tirsdag 15. juni 2021

Små og store prosjekter...


 For over to år siden kappet mannen ned flere store  kjeglegraner / Picea glauca 'Conica' her, for de måtte bort før vi bygde på huset. Jeg har lenge tenkt på at de skal jeg stamme opp, og  på lørdag begynte jeg med det. Mannen har kjøpt seg et nytt redskap, og det er en elektrisk bajonettsag. Han spurte om jeg ikke ville prøve den, men jeg var nok litt skeptisk til å begynne med. Det var det ingen grunn til, for den var veldig enkel å bruke og saging av store greiner gikk som en lek.  Plutselig var fire store kjeglegraner frisert til det ugjenkjennelige :)

Først et gammelt bilde av hvordan de så ut når vi flyttet hit. De ble plantet av de forrige eierene i 2005, så de har vokst mye på 16 år.

Sånn så hagen ut i 2006, og kjeglegranene er til venstre for trappen. Da var de små og søte...

Jeg glemte helt å ta bilder før jeg begynte på dette prosjektet, men her er et bilde fra januar i år som viser størrelsen på de og kjempethuja til venstre på bildet. Beklager snøbildet, men det var det eneste jeg fant av kjeglegranene i full størrelse... ;)

Min mann ville egentlig kappe de ned med en gang, men jeg ville se hvordan de ble innen vi gjorde det. De innerste to trærne var skakke av mangel på lys, så det måtte uansett en hard beskjæring til på de. Det var nesten som å få en ny hage når de tunge og store greinene ble borte. Plutselig kom lyset inn og det ble et nytt "vindu" mot hagen. De ble kanskje ikke så pene å se på, men jeg liker de godt nå. Når jeg får flyttet stauder bort dit blir det litt mindre åpent.

Der som spaden står skal jeg lage en liten sti/ gangvei. Når vi en gang får laget veranda til høyre bortenfor der blir muligheten for å komme rundt med trillebår borte fra den kanten. Jeg kan gå rundt fra inngangen av huset og på steinveien som går der, men det er jo tre ganger så langt ;) Så derfor  må jeg lage en liten sti ned derfra nå før det kommer for mye annet i veien. Jeg skal legge belegningsstein som dekke i denne lille stien. Så det blir mye jobb innen jeg er ferdig. Typisk meg, for det som i utgangspunktet er en liten jobb blir plutselig til veldig mye jobb ;)

Sånn ser stien ut oppe fra akkurat nå.

Midt under lukingen fant jeg denne lille planten her under noen store hosta. Den heter firblad/ Paris quadrifolia og jeg antar at jeg har kjøpt den som en trillium, for bladene kan jo minne om hverandre. Jeg kan ikke huske å ha kjøpt den, så det er litt mystisk hvordan den har kommet seg  hit ;)

Sånn ser den elekriske sagen ut. Supert redskap når en har lite krefter i armene som  meg. Parykkbusken har overlevd vinteren, og nå får den plutselig mye mer lys.

To redskaper som utfyller hverandre.

Jeg ser ikke bort fra at det er flere trær som blir oppstammet med tiden. Trær vokser plutselig veldig mye etter noen år. Begge de to granene som står der blir nok for omfangsrike  med årene.

Hva skjer her da? Mens jeg har klippet graner så har mannen begynt å tømme uthuset. Det skal rives, og inneholder forferdelig mye. Det er nesten utrolig hvor mye vi har puttet inn der gjennom årenes løp . Så det er litt av en jobb å tømme det. Den gamle ovnen som står der har jeg solgt til naboen, for vi har ikke lenger plass eller bruk for en så stor ovn mer. I vinter fyrte vi ikke i oven i det hele tatt, og da var det jo iskaldt. Etter at vi fikk vannbåren varme i gulvene har behovet for å fyre med ved blitt borte.  Så da kan naboen få glede av den i steden. Vi har også mye gammel ved som vi ikke behøver mer, så naboen får den med på kjøpet bare han henter den selv  :)

Vi er glad for alt som forsvinner av innhold  der. Mannen har båret redskap og materialer ned i kjelleren. En må jo ha et sted å gjøre av det vi skal ta vare på,  så kjelleren gjør virkelig nytten sin nå.

 I går var jeg så heldig at hagen ble vannet helt av seg selv, og det kom 9 mm med regn. Så langt i juni har det bare kommet 15 mm med nedbør, så det er stor forskjell fra mai.


40 kommentarer:

 1. Det vore något för mig som också har dåligt med kraft i armarna. Anar att du hade roligt när du friserade granarna, uppstammat är så fint och ljuset som kommer in och skatterna man hittar som varit dolda i mörkret. Just det där att det blivit som ett nytt "fönster" i trädgården.
  Många projekt som vanligt hos dig Marit, men jag anar att du njuter, även om det är mycket jobb.

  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Anita, så kanskje du burde ha en sånn sag. Den er veldig enkel å bruke. Jeg hygget meg med jobben ja! Det var nettopp det det ble, for det var som å få inn sollys i et mørkt rom.
   Ja, som vanlig Anita, men jeg nyter å gjøre sånne ting :)

   Ha en fin tirsdag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Dine keglegraner er bare så fine, Marit - sikke et dejligt redskab I har til at forme med. Du kan nemt skabe mere lys. Spændende med stien du vil lave!
  Hvor er du heldig, at du har fået regn! Her er alt uhyggeligt tørt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Det var et fantastisk redskap å bruke ja, og det blir nok ikke siste gang jeg bruker den. Ja, det blir spennende om jeg får til å lage den som jeg vil ha den. Håper bare at jeg har nok stein til den.
   Ja, jeg har vært veldig heldig. Det kan jeg tenke meg ja.
   Klem

   Slett
 3. Kære Marit
  Haven har godt nok ændret sig, siden I flyttede ind.
  De opstammede træer er rigtig flotte - det bliver I garanteret glade for. Men sikken nogle ekstra projekter, du har fået skabt dig. (Det er dejligt at tænke på, hvor godt det bliver. Inkl. udhuset.)
  Jeg kan godt se, den er nem, den nye sav, men er den ikke tung???
  Vi har fået 1 mm regn siden den 29. maj, så du er meget heldig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er helt sikkert at den har. Ja, jeg liker de veldig godt nå som det kom mer lys inn i hagen. Ja, det er mange store prosjekter her nå. Nei, den var overraskende lett, så den var så fin å bruke. Jeg trodde også at den var tung, men det var den ikke. Den veier kun 3 kg.
   Ja, da er jeg meget heldig. Da er det veldig tørt hos deg nå.

   Slett
  2. 3 kg er nu da også en del at holde op foran sig og over hovedet, men til gengæld er det sørme smart, at man ikke skal save og save og save ;-)

   Slett
  3. Jo det er det jo, men jeg sto i en liten stige og da måtte jeg ikke holde den så mye over hodet :)
   Den er veldig effektiv, og jeg hadde holdt på i mange timer med saging uten den :)

   Slett
 4. Hej Marit!
  Det blev riktigt ljust och fint, en otrolig förvandling. Det är bra att ha verktyg som underlättar arbetet. Det är en hel del man samlar på sig. Städade garaget förra året, men det finns jobb för att fortsätta i år också. Blev inte helt klar.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk. Ja, sånne verktøy er hode å ha når en jobber i hagen. Det er helt sant, og det blir alt for mye.
   En kunne vel bare fortsatt med det hvert år tror jeg.
   Ha det godt.

   Slett
 5. Dine graner ser herlige ud i deres nye facon - næsten lidt dansende. Graner kan ellers godt virke alvorlige og tunge, men nu står de og balancerer på hver sin store tå og giver både lys og humør til haven. Det er som om stammens form spejler toppen. Det er sikkert et fint sted at plante surbundsvækster i jorden under granerne, men naturligvis skal der lige laves en ekstra havegang osv. Sådan går det når man begynder på noget nyt, der følger altid meget mere med:)

  God arbejdslyst Marit!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det var en god betraktning, Ulla. Ja, graner kan fort bli litt dystre og mørke, og til større de blir til mørkere og dystrere virker de. Du er virkelig god til å beskrive ting! :)
   Ja, kanskje de nå står på sin storetå og danser i vei!
   Det blir nok en del planter som tåler litt skygge, for de store thujaene gir mye skygge der.
   Ja, sånn er det bare :)

   Tusen takk!

   Slett
 6. Sånn firblad har jeg plutselig fått mellom Prinsessefjær og Rosebær buskene mine. Jeg vil tippe at de har blitt hjulpet av fuglene for å komme seg dit. Jeg har en kjeglegran som jeg plantet når vi flyttet inn i 1994, den er bare bitte litt høyere enn meg i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å høre! Da er den nok mer vanlig enn jeg trodde. Ok, de vokser nok litt forskjellig etter som hvor de står.

   Slett
 7. Hello, Marit
  I would like to have the electric saw, I would have fun trimming some of our trees. My hubby is so attached to these old trees, they do not look well. Have a better view and more sunlight is welcome. We have a little rain and then it is hot and humid again. Your neighbor will enjoy the stove. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, the saw is very helpful. If your hubby don't want to prune them then it's not so easy to do it. I love old trees too. More sunlight is always welcome. Yes, the weather changes all the time. I hope he will be satisfied.
   Take care, and enjoy your day!

   Slett
 8. I am dizzy just contemplating the world-wind of constant activity in your life, Marit. I am quite sure that you never rest, even for a moment, and say, "Everything looks good. Let's just leave it that way!"

  SvarSlett
  Svar
  1. I reste sometimes David, but there are always new things to do. I seldom say it ;)

   Slett
 9. Hei Marit

  Firblad er da nok vildtvoksende omkring dig? Jeg har masser i Värmland
  Alletiders med en sådan opstamning, det giver lys og mon ikke stammerne på sigt vil give et flot grafisk bidrag?
  Ja, regn er meget bedre end at vande og unægtelig noget lettere:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Det visste jeg ikke ;)
   Jeg håper at de vil trives bedre nå når de får mer lys og vann. De sto altfor tett som de gjorde.
   Ja, ikke sant, fir da får jeg vannet hele hagen på en gang :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Når sandheden skal frem, så synes jeg, de opstammede graner startede med at se forfærdelige ud, og det kunne sikkert ikke blive anderledes; men jeg tror fuldt og fast på, at de bliver meget kønnere med alderen, nu hvor de får lys hele vejen rundt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Med en gang syntes jeg også at de så forferdelige ut, men nå liker jeg de sånn. Jeg tror de vil få det bedre med mer lys og nedbør. De fikk jo nesten ikke vann, for alle barnålene dekte omtrent all jorden.

   Slett
 11. Hej Marit
  Ja jeg må sige det samme som Marie, kønne er de ikke, men du får mere lys ind og du får et helt "nyt" bed at plante i, det er jo ikke dårligt. Bent bruger også en bajonetsav, især når han skal fjerne rødder i jorden er han glad for den.
  Så fik du mere regn, bare det var mig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei de er på en måte ikke pene, men nå liker jeg de veldig godt. Ja, plutselig fikk jeg et helt nytt bed.
   Det forstår jeg veldig godt at han er fornøyd med den til det.

   Ja, jeg håper at du snart får noe regn.
   Klem

   Slett
 12. We have a saw like yours Marit but I have never tried to saw, now I should!
  I love the way your spruces look now, the light passes through them. I think I could prune my thujas the same way.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Nadezda, now you must use it!
   Thank you. Yes, you must try to prune them too.

   Slett
 13. De ble jo morsomme! Når sagesårene får grodd blir jo de knortete stammene mer ensartede. Jeg holder på med en koreagran som jeg tenker å fjerne noen flere grener på. Kommer til med Alligator nå, tror jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. De vil nok bli finere etter en tid ja.
   Den får du nok stammet i løpet av sommeren. Den virker sikkert bra til å stamme opp trær ja!

   Slett
 14. De kjeglegranene ble fine! Har ikke tenkt på at det går an å klippe gran på den måten, men det er en god ide :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er bare å prøve hvis du har noen graner i nærheten :)

   Slett
 15. Hei Marit.
  Kjeglegranene ble fine de. Det blir mer lys og du får et nytt bed å plante i. Stadig prosjekter hos deg. Husk å slappe litt av og kose deg i hagen din.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar

  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Ja, det ble bare fordeler med dette. Her er det stadig noen prosjekter ja. Jeg koser meg veldig når jeg holder på med sånt som dette.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Det var litt av en jobb du har gjort med Kjeglegranene, kjekt med nye hensiktsmessige redskaper.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye jobb, men det var enkelt å gjøre den.
   Det er veldig kjekt ja å ha.

   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Bra hjälpmedel gör halva jobbet. Vilken skillnad.
  Mycket jobb på gång i din trädgård.
  Verkligen skillnad på nederbörd maj och juni.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant. Det ble stor forskjell ja.
   Her er det alltid noe på gang :)
   Ja, det er veldig stor forskjell på mai og juni. Nå kunne vi gjerne ha fått litt mer regn.
   Ha det godt.

   Slett
 18. Er trädgård har definitivt förändrats av er :) Gissar att sågen har ett så kallat död mans grepp och det kan jag inte jobba med mer än korta stunder. Så handsåg eller motorsåg är nog fortsatt det jag får använda. Att odla under granar kräver tåliga växter. De har en kompakt, ytlig rotmassa och släpper knappt ner nåt regn under. Jag lyckades ha ihjäl ett antal fina rododendron, dyra vildarter, för längesen genom att göra en plantering under en uppstammad gran.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har jo det :)
   Det er jo synd at du ikke kan bruke den, for den var helt super å bruke.
   Ja, rotnettet og greinene på de er veldig tett. Så ergerlig da!

   Klem, Marit

   Slett