mandag 28. juni 2021

Jeg er så heldig...

 Ja, jeg er så heldig at har tilgang på så mye vann jeg ønsker, og jeg kan vanne så mye jeg vil. Vi har borevann, brønnvann og lågenvann (vann fra Numedalslågen). Brønnvannet er surt, men det er helt greit å vanne hortensia og rhododendron med :)

Selv om jeg har mye vann har jeg som nevnt tidligere satt drensrør på takrennene så jeg utnytter det jeg kan av det som kommer av naturlig nedbør.

Jeg har fire koblinger til vannslanger, og kan i teorien  bruke tre spredere og vanne med slange samtidig.

Første dobbelkobling og den er fra brønnvannet.

Her er sprederen i gang. Pga. sneglene som må jeg vanne tidlig på dagen så det får tørket litt opp. Jeg vil ikke tiltrekke meg de mer enn nødvendig :(

Kobling nr. 2 og denne er fra lågenvannet. Jeg har vannslanger i alle regnbuens farger, og jeg har de liggende rundt om i hele hagen.

Her om dagen fikk jeg gjennomvannet  hele hagen. Det var da så tørt at solhattene hang med hodet midt i sola. Det blåser litt hver dag, og da tørker alt veldig hurtig ut. 

Jeg føler virkelig med de som ikke er like heldige som meg.

I dag har jeg endelig fått spadd opp to døde trær, og har fått plantet to trær fra "lageret" mitt av trær. To gjenstår å få ned i bakken, men det skal jeg få til innen det er høst ;)

Vi har så mye å gjøre her, så det er luksus å kunne "koble av" med litt planting.

Endelig blir det også bryllup i familien i sommer, så det skjer mye på en gang nå. Eldste barnet skal gifte seg utendørs i sommer, og jeg krysser fingre og tær for at været er bra når bryllupet er.


Iris pseudacorus 'Berlin Tiger'

'The Alnwick Rose'

Fylt Iris sibirica
Denne peonen har jeg navnet på ett eller annet sted. Den ser nesten ut som en rose :)


50 kommentarer:

 1. Du er heldig at have alt det vand, du behøver :-)
  Her er alt så frygtelig tørt, og regnvandstønden er tom.
  Dejlige billeder af dine smukke blomster!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig heldig som kan bruke så mye vann jeg vil. Jeg føler virkelig med deg i tørken!
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 2. Hello,
  You do have great access to water there, we are lucky we have been receiving enough rain. I water some on the very hot days. I really love the peonies! Lovely flowers! Take care, have a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, I have access to a lot of water here. Today I have watered my garden for many hours. It's very hot and dry here now.
   Thank you.
   Have a nice new week!

   Slett
 3. Så smart med sånne tilrettelagte vanningssystemer, jeg må få meg noe enklere her også. Så spennende med utebryllup, det blir spennende, blir sikkert fint vær. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må en bare ha når en har så stor hage som meg. Jeg håper jo på det.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 4. Jeg har også en egen brønn jeg bruker til vanning. Det er så kjekt på tørre somre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig godt å ha, og tørt blir det til tider om sommeren.

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja du er heldig at have så mange muligheder for at vande, vi bruger vandhaven eller tønden, men det er hårdt at slæbe vandkander.
  Min Berlin tiger er færdig for i år.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er veldig heldig som har tilgang på så mye vann. Vannkanner veier mye ja, og det er ikke så enkelt å få vannet store områder med de.
   Ja, du er litt foran her :)
   Klem

   Slett
 6. Hej Marit!
  Det låter bra med att du har vatten så du kan vattna. Det går åt mycket vatten i din stora trädgård. Du har många vackra blommor och den pionen är riktigt fin. Låter trevligt med ett bröllop, men det blir lite merarbete gissar jag.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Det går mye vann her ja, for jeg har jo så mange planter og blomster.
   Tusen takk.
   Ja, litt mer blir det jo. De har leid et lokale, så det blir nok å holde på med i dagene før bryllupet.
   Ha det godt.

   Slett
 7. Godt å ha tilgang til mye vann, spesielt siden du har veldig mye å vanne. Så spennende det blir med bryllup ute. Det blir sikkert helt fantastisk. Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så godt å kunne bruke så mye vann jeg vil. Hagen er stor, og det er mye som behøver vann her. Ja, det blir spennende. Tusen takk.

   Slett
 8. Uh, du er heldig med al det vand. Vi er nødt til at bruge dyrt drikkevand. Men det er dig vel undt.
  Din rosenpæon er altså totalt lækker.
  Det er vel nok spændende med udebryllup. Jeg krydser med dig, så I kan få godt vejr.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vet jeg at jeg er, og jeg tenker stadig på dere i Danmark som nesten ikke får regn. Jeg kan bruke så mye jeg vil av vannet fra elven. Tusen takk.
   Ja, vi får håpe at vi får fint vær, men hvis ikke så har de leid lokale i tilfelle været blir dårlig. En vet aldri på forhånd hvordan det blir.

   Slett
 9. Hei Marit! Å ha tilgang på vann er avgjørende. Vi har brønnvann som er surt, og det funker helt fint til plantene i hagen. Heldigvis, for vi har ikke andre muligheter. Jeg lurer på en ting. Har du kjøkkenhage?
  Ha det godt! Klem Anne
  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er jo det. Surt brønnvann fungerer helt fint, og jeg bruker mye av det her også. Jeg har egentlig ikke det. Jeg har noen krukker med jordbær, og så har jeg tomat og agurkplanter i drivhuset.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 10. Vilken lycka att ha tillgång till så mycket vatten. Här samlas regnvatten i stora tankar (1000 l) och även om vi har flera tankar så måste jag tänka på hur jag använder det. Tog en tidig morgon och har just nu spridaren på i en av planteringarna där solen steker hela dagen.
  Riktigt vacker pion du visar på slutet.

  Ha det fint. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en stor lykke å ha tilgang på så mye vann, for jeg ser hvordan mange hageeiere sliter med å få vannet nok andre steder. Ja, da må du tenke deg godt om angående hvordan du bruker vannet. Det tørker veldig ut i solen nå ja. Tusen takk.

   Ha det godt.

   Slett
 11. Vann er viktig i hagen når det er sommer og varmt vær. Nydelige roser og peon.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Wat een prachtige bloemen, vooral de pioenrozen.
  We hebben regelmatig regen, we geven de plantenbakken op het balkon regelmatig water, gewoon kraanwater als het niet geregend heeft.
  Groetjes Irma

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Here it's very dry at the moment. So nice that you get often rain.
   Greetings, Marit

   Slett
 13. Der er du priviligert, ja!
  Kommunen her påla oss i fjor 5 sure tusenlapper for at de kan måle vannforbruket vårt og fakturere deretter. Må jo vanne nå. Har 4 koblinger på utespringen, så det kan vannes i alle retninger. Vanner aldri plen, noe jeg angret på etter 2018-sommeren. Ser du har flere levende Austin-roser :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Huff, ja det driver de med på Kongsberg også. Her har vi eget borevann, eget brønnvann og vann fra lågen som vi pumper opp. Så her får griske kommuner ikke ei krone ;)
   Ja, det er en jo helt nødt til. Jeg har snart ikke plen igjen, så det slipper jeg ;)
   Ja, 2018 sommeren var det gult grass her også. Grass tåler mye, men den sommeren var ekstrem.
   Ja, det har jeg og faktisk veldig mange som kommer med blomster på løpende bånd nå. De frøys helt ned, men det har visst ikke skadet de :)

   Slett
 14. Hei Marit

  Ja der er du godt forsynet. Og hver af dine vandkilder har sine fortrin. Vandet fra Lågen indeholder måske endda lidt næringsstoffer?
  Nydelige blomster - 'Berlin Tiger' er et ualmindelig flot kryds!
  Tillykke med din ældstes bryllup!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar


  1. Hej Karsten

   Ja, det er jeg virkelig. Det er helt sant, for vannet fra Lågen inneholder mye humus, og levende krepsedyr av noe slag :)
   Det har jeg sett når jeg tømmer dammen med vann derfra. Ja, den er veldig fin. Tusen takk. Det er ikke før den 10.juli, men tiden går veldig hurtig nå... ;)

   Ha en deilig dag

   Slett
 15. I am filled with admiration for your water conservation ethic, Marit. Every gardener should be emulating your practices. Bravo!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for your kind words, David.

   Slett
 16. Hoi Marit, je bloemen zijn ook heel mooi. Fijne week.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. Have a nice week.

   Slett
 17. Du er heldig, det må jeg si. Her er det restreksjoner hver sommer og blir juli tørr så sliter både plantene og jeg. Men jeg har to store tønner som samler regnvann fra veksthustaket så det hjelper en del.
  Jeg ble veldig nyskjerrig på "drensrør fra hustaket"....hvordan har du fikset det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er heldig som har så mye vann. Litt dårlig forklart av meg. Drensrørene er koblet på utløpet av takrenna som igjen samler opp vannet fra taket :)
   Til vanlig så spruter jo vannet rett ut fra takrenna, så det er de jeg har koblet drensrørene på.

   Regnvannstønner hjelper jo noe så klart. Hvis det ikke regner så hjelper ikke min oppfinnelse heller :)

   Slett
  2. Ok, da forstår jeg :) Her er det rør fra takrenna og ned i bakken (sikkert til komunale avløp) så det går ikke hos meg.
   Ps. Takk for hjelpen med blomsternavnet. Glemte det i farta. Ja, det er Bacopa. Jeg er bare så vant til å se den hvite varianten at det plutselig bare sto stille for meg.

   Slett
  3. Ok, og det var jo dumt. Ja, den hvite er den mest vanlige av de.

   Slett
 18. Det er så koselig å titte innom hos deg og se på den fine hagen din med alle de vakre blomstene. Jeg er vokst opp på Lillehammer, men har bodd i Bergen det meste sv mitt voksne liv. På Lillehammer måtte vi vanne mye, og av og til var det restriksjoner på vanningen. Her i Bergen trenger jeg ikke tenke på det så ofte, men i går tok jeg meg en runde med vannslangen. Da er det tegn på at det har vært mye fint vær i Bergen i det siste! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det var hyggelig å høre!
   Ja, her på østlandet er vanningsrestriksjoner helt vanlig i tørre perioder. Så bra at dere i Bergen også får pent vær! :)

   Slett
 19. Det overrasker mig at læse, at det er så tørt hos dig, at solhattene ligefrem hænger i varmen. Så er det godt, du har dit snedige vandings.system

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig tørt her nå ja til tross for at vi har fått mye regn i mai. Selv om jeg har tilgang på mye vann må jeg fortsatt vanne selv 😉
   Ja, jeg er heldig som har så mye vann tilgjengelig hele tiden.

   Slett
 20. Grattis till bröllop! Det är alltid trevligt :)

  Skönt med bra tillgång på vatten - det underlättar en hel del. Tror jag planterat det mesta vill inte ha saker i krukor över sommaren om de inte går ner i en kallbänk med sand och vattenmagasin i botten.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er sant :)

   Jeg har også det meste plantet i bakken her bortsett fra hortensia som ikke overlever ute. En kaldbenk med vann er jo en smart løsning.

   Klem, Marit

   Slett
 21. Vatten är så viktigt. Tyvärr har inte alla tillgång till detta, varken för att dricka eller bevattna.
  Trevligt med bröllop i familjen i sommar!
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vann er så viktig. Nei, dessverre så er detbikke mange som er så heldige som meg.
   Ja, det blir så hyggelig.
   Ha det godt!

   Slett
 22. Det fine sommervejr kommer med en pris, og her bliver hver en dråbe målt og faktureret, så vi vander med en vis omtanke. Det må være dejligt bare at vande løs, og dine planter ser trivelige ud! Dejlige pæoner...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det forstår jeg veldig godt. Da er det best å vanne med kanne hvis en kan det. Da bruker en minst vann.

   Ja, det er godt å kunne vanne så mye jeg vil. Tusen takk.

   Slett
 23. Hvor heldigt at du har fri adgang til vand, når det er slemt med tørkevejr.
  Pæonerne er skønne :)
  Det bliver da så fint med det sommerbryllup, lykke til når den tid kommer.
  Klem, Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig heldig. Det er flotte blomster ja.
   Jeg håper og tror at det b,ir en fint sommerbryllup.
   Tusen takk.
   Klem, Marit

   Slett