søndag 26. desember 2021

Litt om drivhuset i kulden...

 Her er det iskaldt for å si det forsiktig, og temperaturene ligger på rundt -10 til -15 grader hver dag nå. Jeg har på en ovn på 1300 watt i drivhuset, men jeg klarer ikke å holde det over 0 grader når det er så kaldt som nå. Som et eksempel på det så var det - 13 her i natt, og da var det - 3,5 inne i drivhuset. Jeg var optimist før denne kulden kom og satte ut noen amaryllis løker ut i drivhuset, men de kan jeg nok anse som døde :(

Jeg har ikke vært ute der for å sjekke elendigheten, for -13 oppsøker jeg ikke før jeg må ;)

Jeg har ellers bare hortensia, fersken og aprikostre der, for med denne kulden er det ikke mulig å få det varmere der uten å bruke veldig mye mer strøm.  Så mine camellia planter og alt annet av sarte planter står fortsatt trygt i kjelleren. Jeg var der nede og vannet her om dagen, og mine camellia er fulle av knopper. Jeg håper at jeg kan flytte de til det  nye drivhuset i begynnelsen av februar, men det kommer an på temperaturen ute.  Enn så lenge er det bare å vente på at dagene blir lengre og ikke minst varmere :)

Vi hadde en veldig hyggelig julaften som ble feiret sammen med tre barn, tre svigerbarn og tre barnebarn. Det har vi aldri gjort før, men nå har yngste barnebarnet blitt tre år  og da gikk det så fint. Det var en uforglemmelig julaften. Kattene her ble alene i et helt døgn, så det var to som var veldig glade her når vi kom hjem igjen i går :)

Dagens bilde ble tatt på julaften av en alpefiol/cyclamen som jeg kjøpte i fjor høst. Den blomstrer nå overdådig i kjelleren, og det er så morsomt å lykkes med de. Jeg har for øvrig bestilt nye frø fra Cyclamen society, men de hadde hatt et år med lite modne frø så jeg aner ikke hva jeg får i posten. Det var ikke noe problem å få kjøpt frø til tross for Brexit, så jeg krysser fingre og tær for at de kommer seg gjennom tollen og inn til Norge.

Dette er ikke en plante jeg har sådd bare så det er sagt, men det er altså en jeg kjøpte i fjor høst.

Fortsatt god jul!

36 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  The minus temperatures are too cold for me. Your weather sounds very cold there, we are still having some mild temps. Your Cyclamen is pretty, lots of beautiful blooms. Take care, enjoy your day! Have a great new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes I can agree in that, and they are too cold for me too. Then you are very lucky. I wish mild temperatures over here too. Thank you.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 2. Marit, here's what you need to do, and you even need to recruit your husband to help, maybe the neighbours too, since twenty-four hour action is required. Bees raise the temperature of their hive by beating their wings furiously to generate heat. So, I think that if you make little sails and attach them to your arms and bear furiously that will do the trick. You could each take four-hour shifts and I am sure the temperature would rise. Then you will be able to bring tender plants up from the basement. Let me know how it works. Ever your devoted scientific adviser, with hugs and kisses too. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much for your good advice, David. I think it will be much easier to turn up the greenhouse heater, but maybe I will try it some day :)
   I am so happy about your scientific advice! Hugs and kisses from your gardening friend, Marit

   Slett
 3. Hei Marit

  Alletiders med en så hyggelig jul!
  Nu er kulden da rigtig kommet... selva amarylisløget kan godt tåle en smule frost, så måske har det overlevet..
  Spændende hvad du får af Cyclamenfrø, du har haft så god succes med dem tidligere!

  Ha nogen dejlige mellemdage

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det var en veldig hyggelig jul!
   Det skal jeg love for at det er kaldt her nå, ja.
   Ok, da må jeg jo se etter om de kan ha tålt kulden likevel. Jeg har satt drivhusovnen rett mot de ( på avstand så klart). Det blir spennende å se.
   Ja, det blir morsomt å føkge med på hva som eventuelt kan komme av frø. Jeg har fra før mange frøplanter fra i fjor som ennå ikke er priklet. Det skal jeg gjøre bare det blir så varmt at jeg kan ha de i drivhuset. Enn så lenge står de trygt i kjelleren.

   God romjul som vi sier her :)

   Slett
 4. Hej Marit!
  Hoppas det blir varmare temperaturer hos dig, och att inte dina växter fryser ihjäl. Otroligt vacker cyklamen. Det är nog till EU det har blivit problem att få leveranser från England efter brexit.
  Ha en fortsatt fin Julhelg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det håper jeg også på, for denne kulden er jeg ikke glad for. Tusen takk.
   Takk for opplysninger om det.
   Ha en fortsatt God jul!

   Slett
 5. Hej!
  Wow vilken fin cyklamen så många blommor på samma gång.Det är trist med kylan på vintern men den kommer alltid förr eller senare,vi får hoppas att det blir varmare lite längre fram.Så trevligt att få träffa nära och kära i juletid det var det lite si och så med förra julen desto bättre i år.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Tusen takk. Ja, men sånn er det bare, men den blir borte til slutt. Det var veldig hyggelig ja.
   Ha det godt!

   Slett
 6. Ja denna kyla, usch! Gillar den inte! Men så är det ju december, vad att vänta...
  Julen är snart överstökad och nu går vi med stormsteg mot ett NYTT härligt och blommigt år!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er fryktelig denne kulden. Vi må nok bare vente på at kulden forsvinner, og det kan jo ta litt tid før det blir varmere. Men vi har mye å glede oss til!
   Klem fra Marit

   Slett
 7. Det er noget af en læreproces, du kommer igennem her den første vinter med det nye drivhus, og hvordan du bedst udnytter den. Jeres juleaften lyder rigtig hyggelig - den er nu engang hyggeligst, når der er børn med til at fejre den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye å lære, så jeg noterer temperaturer for å finne ut hvor varmt det blir der inne ut fra hvor kaldt det er ute. Det er litt av en læreprosess ja!
   Den var veldig hyggelig ja, og julen er best med små barn ja 😊

   Slett
 8. Hej Marit
  Dejligt I kunne holde jul med familien, det lyder hyggeligt. Det er værre med kulden, her er også koldt eller har været, men det kan jo ikke sammenlignes med jer. Ingen ved om februar bliver værre, men så er det stadig godt, du har kælderen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det var veldig hyggelig. Nei, kulden her og hos deg kan jo ikke sammenlignes. Her er det ikke uvanlig med -13, men jeg håper jo at det snart blir varmere her. Nei det er helt sant, så kjelleren er et trygt sted inntil videre.
   Klem

   Slett
 9. Det låter ogörligt att hålla det tillräckligt varmt i drivhuset. Du får kanske skaffa ett minidrivhus av bubbelplast att ha därute på vintrarna. De fungerar bra har jag förstått. Annars klarar de flesta kamelior -3,5. Jag har börjat, om, med promenader så det blir en tur oavsett temperatur. Jag upplever att hela livet blir bättre av en sväng ute varenda dag.

  Härligt att ni hade en fin julafton tillsammans med familjen. God fortsättning!
  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var gitt opp det nå å få det så varmt der. Jeg har kjøpt bobleplast nå, så jeg skal prøve å få laget et slags telt. Ja, de hadde nok tålt det, men de er alle fulle av knopper og den sjansen tar jeg ikke nå.
   Det høres bra ut, og jeg skulle gjerne gjort det samme her. Men jeg sitter fast i stolen her ;)
   Det er jeg helt sikker på at er veldig bra.

   Fortsatt god jul til deg også!
   Klem, Marit

   Slett
 10. Ja, sikken en kulde - også inde i drivhuset! Det bliver da en dyr affære at få det op over de 0 grader, med mindre du flagrer rundt som din haveven fra Canada anbefaler:)
  Flot alpeviol du viser! Det er da dejligt der er nogle af dine vinter-arrangementer der stadig virker.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er helt fryktelig, og nå er det - 14 grader her nå. Det har jeg gitt opp akkurat nå.
   Jeg tror ikke jeg skal prøve på akkurat nå selv om idéen han hadde var veldig god :)
   Tusen takk! Ja, kjelleren virker stadig veldig godt.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Skjønner godt at du bekymrer deg litt over kulden ute og drivhuset. Det var en fin farge på Cyclamenen din. Her har vi også hatt noen kalde dager, men meldt mildere til nyttårshelgen.

  Ha en fin romjul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er blitt fryktelig kaldt her nå, og det var -16 i dag tidlig. Tusen takk. Det er meldt om mildere vær her også, og det gleder jeg meg til.

   Ha en fin romjul du også!

   Slett
 12. Ja det blir nog problem att hålla plusgrader när det är så pass kallt ute som det har varit senaste dagarna. Nu ska det komma mildväder här och kanske det kommer till dig också. En väninna till mig har ett uterum som är oisolerat och väldigt kallt på vintern. Där har hon ett litet tält, typ miniväxthus där hon har en värmefläkt och där kan hon förvara växter och har alltid några plusgrader. Kanske det kan vara en lösning för dig. Ett litet hus i det stora som är uppvärmt.
  Vilken vacker cyklamen. Härligt att den blommade så fint lagom till julafton.

  Önskar dig en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er meldt om mildere vær allerede fra i morgen, så det kommer nok hit også. Ja, jeg har allerede kjøpt bobleplast, men vet ikke helt hvordan jeg skal få laget et telt ut av den. Kanskje jeg må finne et sånt telt jeg også. Tusen takk. Ja, det passet fint at den blomstret nå.
   Ønsker deg en fin uke også, Anita!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Ih, hvor har I det koldt. Det er sikkert smukt, men det er da liiige koldt nok!!! Her har vi ingen sne og har ikke haft de sidste mange dage, og da vi kom hjem i går aftes var det kun -1½ grad. Men jeg tror nu det har været -5 nogle nætter, så lidt frost har vi haft.
  Jeg håber, dine planter klarer dig, men ja, dine amaryllis har nok haft det hårdt. Det bliver dejligt næste år, når du kan planlægge drivhuset i god tid.
  Flot cyklamen at slutte med.
  Mange hilsener Lisbeth
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det fryktelig kaldt her, og det var - 16 i natt. Det er pent ute nå ja, men det er alt for kaldt. Ja, det kommer vel litt kulde hos deg også nå hvor det er så kaldt over alt. Ja, jeg regner ikke med at de har overlevd, for det var -5 der i natt. Ja, det gleder jeg meg til, og da vil jeg være mer forberedt på kulden. Jeg måtte jo bli kjent med drivhuset, og nå vet jeg hva som må til av varme der inne for å holde det over 0 grader.
   Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 14. Det høres kaldt ut, vi har det kaldt her også, har i hvert fall vært nede i minus sju, som jeg vet om, men heldigvis er det i hvert fall vindstille, og det hjelper. Litt snø har vi også, et tynt pudderdekke. Jeg varmer ikke opp i drivhuset mitt, varmen går jo rett ut igjen, så alt som ikke tåler frost må ned i kjelleren. Ha en fin romjulsuke. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært fryktelig kaldt her nå, og nå håper jeg bare at det snart blir mye varmere. Så hyggelig at du fikk litt snø til jul da.
   Det forstår jeg godt at du ikke gjør.
   Ha en fin romjul du også!

   Slett
 15. Så mildt du har det da. Her har det holdt seg -15 til -22 hittil i jula. Fyrer i vedovnen og koser meg med tv, strikking og ei bok. Litt uvandt for en aktiv sjel som meg, men akkurat nå er det ikke turer som frister.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Du bor på et av de kaldeste stedene i hele Buskerud, så det overrasker meg ikke. Jeg bor i syden i forhold.
   Det var - 16 her i natt, og det holder lenge for meg. Vedfyring er så koselig ja. Jeg tok en lang biltur i kulda i dag og det ble mange "kalde" bilder ut av det.

   Slett
 16. I hope it gets warmer for you. Your cyclamen is very pretty, Marit.

  Wishing you a wonderful 2022!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I hope it will be warmer very soon. Thank you, Veronica.

   I wish you a Happy New Year in 2022!

   Slett
 17. Eso seria demasiado frío para mis plantas, se helarían todas. Espero que el invernadero pueda funcionar bien. Tu ciclamen se ve precioso. Me alegra que pasaras una feliz Navidad con tu familia. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, your plants would frezee. It's very cold for my plants too. Thank you.
   Have a very nice week!
   Hugs

   Slett
 18. Hei Marit!
  Nå begynner jeg å bli inderlig lei av lave temperaturer. Det må være litt frustrerende å ikke få brukt veksthuset som du hadde tenkt, pga kulda.
  Fortsatt god jul! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, denne kulden er jeg også lei. Jeg må bli kjent med drivhuset i kulden, og jeg må gjøre noen forbedringer til neste år.
   Fortsatt god jul til deg også! Klem, Marit

   Slett