lørdag 4. juni 2016

Litt for mye av det gode, og status på roser...

Ja, sånn er det for tiden. For varmt og  for tørt, for nå henger plantene bokstavelig med hodet. Jeg rekker ikke å vanne alt, og da blir det sånn.

På tirsdag  var jeg og mannen til en venninne i Lier og kjøpte veldig billig Thuja 'Smaragd'. De var ca 1.40 m høye og kostet 149 kr. Ikke noe å si på den prisen! De skal lage litt skygge nede i hagen til mitt "nye" prosjekt.

Siden onsdag har vi hatt en syk katt som jeg har vært hos vetrinæren med uten at de funnet ut hva som feiler han. Så mesteparten av tiden har gått til det i det siste, og i går og i dag har jeg vært hos min mor og hjulpet henne. Så hagearbeide har det blitt lite av dessverre.
Jeg får lett panikk av å tenke på alt som må gjøres, men en rår ikke over alt som skjer  bestandig.

I går var det 28 grader her, og det er etter min smak ikke behagelig. 20 grader er mer passe synes jeg ;)

Trepeonene har  sprunget ut, og de er nesten avblomstret allerede.  Litt trist, men sånn blir det bare i en sånn varme.  En av de har aldri blomstret før, så det var spennende å se den før første gang.

Paeonia rockii 'Zi Yan'

Paeonia rockii 'Yu Qiu Xiang'. Denne har ikke blomstret før :)En annen peon som jeg kjøpte i fjor og som heter 'Athena', har også kommet med en blomst. Utrolig vakker om jeg skal si det selv ;)

Paeonia 'Athena'

Jeg har ennå en peon som nettopp har begynt blomstre, nemlig denne Peonia veitchii

Denne har så flott bladverk også...


Rosene danner knopper ser jeg, og det er ekstra hyggelig å konstantere av den ene 'New Dawn' har likevel overlevd, og det samme med Austinrosen 'Evelyn'. Sistnevnte frøs helt ned, men kommer likevel veldig fint nå. En annen rose som ikke frøs ned noe i vinter og har overlevd -25 grader i vinter 2 meter over bakken uten noe form dekke er den utrolig flotte 'Constanse Spry'. Den må sies å være ekstremt hardfør. Den klatrer opp i en høy lerk, og er minst 2 meter oppe i den hvis ikke enda høyere. Det eneste minuset jeg ser med den er at den ikke remonterer, men når den likevel danner så mange knopper som den gjør er den tilgitt... ;)

I fjor kjøpte jeg 3 roser av 'Munstead Wood', og alle har overlevd. Til og med 'Morten Korch' som også er på grensen i herdighet har overlevd den siste vinteren.  Sånt er til å bli glad av!

Så litt clematis...

Clematis albina plena

Clematis alpina 'Properitus'

Det ble noe kluss med dette innlegget, for plutselig klarte jeg å få utgitt det uten bilder...

Håper at det er i orden nå...


42 kommentarer:

 1. your garden will be beautiful, no matter the weather.

  SvarSlett
 2. Mmmm... ..det är inte lätt att ha ett 'vanligt' liv vid sidan av trädgården. Vi har också en liten katt som inte mår bra...

  Underbara bilder och blomning, särskilt buskpionerna. Njuter extra av dina för just nu har jag inga blommande exemplar. Desto fler frösådder däremot.

  Thuja 'Smaragd' har en benägenhet att drabbas av en virussjukdom -tyvärr för den är den vackraste gröna. Just nu kommer jag inte ihåg vad viruset heter men jag har skrivit om det. Det blir bruna fläckar som kan ta död på en hel buske - inte så snyggt. MEN plantera lagom glest och håll öppet runt om så att luft kommer in och kan dra runt så håller de sig bättre. Jag hade planterat de väldigt tätt och med en stor perennrabatt tätt intill...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sant! Så trist da. Vår katt er 11 år, og uansett alder er det så leit når dyr blir syke. En blir jo så glad i de...

   Tusen takk! Ja, trepeonene er så vakre. Jeg har veldig mange knopper på mine, så da får du nyte mine i steden ;)
   Spennende med frøsådd av rockii!

   Det har jeg lest om ja, men jeg har ikke opplevd det selv. Håper at jeg slipper det. Mine får luft rundt seg, men jeg skal huske på det du sier. Ja, en stor stauderabatt blir det nok inntil ;)

   Klem, Marit

   Slett
 3. Ja du har fuldstændig ret, nu er det blevet for varmt, og vi kan jo ikke vande det hele, men det nytter ikke at klage. Lidt trist når man har gået og ventet på blomsterne og så holder de så kort. Heldigvis sætter roserne flere knopper, vi må se det positive. Positivt var det også med så store thujaer til rimelig penge.
  God bedring med katten
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, men det nytter ikke å klage som du sier. Vi klager over kulde, og når det blir for varmt klager vi også ;)
   Ja, det er jo egentlig konsekvensen av varmen vi klager på, for det er så trist når blomstene varer så kort tid. Ja, det er fint at rosene setter knopper.
   Det var store flotte thuja, og de var veldig billig, det var halv pris i forhold til andre hagesentere.

   Tusen takk!
   Klem

   Slett
 4. Hei Marit

  Flotte rockiier, og den ene med fint besøg! Er det fra din store sending fra Kina?
  Og så fik du blomst i Athena. Alletiders!

  Både dyr og aktive mennesker lider i varmen - nu går det mod køligere dage. Det gør ikke noget nej...

  Tror man er blevet bedre til at bruge de rigtige poderødder til roser. Så de klarer vinteren bedre!

  Ha en dejlig kølig sommerdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, rockiiene er så flotte! Jeg er veldig glad i de. Den ene har fint besøk, ja :)
   Du har helt rett, de er alle fra Kinaimporten.
   Jeg ble så overrasket når jeg så at den hadde knopper allerede første året. Han jeg kjøpte plantene av er dyr, men han har veldig flotte planter.

   Ja, det skal være sikkert. 30 grader er ikke godt for noen..
   Det er allerede kjøligere her nå, og det er bare deilig.

   Ja, antagelig er de blitt bedre på det ja, for tidligere var det få Austinroser som overlevde vinteren her.

   Ha en deilig kjølig dag du også!

   Slett
 5. Så vackra pioner och klematis. Väntar på att min första pion skall börja blomma. Efter alpklematisen får jag vänta ett tag på att de andra börjar blomma, men det gör inget, det finns så mycket som blommar nu. Vädret är soligt och fint och lite svalare, det är skönt. Hoppas att din katt mår bättre.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er så fint når peonene begynner blomstre.
   Ja, de storblomstrende clematisene kommer alltid litt senere, men de er vel verdt å vente på. Det er jo så mye annet som blomstrer nå ja! Det er kjøligere her også, og det er bare bra :)
   Takk, han er litt bedre.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 6. Din pion Athena var ju sällsynt vacker. Vi har också haft det varmt på svenska Västkusten och värmen fortsätter så det blommar fort över här också.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er dessverre det som skjer når det blir for varmt, blomstene varer ikke lenge da.

   Slett
 7. Wow, Marit, great pictures of your peonies en clematis. Super!!
  Have a nice Sunday. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan!

   I wish you a nice new week!

   Slett
 8. Så flotte peoner og klematis! Ja, det blir fort tørt etter noen dager med sol og varme, sånn er det her også nå. Jeg må vanne i dag ser jeg :)Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, nå er det veldig tørt igjen her også, og jeg vannet i hele går. Det bare fordamper med en gang, så jeg må nok vanne i dag også :)

   Ha en fin ny uke!

   Slett
 9. Det var mange vakre Trepeoneer du har i hagen. Klematis er en av mine favoritter også. Over 20 grader er for varmt for meg også, spesielt til å jobbe i hagen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, clematis er også veldig fine, for de har så vakre blomster. 20 grader er mer passe når en skal jobbe i hagen ja, enn nærmere 30 ;)
   Ha en fin dag du også!

   Slett
 10. Så vackra trädpioner! Jag har nyligen köpt min allra första, men den har inte slagit ut ännu. Blev så förtjust i dem när vi besökte pionodlingen i Rom i våras. Hoppas den trivs här hos oss. Trevlig helg!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Så spennende med din første trepeon! Da har du noe å glede deg til. De er veldig vakre, og den vil helt sikkert trives hos deg :)

   Ha en fin ny uke!

   Slett
 11. Hello Marit!
  What a wonderful specimens and beautiful peonies.
  I love your posts with flowers.
  Thank you very much, I could see these wonderful plants.
  Have a nice week,Marit.
  Lucja

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Lucia

   Thank you so much!

   I wish you a nice new week, Lucia!

   Slett
 12. Mange flotte bilder!
  Ja, det skjer mye på en gang når det er varmt. Vanner her også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det er mye som skjer i rekordfart i en sånn varme. Vanning må en gjøre mye av nå, ja :)

   Slett
 13. Here it's hot too today, but we also have lots of thunderstorms the last few days. It's such a shame these wonderful peonies only are blooming such a short time. Ours were in bloom when we were on holiday....sigh.

  SvarSlett
  Svar
  1. We have not have any thunderstorms yet, but I guess they will comes here too. Yes, that's a shame that they bloom so fast. So pity for you!

   Slett
 14. Så flott at flere av rodene dine likevel har overlevd, Marit! Det fantastiske sommerværet er det både fordeler og ulemper med, men jeg foretrekker at blomstene avblomstrer raskt mot å ha en så kald sommer som i fjor! Peonen athena var fantastisk nydelig! Den må jeg notere i boken! Ha en fin sommerkveld! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig flott, og jeg er veldig glad for det. Det fordeler og ulemper med en sånn varme, ja, men det er sant at en kjølig sommer er ikke ønskelig det heller ;) Vi hageeiere er ikke enkle å tilfredsstille ;)
   Ja, den er veldig fin, og jeg kan takke Karsten i Danmark for at jeg oppdaget den i fjor.
   Ha en fin ny uke! Klem fra Marit

   Slett
 15. Her ligger jeg aldeles utslått etter kraftinnsats i hagen ivaremen (må til, da jeg er langt på etterskudd). Underskjønne peoner! Heldigvis kommer det nye sorter hele tiden når de tidlige visner ned...
  Så fint at rosene kommer! De jeg lurte på om var gåne, kommer også likevel med mange skudd :) Ja, Constance tåler mye, men nekta å blomstre etter de aller verste vintrene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da, du må ikke ta deg helt ut da! ;) I en sånn varme bør en sitte i skyggen...
   Ja, peonene er veldig vakre. Ja, det er heldigvis mye fint i vente også. Rosene tåler utrolig mye, og Constance er en av de. Håper min vil blomstre likevel i år da...

   Slett
 16. Så mye vakkert som blomstrer i varmen. Det har både fordeler og ulemper med så mye varme. For min del kan det godt bli litt kaldere, sånn at blomstringen varer lenger og vi slipper å vanne så mye. Peonen'Zi Yan' var aldeles nydelig. Flere av mine roser frøs helt ned i vinter. Heldigvis ser det ut til at de fleste kommer likevel. Så jeg får bare avfinne meg med at New Dawn ikke kommer til å dekke hele veggen i år. Håper det vil gå bra med katten din og at de finner ut av hva det er. Alt godt!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye fint som blomstrer nå. Ja, det er en fordel med litt kjøligere vår, for da varer blomstene litt lenger enn en dag...
   Tusen takk! Ja, sånn er det her, og den ene New Dawn har overlevd likevel, men ikke den andre. Får være fornøyd med det. Takk, han er allerede bedre.
   Ha det godt!

   Slett
 17. Hei Marit!
  Peoner er nesten det vakreste som fins. Skulle gjerne hatt trepeoner, men jeg har aldri klart å få dem til å overvintre flere vintre.
  Å være bekymret for husdyr, er så slitsomt. Det er utrolig hvor knyttet man blir til dem.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant! De jeg har er fra en imoprt jeg hadde fra Kina for noen år siden, og de tåler ned til -30. De heter rockii, og de er noe annet enn de som selges på Plantasjen...
   Ja, det skal være sikkert, for en blir jo bare så glad i de.
   Klem, Marit

   Slett
 18. Nydelig syn. jeg har en gul trepeon som blomstrer for første gang i år. veldig kjekt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! En gul trepeon er helt sikkert et flott. Jeg har ingen gule, så det ønsker jeg meg :)
   Klem

   Slett
 19. Så flotte peoner og Clematiser du har :) Her hos meg er det bare den røde bondepeonen som klarer seg, men den er jeg til gjengjeld veldig glad i. Jeg vet ikke helt om jeg syns synd i deg p.g.a. varmen, her har vi hatt tre grader i dag......men da kan man jo grave i hagen uten å svette ;) Og vi slipper å streve med vanning :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det forstår jeg veldig godt! De er jo også veldig fine, og de har jeg faktisk ingen av. Jeg skammer meg over å klage over varmen når jeg leser om deg som bare hadde tre grader i går... Håper du har det litt varmere i dag :)
   Ha en fin uke!

   Slett
 20. Å, så vakkert det er hos deg nå. I dag virker det som om ønsket om 20 grader blir oppfylt. Jeg er helt enig med deg, blir slitsomt med nesten 30 grader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det kjennes ut som det her også. 15 grader og lettskyet her nå. Deilig :)

   Slett
 21. Kjempe, kjempefine peoner. Du har så mye spennende og spesielt. Som samtidig passer så fint sammen og utgjør en så gjennomført stil!

  SvarSlett
 22. Vilka otroligt vackra pioner Marit! Jag har bara en trädpion som egentligen inte är härdig här. Den har blommat ett år, förra året, men i år frös stammarna igen. Men bladverket är väldigt vackert så jag tycker om den ändå.

  Kram Anita

  SvarSlett