søndag 29. august 2010

Og så var sommeren over...

Jeg har kjent det en stund nå, for med omtrent tre uker med mer eller mindre sammenhengende regn er det bare å innse at nå er det blitt høst. I går fyrte vi i ovnen for første gang, og da vet jeg hva klokka er for å si det sånn. Sist helg fikk vi fem favner med bjørkeved i hus, og det var visst ikke for tidlig. Det er heldigvis meldt om bra vær i uka som kommer, og da kan en jo håpe på at det blir litt varmere i været. I skrivende stund er det kun 9 grader ute nå.

På fredag var det markensdager her, og plutselig var det 50% avslag på alle busker og trær på gartneriet. Jeg klarte jo ikke å være, og kom hjem med en Hydrangea paniculata 'Grandiflora', en Hydrangea paniculata 'Limelight' og en Rhododendron ponticum var cheireanthifolium 'Variegatum' . De fikk jeg plantet i dag, og da gikk det bare noen få timer før det regnet i strie strømmer igjen. Kjenner at jeg er sånn passe hagelei nå, og det stemmer godt når høsten nærmer seg for alvor. Startet sesongen rundt 1. januar, så da holder det med hage for en stund. Har masse frøplanter i drivhuset av hosta og iris som må settes ut før vinteren i kasser. Det er endel å gjøre i hagen før vinteren kommer. Som f.eks å ta opp pumpene i dammen og få kjøpt et nett som skal spennes over dammen for å forhindre at det kommer så mye løv i dammen. Det skjedde i fjor, og det førte til masse jobb på våren med å få tatt vekk løvet igjen.

Drivhuset skal tømmes for tomat og agurkplanter, og det skal vaskes og spyles. Jeg har fortsatt masse planter som ikke har kommet ned i bakken enda, og det bør prioriteres snarest. Eksotiske vekster som sitron, mandarin, fuchsia, brugmansia, oleander, phormium osv. må inn før frostem kommer. Så det er nok å gjøre den nærmeste måneden.

torsdag 26. august 2010

Grønn blomst og grønn i ansiktet...

'Dizzy'
'Green Jewel'

I forrige uke fikk jeg tak i denne grønne juvelen. Den må vel være en smaragd? ;)
Håper den overlever vinteren!

Blåregnen vi fikk kommer nå med knopper! Jeg er virkelig spent på om den er så herdig som de sa i hagesenteret. Tror jeg skal kjøpe sekkestrie og kle den inn første vinteren sammen med halesiaen. Klarer de første vinteren her er sjansen større neste vinter for overvintring.

På tirsdag var vi på handletur til Sverige. Jeg fikk bange anelser på mandag da de meldte om liten storm i Skagerak, men jeg tenkte vel at de tok feil som de ofte gjør. Det gjorde de ikke... Allerede i Sandefjord skjønte jeg at dette kom til å bli litt av en husketur. Trærne lå flate, og det bølget godt i båten allerede før vi hadde kommet ut i åpent farvann. Når vi var kommet godt utpå havet ble det virkelig ille. En dame besvimte foran meg, flaskene rullet i hyllene på taxfreen og i det hele tatt var det mange grønne fjes å se, inklusiv undertegnede.
Resten av båtene ble innstillt utover dagen, og det var stiv kuling og liten storm i kastene, ja. Det gikk heldigvis fint tross alt, for jeg hadde tatt en sjøsyketablett på forhånd. Var glad når vi endelig kunne sette føttene ned i Strømstad en halv time forsinket. Maken til regn og vind skulle en lete lenge etter, men det gikk i hvertfall bra resten av turen. Værmeldingen skal sjekkes bedre neste gang vi skal over til Sverige! ;)

søndag 22. august 2010

Heuchera liste

Jeg har samlet på heuchera i noen år nå, men har aldri hatt noen oversikt over de jeg har. I begynnelsen var jeg ikke så nøye med navn på de siden jeg ikke hadde så mange. Jeg har flere som dessverre er uten navn. Jeg fikk tak i to nye i går, og fikk endelig somlet meg til å skrive ned de jeg har.

Heuchera 'Amber Waves'
                  'Autumn Leaves'
                 'Beaujolais'
                'Beauty Color'
                'Blackberry Jam'
                'Blackout'
                 'Caramel'
                 'Checkers'
                 'Chocolate Ruffles'
                'Citronella'
                'Crimson Curls'
                'Electric Lime'
                'Encore'
                'Ginger Ale'
                 'Licorice'
                 'Magic Color'
                'Marmelade'
                'Metallica'
                'Miracle'
                 'Mocca'
                'Neptune'
                'Obsidian'
                'Palace Purple'
                'Peach Flambe'
                'Pewter Moon'
                'Pinot Gris'
                'Pinot Noir'
                'Prince of Orange'
                'Regina'
               'Silver Scrolls'
               'Strawberry Swirl'
               'Sugar Frosting'
               'Venus'

Heucherella 'Kimono'
                      'Stoplight'

Tiarella wherryi 'Spanish Cross'


Edit: Heucherella 'Golden Zebra'
         Heuchera 'Frosted Violet'

onsdag 18. august 2010

Fortsatt dagliljeblomstring

Det går ubønnhørlig mot høst, og i det siste har overgartneren glemt å skru igjen krana. På en uke har det kommet over 100 mm med regn her, og plenen bare surkler når jeg går der. Greit å slippe å vanne, men dog...

Dagliljer og liljer synger på siste verset nå, men for en blomstring det har vært i år. Siden juni har de blomstret uavbrutt. Det er en del insekter på bildene, men de sitter som limt fast når jeg skal ta bilde. Så de får dere bare overse. Det er flere av dagliljene som mangler navn, så hvis det er noen som har gode forslag er det bare å si i fra!

'Wayside King Royale'

'Butterfly Kisses'


'Creme Explosion'

'So Lovely'










'Bela Lugosi'

'Crimson Pirate'


mandag 16. august 2010

Solhatter og iris

I år har det sneket seg inn en ny dille her (trodde nesten ikke det var mulig)... ;)
Det er solhatt, Echinacea som plutselig har kommet i mange bed i løpet av sommeren.

'Coconut Lime'
'Fatal Attraction'
'Milkshake'
'Irrestible'
'Razzmatazz'

Jeg har også en som heter 'Art's Pride', men den er ikke helt fotogen for øyeblikket.
Har sådd mange selv i år, men ingen av de har blomstret enda. Det blir nok sådd endel av de til neste år også tror jeg.

Jeg har flere ganger sagt at nå er det den siste irisen som blomstrer, men jammen har jeg tatt feil. Det er nå to Iris ensata som har kommet med blomster for første gang her.

'White Lady'
'Rose Queen'

søndag 15. august 2010

Nye heuchera i sommer og litt annet

Nå på fredag var Mikkel innom her med noen planter hun hadde kjøpt med for meg. Det var en nydelig Sambucus nigra 'Marmorata' og en Phlox paniculata 'Darwin's Joyce'
De er begge kommet ned i bakken og håper inderlig at de kommer igjen til neste vår.

I år har det blitt mange nye heuchera her, og her er bilder av noen av de.

'Autumn Leaves'
'Beaujolais'
'Ginger Ale'
'Miracle'
'Peach Flambe'
'Pinot Noir'
Heucherella 'Stoplight'

onsdag 11. august 2010

Stokkroser og dagliljer

'Appleblossom'  Disse fikk jeg av Ninni i fjor. Nå står de i full blomst er så vakre!
'Cathrine Woodbury'
'Dad's Best White' som ikke er så veldig hvit...
Ukjent bitteliten dagliljeblomst
'Strutters Ball'
'Strawberry Candy'
'So Lovely'
'Autumn Red'
'Wayside King Royale'

Etter alle ormebildene er det bedre å se på alle dagliljene som blomstrer for fullt.

På søndag fikk vi tre plantegaver som var Hydrangea 'Boden See', Wisteria frutescens 'Amethyst Falls' og Fagus purpurea 'Pendula'. At den hengeblodbøken overlever vet jeg, men det er verre med de to andre. Har plantet blåregnen i sydveggen på garasjen, og håper at den kanskje kan klare seg der. Det er i hvertfall det beste stedet jeg kan finne for den.

tirsdag 10. august 2010

Skrekkfilm del 2

Her er slutten på slangefilmen som ble tatt opp i går. I dag var den heldigvis borte!

mandag 9. august 2010

Skrekkfilm...


Utrolig men sant, ormen kom tilbake i dag!!! Sønnen min holdt fotoapparatet mitt og filmet med det, så det er ikke helt stabil kvalitet hele tiden. Håper ikke denne ormen har slått seg til her!

søndag 8. august 2010

Slangen i paradiset...

Jeg må si at "100" års feiringen fikk en annen vri enn det jeg hadde planlagt. Dagen startet strålende med kjempeflott varmt vær. Vi var hele 12 stk. her og skulle gå vise frem hagen til de som var her. Broren min hadde ikke sett det siste nye i hagen her, og vi startet med å se der hvor "woodland 1" er med stien bak trærne er. Det er der hvor jeg kaster alt hageavfallet. Pluselig så sier samboeren til broren min; hva er det som ligger i skråningen her? Jeg tenker at kanskje det var de svarte skogsneglene som noen ganger ligger der, men der tok jeg skammelig feil...

Jeg vet ikke om jeg gjorde noe annet enn å skrike; nei, nei nei... Tror jeg fikk kjempesjokk. Der lå en svart orm! Husker jeg spurte naboene her før vi flyttet hit om de noen gang hadde sett orm her, men det hadde de ikke. Jeg har fullstendig slange/ormeskrekk, så dette er mitt store skrekkscenario i denne verden. I fire år har jeg bodd her uten å se så mye som snurten av en orm, inntil i dag...
Sønnen min tok en pinne og løftet opp granbaret som lå rundt ormen, og da var det akkurat som den våknet. Den hadde en stor kul på magen, så den hadde sikkert spist en frosk eller noe sånt, og lå nok og slappet av etter måltidet.

Jeg har alltid sagt at den eneste slangen som får være her er hageslangen. Men heldigvis var dette ikke en svart huggorm, men en svart bueorm. Den er i hvertfall helt ufarlig. Den svarte er faktisk sjelden og fredet i likhet med alle ormer. Men jeg misliker det meget sterkt at det finnes ormer rundt her, og det gir meg en utrygghetsfølelse. Heretter skal jeg alltid ha gummistøvler på beina!

fredag 6. august 2010

Hyggelig hagebesøk, og mange nye planter

I  dag har jeg hatt besøk av esv fra hagegal, og det var kjempekoselig. Hun hadde kjøpt med for meg en liten lønn som heter 'Ukigumo' og en Halesia carolina. Det skal bli spennende om den halesiaen overlever her. Den er så nydelig, at det er forsøket verdt.
I tillegg hadde hun med en hel kasse med planter fra Bjørnar. Masse heuchera, trepeoner, trillium og epimedium. Det er så koselig med hagebesøk!

I går fikk jeg i posten frøplanter av Lewisia fra Rita. De er priklet og plantet, og jeg håper jeg får de til. Frøplanter er oftere lettere å få til en fullvoksne planter er min erfaring med planter jeg sliter med å få til. Lewisia har jeg prøvd ørten ganger. Jeg planter de på skrå i bed med god drenering, men det hjelper ikke. De bare råtner her. Så nå er jeg spent på om disse klarer seg.

I går mens jeg holt på i drivhuset priklet jeg mange frøplanter av Iris ensata som jeg sådde i vinter. De har bare gått for lut og kaldt vann, så det er merkelig at de lever. De er ment for salg senere, men jeg må vente til de har blomstret. Dette er frø av en blå mix, og de kan jo være nydelige. Så der sliter jeg litt med egne frøplanter, for jeg kan ende opp med alle her hvis de er i min smak. Hehe, plantegalskapen har ingen ende.

For et par dager siden plantet jeg ut alle dagliljene fra Line. Jeg gleder meg så til de vil blomstre om et år eller to. Jeg som trodde jeg ikke skulle ha flere dagliljer her. Nå kan jeg tenke meg å få tak i enda flere!

torsdag 5. august 2010

Flere liljebilder

Denne liljen her har jeg fått som en liten bulbill, og den ble kalt 'Ove'
'Burgundy Splash'

'Warzawska Nike'
Til slutt en aldri så liten kontrast...
Svarthyll 'Black Lace' og Hosta 'Praerie Moon'

Været har vært vått i det siste, og jeg har vært sløv med å få tatt bilder. Disse er fra forrige uke. Håper på bedre vær fremover nå, for nå holder det med regn. På søndag skal vi feire "100" årsdag her da mannen i huset var 50 i juni og jeg blir det i oktober. Så da må det bli opphold om ikke annet!

I morgen får jeg hagebesøk helt fra Vestlandet, og det skal bli så hyggelig! I år har jeg hatt masse besøk her i hagen av hagegale, og det er like hyggelig hver gang :)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...