onsdag 15. juni 2016

Røtter, og bilder fra nedre del av hagen del 2...

Røtter ja, og det er ikke den nyinnspilte versjonen av TV serien fra 1977 jeg snakker om, selv om jeg faktisk har fått sett den også nylig. Nei, det er noe ganske andre røtter jeg snakker om. Nede i hagen der jeg holder på har jeg støtt på røtter av ymse slag. I barkhaugen som jeg prøver å få gjort mindre må jeg hakke jernriven inn i haugen og så gripe fatt i klumpen med røtter som var vokst seg stor på disse årene den har ligget der, og prøve å få løs barken som jeg skal bruke. Evighetsarbeide er en god beskrivelse ja...
For det er ikke bare villbringebær som har grodd inn i den haugen, det er også store kraftige røtter fra gråor (Alnus incana)som også vokser rett ved siden av.

Her er litt av fangsten fra barkhaugen

Dette er hva jeg oppdaget som lå under presenningen. Røtter i alle retninger, både hvite og svarte, tynne og tykke... Så når alt dette plutselig vil vokse, et eller annet sted midt inne i der jeg holder på nå vil jeg få et problem. Er redd for at sterk eddik ikke er nok til å stoppe det... Men den tid, den sorg...

Så til noe langt hyggeligere, nemlig de hostaene jeg fant. De har midlertidig blitt plantet her og bak de skimtes et grønt og frodig lite tre. Det er et ekte hasseltre (Corylus avellana) som jeg fikk som en bitteliten stikling av en hagevenn for 10 år siden. Den vokste ikke noe særlig på mange år, men plutselig har den skutt i været de tre siste årene. I fjor høst så jeg klaser med nøtter for første gang. Jeg overlot de til ekornet tenkte jeg, men fant her om dagen denne klasen fra i fjor med en nøtt i :)

Veldig gøy å finne en nøtt der :)

Dette er sånn det ser ut pr. i dag der som de gamle pallekarmene sto. To pallerkarmer igjen med bark i de også og barkhaugen som skimtes til høyre. Jeg tror det er gul bringerbær som vokser rett ved siden av den store rabarbraen som står der. Det finner jeg ut når de blir modne, og eller skal den bort. Skal ikke gjemme på noen villbringebær nei, selv om de smaker veldig godt de også.

Så til litt annet. Jeg har to store woodland til her med hosta og trær. Dette er en hosta som vokser på det ene stedet. Den heter 'Dancing Queen' og er veldig vakker. Før likte jeg ikke gule hosta fordi jeg synes de så syke ut, men er nå i ferd med å endre syn på det. Jeg har i flere år vært litt lei av hosta (fordi jeg har så mange), men de er i ferd med å få en rennesanse her bare jeg blir ferdig med denne nye woodlandet. Da skal de flyttes på mange av de for å bli plantet der. Men det er en stund til enda.

Denne Magnolia sieboldii vokser rett over denne hostaen jeg skrev om over her. Den kjøpte jeg for 13 år siden og hadde den i min gamle hage på Kongsberg. Den ble med på flyttelasset, og jeg slet med å finne rette stedet til den her. Den likte seg ikke før jeg plasserte den i halvskygge i bakkant av dette woodlandet. Det tok noen år før den blomstret, men når den når den gjorde det hadde den over 30 blomster på en gang. Den har mange i år også, og jeg er forundret over vekstkraften på den. Jeg har allerede beskåret den en gang, og må gjøre det igjen. Det heter seg at Magnolia ikke skal beskjæres her i Norge, men denne her vokser så mye at jeg har ikke noe valg... Vakre blomster på den!

Til slutt en Iris sibirica 'Dance Ballerina Dance' 

I dag har det regnet bittelitt på formiddagen, men dessverre er det kun et par mm som har kommet. Det er så tørt her nå, at jeg skulle ønske det hadde kommet mye mer, men det ser ikke ut til at det vil gjøre det, nei... Må nok bare fortsette å vanne!

35 kommentarer:

 1. Du har allerede fått mye bar jord! Og for noen lekkerheter som du finner. Nydelig sart farge på iris. Det regner her i dag, og jeg håper både du og jeg får mere av det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en del bar jord nå, men det som er brunt på venstre siden er bark. Der skal jeg plante rhododendron bare jeg kommer så langt. Jeg vet ikke hvor mye regn som har kommet, men det har uansett hjulpet litt på støv og furupollen.

   Slett
 2. Det går framover. Den magnolia'en var flott! Jeg har sansen for bladvekster med gulgrønne blader, også hosta :) Jeg har en heuchera Lime som virkelig lyser opp og jeg jakter stadig på flere gode gul/grønne bladvekster så Dancing Queen er notert .

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det! Den magnolia'en er veldig fin, og er hardfør veldig mange steder tror jeg. Hosta finnes i så mange nyanser, også mange gule :) De er fine, ja!

   Slett
 3. Nydelig Magnolia som blomstrer hos deg nå. Bringebær er et forferdelig ugress slik det sprer seg, men dse gule saker godt.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, bringebær er et ugress som vokser noe fryktelig, og som sprer seg veldig. Jeg er lei hele bringebæra,men den gule smaker godt ja, så hvis det er den får den stå.

   Ha en fin torsdag!

   Slett
 4. Ja, det er virkelig tørt her også, men heller det enn regn i ukevis! Men det begrenser jobbingen i hagen litt, for det går ikke å plante nytt når det ikke er mulig å vanne. Men lukingen går som en lek, så noe fint er det med tørken også! Ha en fin onsdag, Marit! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, det er vanskelig å finne de ideelle mellomtingen. Regn i ukevis er kjedelig, men tørke i ukevis er heller ikke bra. Det blir skader på vintergrønne vekster når det blir tørt så lenge. Jeg planter selv om det er tørt, for jeg har tilgang på masse vann fra Numedalslågen! Ha en fin torsdag!

   Klem, Marit

   Slett
 5. Hello, I wish I had some hostas growing here. I love the magnolia and iris. Beautiful blooms. We are having a cooler rainy day. Happy Wednesday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, they are wonderful plants, and I hope you can get some in your garden! Thank you! Yes, they are so beautiful. We hade tha same weather over here, and still have today. But we need the rain, so it's ok.
   Happy Thursday!

   Slett
 6. Kanskje det er en Askepott-nøtt? :-)
  Nydelig Magnolia!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje det er en sånn nøtt, ja ? ;)
   Tusen takk!

   Slett
 7. Ser ut som du har gjort masse siden sist! Røtter er noe herk å jobbe med, og særlig trerøtter! Flott Hosta, og nydelig Magnolia og Iris! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har da fått gjort litt. Røtter er noe herk ja, og trerøtter er omtrent umulig å slite i to, så de må klippes av.
   Tusen takk!

   Ha en fin torsdag!

   Slett
 8. Hej Marit! Du har hunnit med mycket sedan förra inlägget. Rötter är svåra att få bort helt och hållet. Mycket vacker Magnolia och Iris. Visst är det konstigt hur man ändrar sig, växter som man inte gillade, plötsligt har man dem i trädgården, och tycker de är fina.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det går i alle fall fremovers elv om det ikke går så fort. Røtter er vanskelige ja, og forferdelig mye jobb er det med de.
   Tusen takk! Ja, er ikke det merkelig? Men smaken endrer seg hele tiden, og det er jo bra. Da får en mye variasjon i hagen.

   Ha det fint!

   Slett
 9. That Magnolia sieboldii is wonderful, should like to add this one to my Magnolia collection but I'm afraid I have not enough room in my garden.
  You did a lot of work all these roots are a real nuisance.
  Regards, Janneke

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's wonderful, and you must try a little one, because you can prune it very much!

   Yes, and it's still more of the same down there, because I'm not finished yet.

   Slett
 10. Sånne røtter kjenner jeg til - det er et herk og et slit, men må jo gjøres!
  For en nydelig Magnolia!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kan tenke meg at du gjør det, og de er noe herk, ja! Men jeg slipper ikke unna, så det er bare å bli kvitt siste rest av barkhaugen med røtter og det hele :)
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 11. Jeg blir veldig fascinert av alt som dukker opp. Vi har komposten delvis under linda, og det er rart å se hvordan linda skyter røttene opp i matfatet.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er nok enda mer som dukker opp her innen jeg er ferdig ;)
   De leter etter steder hvor de kan plante røttene sine, og en komposthaug er jo perfekt.
   Klem, Marit

   Slett
 12. Gule Hosta er jo kjempeflotte! Lyser så fint opp i skyggen.
  Hm. Trives Magnolia i halvskygge altså? Strever sånn med å finne en plass den kan trives...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det! Denne M. sieboldii gjør i alle fall det her hos meg. Prøvde å plante den rett i sola, men da likte den seg ikke. De fire andre Magnolia jeg har står rett i sola, men det gjør ikke denne. Du må bare prøve deg frem!

   Slett
 13. Hei Marit

  Lækker Magnolia sieboldii, og super billede af den!
  Du har ret hindbær (bringebær) rødder er noget af det mest irriterende. men får man fat i den rigtige ende, så har man pludseligt det hele - og alt skal jo bort!

  Flot at se hvordan dit arbejde går frem.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk! Det er en magnolia som jeg tror du faktisk kunne hatt i Sverige, for den fryser ikke noe ned.
   Ja, hindebær er noe herk, og de gir en forferdelig mye arbeide å få bort. Du har rett i det, for de setter sideskudd og det er jo bare å ta tak i en ende. Problemet for meg er at jeg har så vondt i armene, og er derfor ikke sterk nok til å dra de opp. En mann hadde dratt de opp med en gang ;) Men jeg jobber med saken! Alt skal bort, ja....
   Om det ikke går så hurtig, så går det da fremover!

   Ha en deilig dag du også :)

   Slett
 14. Her er det også svært tørt. Sjelden å ha sol, og vind, så
  lenge om gangen her på våre kantar.
  Du har ein spennande hage og nok av oppgåver å ta fatt i.

  Ha ein fin torsdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det mange steder nå virker det som. Vi fikk bare 8 mm, og det monner ikke mye.
   Ja, det er nok å gjøre her akkurat denne sommeren :)

   Ha en fin dag

   Slett
 15. Hei Marit, jeg har også endel røtter i hagen som gjerne kunne gått sin vei for min del – hvis de hadde kunnet! Vet ikke hva jeg skal gjøre for å spa dem ut er utelukket for meg. Har for første gang brukt Roundup i hagen her om dagen, Roundup Gel som kan smøres på bladene av en plante og ikke skade planter som er rett ved siden av. Tror nok det bli en del slik i min hage!
  Jeg må innrømme at gul hosta er ennå ikke på min list over planter jeg liker, men irisen var flott! Jeg vet hvorfor dere har hatt så lite nedbør…alt har falt ned hos oss den siste måneden så det ikke er noe igjen til dere!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Helene! Ja, røtter er noe herk! De sitter så fast i bakken, at jeg har ikke krefter i armene til å dra de opp. Jeg klarer heller ikke å spa de opp, så jeg må prøve med 35% eddik. Dette er rett ved siden av brønnen med drikkevannet, og derfor er det utelukket å bruke roundup. Jeg har også brukt det veldig lite. Den gelen har jeg prøvd,og den er praktisk hvis det er små områder der det er ugress. Ellers tar det for lang tid...
   Nei, det har ikke jeg likt før heller før nå. Plutselig liker jeg de i små doser ;)
   Ok, da vet jeg det, for den siste tiden har det ikke kommet noe regn her :(
   For mye og for lite er like galt ;)

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 16. It is said: the plant or tree above is just as great as it is below the ground. Now you have experienced so, Marit. Your Iris is SUPER!
  Gr Jan W

  SvarSlett
 17. Yes Jan, that is very true!
  Thank you :)

  SvarSlett
 18. For en nydelig Magnolia!:)
  Ja du har virkelig mye å styre med. Spennende å se alle plantene dine, her er det mye jeg aldri har sett før!
  Ønsker deg en god kveld:)

  SvarSlett
 19. Huff, det høres ut som slitsomme røtter! Skulle hatt en gravmaskin :-) (som ikke laga hjulspor). Så gøy med den mangoliaen.

  SvarSlett
 20. Jeg blir litt misunnelig når du snakker om woodlandhagene dine. Det er noe jeg også ønsker meg, men først må jeg skaffe nok trær. Mannen min tror jeg er tullerusk som snakker om å anlegge enda flere "bed," selv om jeg forsøker å fortelle han at en woodland-hage ikke er helt det samme. Jeg har derfor en langtidsplan men området bak garasjen. Nå har jeg plantet tre frukttrær der, men tenker å snike inn et par andre trær, slik at jeg kan anlegge woodlandhage der når jeg en gang blir pensjonist. Dette er langtidsvyer, men hagearbeid dreier seg jo om tålmodighet.

  SvarSlett