søndag 4. august 2019

På flyttefot igjen...

Det gjelder altså ikke meg, men plantene mine. Nå er det  et "nytt" kjempestort bed som skal flyttes. Det ble lagd i 2014 og består av veldig mange planter. Ca. 20 roser, 4  store lavendel, ca. 10 solhatter/Echinacea,  20-30 iris x pseudata osv. osv.
Det er det eneste stedet vi kan bygge garasje har vi funnet ut. Vi har vurdert to andre steder her, men det blir bare enda verre hagemessig. Så av flere onder er dette det beste likevel.
Siden jeg holder på med å lage et kjempestort beplantningsområde nå passer det likevel perfekt å få flyttet alle plantene din. Hell i uhell ;)
Men det blir en tung jobb. Jeg flyttet en rose derfra tidligere i sommer, og den hadde utrolig mange torner. Jeg må nok bruke tykke hansker, ja. Om alle tåler flytting vet jeg ikke, men det finner jeg nok ut...

Det er nok å holde på med når en har hage. Det blir ikke bygging i år, men det er først nå på sensommeren at solhattene synes godt. Jeg kan ikke flytte de på våren når jeg ikke ser hvor de står.  Så da er det like godt å begynne nå.
Da får de en måned i bakken før det blir høst.

Bør jeg klippe rosene helt ned før jeg flytter de?
Vakker kveldshimmel og solnedgang sett fra grøftekanten opp mot veien mens jeg var på sneglejakt i går kveld.  Greit å kunne ta noen kjappe bilder mens en er ute. Sneglebestanden har minket kraftig etter den snegledugnaden vi hadde. Det viser jo at det nytter, men en kan ikke hvile på laurbærene. Det er daglige spaningsrunder som må til. Bare siden i går har vi tatt 12 stk. 
Det er fra nå og utover til frosten kommer at de legger egg. Den ene jeg tok i dag var så svær at den så ut som en halvstor orm 😝

Ønsker dere en ny fin uke!

32 kommentarer:

 1. Hei Marit

  Ja når du alligevel har et helt nyt bed, må det siges at være et godt tidspunkt - vejrudsigterne lover også mere regn...
  Roser er meget robuste, jeg flyttede roser sidste år under ekstremvarmen - klippede dem helt tilbage - og har ikke mistet en eneste:)

  Held og lykke med flytningen

  Og ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo det jeg nettopp har laget, så da har jeg jo muligheten. Ikke helt tilsiktet, men helt ok. Garasje er kjekt å ha det også. Ja, det er meldt om noe regn fremover, så da kan det passe godt.
   Så bra da! Da skal jeg klippe mine mye tilbake :)

   Tusen takk. Ha en deilig ny uke du også.

   Slett
 2. Hej Marit!
  Oj ett stort projekt till. Men det låter som en bra tidpunkt att börja flytta dem nu, så du inte hamnar i tidsnöd, när garaget skall byggas.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Jada, stadig nye store prosjekter. Ja, jeg vil heller gjøre det nå enn å begynne på det neste vår. Nå ser jeg tross alt hva som er hva.
   Ha det godt.

   Slett
 3. Du kan verkligen konsten att skapa jobb i trädgården. Men du har ju bra erfarenheter från tidigare så det går säkert bra och en plan har du ju redan.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det går nok bra, for jeg har prøvd det før, ja. Planen er laget ja, og det er ikke så varmt heller nå.
   Ha det godt.

   Slett
 4. Let me lie down for a while to recover from the exhaustion caused by merely thinking about what you do, Marit. I think you secretly think your garden is akin to those of the Palais de Versailles and that you have to make it grander every day! At least the snails are out of the way!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, you must do so, David ;)
   I have always wanted a garden like Versailles, but I think my garden is not big enough. They are still here, but they are not so many anymore.

   Slett
 5. Hei Marit.
  Du blir ikke arbeidsledig fremover skjønner jeg.
  Godt at du har et bed klart. Rett tid å flytte på når det ikke er så varmt. Ja, en må stadig være på jakt når det gjelder disse sneglene.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise

   Nei, jeg gjør nok ikke det. Det er en kjempefordel, for ellers hadde det jo ikke nyttet. Det er en fordel at det ikke er meldt så varmt fremover ja. Det er helt sikkert.
   Ha en fin uke.

   Slett
 6. Så smukke aftenbilleder. Det bliver et kæmpestort job at flytte alle planterne, så I får bygget garage :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er helt sikkert.
   Klem

   Slett
 7. En garage skal man have, og den skal ligge bekvemt, så kommer haven i anden række. Jeg ville også klippe roserne ned. Så er de også meget lettere at håndtere, og du slipper vel også for noget beskæring næste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi må ha det, men det er jo ikke noe problem her hvor det fortsatt er plass til mer hage. Ja, det vil jeg gjøre, og siden de også fryser noe ned her slipper jeg det til neste år.

   Slett
 8. Marit, I think you better prune roses and other plants before moving them to new bed. So they will easier to grow roots in other soil. Hope you can do this hard work.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Nadezda, I will do that. I hope it too.

   Slett
 9. Oj - jag tror jag vet var du menar och där finns en hel del växter att ta vara på ;) Rosorna är ju mer hanterliga nerklippta men jag läste för ett tag sedan att det är en gammal myt att man ska skära ner grenverket när man begränsar rotmassan. Att det skulle leda till att växten lägger kraft både på att etablera ny grönmassa och rötter samtidigt istället för bara rötter. Men jag har inte testat den varianten.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et kjempestort bed, så det blir litt av en jobb. De er enklere å flytte nedklippet, ja. Ikke jeg heller, men intressant at de kommer med nye teorier :)

   Klem, Marit

   Slett
 10. Hello, I could not imagine moving roses with the thorns, that could not be fun. It seems your garden work is never ending, I think you do enjoy creating these new beds. Pretty sky images! Enjoy your day, have a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, I can agree with you. I enjoy it, if not I would not do it. Thank you!
   Have a nice new week!

   Slett
 11. Fine bilder av kveldshimmel hos deg. Lykke til med flytting av alle plantene.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er en tung jobb, men jeg får ta det i et pent tempo.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Vakker kveldshimmel!
  Her hjemme holder jeg også på med bed. Noen lages,noen flyttes osv.
  Men godt når det blir gjort.
  Ønsker deg en fin tirsdag.
  Klem C

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er stadig noe flytting her også. Ha en fin tirsdag!

   Slett
 13. Hei Marit.
  Du får enda et et stort prosjekt. Håper du får litt hjelp til å grave opp rosene:-) Godt du holder på med et bedprosjekt hvor du har plass til alt.
  Flott kveldshimmel!
  Færre sniler her også, men det hadde vært fint med kotunietet i bekjempelsen. Gifter mye, men nematodene er mer effektive.
  Lykke til med flyttingen/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Ja, det er sånn der er her nå, for det blir prosjekt i prosjektet :)
   Jeg har fått hjelp til å spa grus og det er mye tyngre. Så rosene og plantene som skal opp får jeg ta selv og over langs.
   Det må kalles hell i uhell. Så jeg er glad for den nye plassen.
   Tusen takk. En må nok bare holde på å ta de, ja. En kan ikke hvile når det gjelder de.
   Lykkeønskninger kan jeg behøve, så takk for de! :)

   Slett
 14. Det er virkelig gøy å flytte litt på både roser og andre ting, jeg kjenner fristelsen her også! Det er så moro å skape noe i hagen. Lykke til med prosjektet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, men det er mye jobb. Ja, det er hekt sikkert! Tusen takk :)

   Slett
 15. Det var godt det ikke var deg som skulle flytte :-)
  Du trenger nok både tykke hansker, og klær som tåler litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :)
   Jeg har fått meg tykke hansker og det hjelper mye. Når jeg jobber i hagen bruker jeg alltid arbeidsklær.

   Slett
 16. Lidt forsinket kommentar, jeg tror også, det er godt at klippe roserne ned ved flytning. Solhattene de mere sjældne har jeg somme tider flyttet ind i pavillionen om vinteren, det er gået godt, men de sidste par år er de alligevel gået til for mig, man ved aldrig helt, hvad der er godt for dem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Forsinkede kommentarer er da også velkomne :)
   Jeg har klippet alle jeg har flyttet ned til 1/3. Da er det sikkert lettere for de å etablere seg igjen. Solhatter er vanskelige, og jeg vet ikke om de tåler fkyttingen.
   Klem

   Slett