lørdag 8. september 2018

Årets prosjekt del 4...

Her kommer siste og 4 del av årets store prosjekt. Da skal jeg vise fra området som er i enden av hagen og mot nord. Der står det en kortere thujahekk enn de andre som går langs veien og hagen. De ble plantet senere enn de andre, og i fjor i forbindelse med gravingen måtte de flyttes pga. at den var den eneste veien hvor gravemaskinen kunne komme inn.
Etter gravingen ble de flyttet tilbake igjen, mer eller mindre vellykket. Jeg har gravd opp tre stk. i sommer som tørket, og tre nye er plantet der. Dette er som nevnt mot nord, og det luner veldig å ha disse store thujahekkene der. I sommer da det var så tørt så støvet det fryktelig mye av grusveien som er forbi her. Da tok thujaene og stoppet støvet inn i hagen der jeg jobbet, og det var jeg så glad for.

Her er et oversikstbilde av den lønnen som ble flyttet i fjor og plantene rundt den. Dette er også nesten helt oppe ved den hekken mot nord.

Her er den samme lønnen, bare at bildet er tatt motsatt vei. Her sees kanten mot venstre og mot thujaene som går hele veien ned mot huset. 
Her er den samme lønnen ytterst i bildekanten til høyre. Her har jeg plantet 3 Syrinhortensia/ Hydrangea paniculata 'Little Lime'. Hun på gartneriet sa at de var "jukset" med for å holde de så små. De store planteprodusentene gir de hormoner for å holde de små og søte til de er solgt ;) Tror de blir litt mindre enn 'Limelight', men ikke mye. De ser ikke sånn ut nå, men de skyter nok i været etter hvert.

Dette er litt lengre bort og her sees den "lille" thujahekken som ikke er så liten likevel ;)
Etter at tre store furuer ble felt i vår har denne Hydrangea paniculta 'Magic Fire' fått mer lys og har foldet seg ut i sommer.  Ved siden av den står av alle ting en hvit sommerfuglbusk/Buddleia som jeg sådde for 12 år siden. Den står altså mot nord, men har thujahekken som gir den ly om vinteren. Den er tynn som en strek og hele 2 meter høy.  Jeg tør ikke klippe den i tilfelle den ikke ville like det. Det er i grunnen et mirakel at den overlever der. Så den får stå der tynn og høy og ikke klippet  ;)

Hvit buddleia og 'Magic Fire' som så vidt har begynt å få rosa skjær i hvite blomstene.

Her er bildet tatt litt lengre unna, og i enden av det sees neste kapittel i dette prosjektet. Jeg hadde egentlig tenkt å utsette det til neste år, men sånn ble det ikke ;)

I fjor under gravingen ble en hagesti jeg lagde for flere år siden ødelagt. Så plutselig hadde jeg mange støpte heller som bare lå der til ingen nytte. Sist gang jeg jobbet med de syntes jeg se var så utrolig tunge og det er de også. Min mann sa at jeg kunne bare bruke hans sekketralle. Den vi har ligner veldig på den på bildet, bare at den er mye eldre.  Jeg fikk en kort innføring, og plutselig gikk arbeidet med å flytte hellene som en drøm. Sikkert typisk et redskap som menn er vant til bruke så jeg har ikke en gang tenkt å bruke den selv om den har stått her ;) Jeg liker å gjøre det jeg kan klare selv uten hjelp, så den blir nok brukt flere ganger heretter.

Dette området som disse hellene ble lagt er til venstre i det siste bildet over her.

Når vi flyttet hit for 12 år siden var det bare noen små furuer der og en vekdig bratt skråning rett ned.  Jeg har kastet alt mulig av hageavfall ned der. Store greiner, jord, gress, planterester, grus, og kort fortalt alt som som er nedbrytbart til jord. Til slutt var det mulig å lage en smal sti der. Med tiden har skråningen blitt et bredt felt ved siden av stien.

Til høyre synes litt av kaldkomposten som har fylt ut området til høyre. Hellene har fått et nytt "liv" her :)

Jeg har satt inn noen billige lykter som er batteridrevet og tenner seg seg selv om kvelden.

Og som sees her :)

Her er to av de samme lyktene


Mens disse her er solcelllelamper som også tenner seg når det blir mørkt. Synes det er så koselig om kvelden nå når det blir mørkt kl.21.00.

Dette ble altså siste del av årets store hageprosjekt. Nå er jeg sliten og litt lei av hele hagen.
Det pleier å gå relativt fort over, og sånn er det alltid med meg etter en lang sommer og store prosjekter. 
Nå koser jeg med hagen uten jobbing der. I natt kom det 27 mm med regn uten skader på veien. Vi var heldige som fikk så "lite". 
Plantene som er brukt der 

God helg!

50 kommentarer:

 1. Jeg er simpelt hen SÅ imponeret over det, du har gjort. Meget inspirerende.
  Nyd resultatet og lav nu ikke for mange nye planer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg skal prøve å la det være ;)

   Slett
 2. Hei Marit

  Alletiders at i også klarede uvejret uden skader!
  Ja man kan mærke det når man har slidt meget så må du tage et par dage uden så meget:)
  Men det ser fint ud - og godt du er tilfreds!
  Morsomt med den der mini 'limelight' - de gør det samme med mange potteroser til supermarkederne, så bliver de solgt til folk med altan:)
  Flot at du har fået fyldt skråningen op - det siger også noget om hvormeget du gennem årene har fået lavet i haven - jorden må være god der!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, vi var så utrolig heldige som slapp det.
   Sånn er det bare, så nå er det pause i noen dager ;)
   Jeg er veldig tilfreds, ja. Så håper jeg at plantene overlever den kommende vinteren, og at det blir mange rhododendron i blomst til neste år.
   Ja, det vet jeg, for de begynner å vokse helt vilt etterpå når de ikke får disse hormonene mer ;)
   Folk med altan kan nok få seg en overraskekse når de skyter i vei ;)
   Det er mye hageavfall som er tømt der, ja. Jorden i bunnen er nok veldig god ja. I området her er det kvikkleire, og en som var her den gangen sa at han var var bekymret for nettopp den skråningen som den gangen var så bratt. Det er derfor jeg vil beholde de to store furuene som står der, for de har mye røtter som holder jorden på plass.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 3. Å, du store! Ja, nå fortjener du å ta en hvil fra hagen :)
  Bet meg spesielt merke iden stemningsfulle stien ved siden av kaldkompostskråningen. Har nemlig en slik skråning selv, som med tid og stunder vil bli til jord og "utvide" tomta litt. Så fint kan det altså bli!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;)
   Jeb gjorde det samne med en skråning der vi bodde før, så jeg visste at det var mulig å gjøre her også. Ja, jeg er fornøyd med resultatet :)
   Du kan nok gjøre noe lignende hos deg!

   Slett
 4. Hello, your gardens are beautiful. Lovely plants and flowers. Now you can relax and enjoy them. I like the cute battery operated lanterns. Enjoy your day and weekend!

  SvarSlett
 5. Hei Marit.
  Nå fortjener du å ta en pause fra hagen. Kjenner jeg deg rett blir det ikke lenge. Kroppen trenger at vi tar det litt med ro. Jeg har klippet ned den hvite sommerbusken. Den har aldri vært så flott som i år. Flott hagegang. Godt å få brukt ting en allerede har. Du er flink Marit.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise

   Ja, jeg behøver det nå. Kroppen er veldig sliten, og jeg har mye smerter i armene. Men sånn er det bare når en holder på som meg. Nei, men det er i såfall neste års planer. Nå er det nok for i år.
   Kanskje jeg skal prøve å klippe den ned til neste år. Men de trives nok bedre hos deg enn her. Her overlever de så vidt det er.
   Tusen takk!
   God helg.

   Slett
 6. Så trevligt med lite översiktsbilder av din vackra trädgård, både i ljus och mörker.
  Önskar dej en trevlig helg!

  SvarSlett
 7. Härliga projekt, himla snyggt!
  Kram Titti

  SvarSlett
 8. Det var spændende at læse og flot at du har fået fyldt skråningen op - jeg er helt betaget af dine aftenbilleder med lygter! Hvor er det godt at du kan slappe mere af nu. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har blitt fylt opp gjennom 12 år, og nå har området der blitt mye større. Tusen takk! Ja, nå skal jeg ta det med ro.
   Klem

   Slett
 9. Din mand burde tage dig på restaurant og fejre, at projektet er færdigt, eller selv lave en bedre middag til jer to:-)Skråninger i haven kan jeg godt se kan give praktiske problemer, men de kan vel også bidrage til at give haven et udtryk, som man ikke ser andre steder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja du sier noe ;) Han gjør så mye annet som jeg ikke gjør, så det er nok ganske godt fordelt.
   Den bratte skråningen var helt umulig å bevege seg på, så der måtte jeg bare prøve å fylle noe for å kunne gå der. Den synker litt hele tiden, for det i bunnen blir jo til slutt til jord. Den er ikke pen, men alt må jo heller ikke være det.

   Slett
 10. Hei Marit!
  Takk for flotte bilder. Vi er kjempe-imponert over alt du har fått til helt alene, og de hellene er tunge selv med sekketralle !
  Nå trenger du en pause:-)
  Slapp av og kos deg i hagen/Eirin og Lars

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin og Lars!

   Tusen takk! Ja, de er jo det, men med sekketralle så er det uansett mye lettere. Ja, det er helt sikkert :)
   Ha en fin søndag!

   Slett
 11. Hej Marit
  Så fik du endelig noget mere regn, det hjælper lidt på den støvede vej, godt du har plantet tujaer ud til vejen mod støvet. Jeg har samme problem, når de kører stærkt på grusvejen uden for vores have.
  Du har godt nok knoklet med både sten og fliser, så sejt, og det er blevet pænt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det hjelper veldig både med regn og thuja. Det støver veldig på grusveier ja når det blir så tørt som i sommer.
   Tusen takk!
   Klem

   Slett
 12. Your garden is a miracle of creation - and lots of hard work too! But the results are spectacular. Great job, Marit.

  SvarSlett
 13. Wow, that is really impressive !

  SvarSlett
 14. Det ser så fint hos deg nå Marit. Høres deilig ut at du bare kan nyte hagen. Vel fortjent!
  Du har nok jobbet mye mer enn meg, etter at vi begge hadde samme gravejobb i hagene våre. Vi har så ulike hage, selv om jeg tror vi begge bor ganske landlig. Morsomt å se hvordan du gjør.
  Men tusen takk for tips om sekketralle til sementheller! jeg la ned over 60 heller da vi hadde lagt ned renseanlegg. Til sommeren skal jeg ha enda flere ned i grønnsakshagen. De er bare kjempetunge.

  Vi var også heldige og fikk bare 21mm nedbør i går, men de to neste døgn kommer det mer.

  Kos deg med hagen resten av helgen marit.
  hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Turid! Ja, det er landlig her, men kort vei til det meste. Sekketralle gjør jobben mye mindre tung. 60 heller veier veldig mye! Bruk sekketralle neste gang du skal flytte på noe, Turid :)

   Her har vi fått 18 mm så langt i dag, men det kommer nok mer.

   Ha en koselig søndag, Turid!

   Slett
 15. Hello dear Marit!
  Happy September to you!
  Wow!Your garden is so beautiful!Love the plants and flowers and the decorations too!
  Great job! Enjoy your day!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!

   Happy September to you too!
   Thank you!
   Have a nice Sunday!

   Slett
 16. Vilken skillnad Marit!!! :) Jag ser nu hur mycket du gjort sen jag var där i början av juni. Helt otroligt och riktigt flott :) Plötsligt kom jag att tänka på - har du lagt Trillium 'Roadrunner' till listan? Tyvärr klarade sig inte några av sibiricorna jag importerade i våras. Men det var ändå ett gott resultat de brukar vara lite jobbiga att etablera när de rest och sommaren blev ju ingen höjdare för nyplanterat.

  Jag hittade fina heuchera på torget i Varberg förra helgen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en stor forandring siden du var her i juni! Tusen takk! Ja, den har jeg lagt til i listen. Det samme skjedde her mer de. Iris sibirica kan være litt vanskelige ja, og det har jeg opplevd flere ganger før.
   Så bra! Hvilke sorter var det?

   Klem, Marit

   Slett
 17. Som du står på..store og tidkrevende prosjekter du har hatt denne varme sommern.
  Resultatet er imponerende og flott, så fin og lettstelte beplantninger du har skapt.
  Sekkertralle kan en ikke være foruten i eh stor hage, mye lettere å flytte på ting og planter:)
  Mye, mye regn denne helgen, tror aldri jeg har opplevd makan.
  Jorden sier takk, takk:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette har tatt sin tid. Tusen takk!
   Sekketralle er et veldig kjekt hjelpemiddel ja.
   Her har det kommet nesten 60 mm med regn, og det er mye. Ja, jorden og plantene er veldig fornøyd :)

   Slett
 18. Du har skapt flotte ting i hagen din Marit. Nå - ønsker jeg deg
  en avslappet, lykkelig og fargerik høsten.
  Klem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Viola! Ønsker deg også en fin høst.

   Klem fra Marit

   Slett
 19. Congrats on your project finish, Marit!
  It was hard and successful job. Actually you can have a rest and enjoy the fruit of your work. I love your second photo, and of the night lighting.
  Hugs!

  SvarSlett
 20. Forstår godt du er træt nu, for sikke et projekt! Det er blevet vanvittig flot og bliver sikkert bare flottere når planterne vokser til.
  Stort tillykke!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 21. Marit! Så jätteroligt det har varit att följa ditt stora projekt och del 4 var extra roligt att se. Det har blivit så fint! Jag är verkligen full av beundran över allt jobb du lagt ned. Roligt med din dokumentation, tänk så kul det blir att gå tillbaka till den och titta om några år.
  Din hortensia 'Little Lime' är jättefin. Vet du, den såg jag på en utställning förra året när jag var i Berlin. Skrev upp namnet för den var väldigt, väldigt fin. Och det var stora fina exemplar men inte lika stora som 'Limelight' som fanns intill. Jag tror att du kommer att bli väldigt nöjd med den.
  Din stig blev verkligen fin. Vackert också med belysningen. Sekketralle kallar vi pirra här. Det har jag haft i flera år. Klarar mig inte utan den när jag ska köra ut mina jordsäckar i trädgården.

  Tack för att vi fått följa ditt projekt. Och en skön septembervecka till dig!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre, Anita! Det er jo morsomt å lage sån dokumentasjon også. Jeg antar at det ser helt annerledes ut om noen år.
   Så spennende å høre! Jeg er spent på hvor mye den vil vokse i årene fremover. Jeg skal bruke den heretter, ja for den sparer ryggen for tunge tak.

   Tusen takk for dine herlige kommentarer, Anita! Ønsker deg en fin uke!

   Klem, Marit

   Slett
 22. Du jobber og slit, men jammen blir det fint i hagen din.
  Flink dame !!

  Klem frå Anne-Mari

  SvarSlett
 23. Jeg er helt imponert over alt dere har fått til! Og så koselig det ble med de lyktene :-)

  SvarSlett
 24. Det är helt otroligt vad ni åstadkommit. Stora och många projekt och de verkar aldrig ta slut. Det finns nya hela tiden. En tät och fin häck är guld värt. de ska man vara rädd om. Hydrangea paniculata är verkligen fina höstbuskar.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange og store prosjekter her, og flere blir det fremover.
   Ja, det er helt sikkert. Jeg har vannet de veldig mye i sommer. Det tar veldig mange år å få den så høy og tett, så de må en passe godt på.
   Ja, de er så fine nå på høsten.
   Ha det godt!

   Slett