onsdag 27. januar 2021

Mye nytt fra kjelleren, og et langt innlegg...

 Jeg tilbringer mer om mer tid der nede i kjelleren, for det må jeg jo nå. Flere og flere frø spirer, og jeg får stadig mer og mer plassmangel. Lyder det kjent? Begrensningens kunst har aldri vært noe for meg ;)

Starter først med et bilde av en av de cyclamenplantene som jeg kjøpte i fjor høst. De har så vakkert mønster på bladene, og den ene har nå tre blomster.

Den er jo bare så hyggelig å se på nå.

 Jeg har så smått begynt å prikle cyclamenspirer, og enda har jeg masse frø som er sådd, men som ikke har spirt enda.  Cyclamen kan bruke ganske lang tid på å spire, og når du ser de første bladene titte opp over jorden har det vært aktivitet under jorden ganske lenge. De utvikler rotknollen først. Frøene er ikke bittesmå som sandkorn, men heller ikke så veldig store. Her er er fin side om såing av cyclamen for de som er intressert i det. Der er det også et forstørret bilde av frøene. Her om dagen priklet jeg som nevnt noen spirer, og dro da opp en spire for å vise hvordan de ser ut under jorden. Jeg sådde disse frøene 6. november, og det er først nå i det siste at bladene har kommet.

Det er kanskje ikke så enkelt å se hva det er, for da jeg tok bildet av den lille knollen lå den på en plastboks. Men det synes at den på to måneder har utviklet en flott liten knoll.
På mandag priklet jeg enda flere og så da noen som var enda større. Morsomt å se!

Sånn ser frøplantene ut etter prikling. Jeg prikler tre og  tre i hver potte. Jeg har navnet de, men begynner å innse at frøene som kommer opp er veldig forskjellige fra hverandre selv om de heter det samme i utgangspunktet.  Dette er frø som kommer fra Cyclamen Society, og er samlet inn av medlemmer i England. Så jeg er mer opptatt av bladene enn hva de heter pr. nå. Jeg har også sådd frø av C. graceum, og de ser ganske like ut. Så de skal jeg merke med navn, men vet ikke om det har så mye poeng å fortsette å merke de andre.

Nå har jeg også begynt med noe helt nytt! Jeg har kjøpt et bokashi sett med to bøtter og bokashi strø. Her  står det litt om hva bokashi er. Hvis det er noen som har drevet med dette tidligere, så tar jeg gjerne i mot gode råd og tips. Målet er å  lage god jord av matavfallet. Jeg har fra før en varmkompostbinge som ikke blir så ofte brukt som den burde, men nå skal den komme i gang igjen bare det blir vår. Da skal den fungere som en jordfabrikk. Dette er ikke et betalt reklame vare så det er sagt, men jeg tok bilde av plastboksene for å vise hvordan de ser ut. 

Plastbeholder med tappekran

Dette er vidundermiddelet som jeg blander i kjøkkenavfallet hver gang jeg putter kjøkkenavfall opp i plastboksen. Jeg har oppdaget allerede at jeg har et problem, og det er at jeg har et plassproblem med dette også! 
Siden vi spiser mye appelsiner om vinteren så er dette ganske stort i volum. Så  min første bøtte er allere halvfull etter å ha startet opp dette sist fredag. Bøttene er jo ikke så store, for hver bøtte er på 15 liter. Siden hagen er bunnfrossen, og kompostbingen ikke er tømt må jeg kjøpe noen store plastkasser og sette ute så lenge om mellomlagre det der med lokk på. Dette er jo en prosess som egentlig skal foregå inne i ca. 15 -25 grader. Dette strøet som jeg blander inn er hvetekli innsatt med mikroorganismer som skal omdanne matavfallet til jord. Prosessen vil da stoppe opp i kulden, men vil starte opp igjen når det blir varmere i luften igjen står det på siden deres. 
Den gamle varmkompostbingen her skal tømmes så fort det er mulig. Den er ganske stor, og kan romme mye jord/  kompost. 

Siden det er tappekran på disse plastbeholderene skal jeg tappe ut fuktighet av matavfallet, og bruke det som gjødsel både inne og ute. Selve prosessen i bokashi  er luktfri, og beholderene kan oppbevares hvor som helst. Men jeg har bare to bøtter som vil være i bruk hele tiden. Når bøtten er full skal den hvile i 14 dager. Etter  hvilen må den tømmes, og derfor behøver jeg noen plastkasser til formålet. Det hadde selvsagt vært smart å vente til det var vår, men neida jeg måtte jo starte nå... ;)

Jeg bruker alt fra kaffegrut, teblader, visne blader fra planter, grønnsaksrester, appelsinskall, epleskrotter og middagsrester. Kort fortalt alt som jeg tidligere har levert  til kommunen som matavfall. Det eneste jeg ikke putter opp i dette er bein fra kjøtt og husholdningspapir. Siden dette skal bli til jord som jeg skal bruke i hagen vil jeg ikke ha papir i den. 

Jeg så et program på tv senest i går kveld hvor de brukte bokashi gjødsel, og de kalte det for steroidevann :)
Det er nok kraftige saker ja. Det skal bli morsomt å teste det ut i hagen. Jeg dyrker ikke grønnsaker, men rosene mine skal få dette som gjødsel. Det er veldig sterkt, og skal blandes ut 1 dl til 10 liter vann. Det høres ut som krutt :)
Dere får nok høre mer om hvordan dette utvikler seg :)

Hortensiablomstring i den kalde kjelleren. De hvite er vinterblomstrende, og har hviletid om sommeren. De begynner å blomstre i august, og blomstrer frem til våren starter. Hyggelig å se på for meg nå  selv om jeg må ned i den kalde kjelleren for å se de. 

En blyg camellia har startet blomstringen.  Den ville ikke "se" på meg, så blomsten har snudd seg mot vinduet som er oppe til høyre på veggen. Den heter 'Hawaii', og er dobbel i blomsten. Veldig tung og stor blomst, men jeg bare er så glad i den.

Den er en "pionblomstrende" camellia, og er babyrosa i fargen.

Ute har kulden virkelig kommet tilbake, og det er - 13,5 grader nå i skrivende stund. Det er meldt om tosifrede minusgrader i de neste 10 dagene.

 Vi har virkelig fått testet bergvarmeanlegget denne vinteren. Som nå med så kaldt vær har jeg på to elektriske ovner på tilsammen 1300 watt. Da er det 21,5 grader i stuen her. Vi har også en slags vifte som kan settes på for å sirkulere varmen enda bedre. Den bruker bare det varme vannet som er i gulvene fra før. Denne bergvarmen varmer opp hele første etasje her + alt varmtvann vi bruker. Strømregningen er nesten halvert, og vi har ikke brukt vedovnen på to år. Vi har den jo,  men det er nesten ikke behov for den. Jeg kunne selvsagt ha tent opp i ovnen nå, men det er varmt nok. Den eneste ulempen med dette som jeg har oppdaget er at det tar ca et døgn å få ned temperaturen. Da uværet Frank kom gikk temperaturen ute opp med ca. 10 grader. Da var det over 25 grader inne her en stund ;)

Det ble et veldig langt innlegg i dag igjen... ;)

Ønsker dere en fin dag!

40 kommentarer:

 1. Hello dear Marit,
  You are really busy with the waste to make compost!
  Well done, Marit! 🌼
  And your "peonblomstrende" camellia is really beautiful!
  Have a great time in your basement! 😅
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,
   Yes, I'm very busy right now. Thank you.
   The camellia has a big flower, and that's why they look like a peony 😊
   Yes, I will!
   Hugs!

   Slett
 2. Hej Marit
  Wow for et spændende indlæg - både det du skriver til sidst og det med dit køkkenaffald. Vi spiser meget frugt for tiden, så det er jo oplagt at have sådan en beholder. Jeg tænker lidt på, om man ikke kan bruge en stor blomsterpotte til formålet og så blande det andet i. Nej det kan man nok ikke, for der er jo ikke en tappehane i. Jeg må google det, men tak for at fortælle om det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Så hyggelig å høre :)
   Du kan bruke en tett plastbøtte og kompostere på samme måten, men da får du ikke tappet ut noe veske. Jeg prøvde i dag, men det kom ikke noe veske. Det er helt normalt leste jeg. Det kommer nok av hvor mye fuktighet det er i avfallet. Min manns kaffegrut er veldig fuktig, men når det blir blandet med tørrere ting blir det ikke så vått likevel. Det er jo jorden som blir så næringsrik som tross alt er det viktigste :)
   Den kan blandes inn i alt du ellers har av jord i hagen.
   Det er bare å google i vei! :)
   Klem

   Slett
  2. Jeg er i fuld gang med at google. Vi har mange spande fra rhodogødningen. Man kan bore huller i en og sætte den oven i en anden, så kommer væsken ud skriver de. Jeg skal bare have fat i noget kompostgær :) smart.
   Klem

   Slett
  3. Så bra! Ja, det er jo denne bokashistrøet som gjør jobben, men det kan du sikkert få fatt i hos dere også. Det jeg bruker er norskprodusert, men det finnes nok andre steder også.
   Klem

   Slett
 3. God jord af madaffald - sikke en fantastisk idé. Jeg vil se, om man kan købe et bokashi sæt her. Det ville give mig god samvittighed at kunne udnytte kaffegrums, teblade, visne blade fra planter, grøntsagsrester osv.
  Jeres bergvarmeanlæg lyder så godt! Også noget vi kunne bruge her :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bedre bkir det jo nesten ikke. Det tar så liten plass og kan lages hele året. Det vil jeg jo tro at det finnes i Danmark også.
   Det fungerer veldig godt ja, og vi bruker mye mindre strøm/el enn før. Det kan dere helt sikkert. Det er kostbart i innkjøp, men energien er er helt grønn og det betaler seg over tid uansett.
   Klem

   Slett
 4. Jeg klarer ikke å få disse plantene til å overvintre hos meg, de blir mer og mer pjuske når januar nærmer seg slutten. Men om jeg tar avleggere på høsten og setter i potter så går det greit. Innimellom så hadde det jo vært hyggelig om "morplanta" hadde overlevd også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de er ikke av de enkleste å få til å overleve inne fordi de vil ha det så kjølig som mulig. Det er jo bra at du får avleggere av hortensia til å overleve.

   Slett
 5. My goodness, Marit, I am getting dizzy just reading about all that is going on! I don't know much about thermal heating systems but yours sounds very efficient. I would imagine that the initial installation costs are high, however. It is clean and environmentally friendly, and you deserve credit for installing it.

  SvarSlett
  Svar
  1. I'm sorry that you get dizzy, David ;)
   Yes, it works very well even when it's so cold as it is here now. The temperature on the water from the deep well lies on 7 degrees every day. Yes, it was very expencive, but it pays off in the end. The energy is totally green, and I'm very happy about it. Thank you for det kind words.

   Slett
 6. Kære Marit
  Hold da op, som du har travlt. Flotte blomster og spændende projekt. Jeg har været til et foredrag om sådan noget kompostering, og om hvordan man lavede beholderne selv af nogle plastkasser, men jeg kan desværre ikke bidrage med tips og ideer, for jeg har aldrig fået begyndt selv.
  Et uvidende spørgsmål: Er der ikke noget med, at citron og appelsinskaller indeholder et stof, så de ikke kan kompostere??? Eller gælder det ikke din specielle kompostering?
  Det har været en god investering i varmeanlægget.
  Du kan sikkert gætte, hvad vejr vi har: Regn.
  God arbejdslyst. Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, her skjer det mye på en gang :)
   Da er det nok samme du har vært vørt på foredrag om. Det er veldig godt spørsmål, Lisbeth. I min efaring tidligere med den varmkompostbingen jeg har kunne jeg ikke bruke sitrus skall, så det er helt riktig. Men dette jeg har startet med nå kalles fermentering og det er en annen prosess. Jeg er helt grønn på dette selv, men det stpr på sidene deres at en kan fint bruke appelsinskall. Så jeg har puttet mye skall i den nå, men har begynt å dele de opp litt mer. Store biter er ingen fordel uansett enten det er grønnsaker eller frukt. Så jeg har begynt å dele avfallet litt mer opp :)
   Ja, det er det ingen tvil om.
   Huff, det høres kjedelig ut. Her skinner solen, men det er fortsatt kaldt -7 akkurat nå.
   Ha en fortsatt god dag.

   Slett
 7. Hei Marit

  Smart med sådan et fermenteringsanlæg! Jeg har tidligere set større beholdere beregnet udendørs til kompostering af haveafklip og den slags, den virkede til at være effektiv - og billigt, der starter du bare med jord;)
  Morsomt som dine Cyclamen spirer lystigt - det er kun at forvente at frø, har forskellige bladtegninger. de er jo ikke genetiske kopier at moderplanten, og selvom de har samme bestøvningskilde vil der være forskelle - præcis som hos os mennesker:)
  Godt din bjergvarme fungerer så godt - det er en af de billigste varmekilder!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det virker veldig bra. Her henter kommunen matavfall hver 14. dag, men jeg har lyst til å bruke det selv :)
   De selger sånne store beholdere her også, men siden jeg har en 200 liters varmkompostbinge fra før behøver jeg ikke det nå. Jeg får se hvor effektivt dette er til våren.

   Ja, det er så morsomt, og det ser ut som det er mange forskjellige mønster på de. Ja, det er jo sånn det er, for de er jo fra frø og ikke kloner av morplanten.

   Ja, ikke sant :)

   Det er jeg så glad for, for nå er det skikkelig kaldt ute men varmt inne. Uansett vil jeg beholde vedovnen, for strømmen kan jo gå midt på vinteren hvis det kommer mye tung snø.
   Det har jeg opplevd før, så det er greit å ha en varmekilde til. Det er helt sikkert at det er!

   Ha en deilig aften

   Slett
 8. Good afternoon dear Marit,
  Great to read about your new projects. I am convinced you make a succes of it.
  Lovely to have this seedlings. It brings a springfeeling inside the house I think.
  Beautiful to see the Cameliaflower!
  Have a wonderful evening.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   I hope so. Yes, they are lovely to look at every day. I long for spring, but it's still winter here.
   Thank you!
   Have a lovely evening.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 9. Vackra små cyclamenplantor och det mest korrekta är att lägga till 'seedling' efter namnet - alltså att det är en frösådd avkomma från känd förälder. Cyclamen är ju rätt variabel i sig.

  Det är bra att skära ner allt smått när man komposterar - även bokashi. Då får det bitarna fler snittytor och de små mikroberna gör mer nytta fortare. Sen brukar jag trycka ihop alltsammans rejält - pressa ur luft. Men jag använder numera majspåsar - de bryts ner - och då viker jag ner kanterna över innan jag pressar ihop.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo sånn det er, og det vet vi jo. Ja, de er veldig variable, men det kan bli mange fine ut av de.

   Ja, det tenkte jeg på med en gang, for sånn er det med varmkompost også. Så smart! Jeg har også sånne maisposer. Da skal jeg prøve det! :)

   Klem, Marit

   Slett
 10. Hei Marit.
  Jeg vil tør si at det ikke heeeelt luktfritt med bokashi. Jeg synes værsken lukter spy he he he, men krutt, ja det er det.
  Små søte cyclamen du har og nydelige kameliaer.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ok, jeg bare refererer til det jeg har erfart så langt selv og hva som står på nettsidene. Men jeg merker meg at du har opplevd lukt. Når en tenker på at det er matavfall, så burde det jo lukte. Så langt har jeg ikke merket noe, men så har jeg også bare holdt på i en knapp uke. Ja, jeg vil tro at det er krutt ja.
   Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Søte fine små Cyclamenspirer i planteboden din. Jeg har lest flere ganger i bloggen om bruk av bokashi, men i leilighet tror jeg ikke går så bra. Men jeg komposterer hageavfall fra verandaen og bærer ned i kolonihagen. Nydelige Camelia som allerede blomstrer.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så søte. Nei, det er nok litt risikabelt i tilfelle det skulle bli litt lukt. Ja, det går jo an å gjøre det også. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Et alsidigt indlæg må man sige😊 De nye små cyclamen er simpelthen så nuttede. Det er virkelig godt gået, at så mange har spiret så hurtigt. Tit er det først til foråret, at der begynder at ske noget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn kan det sies 😊
   De er veldig søte ja, og jeg har mange potter som ikke har spirt enda. Ja, med vårsola så skjer det mye på en gang.

   Slett
 13. Der sker altid noget nyt hos dig, Marit, og nu laver du også kompost i kælderen... God idé hvis du kan få det til at fungere!
  I mine unge dage havde jeg en spand under køkkenvasken med lidt jord og én regnorm i. Der lavede jeg faktisk også kompost - i det små - af køkkenaffaldet og brugte det i potteplanterne, så det kan altså også lade sig gøre.
  Spændende med dine mange nye planter og dejligt med vinterblomster i din underjordiske "Aladdins Hule"!

  God fornøjelse med det hele!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, her skjer det stadig noe nytt. Det gjenstår å se, men det er et spennende konsept. Det har jeg aldri hørt om før, men det fungerer jo ute i hagen og da vil jo det samme skje inne. Ja, blomstene og plantene er så gode å ha nå. Det er hele -14,5 grader ute, og det frister ikke å være ute. Tusen takk!
   Ha en deilig dag

   Slett
 14. Hej Marit!
  Dina sådder ser ut att trivas alldeles utmärkt. Vi lyssnade på ett föredrag om bokashi på en trädgårdsmässa, dottern provade men fick inte riktigt till det. Nu har hon startat upp igen och mellanlagrar i stora plastbackar i källaren. Tyvärr tycker jag att det har en frän lukt, men det löste hon med kol. Nu luktar det inte. Härligt att få fin jord att ge till växterna.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de vokser godt nå. Så flott at datteren din prøver dette på nytt. Ja, det glemte jeg å skrive om i går. Jeg kjøpte tre poser med kull før jeg startet, og har blandet det i matavfallet. Ja, det er jo det.
   Ha det fint.

   Slett
 15. Hei Marit.
  Det blir spennende å høre hvordan komposteringen din går! Om det virkelig ikke lukter feks..

  Vi er helt avhengig av å fyre i ovnene, det er det første vi gjør om morgenen, og når vinteren nå har kommet til Bergen fyrer vi jevnt hele dagen når vi er hjemme :-))

  Mye spennende du har i kjelleren, og cyclamen er en favoritt her også!

  Fortsatt fin uke!
  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit
   Ja, jeg er helt fersk på dette, så det blir spennende fremover. Jeg glemte å skrive i går at kull fjerner lukten. En kan enten knuse grilkkull selv, eller kjøpe det ferdig knust. Jeg gjorde det, og har blandet dette i den første bøtten. Det lukter så langt ikke noe, og jeg har dette på planterommet og ville ha kjent det når jeg var der.

   Det var vi også før, så det vet jeg hvordan er :)

   Ja, cyclamen er er favoritt. I motsetning til deg må mine bo inne om vinteren.

   Ha en fortsatt fin uke du også!

   Slett
 16. Jeg bliver somme tider helt forpustet, når jeg læser om alt det, du når. Jeg glæder mig til at høre mere om komposteringen. Det må være dejligt at have en kælder, hvor man i vintertiden kan gå og “pusle” om sine planter.
  Jeg læste Lisbeths kommentar om citrusskaller. Vi fik for en hel del år siden en udendørs kompostbeholder med kompostorm fra kommunen. Der stod i vejledningen, at man kun måtte smide de økologiske citrusskaller i beholderen, da de ikke-økologiske var overfladebehandlede.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flere som sier det :)
   Jeg synes ikke jeg når så mye jeg da. Jeg skal fortelle hvordan dette går fremover ja. Kjelleren er min oase om vinteren. Det er nok riktig når det gjelder en vanlig varmkompostbeholder, for jeg fikk også høre det angående den jeg har fra før. Det som de skriver er at hvis du skal bruke bokashi komposten til å dyrke mat i så kan en jo vurdere å la være å bruke de sprøytede skallene. Til hagen og til gjødsel for blomster har det ikke noe å si.

   Slett
 17. Hej Marit,

  Känner igen mig beträffande platsbristen, men i år har jag tagit det lugnare med sådderna. Väntar på att februari ska komma så att jag kan sätta fart. Dina cyklamenplantor ser ju jättefina ut och verkar trivas toppen.
  Har funderat på bokashi men inte kommit mig för, tycker det verkar bökigare än vanlig kökskompost som man har ute. Men jag vet ju att förmultningen ska gå mycket fortare och att vätskan man får ska vara toppen att gödsla med dessutom. Berätta gärna framöver hur det går och vad du tycker om det.
  Vilka vackra blommor du har som tröst för att du "måste" vara nere i en kall källare!

  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika

   Ja, du gjør nok det, og sånn er det for mange "hagegale" :)
   Det er helt sikkert smart, men nå jeg fikk disse frøene så klarte jeg ikke å la være å så de. Det ser ut som de trives ja, og det er jo fint. Ja, jeg skal fortelle om mine erfaringer fremover. Kompost er jo kult og veldig populært akkurat nå.
   Tusen takk. De er til god trøst ja.

   Ha det godt.

   Slett
 18. Intressant att läsa om din bokashi. Jag har funderat på att börja med det men det har ännu inte blivit av men här finns många tips.
  Så vacker din kamelia är som ser ut som en pion. Och en hortensia som redan blommar! Det låter som ett rekord :)

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tok med all den info jeg fant om emnet, for det kan jo være flere som har lyst til å prøve den.
   Tusen takk. Ja, den camellia er helt spesiell med den store blomsten. De hvite hortsensia begynner å blomstre i august og blomstrer gjennom hele vinteren i kjelleren.
   Det er nok ikke rekord, for det er sånn de hvite er :)

   Klem, Marit

   Slett
 19. Glömde nämna dina små cyklamen ... så, fina dom är ...

  SvarSlett