tirsdag 4. september 2018

Oppsummering av årets planting av rhododendron

Nå er jeg ved veis ende når det gjelder årtes prosjekt.  Det ble en kort vår, men enda lengre sommer. Jeg kom godt i gang, men så ble det plutselig alt for varmt til at det ble særlig effektiv jobbing. Det har likevel gått sakte, men sikkert fremover.

 Det ble litt tvangsmessig over plantingen, og siden jeg hadde bestilt over 40 rhododendron i desember så måtte de jo komme i bakken. I min villeste fantasi så trodde jeg ikke at varmen skulle bli et problem, men det ble det. I en periode var det så varmt at det var enklere å ha de i plastkasser angående vanningen. Men de måtte til slutt plantes, og det ble de selv i 30 graders varme. Jeg har aldri vannet så mye som i sommer og rhododendron er veldig tørste planter. Så det var egentlig maks uflaks å ha en sånn haug med planter som måtte plantes, men det kunne jo ikke jeg vite i desember i fjor... ;)

Noen av de har fått litt tørkeskader, for det var ikke mulig å få vannet nok på det varmeste. Men ingen har dødd, og nå begynner de å få nye skudd. De blir neppe avmodnet innen frosten, men det får jeg ikke gjort noe med. Det var akkurat som varmen og tørken satte de i en slags dvale, for det er først nå at de kommer med nye skudd.

Nå blomstrer også flere av de jeg plantet for annen gang i år.

'Whiskey'

Sånn så den ut i vår

Det blir spennende å se hvordan plantene vil klare seg gjennom vinteren, og hvordan veksten blir til neste år. Det har gått veldig fint med de rhododendron jeg plantet i fjor, så jeg håper jo at alle disse nye også vil trives. Men i år har jeg vært mer vågal, og har valgt en med vinterherdighet 3.  Den er plantet ut, og det må bare gå som det går ;)

Litt gul i bladene, men ellers sånn som den skal være. 
Elisabeth Red Foliage. Den er plantet på det beste stedet jeg kan finne, så da må jeg bare krysse fingrene og håpe at den overlever her. De andre jeg kjøpte i fjor var i gruppe 1 og 2 og de går helt fint her. Det er de røde skuddene som er så fine, og blomsterfargen er knall rød... Jeg har ikke sett den i blomstring, men så den i en hage vi var på besøk i med hagelaget for et par år siden.  Den hadde de vakreste røde blader og jeg ble helt betatt. Han bodde langs kysten, og det er det jo ikke her. Men jeg prøver!


44 kommentarer:

 1. Godmorgen Marit

  Godt du prøver - ellers finder man jo ikke ud af noget nyt:)
  Jeg er også glad for den røde nyvækst - det er ligesom en slags blomst!

  Ja 2018 har været et meget anderledes år, og det er ikke slut endnu, Godt du klarede udfordringerne så flot!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen Karsten

   Nei, det er helt sant, for en må jo bare prøve. Den er veldig fin, ja, og da behøver en ikke blomstringen på samme måte når en har den.

   Ja, det er helt sikkert. Tusen takk!

   Ha en deilig dag du også

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja du har godt nok været flittig i sommer, selv når vi andre ikke orkede noget, knoklede du løs. Modig har du også været, jeg håber, alle dine nye rhodoer klarer vinteren.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, jeg håper jo på at de fleste overlever, men det vet jeg ikke før neste år :)
   Klem

   Slett
 3. Hvor er det godt, at ingen af dem døde, og helt specielt at nogle blomstrer for anden gang i år. Sikke en sommer vi haft! Du har haft frygtelig travlt med at vande. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jeg veldig glad for. Morsomt at de blomstrer på nytt igjen ja. Det har vært mye vanning i sommer ja.
   Klem

   Slett
 4. Godt du nåede i mål med projektet, inden haven lukker ned. Rhododendron klarer uden tvivl kulde betydeligt bedre end varme. De bliver et smukt syn til næste forår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det gjør de uten tvil, så nå håper jeg på litt regn i noen dager fremover.
   Det håper jeg på.

   Slett
 5. Tänk så många olika rhododendron det finns. 40 st är helt otroligt många. Förstår att det var jobbigt att få dom alla i jorden.
  Ha en fin dag
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes veldig mange sorter, og 40 stk. er også veldig mange. Det var veldig mye jobb, ja, og spesielt vanningen etterpå.
   Ha en fin dag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hei Marit.
  Ja, du hadde jo max uflaks med plantebestilling i år, og det ble ekstra mye jobb. Og når de med sone 1 og 2 har greid seg, burde vel dette gå bra også:-)
  Håper du snart kan slutte å vanne, det går ikke her enda..
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Ja, sånn ble det i år, men jeg er likevel glad for at de nå er plantet. Jeg håper jo på det, men det kommer nok veldig an på hvordan vinteren blir. Lite snø og mye kulde ønsker jeg meg ikke ;)
   Ikke her heller, for jeg vanner hver dag. Er vi heldige kommer det regn fra torsdag. Det håper jeg på!
   Ha en fin dag!

   Slett
 7. Hej Marit!
  Det är lätt att bli förälskad i rhododendron. Det finns så många vackra. Jag lider med dig som gjorde en sån stor beställning just i år. 40 plantor i den här värmen och torkan. Så du måste ha slitit. Håller verkligen tummarna för att de klarar sig fint i vinter så att du får njuta till våren. Och en extra tumme för Elisabeth Red Foliage.

  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Anna-Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anna-Karin!

   Ja, det er helt sikkert. Det gikk jo bra til slutt, men det var mye jobb i varmen. Tusen takk!

   Ønsker deg også en fin uke!
   Klem, Marit

   Slett
 8. Hej Marit!
  Skönt att du fått alla planterade, hoppas de klarar sig fint så du får njuta av blomningen. Det går säkert bra om de börjat få nya skott och blommor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, jeg håper på fin blomstring til neste år, og jeg tror de klarer seg selv om de har tørket litt.
   Ha det godt.

   Slett
 9. I think that as the summers get hotter, Marit, as they are predicted to do, you will not have the volume of water you need for some of these thirsty plants. It may be time to consider plants in the garden that can tolerate dryer conditions.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they say so. We are going to drill for water this autumn, and then we will have plentyful of water if everything goes well. So I hope I can have my rhododendrons alive dispite the drought.

   Slett
 10. Du er altså sej - og hvem kunne også vide, at SÅ mange rododendroner i december ville blive et problem. Det må bliver forrygende smukt de næste år.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, ikke sant. Det var jo umulig å forutse, og spesuelt med den vinteren vi hadde med over 1 meter med snø.
   Det håper jeg også på :)

   Slett
 11. Hello dear Marit!
  I am glad to see you again! :)
  I hope you had a nice summer! Here it was extremely hot, so my rhododendron died. In fact half of the garden is dead!
  I wish you a beautiful and rich autumn!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella!

   So nice to hear from you!
   Yes I had a nice summer but it was very hot. So sad to hear about your garden. I have watered my garden every day this summer. Too hot and to dry everywhere.
   I wish you too a very nice autumn!
   Hugs!

   Slett
 12. Hej Marit!

  Jag hoppas verkligen att dina plantor klarar sig. Det är mycket pengar och sedan ett enormt arbete du lagt ner på dem. Och helt rätt, man måste pröva också ibland och inte enbart gå på förnuft, det är ju när vi vidgar våra gränser som det händer spännande saker.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, det er mye penger og mye arbeide, ja. Men jeg håper og tror at det går bra. Ja, sånn er det bare, for noen ganger må en ta en sjanse. Så det blir spennende å se til neste år.

   Klem!

   Slett
 13. Hello, I hope after all your hard work planting that these plants all survive. It has been hot and humid here. I am sure all the plants enjoy some rain too. Happy Tuesday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, I hope it too. Here it's forecasted rain from tomorrow and until Sunday. Here it's very dry right now.
   Happy Tuesday, enjoy your day too!

   Slett
 14. Himmel Marit; Hele 40 Rhododendron! Det går rett hjem hos en bergenser som er vokst opp i en hagen og by fylt av dem. Du og du så spennende dette blir å følge fremover. Litt av en jobb du har gjort i tropevarmen. Håper virkelig du får lønn for strevet til neste år.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig da! Jeg synes de er så vakre selv om jeg ikke er fra Bergen ;)
   Det er lov å håpe på en fin blomstring til neste år.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Hei Marit!
  Sommervarmen varte nesten uendelig. For meg var det umulig å jobbe i hagen så det har blitt en del som står på vent. Er imponert over hva du får til.
  Du kommer helt sikkert til å få en fantastisk blomstring nets vår. Godt at du er ferdig med dette prosjektet.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er helt sikkert. Det er den lengste sommervarme jeg kan huske.
   Jeg håper jo på det :)
   Ja, jeg er veldig glad for at jeg snart er ferdig. Det er litt mer grus som skal på plass, men ellers er jeg mer enn forsynt for i år :)
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 16. Hei Marit!
  Var ikke særlig plaget av varme i sommer jeg hehe og alt er mange uker forsinket mens det er helt omvendt for alle sør for Dovre. Blir spennende å følge rhododendron pantene dine og se hvordan de klarer seg. Man vet ikke før man har prøvd. Jeg prøver ende azalea for å se hvordan det vil gå hos meg.
  Ha ei flott uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Nei, jeg husker det ;)
   Det er nesten som vi har hatt to land værmessig. Det er jo bare å prøve det ut. Håper de vil trives hos deg.
   Ha en fin uke!

   Slett
 17. En nokså utfordrende sesong for storplanting av Rhododendron :o
  Artig farge på 'Whiskey'. Får håpe den tandre ikke er så tander!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;)
   Den er helt spesiell, ja. Det var derfor jeg valgte den for den så annerledes ut. Det er lov å håpe på det.

   Slett
 18. So interesting you planted so many Rhododendrons and I'm glad for you they survived the dry and hot summer. I have a new piece of garden where I have now dahlias and annuals. The intention is to plant here Rhododendrons in October. Next week I go to the nursery to choose the new ones, looking forward to it.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I'm glad for it too. I'm sure you will find many nice rhododendrons you can plant there. You are lucky!

   Slett
 19. Very nice ! I really like the colors of “Whiskey” !

  SvarSlett
 20. Håpe Rhododendronane dine har klart godt tørken.
  Eg har inntrykk av at der du bur er både skikkeleg hard vinter, og
  ekstra varm sommar. Du er flink som greie å bevare alle flotte plantene dine
  i dei forskjellege årstidene.
  Klem frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen av de bærer preg av en tørr sommer, for nå feller de nange blader. Samtidig kommer det mange nye blader, så jeg tror det går bra. Ja, her er det begge deler. Jeg prøver jo å kjøpe planter som skal tåle det hele :)
   Klem

   Slett
 21. Viscy har vi satt upp på önskelistan över plantorna till nästa års rhododendronmarknad. Kul att se att du har den hos dig. Ja plantering blev en utmaning den här sommaren. Och den har övertygat mig än mer om vikten av höstplantering. Det är stabilare väder, lägre temperatur och även om det inte regnar så får växterna dagg. Men önskelistan för nästa års rhododendron är redan igång :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, navnet på den kan skrives på to måter :)
   Fargen er veldig fin, ja. Det er helt sikkert, og det ble for lite regn. Høsten er en fin tid å plante på, ja. Her er hagen badet i dugg hver morgen, så nå er det fuktig selv om det ikke regner. I år skal jeg ikke bestille rhododendron! :)

   Klem, Marit

   Slett
 22. Hej Marit och tack för din kommentar hos mig!

  Jag har mycket att ta igen hos dig. Kommer att läsa dina inlägg men hinner nog inte kommentera på dom gamla. Men här blev jag alldeles salig när jag fick se din Rhododendron 'Whiskey'. Otroligt vacker färg.
  Jag blev trött bara att läsa om ditt planterande av alla rhododendron du beställde i december. Ja vem kunde tro att det skulle bli en sådan sommar. Men det måste kännas jätteskönt att nu ha avslutat sommarens projekt. Nu kan du njuta. Vi hoppas att det blir en vacker höst.

  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!

   Jeg har tenkt på at det måtte bære en spesiell grunn til at du ble borte så lenge, og det var det jo!
   Det er da helt i orden :)
   Den fargen er helt spesiell, ja, og helt nydelig.

   Ja, det kan jeg forstå. Jeg har arbeidet i hele sommer med det, for det tok så lang tid i varmen.
   Nei, det kunne ingen forutse. Ja, nå skal jeg bare nyte det.
   Det får vi håpe på!

   Ønsker deg en fin kveld.
   Klem, Marit

   Slett