Jeg tilbringer mer om mer tid der nede i kjelleren, for det må jeg jo nå. Flere og flere frø spirer, og jeg får stadig mer og mer plassmangel. Lyder det kjent? Begrensningens kunst har aldri vært noe for meg ;)
Starter først med et bilde av en av de cyclamenplantene som jeg kjøpte i fjor høst. De har så vakkert mønster på bladene, og den ene har nå tre blomster.
Den er jo bare så hyggelig å se på nå.
Jeg har så smått begynt å prikle cyclamenspirer, og enda har jeg masse frø som er sådd, men som ikke har spirt enda. Cyclamen kan bruke ganske lang tid på å spire, og når du ser de første bladene titte opp over jorden har det vært aktivitet under jorden ganske lenge. De utvikler rotknollen først. Frøene er ikke bittesmå som sandkorn, men heller ikke så veldig store. Her er er fin side om såing av cyclamen for de som er intressert i det. Der er det også et forstørret bilde av frøene. Her om dagen priklet jeg som nevnt noen spirer, og dro da opp en spire for å vise hvordan de ser ut under jorden. Jeg sådde disse frøene 6. november, og det er først nå i det siste at bladene har kommet.
Det er kanskje ikke så enkelt å se hva det er, for da jeg tok bildet av den lille knollen lå den på en plastboks. Men det synes at den på to måneder har utviklet en flott liten knoll.
På mandag priklet jeg enda flere og så da noen som var enda større. Morsomt å se!
Sånn ser frøplantene ut etter prikling. Jeg prikler tre og tre i hver potte. Jeg har navnet de, men begynner å innse at frøene som kommer opp er veldig forskjellige fra hverandre selv om de heter det samme i utgangspunktet. Dette er frø som kommer fra Cyclamen Society, og er samlet inn av medlemmer i England. Så jeg er mer opptatt av bladene enn hva de heter pr. nå. Jeg har også sådd frø av C. graceum, og de ser ganske like ut. Så de skal jeg merke med navn, men vet ikke om det har så mye poeng å fortsette å merke de andre.
Nå har jeg også begynt med noe helt nytt! Jeg har kjøpt et bokashi sett med to bøtter og bokashi strø. Her står det litt om hva bokashi er. Hvis det er noen som har drevet med dette tidligere, så tar jeg gjerne i mot gode råd og tips. Målet er å lage god jord av matavfallet. Jeg har fra før en varmkompostbinge som ikke blir så ofte brukt som den burde, men nå skal den komme i gang igjen bare det blir vår. Da skal den fungere som en jordfabrikk. Dette er ikke et betalt reklame vare så det er sagt, men jeg tok bilde av plastboksene for å vise hvordan de ser ut.
Plastbeholder med tappekran
Dette er vidundermiddelet som jeg blander i kjøkkenavfallet hver gang jeg putter kjøkkenavfall opp i plastboksen. Jeg har oppdaget allerede at jeg har et problem, og det er at jeg har et plassproblem med dette også!
Siden vi spiser mye appelsiner om vinteren så er dette ganske stort i volum. Så min første bøtte er allere halvfull etter å ha startet opp dette sist fredag. Bøttene er jo ikke så store, for hver bøtte er på 15 liter. Siden hagen er bunnfrossen, og kompostbingen ikke er tømt må jeg kjøpe noen store plastkasser og sette ute så lenge om mellomlagre det der med lokk på. Dette er jo en prosess som egentlig skal foregå inne i ca. 15 -25 grader. Dette strøet som jeg blander inn er hvetekli innsatt med mikroorganismer som skal omdanne matavfallet til jord. Prosessen vil da stoppe opp i kulden, men vil starte opp igjen når det blir varmere i luften igjen står det på siden deres.
Den gamle varmkompostbingen her skal tømmes så fort det er mulig. Den er ganske stor, og kan romme mye jord/ kompost.
Siden det er tappekran på disse plastbeholderene skal jeg tappe ut fuktighet av matavfallet, og bruke det som gjødsel både inne og ute. Selve prosessen i bokashi er luktfri, og beholderene kan oppbevares hvor som helst. Men jeg har bare to bøtter som vil være i bruk hele tiden. Når bøtten er full skal den hvile i 14 dager. Etter hvilen må den tømmes, og derfor behøver jeg noen plastkasser til formålet. Det hadde selvsagt vært smart å vente til det var vår, men neida jeg måtte jo starte nå... ;)
Jeg bruker alt fra kaffegrut, teblader, visne blader fra planter, grønnsaksrester, appelsinskall, epleskrotter og middagsrester. Kort fortalt alt som jeg tidligere har levert til kommunen som matavfall. Det eneste jeg ikke putter opp i dette er bein fra kjøtt og husholdningspapir. Siden dette skal bli til jord som jeg skal bruke i hagen vil jeg ikke ha papir i den.
Jeg så et program på tv senest i går kveld hvor de brukte bokashi gjødsel, og de kalte det for steroidevann :)
Det er nok kraftige saker ja. Det skal bli morsomt å teste det ut i hagen. Jeg dyrker ikke grønnsaker, men rosene mine skal få dette som gjødsel. Det er veldig sterkt, og skal blandes ut 1 dl til 10 liter vann. Det høres ut som krutt :)
Dere får nok høre mer om hvordan dette utvikler seg :)
Hortensiablomstring i den kalde kjelleren. De hvite er vinterblomstrende, og har hviletid om sommeren. De begynner å blomstre i august, og blomstrer frem til våren starter. Hyggelig å se på for meg nå selv om jeg må ned i den kalde kjelleren for å se de.
En blyg camellia har startet blomstringen. Den ville ikke "se" på meg, så blomsten har snudd seg mot vinduet som er oppe til høyre på veggen. Den heter 'Hawaii', og er dobbel i blomsten. Veldig tung og stor blomst, men jeg bare er så glad i den.
Den er en "pionblomstrende" camellia, og er babyrosa i fargen.
Ute har kulden virkelig kommet tilbake, og det er - 13,5 grader nå i skrivende stund. Det er meldt om tosifrede minusgrader i de neste 10 dagene.
Vi har virkelig fått testet bergvarmeanlegget denne vinteren. Som nå med så kaldt vær har jeg på to elektriske ovner på tilsammen 1300 watt. Da er det 21,5 grader i stuen her. Vi har også en slags vifte som kan settes på for å sirkulere varmen enda bedre. Den bruker bare det varme vannet som er i gulvene fra før. Denne bergvarmen varmer opp hele første etasje her + alt varmtvann vi bruker. Strømregningen er nesten halvert, og vi har ikke brukt vedovnen på to år. Vi har den jo, men det er nesten ikke behov for den. Jeg kunne selvsagt ha tent opp i ovnen nå, men det er varmt nok. Den eneste ulempen med dette som jeg har oppdaget er at det tar ca et døgn å få ned temperaturen. Da uværet Frank kom gikk temperaturen ute opp med ca. 10 grader. Da var det over 25 grader inne her en stund ;)
Det ble et veldig langt innlegg i dag igjen... ;)
Ønsker dere en fin dag!