onsdag 24. mars 2010

Enda mer frø...

Jeg skal aldri mer si at jeg ikke skal bestille mere frø, for det klarer jeg visst ikke å holde uansett ser det ut som. Jeg lar meg som kjent lett rive med av hva andre bestiller på nett, og jeg satt her en kveld og lette etter hostafrø. Jeg fant en side med varigerte hostafrø, og i dag kom en hel haug i posten. Hjelpe og trøste, galskapen har visst ingen ende her...
Nå er det snart mer frø i kjøleskapet enn mat ser det ut som ;)

Jeg har priklet masse dagliljefrøplanter i dag + flere akeleiefrøplanter. Har sådd en mix av varigerte akeleier, og nå begynner de gule å spire. De er utrolig trege, men sånn var det i fjor også når jeg sådde de. De helt grønne har jeg også priklet, for de kan jo bli fine de også. Men det er jo bladverket jeg er på jakt etter, så jeg håper det dukker opp flere spirer av de.

Har sådd flere akeleier i dag som også er varigerte. De får jeg ikke nok av!

tirsdag 23. mars 2010

Første runde i drivhuset, og mer frø i posten

I natt hadde jeg på varmovnen i drivhuset. Flyttet endel frøplanter ut dit i går, så de hadde sin første natt "ute" i drivhuset. Det gikk helt fint, men det er temmelig stor tempraturforskjell på natt og dag. 10 grader i natt inne i drivhuset og 25 på dagen i går. I dag var jeg skikkelig vågal og flyttet tomat, agurk og dahlia ut. Jeg har to klapphyller over hverandre, og har satt disse på nederste hylle med agrylduk festet til øverste hylle. Innbiller meg at hvis det blir veldig kaldt ute i natt, så har de en viss beskyttelse under duken. Blir det 10 minus ute, så tror jeg det går galt okke som...
I morgen skal jeg flytte ut flere frøplanter. Priklet enda flere dagliljer i dag, og da er det deilig å slippe plassproblemer. Men det varer vel ikke lenge før jeg har det samme problemet i drivhuset. Dette er vår i et nøtteskall, plassproblemer overalt! Men bare det blir varmere i lufta om natta kan jeg sette staudene ute. De er jo ikke noe herdet enda, så de får stå i drivhuset så lenge det er plass.
Jeg prøvde å telle alle dahliafrøplantene jeg hadde, men kom ut av tellinga. Må være rundt 40 stk. eller noe sånt. Det er helt fint siden vi skal ha planteauksjon i hagelaget i mai. Da håper jeg vi får inn endel penger.

I dag kom den durablige frøpakka fra signa. 4 for 1 frøpakke var vanskelig å motstå...
Så her skal det bli iris i lange baner!

Det startet med snø i dag tidlig, men senere gikk det over til regn. På slutten av dagen ble det sol og det var bare deilig. Nå har snøen falt så mye i sammen at det er ca 30 cm med snø på flat mark. Toppen av pallekarmene var bare så jeg, og det er et godt tegn.

mandag 22. mars 2010

Endelig litt vårtegn her også

I dag har jeg begynt å vaske i drivhuset! Det er et sikkert vårtegn :) Har er del rydding og vasking igjen enda, men det kommer seg. Må tilstå at jeg er ikke flink til sånt på høsten. Da er jeg møkk lei alt som smaker av hage, og da blir ikke sånt gjort i hvertfall ;) Men nå er det nesten bare moro, bortsett fra at ryggen streiker i dag. Men jeg tar det piano, og jobber i det tempoet som jeg orker. Har satt ut drivhusovnen, og kommer til å ha på den om natta fremover. Det var 3 minus her i går kveld, men plutselig snudde det og det ble mildere igjen. Det er lov å håpe at nattefrosten snart må våre over...

Jeg skal i hvertfall flytte ut alle staudene jeg har sådd. Har kjøpt endel primula til 10 kr på gartneriet som har tørket litt og er litt shabby. De skal jeg få til å overleve, og plante ut når snøen går. Det var i hvertfall planen ;)

Snøen i gårdsplassen er smeltet vekk, for der har vi jo måket i hele vinter. Der hvor snøen er tippet derimot, er det fryktelig mye snø igjen. Men det blir nok bar mark i år også! Bekken som renner forbi her har dukket opp og er synbar etter en lang pause. Bekken renner jo der hele vinteren også, men i år har det vært så mye snø at den har blitt usynlig. Hyggelig å se den igjen!

torsdag 18. mars 2010

I dag har jeg sett krokus


I dag har jeg vært en tur på Kongsberg, og i en solskråning utenfor en blokk blomstret tre grupper med knallgule krokus. Det var som å se sola, for de strålte noe utrolig i bakken der. Da ble jeg så glad, for det betyr at våren er ikke så langt unna likevel. Litt deprimerende var det å komme hjem , for det er mer snø her. Men, til neste helg er det sommertid, og da skal jeg flytte ut planter i drivhuset. Mens jeg var borte i dag har det kommet opp hele 7 dagliljespirer i en potte!

Etter en litt nøyere opptelling i går, så kommer jeg til å ha over 50 dagliljefrøplanter. Så det er på høy til å få litt mer armslag her.
Bildet over er tatt grytidlig en morgen før det ble skikkelig lyst, derfor er bildet så blått. Men hakkespetten så ikke til å bry seg noe om det akkurat :)

onsdag 17. mars 2010

Dagliljefrøplanter i bøtter og spann

Jeg får begynne med gårsdagens møte som ble et meget hyggelig hagelagsmøte. Tommy Tønsberg er veldig flink både til å fortelle og ta bilder. Vi var ca 20 stk., og det er mange når en tar i betraktning at tettstedet her teller ca. 2000 mennesker. Tre av de var fra Kongsberg, og det er jo hyggelig at de tar turen ned hit for å komme på møte.

I dag tidlig måtte jeg se til dagliljefrøene, og nå har nesten alle spirt. Tror jeg kommer til å ha 30 frøplanter eller noe sånt. Det er frø jeg har kjøpt, og er krysninger alle sammen. Vet ikke hvor lang tid det tar før de blomstrer, men ingen skal selges før jeg har sett de ;) Sånn kommer det til å være med alle irisene også. Tenk om det er noen fantastiske farger jeg ikke har i hagen fra før. Det ville ikke være til å leve med. En tilhører ikke de hagegale for ingen ting nei... ;)

Har fått spiring på Primula vialii også. De doble auriklene jeg har sådd med frø fra Barnhaven lever i beste velgående. De står under lys i 10 grader, og det virker som er optimalt for de. Har også sådd Artemisia stelleriana. De har jeg slitt med å få til før, men i år er alle frø bare greie. Ikke skjønner jeg hvorfor, men jeg takker og bukker. Fikk også noen helleborusfrø som var ferske i går av en venn. Han hadde hadd en juerose stående i vinduskarmen i hele vinter, og nå var altså frøene modne. Det kan jo bli spennende å se om de spirer med en gang.

tirsdag 16. mars 2010

Jeg kan motstå alt unntatt fristelser...

...sa den godeste Oscar Wilde. Bedre kan det vel ikke sies, for jeg føler meg omtrent sånn jeg også. Har ikke klart å sitte på hendene mine i det siste, nei...
Her om dagen bestilte jeg flere peoner fra Peonmannen. I går klarte jeg jammen meg å bestille flere peoner i fra Latvia. På ettermiddagen i går fikk jeg mail i fra Signa med tilbud om dumpingsalg av irisfrø, og da ble det noen frø kan man si... Jeg som ennå ikke har fått sådd de forrige jeg bestilte derfra pga. plassmangel. De ligger riktignok i kjøleskapet i ziplockposer, men dog. Lurer på om plassmangelsen først går over når det blir bart ute.
Til slutt i går fant jeg noen stripede hostafrø, så nå skal jeg så det også. Jaja, galskapen vil ingen ende ta ser det ut som.

I dag kommer Tommy Tønsberg til vårt hagelag og skal holde foredrag om woodland / skyggeplanter og han skal også vise bilder. Gjett om jeg gleder meg! Er like spent hver gang på hvor mange som kommer, men det blir hyggelig uansett. Dette skal være på det lokale gartneriet, og jeg antar at det er mange fristelser der også...
Ikke lett å være en hagegal i disse tider, nei ;)

søndag 14. mars 2010

Vinter kan være pent...

Naturens eget kunstverk...

Her er bilde av hvordan hagen ser ut med vinterdyne. Sporene er rådyra sine :(
Det spirer fortsatt som bare det i mange potter. Tror aldri jeg har hatt sånt tilslag på spiring som i år. Jeg har klaget over plassproblemer før, og klager ikke noe mindre nå. Må snart flytte frøplanter til drivhuset, men er avhenig av litt varmere nattetemp før jeg gjør det. I natt var det "bare" 8 minus, så det går i hvertfall rette veien. Det har blitt noen bare flekker hist og her på gårdsplassen. I dag har det kun vært 3 grader på pluss, så i dag har det nesten ikke smeltet noe. Men til uka melder de om litt varmere igjen. Håper på det, ja...

lørdag 13. mars 2010

Deltagelse i Frk. Frø

Her er min deltagelse i Moseplassens konkurranse, Frk. Frø. Mitt bidrag denne gangen er to tvillingsøstre som heter Frøkenene Frost.

Plantene er Helleborus argutifolius 'Pacific Frost'. Det er en julerose med varigert bladverk.

torsdag 11. mars 2010

Kompost og katt med luksusvaner


Siden det er så vårlig, så henter jeg frem et blåveisbilde til i fra 2008. I dag har det vært hele 11 grader her, og det har i tillegg vært delvis skyet. Så i dag har lufta vært varm. Det har smeltet veldig mye i dag også, og det ser en på snøen som fortsatt ligger her. Den har sunket mye i sammen, og det gjør ikke noe.

I går prøvde jeg å få liv i komposten igjen ved å helle varmt vann i den. Jeg rørte godt rundt i dag, og jammen fant jeg en levende meitemark på innsiden av lokket. Komposten har vært bunntælet i vinter, og den meitemarken må ha vært i dvale inne i komposten. Den lokale matbutikken har reklamert lenge med ferske reker til 99 kr kiloen, og i dag falt jeg for fristelsen. Dette med baktanke på at rekeskall er bra for å få liv i kompost igjen. Mens vi spiste reker satt den ene katten som limt ved siden av meg. Han elsker reker, og jeg måtte dele med han i dag. Kompostbingen fikk rekeskallet, og jeg håper at det blir litt liv i den igjen. Skal tømme den når det blir bart, for den er ganske full. Har tenkt å tømme den opp i pallekarmene hvor jeg dyrker purre. Det er ganske sterkt, men jeg blander den med den andre jorda som er der fra før. Har gjort dette i flere år, og purren vokser som er uvær i den kompostjorda :)

onsdag 10. mars 2010

Vårværet fortsetter...

...enn så lenge. I dag har det vært helt nydelig her. Dagen startet med plussgrader, og det ble 9,5 grader her midt på dagen. Fremover melder yr om kaldere vær, så en får nyte det været så lenge det er sånn. Dagens bilde er fra slutten av april i fjor, og om en måned blomstrer nok blåveisen igjen her. Inne i drivhuset var det 20 pluss midt på dagen i dag, og det var alldeles nydelig å sitte der og høre på fuglekvitringen utenfor.

Jeg har fått vekk mye av snøen langs kantene i dag. Fikk spadd rundt kompostbingen slik at den fikk mest mulig sol på seg. Den har stoppet opp i vinter, men har tilført varmt vann for opptining i dag. Ikke rart den har stoppet med sånn kulde som det har vært her i vinter.

Har priklet enda mer iris i dag, nå var det versicolor som hadde spirt. Har fått flyttet agurk og tomatspirene ned til planterommet i kjelleren. De trives best i kjøligere omgivelser når de skal vokse.

Ellers så har jeg bestilt endel planter fra Inger Lise Wiersdalen i år også. Tror det er 5. året på rad eller noe sånt. Hun har mange fristelser.

mandag 8. mars 2010

Vårstemning

Dette bildet er tatt for nøyaktig et år siden, men det er omtrent akkurat sånn det ser ut her i år også. I natt var det 16 minus, men på dagen i dag ble det hele 9 varmegrader. Mao. 25 grader opp! Det ble fønvind i tillegg, så i dag har det virkelig smeltet her. Forferdelig mye snø igjen, men alt som blir borte hjelper. Inne i drivhuset var det 15 pluss i dag, og det var nydelig å være der. Grunnen til at det ikke blir høyere er at det ligger snø på alle kanter nesten opp til der taket begynner. Det er bare ved døra at det ikke er så mye snø. Alt det andre er snø fra ørten måkinger av drivhustaket igjennom vinteren. Denne snøen magasinerer mye kulde, så før den er borte blir det ikke veldig varmt inne i drivhuset. Men det er i hvertfall hyggelig at det er så mange plussgrader der.

Jeg har akkurat priklet Phlomis tuberosa frøplanter. Det er for meg en ny staude, så jeg er spent på om den vil like seg her. Priklet også i dag flere iris spirer, så nå har jeg mange av Iris chrysographes 'Stjerneskud' frøplanter. Siden det er av egen avling, så er det jo ekstra morsomt at så mange spirer.

lørdag 6. mars 2010

Pakker i posten

Her om dagen leste jeg på hagegal at Konkel hadde masse emballaskje som han gjerne ville bli kvitt. Bare to dager etter kom det pakke i posten fra han med masse småesker som er veldig kjekt å ha når en skal sende små frøplanter til hagevenner. Konkel er kjempesnill!

I dag kom det en liten pakke med frø fra Tyskland med nye iris og dagliljefrø. Sistnevnte har jeg aldri sådd, men en gang skal jo være den første for alt her i verden. Så nå er irisfrøene lagt i vann, og dagliljefrøene er sådd. Irisfrøene spirer fortsatt så det bare tusser her, så det går mot en tidlig drivhusstart i år ser det ut som.

Dagens bilde er en Iris sibirica som heter 'Memphis Memory'. Den er bare sååå nyyydelig!

Værmeldingen for neste uke ser meget lovende ut. De melder om plussgrader i hele ti dagers perioden. Om så de bommer på halvparten, så er det likevel forbedring i forhold til nå. I natt var det hele 23 minus her.... Men nå går det mot bedre tider, og det er bare tre uker til sommertid.

torsdag 4. mars 2010

Irisfrø spirer!

Et eller annen må jeg ha gjort riktig, for plutselig så spruter det opp med irisspirer her. Her om dagen var det en, i dag har jeg priklet 10 iris. Og flere er på vei! Dette er frø fra egen hage som har ligget kaldt i kjøleskapet siden i høst. Her i forrige uke kom jeg på at jeg hadde tatt inn noen hostafrøstander når jeg hang opp julebelysningen ute i hagen til advendt. Jeg glemte jo selvsagt hele greia, og frøstandene har ligget tørt i lomma på jakka i flere måneder. Men de kom i jord i forrige uke, og i dag er det kommet to små tynne spirer som jeg antar må være fra de frøene. Hvis ikke er det ugrass ;) Spennende skal det være å følge de i hvertfall.
Stokkrosene har spirt mer enn jeg trodde. Helleborusfrøene 'Pasific Frost' har allerede fått varigerte blader. Jippi! Om de overlever her vet jeg ikke, men de skal i hvertfall plantes ut til våren.

I går smeltet det mye her, for det var nesten tre pluss i skyggen. I dag har det vært mye kjøligere, det skyer over og det er meldt om snø i morgen :( :( :( Jeg blir snart gal av denne vinteren....

tirsdag 2. mars 2010

Plassmangel...

I går fikk jeg sådd mange frø. Måtte få tomat og agurksåingen unnagjort før det ble for sent. Jeg startet egentlig med å så i slutten av januar, men har ikke fått somlet meg til å lage noen skikkelig såliste. Det har i hvertfall blitt mye forskjellig her. Lobelia, stokkroser, blodbeger, juleroser, purre, tomater, agurk, Festuca glauca 'Elliah Blue', Millium effusum 'Aureum', flere sorter akeleier med varigerte blader, mørkbladede dahlia, cyclamen hederifolium, valmuer, aurikler, kattemynte og ørten sorter iris som ikke vil spire. Men de må jeg ha tålmodighet med vet jeg. I hvertfall begynner jeg å bli alvorlig bekymret for hvor jeg skal sette alt dette. Planterommet i kjelleren er overfylt, og plantestativet fra grønt fokus er mildt sagt overlesset. I tillegg kjøpte jeg i forrige uke Tolmiea menziesii 'Taff's Gold' (tror jeg den heter). Den har jeg formert opp i veldig mange småplanter. Så det er temmelig fullt her nå.

Når jeg jobbet i blomsterbutikk ble den "kalt mor med barn på fang" pga. at den danner avleggere i bladhjørnene. Den jeg kjøpte er limegrønn med varigeringer på bladene. Jeg har en grønn variant i hagen som er vinterherdig, og vokser temmelig mye. Jeg bare lurer på om den jeg har er helt grønn pga. at den står i skygge. Det finner jeg ut til våren, for da skal jeg plante ut disse limegrønne ut i hagen. Leste at de kan trenge vinterdekke hvor det er mye barfrost. Mine har stått ute i to vintre nå, og lever i beste velgående. Artig staude i hvertfall, og er fin sammen med hosta.

Tempraturen er mildt sagt varierende her for tiden. I natt var det 18 minus, men på dagen ble det tre plussgrader og det smeltet i sola. Herlig! Jeg fikk måket taket på drivhuset i dag, og snøen nærmest bare deiset ned av seg selv. Så jeg trang ikke bruke mye krefter. Inne i drivhuset var det 7 pluss mens jeg var der, og det var sent på ettermiddagen. Så det går rette veien. Kommer ikke til å starte opp der før det blir noe mindre snø. Jeg pleier å sette på varme der rundt 1. april, for før det er det alt for kaldt. En må bruke så mye strøm pga. kulda om natta, og da har jeg heller plantene inne til det blir litt mildere. Men pga. plassmangel kan jeg bli tvunget til å endre planene. Det gjenstår å se.

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...