onsdag 28. mars 2012

Lillaveis...

Dette er en lilla blåveis, men jeg får dessverre ikke gjengitt den slik som fargen egentlig er. Fotoapparatet mitt har alltid slitt med å gjengi denne fargen. Den er mørkere lilla enn det som vises her. 

I går hadde vi hagelagsmøte og hadde besøk av Helene Øksenholt som fortalte og viste frem bilder fra besøkshager i Europa. En virkelig hyggekveld.

I dag er det helt grått ute og mye kjøligere enn det har vært i det siste. Over helga så melder yr om bare 4 grader. Brrrr... det kommer til å bli kaldt når en har vært bortskjemt med 20 grader... Men jeg skal ikke klage, for det har vært sommer her i en uke nå. 

mandag 26. mars 2012

Bytte av linse og derfor noen nye bilder...

I dag har jeg byttet linse på kamera og har prøvd meg ute i hagen. Med litt øvelse går det seg nok til  ;-)

Jeg har fått ryddet hele fire bed siden jeg begynte her om dagen. Det ene bedet jeg har begynt på i dag er hele 10 meter langt og dobbelt. Så de neste 10 meter får jeg ta i morgen. I dag var Kongsberg landets varmeste hørte jeg, og det var hele 20 grader her kl. 15.00!!! Snakk om sommertemperatur...


Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel'
Snøklokker
Krokus 'Jeanne d'Arc'
Hvit transsilvanica den heter noe med Ice...
Camelia på trappa
Hvit primula

Som dere ser så har jeg en forkjærlighet for hvite blomster... ;-)

Headingbildet er av en hvit blåveis, Hepatica nobilis

lørdag 24. mars 2012

Hvitveis allerede...

Ja, her går det fort i svingene. I går så jeg blåveis og i dag hvitveis. Mange juleroser er på vei opp, og jeg har klippet ned den gamle bladverket for å se de bedre når de springer ut. I var jeg på Platasjen for å kjøpe gevinster til hagelagsmøtet på tirsdag. Det fikk jeg ordnet, og i det jeg skulle gå ut så jeg en plante som bare ropte på meg...
Det var en Camelia japonica som heter 'Brushfield Yellow' og var så nydelig at den kunne ikke bli stående der den var. Den måtte bare bli med hjem ;-) Jeg har kjøpt camelia før uten hell med dyrkingen, så de har vært relativt kortlivede dessverre.
Men det nytter jo ikke å la det bli med et forsøk, så jeg prøver igjen. Den har stått på trappa i skyggen og er nå satt inn i gangen for natten.
Her er noen bilder fra i dag

Zfinx i kattegården

torsdag 22. mars 2012

Finaleplass og nesten sommer...

Anne på Moseplassen hadde for en stund siden en konkurranse om sammenplantinger i hagen. Jeg deltok der med et bilde av et av mine hostabed, og jammen har jeg kommet til finalen!! Det hadde jeg aldri trodd. Mine sammenplantinger i hagen har omtrent kommet rekende på en fjøl, for jeg har det med å kjøpe planter først og plante de ned etterpå der hvor det er en ledig plass. Moro er det i vertfall, og jeg retter en stor takk til Anne som har overskudd til å lage alle disse konkurransene. Det er kjempemoro å delta :-)

I går og i dag har det vært et utrolig vær med sol og så og si vindstille. I går var det 13-14 grader og i dag var det hele 17 grader i skyggen her. Det skal jo ikke være så varmt så tidlig, og jeg er mer enn bekymret for hvordan det vil gå hvis blader kommer ut på busker og trær og så skikkelig frost igjen. Jeg opplevde det en gang på Kongsberg, og da frøs alle de japanske lønnene mine. De kom ikke med nye blader resten av den sesongen, og det håper jeg ikke å opplevde nå i år. Men det er lite en kan få gjort med det, så en får bare kysse fingrene. Men snøen er i vertfall nesten borte nå og det er bra. Den kan jeg godt klare meg uten... ;-)

Jeg har i godværet fått såvidt begynt å rydde i et bed. Får ta det pent og pyntelig i begynnelsen  Jeg har så mange bed og så stor hage, at jeg skal ikke pådra meg vondt i armene så tidlig. Jeg skal vare hele sesongen har jeg planer om... ;-)

Den doble julerosen (helleborus) er nå på sitt aller vakreste. Her kommer noen bilder tatt i dag. Det er vår i hagen nå, det er det ingen tvil om.



søndag 18. mars 2012

Rusten hukommelse...

Her for noen dager siden så jeg at det var en julerose( helleborus) på vei opp. Bare noen dager før tenkte jeg at jeg må få kjøpte en hvit julerose. Nå har den kommet opp, men neimen om jeg husket at den var dobbel...
Jaja, dobbel glede ble det!


I går kom plantene jeg bestilte før i år fra Zimtrade, og jeg er ganske fornøyd. Jeg skal reklamere på et par av plantene, men det er jo ikke så verst av 17 planter. Astilbene var kjempefine. Det som også overasket meg var at i år så hadde de like plante-etiketter fra samme sted som den importen som Trine hadde i fjor. Så de kommer nok fra Nederland ja. De er pottet opp og står nå i drivhuset.
Været har vært kjempefint i over en uke nå med temperatur på rundt 10-12 grader. Langtidsvarselet ser meget lovende ut, så jeg begynner snart å tro at våren er kommet. I natt melder de riktignok om 5 minus, så jeg skal snart sette på masse varme der, så det ikke fryser noe for meg. Den nattefrosten kan være skummel en lang tid. Det er tross alt bare 18. mars i dag...

fredag 16. mars 2012

Give away hos meg...

Nå synes jeg det er på tide at jeg også har en Give away som det så flott heter...
Jeg må si at jeg setter veldig stor pris på mine trofaste lesere som alltid kommer med hyggelige kommentarer. Jeg startet opp denne bloggen 4. september 2008 og inntil nå er det over 46000 besøk i bloggen og jeg har 73 følgere.
Jeg vil gi bort en gave, og det er en hostabok. Hva annet? ;-)
Den heter " The Book of Little Hostas" og er en bok som jeg er veldig glad i og har lest mange ganger. Den omhandler bare små hosta som tittelen sier. Det blir nok  også noen trøstepremier :-)


For å være med i trekningen må du gjøre følgende:
Du må skrive en kommentar her : 1 lodd
Hvis du lager link til din blogg, bruk bilde over: 1 lodd
For å være eller bli følger: 3 lodd
Totalt kan du altså få 5 lodd

Skriv i kommentarfeltet hvor mange lodd du har.

Trekning 15.april

Klem fra Marit

torsdag 15. mars 2012

Litt selvskryt...

Det sies at selvskryt skal en høre på, for det kommer i fra hjertet ;-)
I vinter tok redaktøren av hagebladet Maison kontakt med meg og lurte på om jeg kunne skrive litt om hosta og om jeg hadde noen bilder. Disse bildene mine ville da være med i dette bladet. Det var jo ikke nei i min munn ;-)
Med posten i dag kom bladet og jeg er jo litt stolt da!  Der er det nemlig masse bilder av hosta som jeg har tatt, og det er også bilder fra hagen min. Det er jo ikke hver dag en opplever noe sånt. Det var en liten skrivefeil der for det sto at jeg bodde i Hokksund, men det er det samme. Jeg er kjempefornøyd!


Her er bildene fra hagen min og mine hosta. Så hvis det er noen som har lyst til å lese om dette må de skaffe seg bladet.  Løp og kjøp! ;-))))

mandag 12. mars 2012

Et lite vårtegn...

Både i går og i dag har det vært sol og deilig temperatur på ca 13 grader. Snøen smelter veldig fort, og det blir stadig flere bare flekker i hagen. Fortsatt er størstedelen av hagen under hvit guffe, men det går da fremover. I dag på min ruslerunde etter vårtegn, så fikk jeg øye på snøklokkene mine. Bittebittesmå, men de var nå der om ikke annet. Jeg så ikke noe til blåveis enda, men det er sikkert for tidlig her.

Det er mye å rydde opp i etter vinteren, men det får jeg ta etterhvert. Nå er det mest fokus på drivhuset og alt som vokser der. I natt var det 1,1 plussgrad ute, så jeg håper det fortsetter fremover. Da smelter snøen også om natta.

lørdag 10. mars 2012

Sammenplantninger i hagen

Anne på Moseplassen har nok en ny flott konkurranse. Denne gangen er det sammenplantinger som står på "menyen". Det er artig med stadig nye temaer.
I hagen min finnes det mye rart av planter, men det jeg har mest av er hosta. Her kommer det noen sammenplantninger fra hagen:
Dette er et bed som består for det meste av hosta. Til høyre på bildet vokser det også en bispelue (Epimedium).I vår måtte vi kappe ned noen sypresser som ikke hadde tålt vinteren. Jeg savnet noe som ga bedet litt høyde igjen og plantet inn noen lønner og selje.
Dette er samme bed senere på sommeren 2011
Jeg har også plantet inn noen japanske lønner for å gi bedet litt farge som passer til den heucheraen som står på midten av bedet. Foran på bildet til venstre står en Brunnera 'Jack Frost'. Revebjellene har selvsådd seg der, men de matcher i fargen.
Dette er samme bed bare fotografert fra andre siden.
Dette er Sambucus 'Black Lace' og hosta 'Yellow Moon'. De er plantet ved siden av hverandre for å få den kontrasten.

Til sist vil jeg ta med en sammenplanting ved dammen av Astilbe, Heuchera 'Encore' og Iris siberica.
Denne kombinasjonen ble til ved en tilfeldighet. Noen ganger er man bare heldig!

fredag 9. mars 2012

Rekordtidlig oppstart i drivhuset!

Ja, i dag er det 9. mars, og jeg har startet opp i drivhuset i dag. I fjor startet jeg 22. mars, og selv det var tidlig i forhold til andre år. Jeg er jo litt nervøs, jeg skal innrømme det. I natt melder de ikke så kaldt, men natt til søndag ser det verre ut.
Jeg har vasket i hele drivhuset og har båret bort utallige brett med frøplanter.


Her er blodbegerene på plass. Har hatt opptelling og jeg har ca 75 potter. Av de er det ca 4 planter i hver potte, så da kan dere regne ut selv! Mange av de er allerede bortbestilt, og noen skal doneres til planteauksjonen i hagelaget i mai. Som leder må jeg jo produsere litt ;-)
Som nevnt er jeg nervøs for nattetempen, selv med varme på i drivhuset. så jeg har helgardert meg ved å dekke de til med agrylduk. Så mye penger og arbeid er nedlagt i frøkjøp og prikling, at jeg vil ikke risikere at de fryser.

 Var på det lokale gartneri i dag og kjøpte to sekker med jord og lot meg selvsagt friste av et brett med stemorsblomster. Det må være det tidligste jeg noen gang har kjøpt det. Dette tyder på en meget tidlig vår! Jippi!!!! :-)

torsdag 8. mars 2012

Rydding i drivhuset

I går var det variert nedbør. Det regnet, sluddet og snødde om hverandre. Sånn så det ut i dag tidlig.

I løpet av dagen har det smeltet mye, og langtidsvarselet er virkelig lovende. I neste uke melder de omtrent 10 pluss hver eneste dag. Så i dag har jeg begynt ryddingen i drivhuset. Har fått komprimert div. inventar slik at det blir enda bedre plass til plantene. Har fått gitt bort tre sekker med store potter som jeg har spart på, men de store får jeg nesten aldri bruk for så derfor var det flott at noen naboer kunne få nytte av de. I morgen skal jeg vaske og starte opp inne i drivhuset. Nå håper jeg at det er slutt på vinteren for denne gang.
I går kom pakken med peonene, så nå er de pottet opp og satt i drivhuset. Inne er det så-stopp, så derfor ser jeg frem til å få sådd mere ute i drivhuset.


Her er mine to "barn" som er veldig gode venner. Zfinx er nå 5 mnd. og begynner å bli en stor katt! 

onsdag 7. mars 2012

Plassproblemer...

Det er fullt av spirer og potter overalt her nå, så nå kan jeg ikke så mer før jeg får begynt ute i drivhuset. I går sådde jeg tomat og agurk, og de må også prikles etterhvert. Tror jeg har sådd litt for mye og litt for fort som vanlig. Jeg lærer jo aldri... ;-)
Jeg venter på at peonene skal dukke opp i posten, og snart kommer det pakke i fra Zimtrade med flere barotsplanter. Mye å glede seg til med andre ord. Dagene blir stadig lengre og snøen smelter stadig. I dag var det meldt 15 mm med nedbør og noe av det skulle komme som snø. Enn så lenge så regner det, og det håper jeg det fortsetter med. Håper at tempraturen om natta holder seg rundt null slik at jeg kan starte i drivhuset rett over helga. Enn så lenge så lengter jeg etter våren og alt som kommer opp i bedene her. Viser her et bilde fra i fjor. Dette er en grønn primula som jeg dessverre ikke husker nanvnet på akkurat nå...

Edit:  Nå har jeg fått leita gjennom alle blogginleggene mine, og primulaen heter 'Franchesca'

torsdag 1. mars 2012

Peonbestilling

I går var jeg inne på en side med peoner, og plutselig hadde jeg bestilt 6 stk. Huff, hvor lett det er å bestille planter ;-) De er barot, og jeg må drive de inne enn så lenge til det er varmt nok til å sette de ut. De kommer med store nye skudd, så jeg må etterhvert fortsette å ha de i drivhuset. De jeg bestilte er Paeonia lactiflora, altså silkepeon. Det er de flotteste peonene synes jeg og de dufter også. Dette er de jeg bestilte:

La Tulipe
Nadia
Mons. Martin Cahuzac
Princess Juliana
Sorbet 
Jubilejnyj

Her er et bilde fra i sommer av peonen 'Sarah Bernhardt'. Jeg har planer om å lage et nytt stort peonbed til sommeren. Da er jeg i hvertfall i god gang allerede nå ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...