mandag 13. januar 2020

Ferske bilder fra hagen, og gode nyheter...

Jeg starter først litt om været her for tiden. Det er mildt sagt ustabilt.

Det var - 2 grader på fredag morgen, og hele -7 på natt til lørdag. På lørdag begynte det å regne, blåse og plutselig var det 7 grader.
På søndag natt var det fortsatt 7 grader, men i går på kvelden var det -2 igjen. - 4 i dag tidlig, og fra i hveld skal det komme mye regn :(

Stakkars alle plantene mine ute sier jeg bare!


Jeg gikk en tur ut i går for å ta bilder av snøen, og for å se hvordan det sto til med alt i hagen. Mildværet på lørdag fikk virkelig fart på snøen, og plutselig var det store bare felter. Men det skumle er at det fortsatt er tele/frost i bakken, og jeg begynner å bli veldig engstelig for alt av planter som jeg flyttet i høst. Jeg flyttet både roser, solhatt og lavendel, og plantet ut mange Cyclamen hederifolium. De har dekke av løv over seg, men jeg tviler på at det hjelper mye nå når det er vått og frossent. Dette har på alle måter vært en merkelig vinter. Alle mine Helleborus orientalis som var så fine i fjor hadde da et stabilt snødekke. Nå skifter det fra kulde til varme i løpet av et døgn, og det er absolutt ikke bra :(

Jeg så mange rådyrspor i øvre del av hagen, men jeg klarte ikke se noen åpenbare skader så langt.

Bekymring nr. 1. Her er det mange primula, og de klarer seg fint. Men jeg plantet  skyggelilje/Tricyrtis + mange hundetenner/ Erythronium der + Trillium i bedet der, og de har ikke noe dekke. -7 er temmelig kaldt og da med temperaturer som svinger opp og ned er det ikke bra for noe som helst :(

Oversiktsbilde av hagen med mindre og mindre snø.
Det er bart langs thujahekken, og det er ikke mye snø igjen nå. Det ser heller ikke ut til at det kommer mer snø fremover heller. Det kan jo snu fort, men det kan bli en veldig tidlig vår. Kan bli, men det er jo ikke sikkert...

Langs hele hagegangen er det bare is. Bakken var stein hard, så det er fortsatt mye tele i den.

Bekymring nr. 2. Her står både rosene jeg flyttet, sommerfuglbusker/Buddleia, solhatter/Echinacea og lavendel/Lavendula. Alle disse plantene er på grensen i herdighet her, og ekstra sårbare siden de ble flyttet i august/september. Ja, det er ikke annet å gjøre enn å krysse fingrene og håpe på det beste. Pga. steinene/grusen jeg har brukt blir det tidlig bart der, for der det er bare gress ligger snøen fortsatt. Det er også litt mer sol der, så det utgjør sikkert litt det også. Plantene har veldig god drenering der, for jeg har brukt tonnevis av grus der bokstavelig talt. Kanskje kan dreneringen redde lavendel og solhattene. Sommerfuglbuskene og rosene skulle helst hatt 30 cm med snø rundt  seg... Men været får en ikke gjort noe med, så det er bare å ta det som det kommer.

Som det synes så var det sol i går, og allerede nå er solen oppe en time mer her enn i desember. På grunn av de høye åsene rundt her går solen ned 12.15 midt i desember. Det er nesten mørketid her da ;)

Jeg måtte sjekke hvordan det sto til med Cedertreet/Cedrus libanii som jeg plantet der i sommer. Jeg har et maken tre nede i hagen, og det har rådyrene både spist av og feid hornene sine på. Men dette nye treet hadde så langt ingen skader.

Min mann fikk telefon fra håndtverkerene i går og de kan begynne å jobbe allerede i morgen.  De hadde kommet hjem tidligere enn vi trodde. Nå er det helt bart på taket på vinterhagen, og da kan de begynne med takplatelegging med en gang bare været er ok.  Det trodde vi ikke var mulig før til våren, for når de dro før jul lå det 20 cm med snø på taket. Jippi, dette er virkelig gode nyheter! :)

Alt av vinduer, innvendig panel og takplater er kommet til byggevarehandelen. Det eneste som ikke er  ferdig enda er foldedøren. Men den kan de sette inn når alt annet er klart, og da er den nok ferdig innen det  :)

Ha en fin uke!


42 kommentarer:

 1. We are having this kind if weather here too, Marit. On Saturday it rained torrentially all day and the temperature was five degrees. Yesterday it was minus five with a little snow. All of this fluctuation and especially the continued disappearance of the blanket of snow cannot be good for the plants in the ground, who must be confused as to whether it is time wake up and get busy or not. I am glad that the tradesmen will be around to finish the work on the conservatory, but I am sure that within a few months you will be starting on something else! Spring is coming! Maybe sooner than we think.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, I have read about it. This winter is no winter, it's something in between. I fear that it will be many dead plants if this continues. Yes, it must feel like spring one day, and winter the day after for the plants.
   I think you get it right! I have a lot of plans as usual. Yes, it can be a very early spring this year.

   Slett
 2. Hello, Marit! Are temperatures are going up and down. We are having warm weather now, the plants probably think it is spring. I hope and pray all the plants survive. Yay for your good news. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen!
   It's never easy to say in these days. Yes, I guess they belive it's spring. Yes, we must hope for that.
   Have a nice day!

   Slett
 3. Take the garden with you and come to the Netherlands. Of course it's a little metaphorical what I say!
  There is a lot of rain here, but there is no frost ... not even at night! Saturday night were +10 grade ...
  I hope everything will be alright in the spring!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that had been wonderful, but it's too far away for me :)
   It's a strange winter.
   I hope it too.
   Hugs!

   Slett
 4. Hej Marit.
  Hvor er det bare spændende med jeres vinterhave! Og skønt at håndværkerne kan komme videre allerede nu :-)
  Jeg krydser fingre for at haven klarer de svingende temperaturer! Her er det bare ret varmt og meget regnfuldt hele tiden ...
  Knus fra Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Nana

   Ja, det blir veldig spennende. Det var en stor overraskelse at de kunne starte alt nå. Det er en fryktelig vinter, for den er hverken høst eller vinter. Huff ja, dere har hatt det mørkt og vått lenge.
   Klem

   Slett
 5. Hi Marit, you have much snow in your garden. It seems cold. We have only rain. I wish you a nice week. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Caroline,
   This in fact very little snow. We are used to have very much snow here. But this winter is very warm and unusual.
   Yes I have read about your warm winters.
   Have a nice week.
   Greetings, Marit

   Slett
 6. Hej Marit!

  Det är bekymmersamt ja, vi har ju inte upplevt detta tidigare så det är svårt att veta hur växtligheten klarar det. Här är det bara varmt och regnigt, med andra ord en alldeles annorlunda vinter.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Nei, vi er ikke vant til dette. Det finner vi nok ut til våren igjen, og jeg er veldig bekymret for plantene. Her skal det regne i 12 timer fra nå og til i morgen.

   Klem!

   Slett
 7. Det har vært svingende temperaturer her også. Etter hva jeg forstår, må vi visst forvente flere sånne vintre framover....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er nok vintrene vi må forvente fremover... :(

   Slett
 8. Jeg forstår fuldt ud, at de svingende temperaturer giver anledning til bekymring, især med de mange planter, som du flyttede sidste år. Som du skriver, kan vi ikke gøre noget ved vejret ud over at krydse fingre og håbe på det bedste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er de plantene som bekymrer meg. De som har stått i bakken i mange år tror jeg vil klare seg. Det er i grunnen det eneste en kan gjøre 😥

   Slett
 9. Hello Marit!
  Frost causes damage to the garden...
  Have a good week!

  SvarSlett
  Svar

  1. Hello Tania!
   Yes, it does. I must hope for some snow.
   Have a nice week!

   Slett
 10. Hei Marit.
  Det er svingende temperaturer her også. Vi får håpe at plantene klarer seg. De tåler mer enn vi tror. Tenker du gleder deg til hagestua blir ferdig.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er vel sånn overalt nå virker det som. Det får vi håpe på. Ja, jeg gleder meg veldig til det.
   Ha en fin uke.

   Slett
 11. Hei Marit. Godt nytt år til deg!
  Litt uvant å se at det er lite snø hos deg, nå tror jeg vi har samme vær.
  Forstår at du er bekymret for barfrost med alle dine planter og ikke minst de du har flyttet på i høst.
  krysser fingre og satser på at det går bra!
  Så spennende - og deilig med ny hagestue.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid! Godt nytt år til deg også!
   Ja, det er uvant, men det er jo bare regn som kommer og da smelter til slutt snøen.
   Ja, det er bare å håpe på at det går bra.
   Ja, det blir spennende når den blir ferdig.

   Slett
 12. Du har jammen lite snø i forhold til det som er vanlig hos deg i januar. Håper det går bedre enn du frykter, det vil våren vise. Spennende med ny hagestue.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig lite snø mot det vi pleier å ha, ja. Det er jo lov å håpe på det.
   Ja, det blir spennende.

   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Jeg tok jeg et sveip bakover i innleggene dine igjen.
  Kjøkkenet ditt ser litt bondekjøkken-aktig ut med de blå rutene synes jeg.
  Det ville passet her også da jeg har et kjøkken som absolutt trenger oppgradering.
  Ellers har du jo utrolig mange fine blomsterbilder :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig da! :)
   Ja, kjøkkenet er laget i en gammeldags stil. Huset her er fra 1956, så det passer til resten av huset. Det er fra Drømmekjøkkenet, og det finnes i flere farger.
   Tusen takk! :)

   Slett
 14. Høres ut som du har fått et snev av vestlandsvær hos deg. Her er det sjelden snødekke lenge om gangen, men vi kan godt få perioder med en del kuldegrader, det pleier å gå bra. Det jeg har lært er at om det allerede er tele i bakken så skal en ikke dekke over for da blir kulden isolert inne. Håper plantene dine klarer seg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan absolutt virke som det er det vi har fått. I hele vinter har det vært vestavær, og da er det vare mild luft som kommer. Jeg pakket de inn i høst med løv, så det må nok bare være sånn til telen går til slutt. Ja, jeg må jo håpe på det.
   Ha en fin dag.

   Slett
 15. Måske du skal til at vinterdække dine roser som her i Danmark, hvis du ikke kan regne med snedække længere. Det er et mærkeligt vejr. Vi har slet ikke haft frost endnu.
  Tillykke med at håndværkerne kommer, så I kan komme videre.
  Jeg krydser fingre for dine planter.
  Lisbeth
  PS Har du ikke ændret udseendet på bloggen? Eller er det bare mig, der husker dårligt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må jeg nok begynne med i større grad enn nå. Jeg pakket de inn i løv i høst, men vet ikke om det er nok likevel.
   Ja, det er et merkelig vær. Vi har hatt ned i -12, men da hadde vi fortsatt snø. Det blir mer kristisk hvis vi får det nå uten snø.
   Ja, det skal bli godt når de kommer i gang. I dag ble de forhindret for det var så glatt at det gikk ikke an å kjøre bil derfra. Det er is mange steder, og regn oppå det blir en livsfarlig kombinasjon. Jeg tror og håper at de kommer i morgen.
   Tusen takk.
   Du har helt rett, Lisbeth, og du er den første som bemerker det. Jeg endret bloggen i går kveld :)

   Slett
 16. Hej Marit!
  Ny vårlig layout på bloggen, fint.
  Vädret är märkligt, värmegrader och regn, hoppas att dina växter klarar sig.Förstår att du är glad för att byggarna kan komma redan nu och fortsätta med jobbet. Skall bli spännande att se det färdigt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja, jeg fikk pkutselig lyst til å få bloggen litt lysere og vårligere :)
   Ja, det er helt sikkert. Det er mer vår enn vinter det vi har nå. Ja, det er fint at de jan komme i gang nå bare været tillater det. Du får nok se mange bilder :)
   Ha det godt.

   Slett
 17. Jeg bemærkede også med det samme, at din blog havde skiftet til lysere farver :)
  Håber det går godt med dine planter. I DK er vi vant til at skulle vinterdække vores planter, så måske du også bliver nødt til det, når I har sådan et mærkeligt "vintervejr" :)
  Vi klipper altid grenene af vores juletræ og bruger til at dække af med. I år har jeg dog ikke dækket af endnu, det er for varmt, men grangrenene ligger klar til hvis vi - forhåbentlig - får frost/sne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du også så det :)
   Ja, jeg forstår at etter denne "vinteren" her, så kan jeg ikke ta snødekke som en selvfølge mer. Jeg må nok samle på alt løvet som faller her på høsten og bruke alt til å dekke med.
   Ja, det høres smart ut :)

   Slett
 18. Tror inte du behöver vara orolig för Trillium och Erythronium. Jag har ju sällan snö här men ofta perioder med mer eller mindre djup tjäle och det klarar dem. Jag är orolig för barksplit på rhododendron och magnolia. Knopparna har börjat svälla rejält - då har de bra med vatten i grenarna och risken är att en eventuell frost spränger barken... Jag har åtminstone 2 som redan är dömda att försvinna :(

  Härligt med vinterträdgården :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg bør kanskje ikke være det, men bedet jeg viser er litt oppbygd/høyere enn et vanlig bed. Men jeg håper jo på det beste.
   Huff, ja det kan bli et stort problem hos deg hvor det er varmere i utgangspunktet. Det er en dum vinter dette her :(

   Klem, Marit

   Slett
 19. Vilken fin ny layout du har Marit! Tycker om de ljusa vårlätta färgerna.

  Jag förstår att du också är orolig över vad som ska hända med växterna. Tänk, vi bor i olika länder men vintern (eller vad vi nu ska kalla den) verkar vara lika konstig. Jag hoppas verkligen att dina rosor och syrenbudleja klarar sig. Vet ju att dom kan vara känsliga. Men som du säger, det är ju inget att göra, bara vänta och hoppas att det ska gå bra.

  Roligt i varje fall att höra att hantverkarna ska börja jobba igen med vinterträdgården. Det blir något trevligt att se fram emot.

  Önskar dig en fortsatt fin tisdag!
  Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Det var på tide med litt forandring.

   Ja, det virker som dette været er likt i Norge, Sverige og Danmark. Det er et unormalt vintervær dette her.

   Ja, jeg må bare håpe at plantene overlever. De skal begynne til torsdag for det var noe som de måtte gjøre et annet sted først.
   Men det vil gå fort fremover når de bare får begynt. Det er virkelig noe å se frem til!

   Ha en fin kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 20. Hei Marit!
  Ja, det er skummelt med temperaturer som endrer seg så mye. Det har ikke vært mye stabilt vintervær.
  Det er deilig at ting skjer fortere enn planlagt. Tenker du er utålmodig.
  Ha det godt!
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar

  1. Hei Anne!
   Ja, dette været er skummelt for plantene. Været og temperaturen flyr opp og ned hele tiden. Ja, jeg er litt utålmodig nå.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett