aldrig lyckats med här trots att de stått bra i en väldränerad sluttning. Jag fick rådet att odla i sand men... ..jag tröttnade.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg også. Den fikk seg en meget hard besjæring i fjor vinter, men kanskje den vil vokse tett og fin fremover. Ja, det er den. Så rart at ikke den trives hos deg? Sand har jeg også hørt skal være bra for de. Jeg gir meg ikke, for jeg vil få de til! :)

   Klem, Marit

   Slett
 14. Hei Marit!
  Det er rart å se vinter og vår på en gang i hagen din. Her er det fremdeles +grader. Jeg håper det ikke blir så store temperaturforandringer, men det blir det nok. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er alt på en gang nå. Det er 2,2 pluss her nå. Det går opp og ned hele tiden. Ja, blir nok det. Det er for tidlig med vår alt nå, så vi må regne med litt av hvert fremover.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Hei Marit.
  Temperaturene går opp og ned, også her. Nå er det meldt kaldere også her. En skulle tro det var vår. Vi vil nok få litt snø vil jeg tro.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, og det er visst sånn overalt nå. Det vil nok veksle mye helt til det blir vår. Ja, det må en nok regne med.
   Ha en fin dag.

   Slett
 16. Fine oversiktsbilder fra hagen din. Håper planter og busker tåler den uvante vinteren på dine kanter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg må bare håpe på det.

   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Litt mer vinterlig hos deg enn hos meg, vi har hatt litt frost, mest i høst, men ikke noe snø som har lagt seg. Julerosene har begynt å komme her også, naboen har en stor nydelig tue, hvis det blir kaldt dåner de litt, men kommer igjen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare sånn det er, og det er vi vant til. Vi er derimot ikke vant til en sånn vinter som vi har nå. Julerosene reiser seg opp igjen ja hvis det ikke blir for kaldt. Får håpe på fortsatt mildt vær fremover. Ha en fin dag.

   Slett
 18. Hej Marit!
  Det känns som vår ute, solen skiner och det är riktigt fint. Nästa vecka skulle det bli kallare hos oss. Skulle vara bra om det blev vinter nu och inte senare när vi vill ha vår. Vi får hoppas att växterna klarar sig, trots det omväxlande vädret.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, sånn er det her også nå. Det er jo så herlig, men vinter er det ikke. Det hadde vært fint å fått vinteren nå ja, men en vet jo aldri hvordan været blir. Det må vi håpe på, ja.
   God helg!

   Slett
 19. Dine rododendron ser godt ud - især den sidste er flot og tæt. Jeg håber din sommerfuglebusk vil klare sig, når du nu er så ihærdig og VIL!!!
  Her har vi også mærkeligt vejr. Vi har endnu ikke haft frost og de nærmeste 14 dage er der kun plusgrader - også om natten. Jeg frygter for varme indtil en Beast from the East kommer drønende i marts. Hmmmmm...
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er spesielt fin. Den kommer fra Rhododendronhaven i Danmark ;)
   Jeg vil så gjerne få de til, men om jeg lykkes i år gjenstår å se.
   Ja, dere har helt sikkert det samme merkelige været som oss bare at det er litt mer kjølig her naturlig nok.
   Vi har hatt det vi kaller "vestavær" i hele vinter. Lavtrykkene kommer fra England og da er det bare mildt vær. Men snur vindretningen og været kommer fra øst sp vet vi hva som kommer. Da kan det kommet en halv meter med snø her i løet av en uke :(
   Vi får krysse fingrene og håpe på det beste, Lisbeth!

   Slett
 20. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvarSlett