onsdag 28. august 2019

Hortensiatid... del 2

Advarsel! Dette er et langt innlegg med veldig mye tekst og bilder. Har holdt på i to dager med det, så da ble det bare sånn. Kunne ha delt det opp i tre, men jeg har så mye annet å skrive om også ;)

Fra slutten av  juli til langt ut i september er det hortensiablomstring her. Ikke en plante, ikke to men veldig mange.

Som med veldig mye annet så får jeg helt dilla på enkelte planteslekter. Hydrandea paniculata er ikke noe unntak, nei.
Den kalles på norsk syrinhortensia.

De er ikke slik  som de i forrige innlegg at de må inn om vinteren. Neida, de tåler alt både av kulde og snø. De er perfekte for norske vintre :)
Paniculata ble først omtalt av Philipp Franz von Siebold i 1829. De kommer opprinnelig fra Russland, Kina, Korea og Japan.

Tidligere i sommer hadde jeg hagebesøk av to veldig hyggelige damer og begge to jobber/har jobbet på det lokale gartneriet her. Hun eldste som nå er pensjonist fortalte at i en gammel hage i sentrum her sto det en veldig stor og gammel syrinhortensia som hun sa var over 100 år gammel. Altså den gamle sorten som bare het grandiflora. Den ble dessverre saget ned av de nye eierene  :(
Vandalisme kaller jeg sånt, men sånn er det bare.  Ikke alle forstår verdien av en sånn "antikk" plante. Det beviser at disse plantene har vært her i Norge lenge som hageplante.

Men tilbake til min hage igjen.  Noen navnesorter har jeg flere av, og alle er altså paniculata.  'Limelight' har jeg faktisk tre av, og det samme med 'Little Lime'. Jeg setter veldig stor pris på den sensommerblomstringen de gir.

Da kommer det veldig mange bilder tatt fra juli og frem til nå.
Håper dere ikke blir utslitt av å se på alle bildene.
Det gikk bare ikke å få ned mengden av de... ;)

Dette er et bilde tatt for noen år siden, og det er 'Early Sensation'. Den begynner å blomstre i slutten av juli, og den er først ute av alle de jeg har.

Den tiltrekker seg admiralsommerfugl.

Dette er sånn den ser ut nå. Den blir mørk rosa helt til slutt før den på slutten av høsten blir brun.


Dette er 'Vanilla Fraise' sammen med to forskjellige lønn/Acer.
Acer negundo 'Flamingo' og Acer palmatum 'Dissectum'
Dette bildet er tatt i dag. Denne er jeg spesielt glad i, for rosafargen blir så kraftig på den ganske tidlig.

'Little Lime' tidligere i august. Den var grønn da, mens nå er den som på bildet under.

'Little Lime' kjøpte jeg i fjor høst, og da var de temmelig små. Jeg klipte de helt ned i vår, og så mye har de vokst siden da.

'Magic Fire' klipte jeg veldig også mye ned  i fjor høst.

Måtte ta med dette bildet som viser høyden på den nå. De må faktisk klippes hardt om våren, ellers kan de bli vel omfangsrike. Men har en plass til det er det ikke noe problem bortsett fra at de kan knekke i snørike vintre.

Dette er også 'Magic Fire nr.2. Den har jeg klippet endel nå i sommer, og tror at den vil skyte i været til neste år. 


Denne kommer en ikke utenom i denne sammenheng.
Dette er selvsagt 'Limelight' :)
I starten er den hvit og grønn, men skifter siden over til rosa og til slutt brunt.

Dette bildet er fra i dag og det begynner å bli rosaskjær i det hvite. Denne 'Limelight' har jeg stammet opp for å få den effekten :)

'Pinky Winky' med sine høye og trekantede blomster.

Noen av blomstene er ikke like kantete, men på de kraftigste og lengste skuddene sees de godt.

Dette er et gammelt bilde av høstfargen på 'Pinky Winky'
Den endrer seg temmelig mye, men siden jeg er så glad i rosa setter jeg jo veldig pris på nettopp den høstutgaven av den.


Dette er siste innkjøp og dette er 'Wim's Red'. Den har jeg allerede beskåret, så kan den få slippe det til neste vår.

For de som vurderer syrinhortensia som hageplante vil jeg bare si: løp og kjøp! Det er nå det er størst utvalg i hagesenterene og det er nå de blomstrer. 
Ikke vær redd for å klippe de tilbake. På navnelappen til 'Wim's Red' står det "klippes hardt tilbake om våren"
Så det er bare å klippe de så mye som en ønsker,  for det gjør at de blir hurtig store og tette busker samt det også fremmer blomstringen. Det er kun et unntak, og det er hvis en ønsker å stamme de opp.  Som f.eks. jeg har gjort med 'Limelight' over her. Da bør de støttes opp som unge planter, for ellers kan de knekke hvis en bor i et område med mye snø om vinteren.

40 kommentarer:

 1. Helt magiska bilder på alla dina vackra syrenhortensior Marit. Och nu fick jag lära mig något, jag visst inte att man skulle klippa ner dem så hårt. Men jag ser ju på dina nu hur otroligt fina dom blivit. 'Little Lime' minns jag att jag såg på en trädgårdsutställning i Berlin. Den var oerhört vacker.

  Tack för ett härligt inlägg, jag bara njuter!

  Önskar dig en fortsatt skön onsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Jeg var heller ikke klar over før i fjor hvor mye beskjæringen betyr for de. I fjor vår var 'Earky Sensation' veldig ødelagt av den tunge snøen. Nesten alle greinene hadde knekt. Så da måtte jeg klippe den hardt ned. Nå er den større og flottere enn noen gang. 'Little Lime' var ny for meg i fjør høst. Kjøpte de på høstsalg, og jeg angrer ikke på det :)

   Så hyggelig da!

   Ønsker deg en fortsatt fin dag!

   Klem, Marit

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja du har godt nok en flot samling af hortensia, sådan er det med vi samlere. Jeg har også tre Limelight, den ene bliver ikke klippet, mens de andre to gør. Vanilla fraise har jeg også, den er så flot nu, jeg tror jeg har to af den lige ved siden af hinanden.
  Little Lime har jeg ikke endnu :)
  Man forstår ikke, at nogle vil save sådan en gammel hortensia ned. :(
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er blitt en f,ott samling av de her nå, og jeg er bare så glad i de. 'Vanilla Fraise' er veldig fin , ja. Jeg må nok kjøpe en til av den :)
   Den må du skaffe deg!
   Nei, det er ikke til å forstå :(
   Klem

   Slett
 3. Good morning Exalted Gardener Marit: Your garden is very beautiful, of course, and I am happy that the butterflies find it appealing, but I have come to the realization that you have no birds there. So, I think you should rectify this omission right away, by constructing a nice pond which will provide a place for the birds to drink and bathe, and some nice berry-bearing bushes as food in fall and winter. Perhaps the pond should have some fish for herons to feed on; maybe an Osprey will descend from the sky and capture its lunch. Then of course you will wish to put out numerous bird feeders containing a wide variety of seeds. I know you will want to get right on this and will no doubt be sending me the first pictures tomorrow. Your devoted Canadian friend and admirer, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear birdlover! I do have some birds here David.
   Crows, magpie, thrush, wagtail, and some others. Owls are heard at night, and in all August I can watch buzzard (I'm not sure if it's the correct name). It's a hawk, but it's not so big. Musvåk is the norwegian name. They fly high over me and I can hear they cry. They are living high up in the hill, and they are learning their new children to fly before they they leave before winter. I feed them in the winter, but in the summer I stay in the garden all the time, and I make to much noice for them :)
   I do have a pond to, but it's not so big. But for some years ago a mallard landed in it. They live in our small creek here.
   I promise I will show you some old photos so you belive me ;)
   I admirer your devoting for birds, and I like them a lot too. But I love plants even more, and therefore I write 99% about plants ♡
   Your devoted norwegian friend, Marit

   Slett
 4. Hej Marit!

  Vilken fantastisk samling du har av hortensior. De väcker sannerligen uppmärksamhet vid den här tiden på året. Jag åkte förbi några hus häromdagen som hade dessa blommande skönheter på tomten. Jag har dessvärre ingen alls, vet inte hur det kommer sig. De har bara blivit bortglömda. Mycket tjusigt Marit!

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, det er blitt mange i samlingen min :) Det er ikke så mange blomster på sensommeren, så disse syrinhortsensia er så fine nå på sensommeren. Du må få kjøpt deg noen, Gunilla!
   Tusen takk!

   Klem!

   Slett
 5. Hello, Marit! Your hydrangeas and gardens look beautiful. I love the pretty pink colors and blooms. It is great to make the butterflies happy. Lovely plants and photos. Have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen!

   Thank you! I love butterflies, so I do all I can to make them visit my garden.
   Have a nice day!

   Slett
 6. Underbar genomgång av dina Hortensior. Jag funderar på att köpa Little Lime, mest för att den är mindre än Lime Light. Hur tycker du att färgen är på Little Lime?
  Vanilla Fraise ser ju jättefin ut, men den blir nog för stor till platsen jag tänkt.
  Ha en fortsatt fin dag
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Little Lime er den minste av de jeg har, men jeg mistenker at de gir dem et hormon for å holde seg små. Mår de ikje får det hormonet vil de få naturlig vekst. Den er veldig fin ja.
   Ha en fin kveld.
   Klem, Marit

   Slett
 7. Så många fina! Har förgäves försökt få flera sorter att trivas hos mig, men det är inte lätt i grus.
  Ha det fint
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, det er nok ikke lett å få de å trives i bare grus. Kanskje du kan bytte ut noe av grusen med blomsterjord?
   Ha det godt.

   Slett
 8. Det er fantastisk smukke billeder! Syrenhortensiaer er så fine. Jeg tror, at dit døgn må indeholde flere timer end mit med den flotte have :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg tror nok ikke det gjør det Gitte, men jeg gjør heller ikke så mye anner. Jeg bor omtrent i hagen hele sommeren :)
   Klem

   Slett
 9. Hei Marit

  Alletiders! Sikke mange paniculata du har, det er imponerende!
  Der er jo også andre arter og hybrider - får vi dem senere:) ?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det ganske mange av de her nå :)
   Jeg har to andre ja, men de trives ikke på nær så godt som de andre. Godt at du minnet meg på de!

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Du skal bare vise alle de hortensia du kan, jeg elsker dem :) Er imponeret over at din hvide Early Sensation ændrer sig fra helt hvid til rosa og brun. Sikke en forvandling.
  Favoritten er helt klar Limelight, som jeg selv har to af.
  Nu vil jeg se dit forrige hortensia indlæg også.
  Klem, Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det, Ulla! :)
   Ja, det er et stor fargeforvandling i disse fra tidlig sommer til høsten. Limelight er en av mine favoritter også.
   Klem, Marit

   Slett
 11. Så mange flotte Syrinhortensia du har i hagen din. Jeg kjøpte min første i vår (Grandiflora) og er helt betatt.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er så lett å bli betatt av de, og så gir de blomstring på sensommeren hvert år.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Mit favoritbillede er det af Early Sensation. Hvor er busken let og elegant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin, og dessuten starter den allerede i slutten av juni med blomstringen. Jeg er veldig glad i nettopp den.

   Slett
 13. Hej Marit!
  Tack för ett perfekt inlägg om syrenhortensia. Har länge tänkt att skaffa några, klarar de sig hos dig, bör de göra det hos mig också. Limelight blir min favorit, men de är fina allihopa.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk for dine vennlige ord. De vil helt sikkert klare seg hos deg. Den er veldig fin ja, men det er i grunnen de andre også :)
   Ha det godt.

   Slett
 14. Helt utrolig at noen ville sage ned en så gammel plante!
  Deer jo så fine! Flotte bilder fra hagen deres :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si, men ikke alle bryr seg om hage. De er veldig fine, ja! Tusen takk :)

   Slett
 15. Hei Marit.
  For noen flotte bilder av syrinhortensia. De er helt nydelige på denne tiden. Har limelight. Skal skaffe meg noen flere.
  Ha en god dag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne- Lise
   Tusen takk. Ja, det er de, og få planter blomstrer så rijt som de på sensommeren. Ja, det må du gjøre.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Good afternoon dear Marit,
  Fantastic to see the Hydrangea's doing so well in your garden.
  Have a wonderful rest of the day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Thank you for your kind comments.
   Have a wonderful day!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 17. Underbart inlägg och jag har skrivit upp några sorter jag ska köpa framöver!
  Tack för tipsen :)
  Önskar dig en härlig fredag.
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Så hyggelig at du fikk noen tips.
   Ønsker deg en fin fredag!
   Klem, Marit

   Slett
 18. Dette innlegget får meg til å sette mere pris på min syrinhortensia.
  Jeg bør nok flytte den, for hos meg blir de tunge blomsterballene som regel ødelagt av regn og vind.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er en verdifull plante å ha i hagen, så det må du gjøre. Det er jo synd hvis blomstene blir ødelagt. Her knekker ofte greinene pga. tung snø.

   Slett
 19. Väldigt fint inlägg Marit! Och när man djupdyker så behöver det ju bli långt. Tror jag sagt det men jag är lite kluven till de där stora syrenhortensiorna... Har börjat i en annan ända med olika serrata sorter. Men jag ska följa din rekommendation och besöka några handelsträdgårdar... Vem vet ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Carina! Ja, det må bare bli sånn ;)
   Jeg husker at du ikke er så stor fan av de, ja. Jeg har en serrata, og de trives ikke så godt her dessverre. Ja, hvem vet! :)

   Klem, Marit

   Slett